Srijeda, 10.11.2021 | 20:53
IZVOR: vijesti.me

Abazović: Neke partije u CG se KRIJU iza snage SPC

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je da se nada kako će se naći rješenje za političku krizu u Crnoj Gori, te da ostaje da se vidi da li će biti rekonstrukcije ili neke nove Vlade.




Foto: Vlada Crne Gore

Saopštio je i da ne može reći da je zadovoljan konceptom ekspertske vlade, jer postoji problem sa parlamentanom većinom. Srpska pravoslavna crkva (SPC) je, kaže, vrlo uticajna institucija u Crnoj Gori, a postoje određeni politički subjekti koji, u nedostatku sopstvenog autoriteta, žele da se sakriju iza snage SPC.

On je u emisiji "Romano Bolković - 1 na 1" Hrvatske radio-televizije (HRT) rekao da se u Crnoj Gori ne dešava ništa vanredno i nešto što bi se moglo predstavljati kao opasno.

"Politički život ima svoju dinamiku, koja je izražena, i nadam se da ćemo doći u situaciju da je stabilizujemo", istakao je Abazović, navodeći da Crna Gora ostaje mirna zemlja.

Vicepremijer je podsjetio, kako prenosi Portal RTCG, da u Crnoj Gori nikada na izborima nije bio proste smjene vlasti.

Olovkom smijenili vlast

"Po prvi put smo u avgustu 2020. vidjeli šta znači olovkom promijeniti vlast. Vratili smo suverenitet građanima", rekao je Abazović.

On je kazao da ne mogu biti potpuno zadovoljni ekspertskom vladom, jer postoji problem sa parlamentarnom većinom i situacijom koja je paradoksalna, a gdje dio većine (DF) bojkotuje Skupštinu Crne Gore.

"Oni imaju svoje razloge. Sadašnji premijer bio je nosilac njihove liste i misle da u svemu nijesu dovoljno ispoštovani. Možda je to tačno, ali su naše razlike bile velike, i mi smo našli minimalni zajednički imenilac koji je mogao da pomire naše razlike", pojasnio je Abazović.

Kazao je da ostaje pitanje da li će biti rekonstrukcije ili neke nove vlade: "Ja se nadam da ćemo naći rješenje jer građani to očekuju, a svako ko se neodgovorno ponaša biće kažnjen na izborima".

Razmjere pritisaka

Na pitanje da li se zaista osjeća relaksirano u situaciji kada postoje razni pritisci, Abazović je rekao da oni koji se plaše obračuna ne treba da se bave tim poslom.

"Razmjere pritisaka su velike", rekao je Abazović, navodeći da je prijetnje smrću dobio kad su počela hapšenja pripadnika kriminalnih klanova.

Podsjetio je da na najveću zapljenu kokaina od tone i 400 kg, koja je najveća u istoriji Balkana, a desila se u Crnoj Gori.

Za HRT je govorio i o dešavanjima na Cetinju prilikom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, navodeći da se desio protest lokalne zajednice.

"Imali smo situaciju da je bivši direktor Uprave policije udario policajca i tada je došlo do bacanja suzavca", rekao je Abazović.

Država je, kazao je, omogućila po najbezbolniji način da se odradi vjerski ritual, kao što su dozvolili da građani protestuju.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ja
10.11.2021 21:00

Koje su to ? 😀😀

6 0

OSTALE VIJESTI

Gorčević: Na prozivke Vučića trebalo da odgovori predsjednik Jakov Milatović

Petak, 19.04.2024 | 12:30

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je danas Skupštini da je sam početak 44. Vlade označio i izvještaj Evropske komisije.

"Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke"

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA o povećanju minimalne penzije na 450 eura za korisnike srazmjernih penzija, ali i povećanje dječijih dodataka za 50 odsto, saopšteno je iz GP URA.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

KONTROLNO SASLUŠANJE Spajića i Šaranovića krajem juna; Laković poslanicima: Shvatite ovo kao priliku da se još bolje pripremite

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:15

Poslanik Pokreta Evropa sad i predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković zakazao je za 26. jun kontrolno saslušanje premijera Milojka Spajića i ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, na temu imenovanje vršioca dužnosti direktora Uprave policije Aleksandra Radovića i posljedica na sistem bezbjednosti.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.

Sanja Vučić otkrila šta misli o Jeleni Karleuši: Pjevačica joj javno uzvratila ISTOM MJEROM

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:33

Mlada pjevačica Sanja Vučić je na svom Instagram profilu odgovarala na pitanja pratilaca, a jedno je posebno privuklo pažnju javnosti.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"RUŽA" ugledala svjetlost dana - Adi Šoše objavio novu pjesmu (VIDEO)

Petak, 19.04.2024 | 13:07

Poslušajte!

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.

Spremna za osvetu: Tejlor Svift je upravo objavila dupli album koji je već nazvan vanvremenskom poezijom

Petak, 19.04.2024 | 12:12

Na novom duplom albumu Tejlor Svift, kantautorka je očajna i zbunjena. Ranjiva na način na koji je nikada nismo čuli ranije. Pjeva o tome kako je toliko depresivna da ne može ustati iz kreveta, kako se hrani dječijim žitaricama koje joj služe kao utjeha i kako plače u teretani.

ŠTA treba ponijeti na OSTROG: OVO je najvažnije PRILIKOM posjete manastiru

Petak, 19.04.2024 | 11:56

Dobro će vam doći par smjernica ukoliko planirate posjetu manastiru Ostrog. Posjetioci donose poklone kao što su osnovne životne potrebštine, ulje, kada, šećer ili neki prilog manastiru, što nije obaveza, već stvar vaše odluke.

Monteput: Elektronska naplata putarine – NIŽA CIJENA tag uređaja i niži iznos minimalne uplate

Petak, 19.04.2024 | 11:49

Kompanija Monteput d.o.o. kreće sa akcijskom prodajom tag uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Apelacioni sud: Ukinuto rješenje kojim je odbijeno jemstvo za puštanje na slobodu Miloša Medenice

Petak, 19.04.2024 | 11:26

Apelacioni sud uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Miloša Medenice i  ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, saopšteno je je iz Apelacionog suda. Podsjećamo rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen je predlog branioca okrivljenog Miloša Medenice za ukidanje pritvora uz davanje jemstva koje se sastoji u uspostavljanju hipoteke na više nepokretnosti u vlasništvu srodnika okrivljenog, ukupne procijenjene vrijednosti 1.450.814 eura.