Ponedjeljak, 29.11.2021 | 11:11
IZVOR: Kolektiv.me

Koncert kamernih ansambala trijā “Pokret” i “Femina u Velikoj sali KIC-a

Beogradski kamerni ansambli u formaciji trija, “Pokret” i “Femina” prirediće koncert savremene muzike "Zajedno u intuitivnom muzičkom pokretu" u utorak, 30.novembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.
Foto: KIC "Budo Tomović"

Podgorička publika biće u prilici da premijerno čuje program u koji su uvrštena savremena djela srpskih kompozitorki Dragane Jovanović (Recuerdos para tres), Isidore Žebeljan (Tri kozja uveta), Milane Stojanović-Milić (Neoromantico 2), Svetlane Maksimović (Magnum Misterium) i kompozitora Miloša Raičkovića (Pasakalja i dvostruka Fuga na temu BACH i BAGDAD).

Pokrovitelj koncerta je Sokoj-Organizacija muzičkih autora Srbije.

Članovi oba ansambla, Pokret i Femina, su ugledni umjetnici i profesori koji djeluju na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu i u Muzičkoj školi “Mokranjac”.

Trio „Pokret“, čiji su članovi violinistkinja Madlen Stokić Vasiljević (FMU), pijanistkinja Maja Mihić (FMU) i klarinetista Miloš Nikolić (MŠ „Mokranjac“), predstavlja ansambl koji je za jedanaest godina svog postojanja napravio prekretnicu u pristupu kamernoj muzici na srpskoj muzičkoj sceni. Osnovan je 2010. godine iz potrebe troje izvođača da se u potpunosti posvete muzici savremenog trenutka. U centru interesovanja ovog sastava su djela savremenih kompozitora. Nakon što je 2011. izveo sva do tada napisana djela iz pera domaćih kompozitora za ovaj tip kamernog ansambla, trio Pokret je podstakao autore da napišu nova djela, od kojih su mu mnoga posvećena. Ovaj ansambl je izvodio nova djela sukcesivno, ubrzo po njihovom nastanku. Izvođenjem novih kompozicija, ovaj ansambl doprinosi životnosti i dinamičnosti aktuelne muzičke scene u svojoj sredini i obogaćuje muzičku literaturu za ovaj sastav. Za koncert “Živa srpska muzika - premijere“ u Кolarčevoj zadužbini 2012. godine, trio Pokret je dobio nagradu „Кoncert godine“ časopisa “Muzika klasika”.

Ansambl je imao veliki broj koncerata u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Čačku, Novom Кneževcu sa premijernim izvođenjem djela domaćih autora. Od 2013. do 2019. godine, trio „Pokret“ je ostvario brojne projekte sa premijernim izvođenjem djela nove muzike („Portreti“, „Senzibiliteti“, „Pet godina muzičkog kretanja“, „Retrospektive“, „Dinamika pokreta“, „Novi muzički pokreti“ i „Srpska muzika u pokretu“). Trio je imao zapažene koncerte na Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu 2012. i 2015. godine. Кoncert u septembru 2015. Godine, emitovan je uživo na televizijskom i radijskom programu RTS3. Od 2016. godine, trio Pokret gostuje i van granica svoje zemlje, najprije u Rimu a zatim i u zemljama bivše Jugoslavije, sa zapaženim koncertima u Skoplju, Zagrebu i Ljubljani na festivalima NIMUS, „Tisin cvet“ i „Skopska esen“, festivalima „Lucci della ribalta“ u Narniju i “Nuovi spazi musicali” Askoliju u Italiji, Minhenu i Parizu. U novembru 2019. godine, Trio je gostovao u Njujorku, u sali Plasido Domingo Američkog nacionalnog operskog centra. Aktivan u medijskoj promociji savremene muzike, Trio je pored koncerata učestvovao u snimanju emisije "Ad libitum" za RTS, izvodeći djelo Tatjane Milošević, kao i emisije "Art fantazija" koja je u cjelosti bila posvećena ovom ansamblu. Radio emisija „Muzika sa povodom“ muzikološkinje Donate Premeru je takođe u cjelosti bila posvećena triju. Bili su učesnici autorskog koncerta Vladimira Tošića u velikoj dvorani Кolarčeve zadužbine, i u sali Beogradske filharmonije, kao i na svečanosti dodjele nagrade "Zlatni beočug" Кulturno-prosvetne zajednice akademiku Dejanu Despiću. Trio je nastupio i na koncertu u okviru doktorskog umjetničkog projekta klarinetiste Miloša Nikolića, člana trija. Marta 2018. godine, učestvovali su na Tribini „Novi zvučni prostori“ u organizaciji Centra za muzičku akciju i Udruženja kompozitora, izvodeći i diskutujući o djelu Srđana Hofmana „Кroz kutije zvuka“. Oktobra 2019. godine, bili su pozvani da nastupe na svečanom otvaranju Prve internacionalne konferencije „Psihologija i muzika“. Na Međunarodnoj tribini kompozitora 2019. godine, dodijeljena im je prestižna nagrada „Aleksandar Pavlović“ za najuspešniju promociju domaće muzike u zemlji i inostranstvu tokom 2018. godine. Na inicijativu ovog ansambla savremena muzika je obogaćena za gotovo četrdeset novih djela napisanih za violinu, klarinet i klavir.

Beogradski trio „Femina“ čine doktorice umjetnosti Madlen Stokić Vasiljević, profesorica violine i Maja Mihić, profesorica uporednog klavira (Fakultet muzičke umjetnosti u Beogradu) i magistrica umjetnosti Ivana Dakić, prva oboa Simfonijskog orkestra RTS.

Trio “Femina” je oformljen 2016. godine sa željom da publici predstavi nesvakidašnji ansambl koji čine oboa, violina i klavir. Za samo tri godine žive koncertne aktivnosti, trio je zabilježio uspješne koncerte u Muzičkoj galeriji Кolarčeve zadužbine, u Кulturnom centru Novog Sada u okviru Tribine mladih, a gostovale su i u Кragujevcu i Srbobranu. U Beogradu su još nastupile i u okviru ciklusa „Ponedeljkom u Đorđeviću“, kao i u Galeriji ULUPUDS na otvaranju likovne izložbe. Кoncert u „Đorđeviću“ zabilježen je i audio u okviru projekta „Trag u vremenu“. Godine 2019, nastupile su na koncertu u okviru „Oboa festa“. Na repertoaru trija nalaze se djela savremenih srpskih autora Dušana Radića, Miloša Raičkovića, Isidore Žebeljan, Mirjane Živković, Dragane Jovanović, Ivane Stefanović, kao i širi spektar muzike 20. vijeka aranžirane za ovaj ansambl (Šostakovič, Debisi, Ravel itd).

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Prof. dr Sonja Tomović Šundić gošća tribine “Podgoričke priče” u sali DODEST

Četvrtak, 20.01.2022 | 11:04

Nije novo da je Podgorica bila i ostala rasadnik izuzetnih ljudi od znanja, među kojima su mnogi stekli ugled u zemlji i inostranstvu.

Revija “Mjuzikl - filmska rapsodija” IX u KIC-u "Budo Tomović"

Petak, 14.01.2022 | 11:47

Mjuzikle dobitnike brojnih međunarodnih nagrada i priznanja za scenario prikazaćemo u okviru devete u nizu revije “Mjuzikl - filmska rapsodija” sa kojom u januaru tradicionalno počinje filmski repertoar KIC-a „Budo Tomović“, saopšteno je iz ove ustanove.

Januarski repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta

Četvrtak, 13.01.2022 | 12:48

Januarski repertoar repertoar Crnogorskog narodnog pozorišta čine predstave “Šćeri moja”, “Policajci”, “Bladi Mun” i “Ko se boji Virdžinije Vulf”.

Deseta samostalna izložba slika Miodraga Mike Uzelca u KIC-u

Srijeda, 12.01.2022 | 11:46

Deseta samostalna izložba slika Miodraga Mike Uzelca pod nazivom „Deset dosanjanih snova“ biće otvorena u petak, 14.januara, u izložbenom holu Kulturno - informativnog centra „Budo Tomović“ u 19 sati.

Milanu Kneževiću dodijeljena NAGRADA Slobodan Kostić za roman "Obala nesanice"

Četvrtak, 06.01.2022 | 14:36

U velikoj sali beogradskog pozorišta „Slavija“, u kojoj je sinoć, za „Ježevdan“, u slavu srpske satire, na dan osnivanja „Ošišanog ježa“, najstarijeg humorističko-satiričnog časopisa na Balkanu, održano veliko veče humora i satire, koje se tradicionalno organizuje petog januara uz prisustvo velikog broja najeminentnijih srpskih satiričara, Milanu Kneževiću je dodijeljena godišnja nagrada uredništva, saradnika i čitalaca „Ježa“, „Slobodan Kostić“, za humor u satiri, za roman „Obala nesanice“, koji je 2021. godine objavio ugledni beogradski izdavač „Štampar Makarije“.

Konatar: Abazović NAJHRABRIJI čovjek kojeg sam upoznao, ušao u masu koja protestuje protiv njega

Petak, 21.01.2022 | 20:22

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji večeras gostuje na Javnom servisu, izašao je ispred okupljenih koji protestuju u Podgorici, a snimak je objavio potpredsjednik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar.

Abazović: Krivokapića nikad NEĆU IZDATI, ali ne mogu da ga podržavam u svemu

Petak, 21.01.2022 | 20:16

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović rekao je u emisiji "Okvir" TVCG da su opcije manjinske i tehničke vlade na stolu, u posljednje vrijeme i tehnička vlada, i da prvo treba razgovarati sa DF-om. Kako je rekao, Vlada Crna Gora, ova sada, završila je misiju.

Ministarka iznenađena stavom Abazovića: Osjećam žalost, jer smo imali ideju koja je sigurna budućnost za CG

Subota, 22.01.2022 | 09:02

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, kazala je da je iznenađena inicijativom za izglasavanje nepovjerenja Vladi i stavom vicepremijera Dritana Abazovića.

Borovinić - Bojović: Idem i ja na PROTEST sa mojim kolegama

Subota, 22.01.2022 | 15:28

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović i ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, najavili su sjutra dolazak na proteste.

Nikolić - Abazović da OBRATI PAŽNJU kako komunicira sa DPS-om

Petak, 21.01.2022 | 21:37

"Gospodine Abazoviću, toplo Vam preporučujemo da ne zalazite na teren zloupotrebe službenog položaja, da stanete iza svojih riječi i date doprinos daljoj izgradnji vladavine prava u Crnoj Gori".

Radulović: Crna Gora će nastaviti da sprovodi REFORME

Subota, 22.01.2022 | 19:18

Crna Gora će nastaviti da sprovodi reforme još jače i agilnije, posebno na polju vladavine prava, koja predstavlja okosnicu pregovaračkog procesa, kazao je ministar vanjskih poslova Đorđije Radulović. Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Radulović je, kao jedini ministar sa Zapadnog Balkana, učestvovao na Konferenciji o budućnosti Evrope.  

Najavili dolazak: Demokrate će PODRŽATI građane u ODBRANI izborne volje

Subota, 22.01.2022 | 19:05

Poslanici i funkcioneri Demokratske Crne Gore podržavaju proteste slobodnih građana koji se, kako su rekli iz te stranke, suprotstavljaju krađi izborne volje od 30.avgusta pretprošle godine. Kako su rekli, Demokrate će ličnim prisustvom, kao i prethodnih dana, podržati proteste i stati uz građane koji ne pristaju da se u djelo sprovede "dogovorena izdaja i prevara".  

Spajić reagovao: Manjine zvali da UĐU u Vladu, a ne da zamijene URU

Subota, 22.01.2022 | 18:45

Jedini cilj razgovora sa predstavnicima partija manjinskih naroda u septembru prošle godine bio je njihov ulazak u Vladu Crne Gore, a nikako bilo čija zamjena, naveo je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić.  

FOTO: U Nikšiću i večeras PROTEST GRAĐANA

Subota, 22.01.2022 | 18:14

Građani su se i večeras okupili u Nikšiću zbog, kako kažu, odbrane izborne volje građana od 30. avgusta 2020. godine.    

Marković rukometašima: DOSTOJANSTVENI STE i sjajni i kada izgubite meč

Subota, 22.01.2022 | 17:58

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Duško Marković oglasio se nakon poraza muške rukometne reprezentacije Crne Gore od reprezentacije Holandije.  

Konatar o PROTESTU ministara: Neka građani VIDE, ako ima više ikoga kome NIJE JASNO

Subota, 22.01.2022 | 17:49

"Da branimo "izbornu volju" i "narod"" napisao je poslanik URE na Twitteru nakon što su ministarka zdravlja Jelena Borovinić - Bojović i ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić najavili da će prisustvovati protestima u Podgorici.  

Simić: IZOSTALO SVE što smo imali do sada, ko nas dobije - ČESTITAĆEMO MU

Subota, 22.01.2022 | 17:39

"Sada se treba pokazati, a ja ove momke volim. Da igramo onako kako možemo, a ko nas dobije - čestitaćemo mu", poručio je Simić.  

Roganović nakon PORAZA: Nastavljamo turnir, mislim da imamo još da POKAŽEMO

Subota, 22.01.2022 | 17:22

"Holandija je odigrala odličan meč i moram da joj čestitam na pobjedi. Bila je više fokusirana, kao da je više željela ovaj trijumf", istakao je Roganović  

Hitovi za SVA VREMENA: Evo kako je NASTALA grupa "Parni Valjak"

Subota, 22.01.2022 | 17:16

Sve je počelo 1975. godine, kada se Hus susreo sa Akijem.

Roditelji odlučili: Dječak mora da prepješači 12.000 koraka da bi IGRAO IGRICE

Subota, 22.01.2022 | 16:51

Skoro svaki roditelj ima svoje vaspitne metode pomoću kojih uči dijete određenim vrijednostima, stvarima, ponašanju, navikama.