Srijeda, 01.12.2021 | 07:05
IZVOR: Dnevne novine

Vešović: Što prije završiti izgradnju auto-puta i rekonstrukciju cijele pruge

Zadatak saobraćajnih projekata izgradnje auto-puta Bar-Boljare, rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom, te aerodroma, regionalnih puteva koji povezuju planine sa auto-putem jeste valorizacija potencijala Crne Gore kao ekološke države i njenog razvoja, naročito turizma, proizvodnje i prerade zdrave hrane.




Foto: YouTube screenshot/Ministarstvo kapitalnih investicija

To za Dnevne kaže inženjer saobraćaja dr Vujadin Vešović, dekan Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku u Budvi, jedno od najcjenjenijih imena u ovoj struci.

Redovni profesor Saobraćajnog fakulteta u Beogradu još od 1986. godine, njegov dekan i direktor Instituta, bio je između ostalog i rukovodilac ekspertskog tima za izradu Strategije razvoja saobraćaja i veza SFRJ. Zbog toga je, sasvim sigumo, najpozvaniji da da ocjenu razvijenosti crnogorskog saobraćaja.

Vešović navodi da su inovacije u vazdušnom i drumskom saobraćaju negativno uticale na funkcionisanje željeznice. Tako su prije pola vijeka prvo Japan, pa Francuska, a onda i ostale zemlje uvele novi tete kako bi zaustavile dalje zaostajanje i pad na tržištu. To je rezultiralo stvaranjem brze željeznice i pruge za velike brzine (HSR) složenog željezničkog sistema koji podrazumijeva tehničko-tehnološke, organizacione i upravljačke promjene infrastrukture, voznog parka, ljudskih i finansijskih resursa, te strateško i operativno upravljanje.

U Evropskoj uniji saobraćaj je dobio promotivnu ulogu u njenoj integraciji, ali i u povezivanju centralne i jugoistočne Evrope radi uspostavljanja jedinstvene infrastrukture. Saobraćaj u EU čini 6,5 odsto BDP-a, zapošljava šest odsto radne snage i predstavlja 40 odsto svih investicija, a cilj je formiranje transevropske mreže pruga za velike brzine i auto-puteva. Okosnica su transnacionalni multimodalni saobraćajni koridori, kaže Vešović.

“Bijela knjiga vizija razvoja saobraćaja u deset starateških ciljeva i Strategija realizacije ciljeva od 2011. do 2030. odnosno 2050. godine, bile su preduslov renesanse željeznice u EU. Njima je definisano da se 30 odsto drumskog transporta na dionicama dužim od 300 km preusmjeri na željeznice do 2030, a 50 odsto do 2050. godine. Takođe, do 2030. će se utrostručiti dužina željzničke mreže za velike brzine. Do 2050. godine većina srednjedaljinskog putničkog saobraćaja trebalo bi da ide željeznicom, koja će takođe povezivati sve aerodrome -po mogućnosti vozovima velike brzine”, dodaje sagovornik Dnevnih.

Uz to, u fokusu savremenog koncepta željezničkog saobraćaja su zahtjevi korisnika, efikasnost transporta i zaštita životne sredine. Zato su se mnoga željeznička preduzeća u EU davno reformisala, pa bi se i nacionalna željeznička preduzeća operatori u regionu JIE morali što prije osposobiti za tržišni pristup.

Vešović potcrtava kako je, prema procjeni eksperata EU, kritično mjesto u realizaciji pomenute strategije kadrovi kojih nema -posebnou zemljama JIE, gdje su na mjestima diplomiranih saobraćajnih inženjera oni koji nemaju odgovarajuća znanja i kompetencije za te poslove.

“Sve ovo govori u prilog činjenici da i strateški razvoj željezničkog saobraćaja Crne Gore zahtijeva odgovarajuće obrazovanje saobraćajnih stručnjaka koji će kreativno razvijati i primjenjivati savremena znanja, podsticati razvoj i korišćenje novih tehnologija, infrastrukture, transportnih sredstava i opreme uz savremenu organizaciju i menadžment. Zato visokoobrazovani stručnjaci u ovoj oblasti treba da imaju, pored saobraćajnog inženjerstva, i odgovarajuća znanja, vještine, sposobnosti i kompetencije iz organizacije, menadžmenta, inženjerske ekonomije, marketinga, poslovnog prava, stranih jezika”, napominje dekan budvanskog FSKL.

Dalje precizira kaliko su ocjene da ni sada, ni i u narednom periodu nema dovoljno kadrova u nekim zemljama JIE uključujući i Crnu Goru.

Zbog negativnog poslovanja, željeznica je postala neatraktivna za mlade, iako je upravo ona dugoročno prioritetna razvojna grana. Problem u Crnoj Gori dodatno usložnjava nepostojanje odgovarajućeg visokoškolskog kadra od inženjera sa saobraćajnim fakultetom, do onih sa doktoratom. Zato predlaže da se radikalno izmijeni obrazovni sistem, te uvedu stipendije za studente željezničkog smjera odnosno finansiranje za studente onih studijskih programa na privatnim fakultetima koji su od javnog interesa, a koji se ne realizuju na fakultetima državnog univerziteta.

Saobraćaj je jedan od prioriteta u razvoju svake države, pa i Crne Gore. To potvrđuju i dvije najveće investicije izgradnja auto-puta Bar-Boljare i rekonstrukcija pruge od Bara do granice sa Srbijom.

“Što se tiče prioritetne dionice Smokovac Mataševo, već njenim završetkom znatno će se smanjiti vrijeme putovanja i povećati bezbjednost saobraćaja na ovoj dionici, ali njen pun efekat postići će se završetkom auto-puta u cjelini”, kaže Vešović.

Dalje precizira da bi otvaranje aerodroma u Beranama bilo od velikog značaja za sjeverni region, a izgradnja puta Berane Mojkovac za aktiviranje planinskog turizma u etno-selima i katunima, te sportskog i zdravstvenog turizma. Završetkom puta Berane Kolašin, Bjelasica bi postala “crnogorski Zlatibor ”.

Posebno je bitno hitno završiti auto-put i rekonstrukciju pruga, jer će uprotivnom naš dio posla preuzeti konkurentski koridori koji se takođe grade: Budimpešta -Osijek-Sarajevo-Ploče, zatim Niš-Priština-Drač i Beograd-Niš-Skoplje-Solun.

“Nakon rekonstrukcije, pruga Beograd Bar će, sa početnom brzinom od 80km/h, zbog komparativnih prednosti postati lider u saobraćaj u Crne Gore. Prema sadašnjem planu Srbija će radove do granice sa našom zemljom završiti do kraja 2023. Crna Gora je, pak, završila rekonstrukciju od granice do Kolašina, ali će rok za dionicu Kolašin Bar biti naknadno određen. A da bi željeznica bila lider u saobraćaju Crne Gore, potrebno je da se kvalitetno i u što kraćem roku rekonstruišu pruge Kolašin-Bari- Podgorica- Skadar, odnosno do albanske granice. Uporedo s time, treba obezbijediti adekvatna transportna sredstva za prevoz putnika, robe i opreme, zatim odgovarajuće kadrove posebno diplomirane saobraćajne inženjere i kvalitetne usluge”, zaključuje Vešović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.

KCCG - Dr Marinko Paunović novi direktor OPERACIONOG BLOKA

Subota, 20.04.2024 | 09:48

Imenovan Paunović.

VIDEO - Ovo je spot o kojem se priča: OSAM MILIONA PREGLEDA za samo sedam sati od objave

Subota, 20.04.2024 | 09:19

Svakim novim albumom, Tejlor Svift obara sopstvene rekorde i iznova oduševljava publiku.

Jelena Perović puštena da se BRANI SA SLOBODE

Subota, 20.04.2024 | 00:00

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović puštena da se brani sa slobode, odluka je sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.