Četvrtak, 25.11.2021 | 13:00
IZVOR: nova.rs

NOVE MJERE u Evropi: Od taksi za NEVAKCINISANE do OBAVEZNE socijalne distance

Kako broj novozaraženih širom Evrope raste svakodnevno, sve više zemalja uvodi nove korona mjere.




Foto: Ilustracija, Unsplash.com

Austrija već razmišlja o taksama za nevakcinisane, Češka i Slovačka su uvele ograničenja za nevakcinisane, Italija se odlučila za "super grin pas", a Holandija uvodi obaveznu socijalnu distancu.

Austrija

Austrija je prošle nedjelje odlučila da uvede obaveznu vakcinaciju od 1. februara 2022. godine, a sve je više predloga uvede i pandemijska taksa.

Potpredsjednik Ljekarske komore iz Donje Austrije Gerit Loibl istakao je da bi mogla da se uvede pandemijska taksa za nevakcinisane koja će iznositi od 90 do 100 eura mjesečno. Do ove sume su došli kada su obračunali porez na duvan i navike pušača, jer pušači plaćaju državi sličnu svotu. On je istakao da bi taksa mogla da dovede do veće stope vakcinisanih u državi.

Holandija

Holandija od srede uvodi ponovo obavezno socijalno distanciranje za sve starije od 18 godina. Ko se ne bude pridržavao pravila o 1,5 metar udaljenosti od drugih ljudi u većini društvenih situacija moraće da plati kaznu od 95 eura. Novo pravilo će kontrolisati policajci i BOA timovi za obezbjeđenje koje su angažovale opštine kako bi osigurali poštovanje propisa, saopštilo je ministarstvo pravde i bezbjednosti.

Mjere se neće odnosti na ljude koji žive u istom domaćinstvu. Ostala izuzeća uključuju lokacije na kojima je za ulazak potrebna kovid propusnica.

Italija

Italija planira da pooštri pravila o zdravstvenom sertifikatu, a očekuje se da će nova uredba Vlade biti objavljena do petka. Nove mjere će se odnositi na nevakcinisane i biće propisane u takozvanoj „super zelenoj propusnici“.

Italija je u avgustu uvela kovid zelenu propusnicu koja je potrebna za ulazak u restorane, bioskope i rekreativne centre, a zatim je proširena i na radna mjesta i na javni prevoz. Potvrda je pokazivala da li je osoba vakcinisana ili je preležala koronu ili ima negativan test na kovid.

Umjesto toga, sada se uvodi „super zelena propusnica“ koja bi izdavala samo vakcinisanima ili onima koji su preležali koronu, dok će propusnice koje se izdaju na osnovu PCR testa važiti samo za ulazak na radna mjesta.

Češka i Slovačka

Češka i Slovačka su zbog epidemiološke situacije odučile da uvedu ograničenja za nevakcinisane građane. To znači da im je od ponedeljka zabranjeno da posjećuju pabove, prodavnice koje se ne smatraju prioritetima, kao i tržne centre.

U ovom zemljama raste broj zaraženih, a mjesta na intenzivnim njegama su popunjena. Češka je poslala vojnike da pomognu bolnicama, a najavljeno je i da će se razmatrati i proglašenje vanrednog stanja.

U Slovačkoj je situacija izuzetno teška, bolnice ne mogu da izdrže pritisak zbog rasta broja zaraženih, pa će biti razmatrano i moguće zaključavanje zemlje. Slovačka predsjednica Zuzana Čaputova izjavila je da ta zemlja gubi bitku protiv pandemije korone.

Hrvatska

Hrvatska je uvela novčane kazne za protivnike kovid potvrda.

Ministar zdravlja Vili Beroš i ministar pravosuđa Ivan Malenica istakli su da će se odluke odnositi na one odgovorne osobe koji ne poštuju odluku o obaveznim potvrdama, a iznos kazne biće od 4.000 do 6.645 eura.

Beroš je na konferenciji za novinare kritikovao političare koji su podržali protest protiv vakcinacije i testiranja. Dodao je da epidemiološka situacija u Hrvatskoj nije dobra i pozvao je ljude da prime i treću buster dozu vakcine.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Gorčević: Usvojen Plan rasta za Zapadni Balkan, Crnoj Gori 400 miliona eura

Srijeda, 24.04.2024 | 14:00

Evropski parlament je usvojio Instrument za reformu i razvoj Zapadnog Balkana, čime Crna Gora dobija pristup preko 400 miliona eura povoljnih kredita i bespovratnih sredstava za ispunjavanje reformi, objavila je na mreži X ministarka evropskih poslova Maida Gorčević.

Stao čuveni londonski Big Ben

Srijeda, 24.04.2024 | 13:49

Čuveni londonski sat Big Ben, smešten na sjeveroistočnom kraju Vestminsterske palate, stao je danas, što je iznenadilo stanovnike Londona

Veterinar otkriva PET ŽIVOTINJA koje NIKADA ne bi izabrao za KUĆNE LJUBIMCE

Srijeda, 24.04.2024 | 13:20

Ističući svoje iskustvo sa različitim životinjama, veterinar je objasnio prednosti i mane pojedinih kućnih ljubimaca.

Volite li SMOKI? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.

Milović: Budva mora opet postati najprivlačniji grad za život i rad

Srijeda, 24.04.2024 | 12:35

Sistemsko urušavanje, neprepoznatljivost, stihijski razvoj, loši međuljudski odnosi, stanje komunalnog reda, pad sportskih rezultata, kulturna devastacija, negativni imidž, afere, korupcija, pad sistema vrijednosti, predstavljaju vrlo teško stanje u našem gradu koje traje skoro deceniju. Budva kao nekada vodeća turistička destinacija je nažalost izgubila vodeću poziciju grada koji diktira tempo razvoja Crne Gore, saopštio je nosilac liste nosilac liste “Budva može bolje” prof. dr Nikola Milović.

"Rafa može da osvoji Rolan Garos - ako se povrijede Alkaras, Đoković, Siner i ostali"

Srijeda, 24.04.2024 | 12:10

Bivši trener i stric Rafaela Nadala, Toni je govorio za "As" posle drugog uzastopnog turnira Španca bez pauze.

Mekan i pun ukusnih sjemenki: Pripremite BRZI POSNI HLJEB

Srijeda, 24.04.2024 | 11:53

Posni hlebovi su pravo olakšanje zbog njihove brze i jednostavne pripreme.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.