Ponedjeljak, 25.10.2021 | 11:28
IZVOR: Kolektiv.me

Koncert kvarteta “Talia” u KIC-u "Budo Tomović"

Kvartet “Talia” koji čine flautistkinje Tamara Knežević, Angela Mijušković, Andrea Živković i Dijana Orlandić prirediće koncert u četvrtak, 28. oktobra, u KIC-u “Budo Tomović” u 20 sati.




Foto: KIC "Budo Tomović"

Na programu koncerta je muzika poznatih kompozitora pisana za flautu i aranžirana za kvartet flauta, među kojima su: Pjetro Maskanji (Intermeco iz opere “Kavalerija rusticana”), Žak Kastered (Flaute na raspustu), Petar Iljič Čajkovski (odlomak iz baleta ”Krcko oraščić”), Ernesto Keler (Veliki kvartet op. 92), Johan Sebastijan Bah (Badineri), Eužen Boca (Ljetnji dan na planini) i Astor Pjacola (Libertango).

Kvartet flauta “Talia” osnovan je 2007. godine. Članice kvarteta Tamara Knežević, Angela Mijušković, Andrea Živković i Dijana Orlandić su diplomirale i magistrale u klasi profesora Ljubiše Jovanovića na Cetinju sa najvišim ocjenama. Svirale su na brojnim scenama u Crnoj Gori i u okviru festivala kao što su: Kotor Art, Purgatorije, te u sklopu projekta „Crna Gora jedna kulturna adresa”. Usavršavale su se kod uglednih internacionalih flautista kao što su: Vincent Lucas, Dejan Gavrić, Felix Renggli, Peter Lukas Graf, James Galway, Han Goulinag i dr. Rade u muzičkim školama u Podgorici i Kotoru kao i u Simfonijskom orkestru Crne Gore.

Tamara Knežević, rođena je u Kotoru gdje je završila nižu i srednju muzičku školu "Vida Matjan" u klasi Jasminke Terzić i Žane Lekić. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj Akademiji na Cetinju u klasi red.prof. Ljubiše Jovanovića sa najvećom ocjenom. Osvojila je niz zlatnih i specijalnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Iz tog perioda izdvaja se takmičenje u Barleti (Italija) gdje je više godina osvajala specijalne nagrade, takmičenje "Tahir Kulenović" u Valjevu gdje je bila laureat takmičenja u solo i kategoriji kamerne muzike. Osim ovih nagrada izdvajaju se i zlatne i specijalne nagrade na republičkim takmičenjima, u Požarevcu i Beogradu na takmičenju "Davorin Jenko", na takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu, laureat je akademskog takmičenja "Manja Radulović-Vulić" na Cetinju, čime je osvojila koncert na festivalu "Espressivo". Kao solista nastupala je na festivalu gudača u Kotoru, kao i na festivalima “Kotor Art“ i „Purgatorije“. Italijanskoj publici se predstavila 2013. godine, solističkim koncertom u sklopu festivala „Nei suoni dei luoghi“. Kao najbolji student Muzičke akademije dobija nagradu grada Cetinja 2009. godine, kao i nagradu Zavoda za međunarodnu saradnju. Usavršavala se na mnogim kursevima poznatih flautista kao što su Mikael Helasvuo, Kristijan Larde, Vinsent Lukas, Giovanni Mareggin, Davor Bušić, Milena Lipovšek, Karolj Maročik, Janoš Balint, Norbert Girlinger, Sandrine Francois, Peter - Lukas Graf. Stalno je zaposlena na mjestu druge flaute u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Andrea Knežević (1987) rođena je u Kotoru, gdje je završila osnovnu i srednju muzičku školu “Vida Matjan” u Kotoru u klasi Jasminke Terzić i Žane Lekić. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade među kojima su prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Barleti (Italija), i Beogradu “Davorin Jenko”. Pohađala je majstorske kurseve kod istaknutih profesora i umjetnika među kojima su: Davor Bušić (Hrvatska), Đovani Maređini (Italija), Karolj Maročik (Srbija), Janoš Balint (Madjarska), Sandrin Fransoi (Francuska), Žan-Mišel Varaš, Peter Lukas Graf (Švajcarska). Diplomirala je u Beogradu na Akadimiji lijepih umetnosti u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, a master studije je završila na Cetinju, u  klasi istog profesora. Od 2015. godine članica je orkestra Operosa. Radi u ŠOSMO “Vida Matjan”od 2008. godine.

Dijana Orlandić (1989) je rođena na Cetinju. Niže i srednje muzičko obrazovanje je stekla u Kotoru, u klasi Jasminke Terzić i Žane Lekić. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade među kojima su prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Požarevcu, „Davorin Jenko“ u Beogradu, i u Barleti. Pohađala je majstorske kurseve kod istaknutih flautista: prof. Ljubiša Jovanović, Karolj Maročik (Srbija), Michel Debost (SAD), Matej Zupan (Slovenija), Felix Renggli (Švedska), Vinsent Lukas (Francuska). Kao prva flauta orkestra “Young Euro Classic Orchestra” pod dirigentskom upravom Henriha Šifta nastupala je u Berlinu, Kaselu, i Splitu. Treću godinu studija završila je u Kini u klasi prof. Gouliang Hana. Tokom boravka u Kini, dobila je priliku da radi sa proslavljenim flautistom Džejmsom Galvejom, i kasnije dobila stipendiju da pohađa njegov majstorski seminar u Švajcarskoj. Diplomirala je na Muzičkoj Akademiju na Cetinju u klasi profesora Ljubiše Jovanovića. Radi u Muzičkoj školi „Vasa Pavić" u Podgorici.

Angela Mijušković (1988) je rođena u Kotoru. Niže muzičko obrazovanje je stekla u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru u klasi Jasminke Terzić, a srednju muzičku školu završila je u Kotoru i Podgorici u klasi Žane Lekić i Jasminke Terzić. U toku školovanja osvojila je brojne specijalne i prve nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu među kojima se izdvajaju specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju u Barleti (Italija, 2001, 2003. god.), prve nagrade na međunarodnim takmičenjima “Tahir Kulenović” (Srbija, 2000, 2003. god.) i “Davorin Jenko” (Srbija). Dobitnica je treće nagrade na takmičenju Muzičke akademije pod nazivom “Manja Radulović – Vulić” (2011. god.) Pohađala je majstorske kurseve kod vodećih flautista među kojima su: Ljubiša Jovanović (Srbija), Matej Zupan (Slovenija), Debora Kruzanski (Italija), Vinsent Lukas (Francuska), Dejan Gavrić (Njemačka), Peter Lucas Graf (Švajcarska). Bila je stipendista seminara Džejmsa Galveja u Švajcarskoj, 2011. godine. Osnovne i master studije završila je na Cetinju u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Predaje flautu u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru i Muzičkoj školi u Tivtu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.