Srijeda, 13.10.2021 | 21:46
IZVOR: PR centar

Države Zapadnog Balkana napredovale na polju DIGITALIZACIJE

Države Zapadnog Balkana napredovale su na polju digitalizacije uprkos izazovima i poteškoćama izazvanim Covid-19, što je dovelo do dodatne potrebe za brzim prilagođavanjem i korišćenjem svih prednosti digitalne transformacije, kako u poslovnom tako i u privatnom životu.
Foto: PR centar

To je saopšteno u zajedničkoj izjavi sa Ministarskog sastanka, koji je održan u okviru četvrtog Digitalnog samita ekonomija Zapadnog Balkana, čiji je organizator Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija.

Ministarskom sastanku, kojim je moderirala ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić, su pristustvovali ministri i predstavnici ministarstava ekonomija Zapadnog Balkana: Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Sjeverne Makedonije, Srbije.

U izjavi se navodi da su se, Akcionim planom za Zajedničko regionalno tržište (CRM) 2021-2024, usvojenim 10. novembra 2020. godine, države Zapadnog Balkana obavezale da će zajednički raditi na daljoj integraciji regiona u panevropsku digitalnu zonu, iznoseći tako ambiciozne ciljeve za poboljšanje regionalne digitalne transformacija ka digitalno vođenoj ekonomiji zasnovanoj na standardima i praksi EU.

„Uspješna primjena režima rominga kao kod kuće od 1. jula 2021. donijela je značajne koristi građanima Zapadnog Balkana i potvrdila spremnost da se upuste u regionalne inicijative od zajedničkog interesa“, kaže se u izjavi.

Ministri su se saglasili da podržavaju opštu viziju Mape puta za smanjenje cijena rominga sa EU blizu domaćih cijena do 2027. godine, koja podrazumijeva smanjenje cijena rominga za više od 90 odsto u trenutno najskupljim mobilnim mrežama Zapadnog Balkana.

„Shvatajući neophodnost stalnog poboljšanja poslovnog okruženja za mobilne operatere u cijelom regionu, obavezujemo se da preduzmemo ambiciozne reforme kako bismo otključali mogućnosti za nova ulaganja i otvorili nove mogućnosti za ekonomski rast i povezanost“,navodi se u izjavi.

Ministri su se saglasili da će uspostaviti otvoren, transparentan i inkluzivan proces konsultacija sa mobilnim operaterima na Zapadnom Balkanu i u EU, uključujući i strukturirani regulatorni dijalog.

„Pozivamo mobilne operatere da na konstruktivan i blagovremen način učestvuju u regulatornom dijalogu kako bi se omogućilo brzo sprovođenje cilja Mape puta. Prepoznajući podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) i Evropske komisije (EK) u olakšavanju procesa pripreme Mape puta, pozivamo RCC da olakša i koordinira sprovođenje regionalnih akcija i pozivamo na podršku i savjete od Evropska komisija“, kaže se u izjavi.  

Foto: PR centar

Ministri su pozdravili mogućnost povezivanja što većeg broja partnera Zapadnog Balkana sa digitalnim COVID sertifikatom i nastavak rada sa ostalima, sa ciljem da se olakša kretanje građana između Zapadnog Balkana i EU.

Ministri su se obavezali da će ubrzati rad na implementaciji Memoranduma o razumijevanju o Mapi puta za 5G za digitalnu transformaciju koji je potpisan  2. novembra 2020. u Tirani, sa ciljem da imaju regionalnu koordinaciju pristup sigurnim 5G mrežama i blagovremeno usklađene mjere za primjenu 5G usluga.

Konstatovali su da će u narednim sedmicama, kroz dalji dijalog, usaglasiti usvajanje Zajedničke izjave o interoperabilnom Zapadnom Balkanu i Zajedničke izjave o slobodnom protoku podataka u regionu Zapadnog Balkana.

Oni su pozdravili pokretanje potpune procjene nedostataka i potreba u digitalnim vještinama u javnoj upravi na centralnom i lokalnom nivou u svakoj ekonomiji Zapadnog Balkana, i podržali proširenje procjene na zainteresovane grupe s ciljem smanjenja jaza u digitalnim vještinama, posebno osjetljivih grupa, poput Roma.

„Obavezujemo se da ćemo raditi na uspostavljanju radnih mjesta i koalicije za digitalne vještine Zapadnog Balkana koji će odražavati praksu EU i nadograđivati se na najbolju praksu iz regiona radi podrške digitalnom usavršavanju i prekvalifikaciji. Saglasni sa tim da je razvoj digitalnih vještina od detinjstva temelj i priznajući uspjeh programa škola 21. veka, koji je radio u svim državama Zapadnog Balkana na izgradnji dugoročnih i održivih vještina, ohrabrujemo nastavak ovog programa kako bismo izgradili samoodrživost na materija“, saopštili su ministri u izjavi.

Pozvali su Savjet za regionalnu saradnju, Evropsku komisiju i druge relevantne regionalne i međunarodne institucije da nam pomognu u mobilizaciji potrebnih sredstava za sprovođenje obaveza preuzetih u okviru ovih zaključaka“, kaže se u izjavi.

Ministri su se obavezali da će poboljšati saradnju u oblasti kibernetičke bezbjednosti u regionu, intenzivno sarađivati sa Agencijom Evropske unije za kibernetičku bezbjednost (ENISA), uz poboljšanje regionalne zaštite u oblasti sajber bezbjednosti, i pozivamo EK da podrži region da postane kompatibilniji o tome.

Digitalni samit Zapadnog Balkana 2021. održan je od 11. do 13. oktobra, kao dio Berlinskog procesa i kao inicijativa Regionalnog savjeta za saradnju, a važnost samita je potvrđena i kroz novi četvorogodišnji akcioni plan 2021-2024, za zajedničko regionalno tržište (Common Regional Market – CRM).

Domaćin i organizator ovogodišnjeg izdanja je Ministarstvo javne uprave digitalnog društva i medija ispred Vlade Crne Gore, dok je generalni sponzor kompanija M:TEL.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Marković o NAKNADAMA ZA MAJKE: Vlada kaže da ima "punu kasu", evo prilike da ispune obećanje

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 10:50

"Jedno od glavnih predizbornih obećanja nove vlasti, a posebno koalicije koju je predvodio premijer Krivokapić, bilo je urgentno vraćanje naknada majkama troje i više djece", napisao je na Twitteru bivši premijer i poslanik Demokatske partije socijalista Duško Marković.

Strujić - Harbić: MANJINSKA VLADA je izlaz iz političke krize

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 07:20

Manjinska vlada ograničenog trajanja i jasnih ciljeva, koju bi činile stranke demokratske, građanske i evropske orijentacije, a koju bi podržali DPS i DF, rješenje je o kojem treba razgovarati, poručila je poslanica Bošnjačke stranke Kenana Strujić-Harbić.

Bjelopoljac VOZIO sa čak 4,96 promila alkohola

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 08:29

Za osam mjeseci ove godine na teritoriji Crne Gore je alkotestirano 47.225 vozača, od kojih je njih 5.097 zatečeno da upravlja vozilom pod dejstvom alkohola.

Korisnice naknada za majke najavile NOVE PROTESTE ukoliko se ne odgovori na njihove zahtjeve

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 12:43

Korisnice naknada za majke sa troje i više djece najavile su nove proteste ukoliko ih premijer Zdravko Krivokapić, potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić uskoro ne prime na razgovor kako bi se pronašlo rješenje kojim bi im naknade bile vraćene.

Merkur završava RETROGRADNI hod - Igra planeta pokreće AKCIJU, evo šta da očekujemo u narednom periodu

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 10:29

Ova sedmica najavljuje velike promjene na kolektivnom i ličnom planu. Planetarni aspekti donijeće novu atmosferu i događaje kroz dešavanja i pokretanje vaših planova.

Nada Topčagić dvije nedjelje u ISTOJ tunici: To mi je dodirnuo Ibra i ne pada mi na pamet da se presvlačim

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 21:24

Nada Topčagić i dalje ne može da dođe k sebi od sreće što je bila specijalna gošća na proslavi rođendana fudbalera Zlatana Ibrahimovića.

Bečić zakazao: Premijerski sat 29. oktobra

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 20:56

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić sazvao je za petak, 29. oktobra, Drugu – posebnu sjednicu Drugog redovnog (jesenjeg) zasijedanja u 2021.

UTORAK: Pretežno SUNČANO, ovo su prognozirane TEMPERATURE

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 20:53

Vremenska prognoza za utorak, 19. oktobar.

VIDEO: Navijač postao SENZACIJA - nosio 48 PIVA u ruci odjednom

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 19:56

Navijač Tventea Kristijan Rotgering je postao senzacija kada se pojavio snimak sa njim u glavnoj ulozi u jednoj neobičnoj situaciji.

Šehović: BAJKA o bezrizičnom besplatnom hedžingu trajala koliko će trajati i bajka o “Maršalovom planu”

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 19:25

Potpredsjednik i poslanik SD-a dr Damir Šehović osvrnuo se na saopštenje Akcije za socijalnu pavdu (ASP), prema kojem je Vlada, u informaciji od 5. jula, koja se našla pred članovima kabineta premijera Zdravka Krivokapića, navela da država kao klijent u hedžing aranžmanu za kredit za prioritetnu dionicu auto-puta Smokovac - Mateševo zavisi od tržišta i da nakon isteka dvije godine može ostvariti ili prihode ili rashode.  

CRNA ČOKOLADA: Zdrava poslastica koja ČUVA srce i topi kilograme

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 17:55

Saveznik je dobre linije, smanjuje upale, reguliše krvni pritisak i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, treba je konzumirati u umjerenim količinama.

Džoni Dep stiže u REGION: Ovo je razlog posjete HOLIVUDSKE ZVIJEZDE

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 17:46

Holivudski glumac Džoni Dep sjutra dolazi u Beograd povodom promocije svog animiranog serijala proizvedenog u Srbiji "Pafini", u produkciji "Arhangel studija" glumca Miloša Bikovića, a kreiranog u "Jervolino studiosu".

Saobraćajna NESREĆA - Motociklista transportovan u Urgentni blok

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 17:06

Udes!

Zaboravite na nerealna očekivanja – Ovo su PET MITOVA o vezi za koje morate da znate

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 16:57

Idealna ljubav postoji samo u bajkama i romantičnim serijama. Scene koje ćete u njima vidjeti daleko su od realnog života. Niko nije savršen, prihvatite partnera onakvog kakav jeste.

Đukanović: ODLIČNA saradnja i razumijevanje CG i Alžira na multilateralnom planu

Ponedjeljak, 18.10.2021 | 16:53

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je u oproštajnu posjetu ambasadora Narodne Republike Alžir u Crnoj Gori Abdelhamida Chebhouba.