Ponedjeljak, 25.10.2021 | 11:28
IZVOR: Kolektiv.me

Koncert kvarteta “Talia” u KIC-u "Budo Tomović"

Kvartet “Talia” koji čine flautistkinje Tamara Knežević, Angela Mijušković, Andrea Živković i Dijana Orlandić prirediće koncert u četvrtak, 28. oktobra, u KIC-u “Budo Tomović” u 20 sati.
Foto: KIC "Budo Tomović"

Na programu koncerta je muzika poznatih kompozitora pisana za flautu i aranžirana za kvartet flauta, među kojima su: Pjetro Maskanji (Intermeco iz opere “Kavalerija rusticana”), Žak Kastered (Flaute na raspustu), Petar Iljič Čajkovski (odlomak iz baleta ”Krcko oraščić”), Ernesto Keler (Veliki kvartet op. 92), Johan Sebastijan Bah (Badineri), Eužen Boca (Ljetnji dan na planini) i Astor Pjacola (Libertango).

Kvartet flauta “Talia” osnovan je 2007. godine. Članice kvarteta Tamara Knežević, Angela Mijušković, Andrea Živković i Dijana Orlandić su diplomirale i magistrale u klasi profesora Ljubiše Jovanovića na Cetinju sa najvišim ocjenama. Svirale su na brojnim scenama u Crnoj Gori i u okviru festivala kao što su: Kotor Art, Purgatorije, te u sklopu projekta „Crna Gora jedna kulturna adresa”. Usavršavale su se kod uglednih internacionalih flautista kao što su: Vincent Lucas, Dejan Gavrić, Felix Renggli, Peter Lukas Graf, James Galway, Han Goulinag i dr. Rade u muzičkim školama u Podgorici i Kotoru kao i u Simfonijskom orkestru Crne Gore.

Tamara Knežević, rođena je u Kotoru gdje je završila nižu i srednju muzičku školu "Vida Matjan" u klasi Jasminke Terzić i Žane Lekić. Diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj Akademiji na Cetinju u klasi red.prof. Ljubiše Jovanovića sa najvećom ocjenom. Osvojila je niz zlatnih i specijalnih nagrada na takmičenjima u zemlji i inostranstvu. Iz tog perioda izdvaja se takmičenje u Barleti (Italija) gdje je više godina osvajala specijalne nagrade, takmičenje "Tahir Kulenović" u Valjevu gdje je bila laureat takmičenja u solo i kategoriji kamerne muzike. Osim ovih nagrada izdvajaju se i zlatne i specijalne nagrade na republičkim takmičenjima, u Požarevcu i Beogradu na takmičenju "Davorin Jenko", na takmičenju "Petar Konjović" u Beogradu, laureat je akademskog takmičenja "Manja Radulović-Vulić" na Cetinju, čime je osvojila koncert na festivalu "Espressivo". Kao solista nastupala je na festivalu gudača u Kotoru, kao i na festivalima “Kotor Art“ i „Purgatorije“. Italijanskoj publici se predstavila 2013. godine, solističkim koncertom u sklopu festivala „Nei suoni dei luoghi“. Kao najbolji student Muzičke akademije dobija nagradu grada Cetinja 2009. godine, kao i nagradu Zavoda za međunarodnu saradnju. Usavršavala se na mnogim kursevima poznatih flautista kao što su Mikael Helasvuo, Kristijan Larde, Vinsent Lukas, Giovanni Mareggin, Davor Bušić, Milena Lipovšek, Karolj Maročik, Janoš Balint, Norbert Girlinger, Sandrine Francois, Peter - Lukas Graf. Stalno je zaposlena na mjestu druge flaute u Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Andrea Knežević (1987) rođena je u Kotoru, gdje je završila osnovnu i srednju muzičku školu “Vida Matjan” u Kotoru u klasi Jasminke Terzić i Žane Lekić. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade među kojima su prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Barleti (Italija), i Beogradu “Davorin Jenko”. Pohađala je majstorske kurseve kod istaknutih profesora i umjetnika među kojima su: Davor Bušić (Hrvatska), Đovani Maređini (Italija), Karolj Maročik (Srbija), Janoš Balint (Madjarska), Sandrin Fransoi (Francuska), Žan-Mišel Varaš, Peter Lukas Graf (Švajcarska). Diplomirala je u Beogradu na Akadimiji lijepih umetnosti u klasi prof. Ljubiše Jovanovića, a master studije je završila na Cetinju, u  klasi istog profesora. Od 2015. godine članica je orkestra Operosa. Radi u ŠOSMO “Vida Matjan”od 2008. godine.

Dijana Orlandić (1989) je rođena na Cetinju. Niže i srednje muzičko obrazovanje je stekla u Kotoru, u klasi Jasminke Terzić i Žane Lekić. Tokom školovanja osvojila je brojne nagrade među kojima su prve nagrade na međunarodnim takmičenjima u Požarevcu, „Davorin Jenko“ u Beogradu, i u Barleti. Pohađala je majstorske kurseve kod istaknutih flautista: prof. Ljubiša Jovanović, Karolj Maročik (Srbija), Michel Debost (SAD), Matej Zupan (Slovenija), Felix Renggli (Švedska), Vinsent Lukas (Francuska). Kao prva flauta orkestra “Young Euro Classic Orchestra” pod dirigentskom upravom Henriha Šifta nastupala je u Berlinu, Kaselu, i Splitu. Treću godinu studija završila je u Kini u klasi prof. Gouliang Hana. Tokom boravka u Kini, dobila je priliku da radi sa proslavljenim flautistom Džejmsom Galvejom, i kasnije dobila stipendiju da pohađa njegov majstorski seminar u Švajcarskoj. Diplomirala je na Muzičkoj Akademiju na Cetinju u klasi profesora Ljubiše Jovanovića. Radi u Muzičkoj školi „Vasa Pavić" u Podgorici.

Angela Mijušković (1988) je rođena u Kotoru. Niže muzičko obrazovanje je stekla u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru u klasi Jasminke Terzić, a srednju muzičku školu završila je u Kotoru i Podgorici u klasi Žane Lekić i Jasminke Terzić. U toku školovanja osvojila je brojne specijalne i prve nagrade na takmičenjima u zemlji i inostranstvu među kojima se izdvajaju specijalna nagrada na međunarodnom takmičenju u Barleti (Italija, 2001, 2003. god.), prve nagrade na međunarodnim takmičenjima “Tahir Kulenović” (Srbija, 2000, 2003. god.) i “Davorin Jenko” (Srbija). Dobitnica je treće nagrade na takmičenju Muzičke akademije pod nazivom “Manja Radulović – Vulić” (2011. god.) Pohađala je majstorske kurseve kod vodećih flautista među kojima su: Ljubiša Jovanović (Srbija), Matej Zupan (Slovenija), Debora Kruzanski (Italija), Vinsent Lukas (Francuska), Dejan Gavrić (Njemačka), Peter Lucas Graf (Švajcarska). Bila je stipendista seminara Džejmsa Galveja u Švajcarskoj, 2011. godine. Osnovne i master studije završila je na Cetinju u klasi prof. Ljubiše Jovanovića. Predaje flautu u ŠOSMO “Vida Matjan” u Kotoru i Muzičkoj školi u Tivtu.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Koncert kamernih ansambala trijā “Pokret” i “Femina u Velikoj sali KIC-a

Ponedjeljak, 29.11.2021 | 11:11

Beogradski kamerni ansambli u formaciji trija, “Pokret” i “Femina” prirediće koncert savremene muzike "Zajedno u intuitivnom muzičkom pokretu" u utorak, 30.novembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

Koncert "Makedonska etno - lirika" 29. novembra u KIC-u

Petak, 26.11.2021 | 11:24

Koncert "Makedonska etno - lirika" koji će prirediti sopran Jelena Aleksić u saradnji sa pijanistkinjom Magdicom Manasievom biće održan u ponedjeljak, 29. novembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, od 20 sati.

Promocija knjige “Hrvatski punk i novi val 1976-1987” u KIC-u

Utorak, 23.11.2021 | 10:16

Nakon svečanog zatvaranja izložbe fotografija “Tako je talasao Novi talas” sa kojom se KIC “Budo Tomović” pridružuje velikom broju institucija i umjetnika koji ove godine obilježavaju 40 godina društveno - muzičkog fenomena poznatog kao “Novi talas” organizovaće promociju dopunjenog i proširenog drugog izdanja knjige Vinka Barića “Hrvatski punk i novi val 1976-1987” koja hronološki i biografski prati razvoj ovog muzičkog fenomena.

Sjećanje na VELIKANA: Godinu dana od smrti legendarnog "Izeta"

Ponedjeljak, 22.11.2021 | 09:58

Ove godine obilježava se 25 godina od prvog prikazivanja filma "Savršeni krug",i ukupno 365 dana otkako među nama nije legendarni glumac Mustafa Nadarević.

Gavrilo Pajović gost KIC-ove tribine "Podgoričke priče"

Nedjelja, 21.11.2021 | 11:42

Tribina „Podgoričke priče“ KIC-a „Budo Tomović“ u novembru nastavlja da  predstavlja Podgoričane koji su obilježili jedno vrijeme, ali na drugačiji način, onako kako do sada nijesu govorili i saopštili ono što žele da kažu, a javnost još  ne zna. 

Bratić poslanici Vuković - Hvala joj što moj srpski narod smatra velikim i slavnim

Utorak, 30.11.2021 | 13:33

Hvala joj što moj srpski narod smatra velikim i slavnim, jer moj srpski narod jeste veliki i slavan, i jeste dio Crne Gore, bez kojeg Crne Gore ne može da bude, kao i bez drugih naroda koji čine njen multinacionalni, multietnički i multikonfesionalni karakter, kazala je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, odgovarajući u Skupštini na pitanje poslanice DPS-a Aleksandre Vuković.

NOVI SOJ korone se brzo širi svijetom: Ovo su glavni simptomi na koje treba obratiti pažnju

Utorak, 30.11.2021 | 13:23

Dok su njemački zvaničnici izjavili da bi, ako se ispostavi da je omikron najblaži soj do sada, to bio "rani poklon za Božić čitavoj planeti" jer bi to značilo da će "svesti" koronu na virus nalik gripu, Svjetska zdravstvena organizacija ipak upozorava da bi nova varijacija virusa mogla da ima ozbiljne posljedice.

Medojević pozvao Abazovića na TV duel

Utorak, 30.11.2021 | 13:03

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević pozvao je na TV duel potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića u kojem bi, kako je kazao, ukrstili argumente o rezultatima koje je aktuelna izvršna vlast ostvarila u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

PREMINUO kik-bokser Mirko Vlahović

Utorak, 30.11.2021 | 16:21

Vlahović je osvojio 10 medalja na šampionatima svijeta i Evrope.

Ne odlažite kišobrane - Nakon SUNCA, od četvrtka ponovo OBILNA KIŠA i JAK VJETAR

Utorak, 30.11.2021 | 10:39

Nakon kratkotrajne stabilizacije vremenskih prilika ponovo nas u četvrtak i petak očekuje nestabilno vrijeme, najavio je meteorolog Branko Micev. On je kazao da će naročito nestabilno biti u četvrtak, kada će duvati jak jugo i porast dnevne temperature.

Telekom poklanja telefone, godinu besplatnih razgovora u mreži, godinu besplatnog interneta…

Srijeda, 01.12.2021 | 09:58

Naveći poklon je kad smo zajedno – ali decembar ne bi bio to što jeste bez prazničnih poklona Crnogorskog Telekoma.

Reakcije iz Melburna: Ne ucjenjujemo Đokovića, samo ŠTITIMO zajednicu

Srijeda, 01.12.2021 | 09:26

Država Viktorija, u kojoj je Melburn, prošlog mjeseca je donijela odluku da profesionalnim sportom mogu da se bave samo vakcinsani sportisti, a nije napravila izuzetak za sportiste koji dolaze iz inostranstva.  

Istraživači tvrde: Treća doza Fajzera SMANJUJE RIZIK od zaraze koronavirusom za 80 odsto

Srijeda, 01.12.2021 | 09:18

- Procijenili smo da je rizik od zaražavanja smanjenjen za dodatnih 83 do 87 odsto najmanje dvije nedelje nakon dobijanja buster doze - potvrdili su istraživači.

Lavice putuju na SVJETSKO PRVENSTVO - Koferi nade spakovani

Srijeda, 01.12.2021 | 08:40

Može li oslabljena i podmlađena ženska rukometna reprezentacija Crne Gore nastaviti uzlazni trend na jedinom šampionatu na kojem nije osvojena medalja? Može li Bojana Popović, kao nikad do sad (na papiru) mlađim i slabijim timom, do blizu najboljeg rezultata – petog mjesta na posljednjem SP u Japanu?

Danas predstavljanje programa "Brže do ljekara"

Srijeda, 01.12.2021 | 08:24

Predstaviće program...

Jelušić: Za smjenu Vlade postoji konsenzus DPS-a i DF-a

Srijeda, 01.12.2021 | 08:14

"Dva najjača politička subjekta – Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokratski front (DF) zalažu se za iste stvari, tako da će imati više nego značajan konsenzus oko Prijedloga da se glasa o nepovjerenju Vladi", ocijenila je za Pobjedu poslanica Građanskog pokreta Ura Božena Jelušić.

Vešović: Što prije završiti izgradnju auto-puta i rekonstrukciju cijele pruge

Srijeda, 01.12.2021 | 07:05

Zadatak saobraćajnih projekata izgradnje auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom, te aerodroma, regionalnih puteva koji povezuju planine sa auto-putem jeste valorizacija potencijala Crne Gore kao ekološke države i njenog razvoja, naročito turizma, proizvodnje i prerade zdrave hrane.

Podgorica - Službeno vozilo učestvovalo u UDESU

Utorak, 30.11.2021 | 21:39

Saobraćajna nezgoda dogodila se u Ulici Prve proleterske brigade.

Vremenska prognoza za PRVI DECEMBAR - Evo koje su prognozirane TEMPERATURE

Utorak, 30.11.2021 | 21:21

Vremenska prognoza za srijedu, 1. decembar...

Proizvode se od 1948. - BANKROTIRAO proizvođač planetarno poznatih "Mozart kugli"

Utorak, 30.11.2021 | 21:11

Kompanija "Salzburg Schokolade" iz austrijskog Grodiga, najpoznatija po proizvodnji slatkiša "Mozart kugle", podnijela je zahtjev za stečaj.