Subota, 30.10.2021 | 10:44
IZVOR: telegraf.rs

Faze koje označavaju KRAJ VEZE: Ovo su jasni ZNACI da se LJUBAV GASI

Teško je biti objektivan prema svojoj vezi, a još teže priznati sebi da je došao kraj...




Foto: Ilustracija, pixabay

Ne treba da vas iznenadi činjenica da je "nedostatak ljubavi" jedan od glavnih razloga za kraj iste. Jedna vrlo zanimljiva studija koju je uradila socijalna radnica Karen Kaiser opisuje kako je odvajanje od ljubavi, koje ona definiše kao "ljubavno nezadovoljstvo", proces koji može, ali i ne mora dovesti do raskida.

Faze gašenja ljubavi se mogu prepoznati. Postoje konkretno 3 stadijuma i dobra vijest je da u jednom od njih može nešto da se preduzme, kako biste ponovo probudili "varnice".

Važno je poznavati ove faze u raspadu veze i braka, kako biste bolje shvatili gdje se nalazite u procesu "odvajanja" i mudrije birali šta ćete učiniti po tom pitanju.

1. Razočaranje u vezu

Događaji koji identifikuju ovu fazu razočaranja uključuju partnerove radnje, partnerov nedostatak odgovornosti i nedostatak emocionalne podrške. Zajednički element ovih događaja je nedostatak obzira prema partnerovom doprinosu, mišljenjima i osjećanjima pri donošenju bračnih odluka.

Razočaranje je nešto na čemi možete da poradite i zajedničkim snagama sa partnerom poboljšate vaš odnos. 

2. Faza nezadovoljstva

Karen Kaiser opisuje nezadovoljstvo kao postepeni gubitak emocionalne vezanosti za partnera koji dovodi do manje brige o njemu. Ovo nezadovoljstvo ili gubitak ljubavnih osjećanja obično prati nedostatak zahtijevanih promjena u načinu na koji su partneri bili povezani.

Šta se dešava u ovoj fazi? Osećaj razočaranja se smanjuje, ali se pojavljuju ljutnja i tuga zbog stalnih negativnih radnji koje se ne mijenjaju. Ove ponavljajuće radnje se ne opraštaju niti zaboravljaju i veoma je teško "preći" preko njih.

3. Apatija i ravnodušnost

Sve veće distanciranje, i fizičko i emocionalno, karakteriše ovu poslednju fazu odljubljavanja. Više niste ni ljuti i povrijeđeni, samo ste ravnodušani. Iako je nekim osobama bilo žao partnera, nisu se osjećali dovoljno krivim da bi ostali u vezi.

Oko 80 odsto partnera intervjuisanih u ovoj studiji koji su bili u ovoj fazi rekli su da su preduzeli neke radnje za okončanje braka. Partneri u ovoj fazi nezadovoljstva više nisu smatrali svoje partnere sposobnim za promjene.

Izvor: Telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.