Petak, 15.10.2021 | 13:42
IZVOR: PR Centar

Elektronski potpis, pečat,... eTrust platforma Telekoma donosi benefite svim segmentima društva

eTrust platforma za usluge, koju je implementirao Crnogorski Telekom, bazirana je na modernoj tehnologiji i svim standardima sigurnosti, vodiće društvo u pravcu digitalizacije i omogućiti benefite građanima, privredi, javnoj upravi, životnoj sredini.




Foto: PR Centar

To je saopšteno na konferenciji za medije koju je organizovao Crnogorski Telekom na temu eTrust: usluge od povjerenja, a na kojoj su predstavljni novi servisi: eTrust Potpis, eTrust Pečat, eTrust Vremenski pečat i eTrust Verifikacija.

Direktor Sektora za razvoj servisa i digitalnu transformaciju, Dušan Banović, rekao je da se prethodnih dana dosta slušalo o digitalnoj transformaciji zemlje i regiona Zapadnog Balkana, a Crnogorski Telekom kao tehnološki lider koji prati sve inovativne trendove u industriji uvijek nastoji da pruži konkretne usluge i rješenja.

„Crnogorski Telekom je odlučio da se aktivira na polju usluga od povjerenja i danas smo kvalifikovani pružalac usluga od povjerenja u skladu sa svom zakonskom regulativom u domenu elektronskog identiteta i elektronskog potpisa. Da bi to bilo moguće, mi smo implementirali eTrust platformu koja je bazirana na modernoj tehnologiji i svim nacionalnim i međunarodnim standardima sigurnosti i ono što je bitno je da kroz servise elektronskog potpisa, elektronskog pečata, vremenskog pečeta, kao i verifkacije validnosti elektronskih dokumenata, omogućimo sve ovo na jednom mjestu“, rekao je Banović.

Foto: PR Centar

U pitanju je, kako je pojasnio, živi sistem koji će pratiti nove zahtjeve korisnika, razvoj tehnologije, kao i sve promjene u zakonskoj i pravnoj normativi.

„Ova platforma je nešto što će u budućnosti voditi društvo u pravcu digitalizacije. Korišćenje je lako, moguće je sa svih platformi, sa računara, mobilnog telefona, tableta, a kada je u pitanju sigurnost tu poštujemo sve i nacionalne i međunarodne standarde. Tako da možemo reći da je ovo siguran, lak i moderan način funkcionisanja“, rekao je Banović.

Istakao je da eTrust omogućava benefite svim segmentima društva i to je velika šansa za privredu i za javnu upravu da unaprijede način poslovanja, da uštede resurse i da unaprijede međusobnu i komunikaciju sa svim fizičkim i pravnim licima.

Rukovodilac Odjeljenja za digitalnu transformaciju u Telekomu, Tanja Bokan, pojasnila je da je eTrust potpis zapravo potpis u digitalnom svijetu.

„Ono što je svojeručni potpis u papirnom svijetu, eTrust potpis nam omogućava u digitalnom. Elektronski dokumenti koji se potpišu sa elektronskim potpisom imaju istu zakonsku vrijednost. Sve isto vrijedi i za ePečat, a eTrust Vremenski pečat je nova usluga koji služi da se ovjeri određeni elektronski dokument. Dakle, eTrust Vremenski pečat vam garantuje da je elektronski dokument zaista postojao u određenom vremenu. Dodatna uloga elektronskog vremenskog pečata je da produžava validnost digitalno potpisanih dokumenata“, objasnila je Bokan.

Foto: PR Centar

Potpuno nova usluga je, kako je kazala, eTrust verifikacija koja omogućava da se provjeri da li je elektronski dokument koji dobijete valjano elektronski potpisan.

„Registracija će se obavljati online putem, podnošenjem zahtjeva, onda ide proces verifikacije dokumenata, lične identifikacije i dolazite do svog eTrust korisničkog naloga i do svog prvog elektronskog potpisa. eTrust korisnički nalog ostaje aktivan, nema nikakve ugovorne obaveze. Ako se ukaže potreba da elektronski potpisuje osoba može putem portala da kupi naš komercijalni paket za fizička lica – eTrust standard paket koji sadrži 100 transakcija i važi godinu. Njegova cijena je 19,90 eura godišnje“, rekla je Bokan.

Usluga će komercijlno biti dostupna od srijede i od tada će zaintersovani moći da podnesu zahtjev za registraciju. Građani koji se registruju dobiće 10 besplatnih eTrust akcija (potpisa ili verifikacija) koji će biti validni narednih šest mjeseci.

Bokan je dodala da je Crnogorski Telekom krenuo i u proces interne digitalizacije, te da će i zaposleni i korisnici moći da koriste eTrust usluge.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ova DRUŠTVENA MREŽA bi mogla da UGROZI Facebook, Instagram i TikTok

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:01

Aplikacija je u potpunosti fokusirana na glas, a izgovorene riječi automatski se pretvaraju u tekst. Da li na prebukiranom tržištu društvenih mreža ima mjesta za još jednu, malo drugačiju aplikaciju?

BLOKIRATE reklame na YouTube-u? Imamo loše vijesti za vas

Srijeda, 17.04.2024 | 11:25

Prošle godine, YouTube je započeo agresivnu kampanju protiv "ad blokera".

Mask prelomio: Ipak uvodi PLAĆANJE na platformi X

Utorak, 16.04.2024 | 13:29

Ilon Mask planira da naplaćuje malu nadoknadu novim korisnicima na X platformi, koji žele da objavljuju sadržaj.

Bil Gejts ZABRINUT da bi zbog vještačke inteligencije mogao da izgubi posao

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 14:21

Bil Gejts, osnivač kompanije Microsoft, nedavno je izrazio zabrinutost da bi vještačka inteligencija mogla preuzme njegov posao, uprkos tome što je jedan od njenih najvećih zagovornika.

Projekat Cetinjanina ušao u TOP 5 NAJBOLJIH projekata u svijetu

Nedjelja, 14.04.2024 | 12:45

Projekat “Air Quality Monitoring System”, koji je dio inovativnog koncepta Cetinje Smart City, dobio je prestižno priznanje WSIS Prize 2024 Champion. Ovo znači da je ovaj projekat izabran među top 5 projekata na svijetu, u kategoriji e-environment, u okviru Svjetskog samita o Informacionom društvu, istakao je za Kolektiv doktorand Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici, istraživač i stručnjak u oblasti Vještačke inteligencije u medicini i rukovodilac praktikuma elektronike i računarstva u Fondaciji za promovisanje nauke Prona Ivan Martinović.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.