Ponedjeljak, 11.10.2021 | 19:49
IZVOR: rts.rs

Zemlju uskoro očekuje udar solarne baklje – evo gdje će biti NAJJAČI

Prema navodima američke Nacionalne uprave za okeane i atmosferu, ogromna solarna baklja trebalo bi danas da udari u Zemlju.




Foto: Ilustracija, Unsplash.com

Oluja, poznata po tome što je prati izbacivanje koronalne mase, detektovana je u subotu. 

Intenzivni nalet zračenja nastaje usled oslobađanja magnetne energije povezane sa Sunčevim pjegama, navodi NASA.

Ove vrste geomagnetnih oluja rangirane su na skali od G1 do G5 (pri čemu je jedna najniže snage, a pet najviše).

Iako je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu upozorila da bi oluja mogla dostići kategoriju G2 (koja je umereno jaka), ona ipak može uzrokovati probleme kao što su problemi sa elektromrežama, a milijarde ljudi mogu imati probleme u sistemima za komunikaciju.

Takođe, očekivana „baklja" bi mogla da utiče na kretanje svemirskih letjelica, i da uzrokuje probleme sa orijentacijom satelita.

Očekuje se da će se efekti oluje već osjetiti 11. oktobra kasno po podne i uveče, ali i tokom 12. oktobra, prenosi britanski Independent.

Kao rezultat oluje, svjetlost na nebu može se vidjeti večeras iznad Njujorka ali i na krajnjem severu Britanije. Ipak, zbog prisustva oblaka, neće biti dobro vidljive.

Osvjetljenost noćnog neba vezana je za magnetne bure i sunčeve pjege, a takođe i pod uticajem je poremećaja Zemljine atmosfere i magnetnog polja.

Iako solarne baklje mogu trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati odjednom, ova „aktuelna" solarna baklja očigledno neće biti posljednja, jer smo na početku perioda povećane solarne aktivnosti.

Najveća zabilježena solarna oluja koja je pogodila Zemlju, a koja je nanela ozbiljna oštećenja telegrafskim komunikacijama, pa čak i izazvala iskrenje telegrafskih stubova, a takođe je šokirala i operatere, dogodila se 1859. godine.

Oluja ovakve vrste je zapravo elektromagnetna eksplozija koja nastaje u Sunčevoj atmosferi. Tada se oslobađaju milijarde tona naelektrisanih čestica koje se uz veliko ubrzanje sudaraju sa svakim objektom koji im se nađe na putu. Drugog septembra 1859. godine – to je bila i planeta Zemlja.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
he
11.10.2021 20:43

Oće ta baklja napravit neki hakerski napad

4 0

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

"Bio sam SVJEDOK tome": Danijel Alibabić o razvodu Meline i Harisa Džinovića - "Moja žena je jako bliska sa..."

Srijeda, 17.04.2024 | 16:57

Danijel Alibabić gostovao je u  emisiji „Moj dan, Blic dan” i izrazio svoj stav povodom sve češćih razvoda koji se dešavaju na javnoj sceni.

Martinović: Perović UHAPŠENA jer je koristila službeno auto VIŠE nego što u SDT-u smatraju da je trebalo

Srijeda, 17.04.2024 | 15:51

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) nije saopštilo konkretno kojim radnjama je direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović zloupotrijebila službeni položaj, a kako je u izjavi za Pobjedu rekao njen advokat Nikola Martinović, izgleda da je Perović procesuirana zato što je službeno auto koristila više nego što u SDT-u smatraju da je trebalo.

VOZAČI - Stručnjaci OTKRIVAJU kada je NAJBOLJE da se NATOČI GORIVO

Srijeda, 17.04.2024 | 17:47

Ukoliko želite da izbjegnete da ostanete na putu usljed gužve u saobraćaju bez goriva, vozači bi trebalo da natoče gorivo na vrijeme.

Na Aerodromu Tivat ODUZET srebrni nakit vrijedan preko 10.000 EURA

Srijeda, 17.04.2024 | 15:20

Carinski službenici u Carinskoj ispostavi Aerodrom Tivat oduzeli su srebrni nakit čija je vrijednost premašila 10.000 eura.

Poslanici NISU PRIHVATILI Izmjene zakona kojima bi se dječji dodatak POVEĆAO za 50 ODSTO

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:35

Poslanici Skupštine Crne Gore nisu podržali da se izmjene Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti kojima je predloženo povećanje dječjih dodataka za 50 odsto, uvrste u dnevni red. Ove izmjene predložio je Građanski pokret URA.

ANKETA: Da li OČEKUJETE dobru TURISTIČKU SEZONU?

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:22

Glasajte u našoj novoj anketi.

Voda od čija sjemenki NOVI TREND - Pripremite je na LAK i BRZ način

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:17

Stavite čija sjemenke u vodu i ostavite da stoje jedan sat ili ih tako ostavite preko noći.

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

PODGORICA - "Putevi" preuzimaju linije Gradskog saobraćaja - Alivodić

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:10

Obavještavamo građane da će gradsko preduzeće Putevi d.o.o. preuzeti linije Gradskog saobraćaja, prevoznika Harisa Alivodića na liniji „4“ od Konika do Tološa, na liniji „5“ – od Konika do Gornje Gorice, na liniji „7“ od Starog aerodroma do Bloka šest i devet, a na liniji „8“ od Starog aerodroma do Donje Gorice, saopšteno je iz tog gradskog preduzeća.

Računa li se vrtlarstvo kao FIZIČKA AKTIVNOST? Evo šta kažu STRUČNJACI

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:55

Zdravstveni stručnjaci tvrde da vrtlarstvo sagorijeva mnogo više kalorija nego što biste očekivali - ali možete li zaista zamijeniti traku za trčanje i utege za lopatu i grablje?

Vlada ponovo RAZRIJEŠILA Artana Kurtija

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:33

Vlada je na današnjoj sjednici ponovo razriješila Artana Kurtija, sa pozicije generalnog inspektora u ANB, potvrđeno je portalu RTCG u Vladi.

Glavni grad: Janković stručni ispit položio osam i po mjeseci nakon imenovanja

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:19

Glavni grad je u ostavljenom roku izjavio žalbu ministru unutrašnjih poslova Danilu Šaranoviću na rješenje inspektora Direktorata za zaštitu i spašavanja kojim se zabranjuje rad v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Zdravka Blečića, jer prema nalazu ne ispunjava uslove za to radno mjesto, saopšteno je iz Glavnog grada.

DPS podržala inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:17

Demokratska partija socijalista podržala je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, koju su predstavnici nevladinih organizacija i pojedinci uputili premijeru Vlade, Milojku Spajiću, navodi se u saopštenju ove partije.

Glumac Metju Mekonahi OTKRIO ko je zaslužan za njegovu USPJEŠNU KARIJERU - "Učinili su me BOLJIM"

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:11

Metju Mekonahi tvrdi da je očinstvo pozitivno uticalo na njegovu karijeru.