Četvrtak, 18.11.2021 | 20:54
IZVOR: stil.kurir.rs/harpersbaazar.rs

Spisak LJEKOVITIH SVOJSTAVA je dugačak: Evo zašto u ishranu treba da uvrstite MASLINE

Spisak ljekovitih svojstava maslina je zaista dugačak.




Foto: Ilustracija/unsplash.com

Masline potiču sa istočnog dijela Sredozemnog mora, ali su sada rasprostranjene na cijelom Mediteranu, kao i drugim zemljama i kontinentima.

Drvo masline je kvrgavo i vijugavo. Može doseći visinu od l2 metara. Listovi su sivozeleni, sa unutrašnje strane dlakavi. Cvjetovi su žućkasto bijeli i mirisni.

Ovi mali zeleni plodovi riznica su vitamina, minerala, makro i mikroelemenata koji su važni i za zdravlje kostiju i za sjaj kože. Ovo su 4 glavne prednosti redovnog unosa malsina:

Usporavaju starenje

Masline imaju moćna antioksidativna svojstva. Bogate su vitaminima A i E, koji štite tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, sprečavajući oksidativne procese. Oksidacija ne samo da može izazvati razvoj hroničnih bolesti, već i značajno ubrzati proces starenja. Antioksidativna vrednost maslina povećava se visokim sadržajem luteina i polifenola.

Čuvaju zdravlje srca

Redovno konzumiranje maslina osigurava prevenciju kardiovaskularnih bolesti. Zbog visokog sadržaja oleinske kiseline, u stanju su da podstaknu proizvodnju „dobrog“ holesterola i blokiraju „loš“. Pored toga, masline su bogate prirodnim mineralima koji jačaju srčani mišić i vaskularne zidove, štiteći ih od oksidacije i kalcifikacije.

Jačaju kosti

Još jedna važna osobina maslina je da one značajno poboljšavaju zdravlje kostiju i sprečavaju razvoj osteoporoze. Ovu bolest karakterišu starosne promjene u strukturi koštanog tkiva, usled čega ona postaje krhka. Takve promjene počinju da se dešavaju u tijelu nakon 25 godina, pa prevenciju treba započeti što je ranije moguće.

Pomažu u mršavljenju

Iako su prilično kalorične, masline mogu pomoći u efikasnom smanjenju težine. Sadrže mononezasićene masne kiseline - „zdrave“ masti. Brojne studije su potvrdile da redovna konzumacija nezasićenih (sa potpunim ili bar djelimičnim uklanjanjem zasićenih) masnih kiselina dovodi do zdravog gubitka kilograma i normalizacije mnogih procesa u tijelu. Pored toga, masline su izvor triglicerida srednjeg lanca. To su lipidna jedinjenja koja tijelo lako razgrađuje i blagotvorno djeluju na metabolizam. Zbog svoje visoko svarljive i asimilabilne strukture, tijelo koristi MCT kao gorivo, umjesto da ih skladišti u tjelesnoj masti.

Osim plodova i ulje, ali i čaj imaju ljekovita svojstva:

Ulje masline

Reguliše stolicu, pomaže izlučivanju kamenca iz žuči, a služi i kao podloga za proizvodnju masti protiv kožnih bolesti. Sprečava djelovanje različitih bakterija. Djeci koja boluju od rahitisa daje se po jedna kašičica ulja poslije jela.

Protiv visokog krvnog pritiska pomaže čaj od maslinovog lišća 

Kuva se 20 listova u 3 dl vode, dok ne prokuva na 2 dl, zatim se procijedi i zasladi medom. Pije se ujutro i uveče prije jela. Pomaže tako što proširuje krvne sudove.

Protiv kamenca i peska žučne kese i tegoba jetre uzima se 200 grama maslinovog ulja pomiješanog sa 0,5 gr. mentola i l žumancetom. Ova smjesa se dijeli na tri dijela i pije u toku par sati. Poslije ulja se popije malo crne kafe.

Lišće i kora masline kuvaju se kao čaj protiv temperature i groznice. 50 gr lišća i kore ostavlja se u 1 l vina 3 dana, nakon toga se 3 do 4 dana pije po 1 vinska čaša. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.