Četvrtak, 04.11.2021 | 13:33
IZVOR: objektiv.rs

Slušajte ono što vam srce govori: ŠEST pitanja koje otkrivaju da li ste u ZDRAVOJ VEZI

Da li imate zdrav odnos sa svojim partnerom? Ponekad, kada je veza duga, partneri upadaju u rutinu, zbog čega je teško prepoznati da li postoji neki problem.




Foto: Ilustracija, Pexels

Zato je važno da sebi i svom partneru postavite neka pitanja da biste shvatili koliko je vaš odnos dobar. Takođe je važno da razmislite o tome šta partner traži od vas.

Vaš partner može željeti više ljubavi, što sa sobom donosi ljubazbost, mir, radost, velikodušnost, naklonost i strast. Možda je vašem partneru potreban bolji seks ili da vodite ljubav češće.

Kada pročitate ove riječi, najveći izazov je to što one narušavaju vaš lažni osjećaj sigurnosti. Kada živite sa nekim mnogo godina, očekujete da ćete biti voljeni, bezuslovno.

I možda vjerujete jeste… ali da li je to istina?

Dakle, da biste provjerili da li imate zdrav odnos sa svojim partnerom, postavite sebi ovih 6 pitanja.

1. Kada se od vas traži da se promijenite, da li postoji obostrana korist?

Za zdrave odnose, najvažnije je da slušate ono što vam srce govori. Kada se vaš partner žali i postavlja zahtjeve, da li vi vidite prednosti pružanja više od onoga što vam je do sada tražio?

2. Kako podstičete partnera da bude iskren sa vama?

Ako se vaš partner osjeća beznadežno kad je u pitanju vaša veza i osjeća da se nikada stvari neće poboljšati, nećete uvijek čuti da se on žali.

Dešavaće se da vam kaže da je sve u redu i tada imate dodatni zadatak da ga podstaknete da razgovara sa vama.

Dok ne postoji iskrenost, ne postoji mogućnost da se bezuslovna ljubav njeguje, a iskrenost zahtijeva i vještinu slušanja. Ovo može biti jedno od težih pitanja za parove, ali je važno za stvaranje dobre veze.

3. Kako se ponašate kada ste ljuti ili povrijeđeni?

Kada smo ljuti, često se povlačimo u sebe, nismo ljubazni, velikodušni niti blagonakloni prema partneru. Ovo povlačenje može narušiti intimnost između vas i partnera, a to je jedan od najbržih puteva do nezdrave veze.

4. Možete li da slušate partnera bez da ga napadate zbog njegovih riječi?

Rješenje je da slušamo objektivno, ne shvatajući to lično i kao da smo napadnuti.

5. Kako rješavate svađe i konflikte sa partnerom?

Mnogi parovi se često svađaju. Želite da izbjegnete svađe, ali ipak otkrivate da je vaša intimnost narušena. Tada parovi obično ne žele da kažu šta im je zaista na umu. Obično im nedostaju vještine da ono što žele kažu na miran, ali iskren i otvoren način koji im omogućava da ponovo podstaknu strasti. Zdravi odnosi se ne grade iz takvih navika.

Kada naučite da govorite “rečnikom potreba”, a ne da se stavljate u ulogu žrtve, možete podstaći iskrenost koja je neophodna za zdravi vezu. Sposobnost da se govori o potrebama, a ne o optužbama je ključ za ponovno povezivanje.

6. Da li umijete da kažete “ne”?

Ni vi niti vaš partner niste u obavezi da radite sve što se od vas traži. Morate postaviti zdrave granice jer je to takođe ključ za uspješnu vezu. Kada naučite da i vi ohrabrite partnera da kaže “ne”, vaša veza će biti mnogo jača.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Preminuo Brano Mićunović

Petak, 19.04.2024 | 21:50

Crnogorski biznismen Branislav Brano Mićunović (71) preminuo je danas u Budvi, prenose mediji.

"Plavi" srušili ekipu Zadra - Budućnost u POLUFINALU ABA lige

Petak, 19.04.2024 | 21:09

Košarkaši Budućnosti Voli plasirali su se u polufinale plej-ofa ABA lige, pošto su sa 2-0 u seriji eliminisali Zadar.

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

Subota donosi PROMJENLJIVO VRIJEME - Evo kada se očekuje KIŠA

Petak, 19.04.2024 | 20:23

U subotu se u Crnoj Gori prijepodne očekuju duži sunčani periodi, od sredine dana povećanje oblačnosti, tokom noći slaba, a u južnim predjelima umjerena do jaka kiša, moguće i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrologiju i seizmologiju (ZHMS).

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.