Subota, 09.10.2021 | 13:24
IZVOR: Kolektiv.me

Telekom - Može li vještačka inteligencija da stvori umjetničko djelo?

Vještačka inteligencija (artificial intelligence, AI) je koristan asistent: vodi nas kroz aplikacije za navigaciju, obavještava nas da li avioni i vozovi stižu na vrijeme, kao virtuelni asistent u našim pametnim uređajima odgovara na razna pitanja. Naučnici vjeruju i da može da pomogne u rješavanju gorućih problema, od raka i Alchajmera do klimatskih promjena.




Foto: Deutsche Telekom

Može li AI uraditi i nešto više od traženja obrazaca u velikom broju podataka? Može li biti kreativna ili stvoriti umjetničko djelo? Naše istraživanje je pokazalo da može.

Večeras u 19 sati na Facebook stranici Crnogorskog Telekoma možete pratiti svjetsku premijeru prethodno nedovršene „10. simfonije“ Ludviga van Betovena, koju je dovršio Beethoven AI – softver razvijen u Deutsche Telekomu.

A dok čekate ovaj jedinstveni događaj, istražite AI u svijetu umjetnosti.

„Edmond de Belami“

„Edmond de Belami“ je vjerovatno najpoznatiji primer kreativne AI. Ovaj portret je prvo umjetničko djelo koje je napravio AI softver, a koje se našlo na aukcijskoj prodaji. To se dogodilo na Christie aukciji 2018. godine, i prodato je za 432.500 dolara.

„Edmond de Belami“ je jedan od jedanaest portreta iz serije „La Famille de Belami“ (Porodica Belami) koja se odnosi na izmišljenu porodicu. Stvorila ih je Obvious, grupa umjetnika iz Pariza, korišćenjem AI, a da bi proizveli djela, obučili su vještačku inteligenciju bazom podataka portreta nastalih između 14. i 20. vijeka.

„Sljedeći Rembrant“

Još jedan primjer iz oblasti slikarstva je „Sledeći Rembrant“. Vještačka inteligencija je obradila 340 Rembrantovih slika i na osnovu toga stvorila portret u stilu ovog majstora – čovjeka sa bradom, šeširom i kragnom (www.nextrembrandt.com).

Takođe, ove godine je „Operacija Noćna straža“ doslikala nedostajući dio odnosno margine Rembrantovoj čuvenoj Noćnoj straži. Dio slike je odsječen 1715. godine, kada je slika trebalo da bude okačena u amsterdamskoj Gradskoj kući ali je bila prevelika za raspoloživi prostor. Dovršena slika se može vidjeti u Gallery of Honor of the Rijksmuseum u Amsterdamu.

Ideje AI softvera za knjigu A Song of Ice and Fire (Game ​​of Thrones)...

Kad obožavaoci ne mogu da čekaju da saznaju kako se neka priča nastavlja, ponekad preuzmu stvar u svoje ruke. Programer Zack Thoutt je 2017. postao nestrpljiv čekajući da George R. R. Martin završi šesti tom u ediciji „Igra prijestola“ (A Song of Ice and Fire), na kojoj je zasnovana i čuvena TV serija. Zato je u AI softver ubacio prvih pet tomova, kako bi mu omogućio da nastavi priču, a zatim je objavio nekoliko poglavlja na internet platformi Github. Mnogi obožavaoci serije bili su impresionirani.

...i Harri Potter seriju

Kompanija Botnik pokrenula je sličan projekat o Hariju Poteru krajem 2017. AI sistem je napisao nekoliko novih poglavlja, na osnovu do tada objavljenih knjiga o mladom čarobnjaku.

Foto: Deutsche Telekom

Nove pjesme Bitlsa?

„Daddy’s Car“ je pjesma koja zvuči kao da su je napisali Bitlsi. Ali umjesto da je riječ o kompoziciji pronađenoj u skrivenim arhivama nekog muzičkog studija, nju je komponovao Flow Machines, program za stvaranje muzike koji je kreirala kompanija Sony. Da biste sami procjenili da li je pjesma dobra koliko i djela liverpulske četvorke, kliknite ovdje.  

Želite da isprobate novi recept?

Digitalni tvorac recepata već postoji: „Chefkoch Watson“ (šef Votson). Stručnjaci sa Instituta za kulinarsko obrazovanje u Njujorku, u saradnji sa stručnjacima IBM-a, programirali su algoritam za pisanje kuvara.

AI je „nahranjen“ desetinama hiljada pravih recepata, zajedno sa bazom podataka o hemijskom sastavu hrane. Kao rezultat toga, saznalo se koji sastojci posebno dobro idu zajedno (na primjer, jabuka i cimet ili riba i estragon). Sistem je zatim osmislio recepte kao što su pica od jabuka i kobasica, puding od čokoladnog hleba sa višnjama, i slani sos od piva, klementina i karamela. Prijatno!

BeethovenAI

Gotovo 200 godina bilo je potrebno da se dovrši Betovenova „10. simfonija“, a ovo nedovršeno djelo velikog umjetnika dokomponovala je vještačka inteligencija (AI), čiji je razvoj inicirao njemački Deutsche Telekom.

Putovanje ka konačnoj verziji simfonije trajalo je duže od godinu, svjetska premijera je zakazana za 9. oktobar u 19 sati, a u susret jedinstvenom muzičkom događaju iz Telekoma su odlučili da podijele najveća iznenađenja i prekretnice tokom rada na ovom projektu, i planirani trenutak otvaranja šampanjca.

Praćenje online prenosa svjetske premijere dovršene „10. simfonije“ Ludviga van Betovena, zakazane za 9. oktobar u 19h, ljubiteljima klasike u Crnoj Gori omogućiće Crnogorski Telekom putem svoje Facebook stranice. Iz Telekoma su, kao prvi uvid u završenu kompoziciju, ranije podijelili kratki zvučni odlomak simfonije u izvođenju Beethoven Orchestra iz Bona, pod vođstvom dirigenta Dirka Kaftana s Cameronom Carpenterom na orguljama:

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.