Utorak, 30.11.2021 | 08:13
IZVOR: Kolektiv.me

Crnogorski robotičari u TOP 50 NAJBOLJIH na svjetskom takmičenju – Uskoro stiže NIKAD VIĐEN projekat

Kada nešto posebno volite i tome ste posvećeni, onda nema prepreka, a koliko je među nama talentovane djece koje posebno zanima robotika, iz godine u godinu nam dokazuje tim Montenegro Robotics.




Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

Piše: Marija Bojović

Djeca uzrasta osnovne škole do srednjoškolaca, uz pomoć mentora, rado istražuju svijet robotike, upoznaju se i druže, i zajedno pokušavaju da dođu do rješenja, koje u određenoj oblasti može promijeniti svijet.

Tako su oni nešto stariji, nedavno imali priliku i da se nadmeću na svjetskom takmičenju.

Naime, iako je koronavirus odložio druženja i okupljanja, ni ove godine nije izostalo takmičenje pod nazivom First Global Challenge, koje je zbog aktuelne epidemiološke situacije održano online.

U konkurenciji od 190 zemalja, Crna Gora je svoje mjesto našla među prvih 50.

„Takmičenje se zove FIRST Global Challenge, i ovo je peto po redu. Ove i pretprošle godine se održava online zbog korone, a prethodnih godina je bilo Vašington 2017. godine, Meksiko Siti 2018. i Dubai 2019. Učestvuje oko 190 zemalja svijeta, a naš najbolji plasman je bio je 13. u svijetu 2017. godine u Vašingtonu. Ove godine smo negdje 50., u prvih 50 zemalja svijeta“, ističe na početku razgovora za Kolektiv, jedna od mentorki Nina Drakulić.

Takmičenje se sastojalo iz dva dijela, i obuhvatalo je dva izazova: izradu platforme koja se odnosi na probleme u društvu, dok je drugi zadatak obuhvatao izgradnju robotika.

Sa jednog od ranijih okupljanja; Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

Nažalost, taj dio zadatka crnogorski tim nije mogao da ispuni, zbog brojnih prepreka.

Ipak, obećavaju nešto potpuno novo, što će biti urađeno prvi put u istoriji Crne Gore - riječ je o Cubesat projektu, koji će podrazumijevati online prenos, do 30 kilometara iznad Zemlje.

„Prvi dio - social media challenge – gdje smo bili u alijansi sa Ugandom – razvijali smo platformu gdje djeca mogu anoninmno da se jave stručnom licu za pomoć. Kod Ugande, u njihovoj državi,  je problem bio neželjena trudnoća kod adolscenata. Drugi dio - technical challenges – izgradnja robotica koji su radili određene zadatke i cubesat projekat (lansiranje satelita tj. meteorološkog balona), koji nažalost nismo mogli sprovesti zbog potrebnih dozvola i vremenskih neprilika. Tu smo izgubili najviše poena. Bosna i Hercegovina je ispunila sve zadatke, i osvojili su prvo mjesto u svijetu 177. Cubesat projekat planiramo nakon Nove godine da svakako uradimo, i to će biti prvi u istoriji Crne Gore. Planiramo live prenos (online streaming) do 30+ kilometara iznad Zemlje. Ono što bih akcentovala, a to su prenijeli i svi mediji iz regiona, da je njihov mentor podigao kredit da bi djeci obezbijedio uslove za takmičenje. A mi se ovom prilikom zahvaljujemo Savezu radio-amatera Crne Gore, koji nam je ustupio prostor na korišćenje gdje možemo da radimo sa djecom i da razvijamo svoje projekte i ideje“, objašnjava Nina za Kolektiv.me.

Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

BROJNI PROJEKTI ZA MLADE

A dok se čekaju nova takmičenja, Montenero Robotics realizuje brojne projekte, koji okupljaju veliki broj mladih ljudi, koji su sve zainteresovaniji za oblast robotike.

Tako je trenutno aktuelan projekat namijenjen srednjoškolcima, a koji se odvija u četiri crnogorska grada.

Učenici tako imaju priliku da saznaju šta znači 3D štampa, kako funkcionišu različte platforme u oblasti robotike, a na kraju će stečeno znanje moći i da primijene – da sklope prve jednostavne robotiće.

„U toku je projekat Stem edukacija – Šansa za mlade, koji realizujemo pod pokroviteljstvom Crnogorskog Telekoma, Montenegrobotics u saradnji sa Politehnikom - crnogorski savez za tehničku kulturu. Počeo je prethodnog vikenda u Podgorici, pa narednih vikenda u još četiri različita grada: Danilovgrad, Nikšić, Bijelo Polje i Cetinje. Projekat je namijenjen srednjoškolcima i osnovcima. Srednjoškolci će imati priliku da se upoznaju 3D štampom, arduino platformom, i rev robotics materijalom koji koristimo za takmičenje FIRST Global Challenge, i tako izgrade svoje prve jednostavne robotiće. Osnovci će imati priliku da sklapaju lego setove, robote Mindstorm Inventor i EV3 koji se koristi za takmičenje FIRST lego liga za osnovce“.

Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

Foto: privatna arhiva/ustupljena fotografija

Da je čista životna sredina bitna, ne samo za nas, već i za generacije koje dolaze, poruka je koja mora na pravi način biti prenijeta najmlađima.

Tako će tim Montenegro Robotics, u saradnji sa Glavnim gradom, u prvoj polovini decembra mjeseca održati projekat, u okviru kojeg će biti predstavljen eco-robot, specijalizovan za autonomno prikupljanje smeća.

Akcenat će biti na polju ekologije.

„Projekat se zove „Zelena revolucija“, gdje će biti predstavljen eco-robot koji će autonomno sakupljati smeće, kao i radionice u trajanju od pet dana na kojima će djeca (srednjoškolci), biti podijeljeni u timove. Uz našu pomoć tj. mentorisanje, oni će imati priliku da izgrade malo kompleksnije robote, čija je funkcija takođe akcentovana na polje ekologije“, zaključila je Nina Drakulić za Kolektiv.me.

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
6r
30.11.2021 08:57

Bravo!

7 0
Milica
30.11.2021 10:42

Ovo je stvarno divno,samo ovako nastavite!!!

9 0
Miloš
30.11.2021 13:03

Neki novi klinci..

6 0
Marisol
30.11.2021 14:28

baš lijepo

6 0

Osnovni sud: Štrajk prosvjetara NEZAKONIT

Petak, 19.04.2024 | 15:55

Osnovni sud u Podgorici utvrdio je da je granski štrajk Sindikata prosvjete Crne Gore bio nezakonitost.

TUGA na svjetskoj muzičkoj sceni: PREMINULA DOBITNICA Gremija

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.