Utorak, 07.12.2021 | 11:57
IZVOR: Kolektiv.me/MediaBiro

Krivokapić - Ova Vlada će u istoriji ostati upamćena kao jedna od NAJUSPJEŠNIJIH

“Ova Vlada će u istoriji ostati upamćena kao jedna od najuspješnijih Vlada", istakao je premijer Zdravko Krivokapić, na početku prezentacije, a povodom obilježavanja godišnjice rada Vlade.




Foto: MediaBiro

“Ja posle godinu dana ne znam odakle da krenem. Pričaću šta smo zatekli. Bezakonje u zakonu. Imate tihu opstrukciju. Imate od zarobljene države, još zarobljenije pravosuđe. Na svakom koraku nepotizam. Imate praznu kasnu, ostavili su nas bez ijednog jedinog ugovora za nabavku vakcina. To je nedopustivo ako brinete o građanima”.

Kako je kazao Krivokapić, smjenjivost je prouzrokavala slobodu - nema više progonjenih, nema progona sveštenstva.

"Imamo domaćinsko i odgovorno ponašanje. Kazaću vam o prelomnim trenucima u kojima je funkcionisala ova Vlada. Imali smo opstrukciju i opozicije i pozicije".

"Kazaću vam o prelomnim trenucima u kojima je funkcionisala ova Vlada. Imali smo opstrukciju i opozicije i pozicije. Zahvalan sam svima koji su nas podržavali – Demokratska Crna Gora, GP URA, i djelovi poslanika koji pripadaju Demokratskom frontu i Socijalističkoj narodnoj partiji", navodi premijer.

Priča da se možemo vratiti na staro je, kaže, prošlost.

"Političkog resetovanja u Crnoj Gori više nema. Da li to neko želi, naravno da je to njegovo pravo”, poručio je Krivokapić.

Prva prelomna tačka je, kao ističe, bila prazna kasa.

“Kako da upravljate nečim što je prazno. Morate da budete čudotvorac za takvo nešto. Zato smo krenuli sa obveznicima. Time smo stvorili pretpostavke da dišemo”, navodi premijer.

On dodaje da bi disali, morali su da projektuju budućnost.

"To je krenulo od odluke da ne prihvatim DPS-ov budžet. Povukli smo rizičan potez, znajući da on treba da bude naš i prvi programski budžet i da ga pripremimo na zadovoljstvo građana. Nama su u centar zbivanja svi građani. Imali smo vrlo težak zadatak, da projektujemo ono što je realno. Da će u budžetu biti 65 odsto sredstava u odnosu na 2019.koja je bila najbolja turistička godina. I tada kada smo zadnji dan predali taj budžet, svi su tražili nekakve pravne osnove da to bojkotuju", dodaje Krivokapić.

Taj budžet je, kako kaže, omogućio sve ovo što će na kraju da kažu.

Drugi prelomni trenutak desio se u martu kada su, kako kaže, odlučili da uravnoteže i zdravlje i ekonomiju.

"Odličili smo se da kontrolom mjera u borbi protiv koronavirusa i sprovođenjem tih mjera ne uništimo mikro i mala preduzeća Crne Gore. Bila je teška odluka ali smo znali šta ona znači. I krenuli smo u rješavanje gorićeg problema - bitka za zdravlje je bitka svih nas", dodaje on.

Foto: gov.me/S.Matić

Ako bi sad spojili ovo dvoje - najbolji svjedok je 700 miliona prihoda u devet mjeseci, to je rezultat koji ne može niko da ospori.

Imali su, prema riječima Krivokapića, dva krizna trenutka, a jedan od njih je odluka da se poštuje sporazum potpisan 8. septembra prošle godine.

"Tada prilikom teške odluke da Vlada bude jasna, precizna i predvidiva opredijeli smo se da Tužilački savjet ima preporuke Venecijanske komisije, pa onda da se krene u donošenje zakona o Tužilačkom savjetu. Sada se vidi koliko je politička igra prisutna u tome. Jer matematički to ne zavisi od jednog čovjeka, ali nedostatak političke volje je uslovio da se ovaj problem riješi", naveo je Krivokapić.

Najteži trenutak zatečenog stanja je, kako kaže, bio auto-put.

"Trenutak kada morate potpisati aneks 6 u vrlo specifičnoj situaciji i sa teškim pregovaračima. Tada smo se opredijeli da vrijeme završetka auto-puta bude 30. novembar, a da naknadno dođe do poravnanja", objašnjava Krivokapić.

Premijer se osvrnuo na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, ističući zaplijenu 4,5 tona kokaina i sprječavanje šverca duvana.

"Nije se desilo nijedno ubistvo tokom ove Vlade, koje se dešavalo u različitim klanovima ranije. Da li se desilo da je ijedan novinar bio ugrožen i nije bio zaštićen od ove Vlade? Nezavisno kako vi pišete, ne može niko da nasrće na novinare zato što im piše po volji ili nevolji. Stalno prigovaraju da smo se bavili crkvim i religijom, pa ne bi imali ovakve rezulatate da smo samo to radili", dodaje Krivokapić.

Kaže da treba dobrotom djela promijeniti situaciju.

"Da li se moglo više - uvijek se može više. Ali u odnosu na kontekst ove Vlade ja mislim da niko nije mogao više uraditi", kaže on i dodaje:

Kao što je naš potpredsjednik rekao - "Nama ne trebaju Lovćenske, već budžetske straže. E te programske straže su programski budžet Crne Gore koja se oslanja na četiri programa Evropa sad, Crna Gora odmah, Evropa ovdje, i Crna Gora radi", naveo je Krivokapić.

Dodaje da ako imate za 2020. ekonomski pad 15,3 odsto, a ove godine rast koji je zvaničan trenutno 12,4 a očekuju, kako kaže, da će biti od 12 do 14 posto, "šta treba više objašnjavati".

Krivokapić kaže da od juna posluju sa suficitom.

"Poruka Vlade je jasna, pametno, održivo, inkluzivno za boljitak Crne Gore", dodaje on.

Zahvalio je svim ministrima i nije htio da govori o njihovim ocjenama.

"Mi smo bili zajedno, jedinistveni i imali jedan drugačiji pristup koji se nije dosad desio - sloboda razmišljanja, prijedloga, kreacije i zato smo možda izgledali malo čudno. Nije čudno da poslije diktatorskog režima takav vid demokratije bude i u Vladi", dodaje Krivokapić.

On je zahvalio i porodici za koju kaže da je trpjela i da trpi dan danas.

Dodaje da o njihovoj posvećenosti putu evropskih integracija najviše govori to što svaka sjednica Vlade počinje pričom o ulasku Crne Gore u EU.

"To dovoljno govori o našoj posvećenosti tom putu i podršci naroda koji je porastao i za NATO i za pristup Crne Gore u EU za nekih deset odsto", dodaje Krivokapić.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je u video poruci kaze:

U godinu uradilo se mnogo, napadniti su svi vidovi mafije. I pored svih nedaća mi smo se odmah dohvatili, svi zajednički, posla i dali maksimum da bi CG krenula poštenim putem. Svi su se probojavali da nećemo imati turističku sezonu, a naši rezultati bili su više nego impresivni", kaže Abazović i dodaje:

"Obračunali smo se sa svim vidovima mafije, narko kartelima, građankskom mafijom, duvanskom mafijom. Bez Tužilaštva nama su ruke vezane, ali to ne znači da se nećemo boriti", dodaje Abazović.

Foto: gov.me/S.Matić

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kaže da je zbog loših pozicija 50 hiljada stanovnika napustilo sjever u odnosu na prethodnih 30 godina.

"Neke od naših ključnih aktivnosti su mjere podrške privrede i građana, snažan oporavak turizma i fokus na podršku inovacijama. Nakon teške 2020. jedna od prvih aktivnosti izdavanja obveznice je bio fokus na održavanju supstance naše privrede. Snažno smo podržali zaposlenost, podržali ranjive kategorije stanovništva, poodržali bankarski sektor, sa snažnim fokusom na sektor turizma, a sve u cilju oporavka CG turizma u odnosu na kolaps u 2020", navodi Milatović.

Dodaje da 700 miliopna eura ostvarenih od turizma i to je ono što je oživjelo ekonomsku politiku Crne Gore.

"Nakon oporavka turizma paralelno smo radili na ispravljaju svih onih akumuliranih socijalnih nepravdi. U tom smilsu smo donijeli zakon o finansijkoj podršci radnicima u rudarsko metaluškom sektoru. To je samo prvi korak ispravljanja nepravdi", kaže Milatović.

Dodaje da nakon kraha ekonomske aktivnosti ove godine imamo najbržu rastuću ekonomiju u Evropi.

"CG će i u 2020. biti najbrže rastuća ekonomija u CG. Sve se ovo odrazilo na povećanje zarada. Kao kruna rada predložen je program Evropa sad koji rješava loš životni standard, targetiranje sive ekonomije i unapređenje konkurenstnosti", dodaje Milatović.

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić kazao je da je njegov resor za godinu dana bio suočen sa najmanje 365 izazova.

"Koliko smo uspješni građani će prepoznati. Zadesili su nas gotovo zaustavljeni radovi na prioritetnoj dionici autoputa. Ušli smo u pregovore, nije bilo jednostavno, ali smo uspjeli, i pitanje je dana kad ćemo se voziti ovom dionicom autoputa", kazao je Bojanić.

Ministarka javne uprave i digitalnog društva i medija Tamara Srzentić kazala je da su pokrenuli mnoge projekte i strategije koje će građanima pomoći.

"Pokrenuli smo mnoge projekte i strategije koje će građanima pomoći i olakšati život. Podaci javne uprave će biti dostupni građanima, kako bi im pokazali kako upravljamo. Naš krajni cilj je digitalno društvo bez faksa, bez pečata, bez redova", naglasila je Srzentić.

Ministarka prosvjete nauke kulture i sporta Vesna Bratić kaže da dan koji se danas obilježava je značajan dan u novijoj istoriji CG.

"Parlamentarna većina je tog dana prevazišla podjele kada je na izborima srušena vladavina režima koji je bio sve samo ne demokratski. Godinu kasnije mogu se vidjeti prvi rezultati rada ove Vlade", kaže Bratić.

Foto: gov.me/S.Matić

Zatečeno je, kako navodi, nepostojanje pravne i finansijske kontrole, nezamjensko trošenje novca u svim resorima, javašluk, ignorisanje Svjetske antidoping agencije, zastašujuće politizovan sistem u resoru u kojem ne smije politike da bude, ruinirani školski objekti, đački i studentksi domovi, takođe, i nepreuzimanje nijedne aktivnosti približavanju SEEIIST-u. Do sada na tom projektu, kako ističe, ništa nije urađeno.

Ona tvrdi da je poboljšan položaj zaposlenih, naorčito onih zaposlnih na određeno vrijeme.

"Poboljšali smo položaj zaposlenih, prosvjetni radnici ucjenjivani su politički da bi glasali za ovog i onog i primali platu samo 10 mjeseci, a dva mjeseca porodavali krofne i kukuruz na plažama", kaže Bratić.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da imamo situaciju da pričamo o povećanjima plata, i to je pravi opopljivi rezultat ministartsva i čitave Vlade i takav rezultat niko nije mogao ni da zamisli.

"Imali smo deficit budžeta, pad ekonomije, neadekvatno trošenje budžetskih sredstava, kredit za auto put nije bio zaštićen od valutnog rizika, nijesmo imali dječiji dokatak, udžbenike za djecu i tako dalje. Kako smo spasili državu od bankrota - uspjeli smo da izađemo na tržište kapitala i dobijemo uslove za pozajmljivača B kreditnog rejtinfa. uhvatili smo zadnji voz za izdavanje takve jedne obveznice", kaže Spajić.

"Samo dva dana posle toga je Ukrajina sa istim rejtingom izašla na tržište i imala duplo većui kamatnu stopu", rekao je Spajić.

Vraćeno je, kako dodaje, 300 miliona eura nepovoljnih dugova.

"200 miliona eura smo uštedjeli, bez smanjivanja plata, penzija socijalnih davanja. Imali smo Agrobudžet koji je bio iznad prošlogodišnjeg", kazao je ministar.

ČITAJTE I OVO: 

⇒ ⇒ Abazović: Crna Gora je prije godinu dana dobila Vladu POŠTENIH LJUDI

⇒ ⇒ Srzentić: Gradimo digitalnu Crnu Goru i osnažujemo javne službenike

⇒ ⇒ Spajić - Medojević je sam sebi DOVOLJAN, on sve zna i u sve se razumije

⇒ ⇒ Borovinić Bojović - Mi ne razmišljamo tenderski, već MEDICINSKI

⇒ ⇒ Bojanić: Oslobodili smo se POLITIČKOG ZAPOŠLJAVANJA

KOMENTARI (10)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Buto
07.12.2021 13:21

Spremaj kufere Rukoljube i pravo u neki manastir u Šumadiji .

6 7
Lord
07.12.2021 14:34

Dobro je Zdrale, nije joj teško biti najuspješnija. 😂

6 0
eeee
07.12.2021 14:50

Druže Zdravko dokle se u CG bude manipulisalo istinom dotle neće biti slobode. To što je nekog i njegovu porodicu zapalo ne znači da je cijela CG srećna. Pogledaj mićo šta se radi po državnoj upravi pustili ste isto ono bahaćenje što je i staru vlast otjeralo u opoziciju .DPS i vi sad ste jedna duša pod izgovorom da ne želite revanšizam a ostalima kao po običaju nešto ispod pupka. Ako je tako napravite zatvorenu sjednicu pa prezentujte jedni drugima program Evropa sad jer ga za vas radite a pustite sirotinju više na miru jer vrijeđate

6 0
Paša
07.12.2021 18:09

100 % si u pravu .

5 1
privreda ćuti
07.12.2021 18:20

Popuno se slažem, meni je samo nejasno zašto su privrednici ovako tihi, ja kao mikro preduzeće vidim dosta problema sa programom Evropa Sad i nejasno mi je zašto svi ćute. Proći će i ovo pa će poslije biti kuku lele.

7 0
Men2021
07.12.2021 18:15

Kad bi svi bili avetni, ovo bi im proslo. Koliko su nas samo zaduzili....umisljeni i drski...broj umrlih od korone ogroman....nemaju osjecaj odgovornosti...

5 3
maja
07.12.2021 18:24

zaduzili jer su došli na praznu kasu, umišljeni i drski ni blizu koliko prethodni a pred koronom bi bilo koji isto postupali...Oprosti, ali tvoje gledanje nije objektivno, treba reći stvari kakve jesu.

2 3
matematičar
07.12.2021 20:58

Ne razumijem Maja došli na praznu kasu pa digli kredit da to vrate ili smo sad dužni i ovo staro + njihovo !? To maki nešto nije baš da bi se pravdali tim

3 1
Ivan
07.12.2021 20:04

Ajde bolan batali. Godina koju so pojeli skakavci i apostoli.

1 2
Ho-Ho
07.12.2021 20:27

Odavno je zreo za psihijatrijski pregled .

2 2

OSTALE VIJESTI

Gorčević: Na prozivke Vučića trebalo da odgovori predsjednik Jakov Milatović

Petak, 19.04.2024 | 12:30

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević kazala je danas Skupštini da je sam početak 44. Vlade označio i izvještaj Evropske komisije.

"Spajićevi i Mandićevi poslanici odbili da isprave nepravdu prema srazmjernim penzionerima i povećaju dječije dodatke"

Petak, 19.04.2024 | 09:13

Spajićeva i Mandićeva parlamentarna većina odbila je juče da se na dnevnom redu V sjednice proljećnjeg zasijedanja Skupštine Crne Gore uvrste predlozi poslaničkog kluba Građanskog pokreta URA o povećanju minimalne penzije na 450 eura za korisnike srazmjernih penzija, ali i povećanje dječijih dodataka za 50 odsto, saopšteno je iz GP URA.

Izrael izveo napad na Iran

Petak, 19.04.2024 | 07:24

Izrael je jutros izveo napad na teritoriju Irana, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Si-En-En.

GO DPS: Potvđeni mandati novoizabranim predsjednicima opštinskih odbora

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:50

Na juče održanoj sjednici Glavnog odbora DPS, potvrđeni su mandati novim predsjednicima opštinskih odbora koji su birani na lokalnim unutarstranačkim izborima na kojima je članstvo partije po prvi put u političkoj istoriji Crne Gore dobilo priliku da, neposrednim putem, izabere predsjednike opštinskih odbora u svojim sredinama., saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Šaranović: Izjava Đeljošaja nije poruka Vlade, izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Perović

Četvrtak, 18.04.2024 | 21:40

Izjava potpredsjednika Vlade Nika Đeljošaja nije poruka Vlade. Izražavam neslaganje sa pokušajem relativizacije hapšenja Jelene Perović, rekao je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

POSLUŠAJTE - Mlada Podgoričanka snimila duet sa Slobom Radanovićem (VIDEO)

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:58

Sinoć je u šou programu "Pevaj sa mnom" pjevača Slobe Radanovića pobjedu odnijela mlada Podgoričanka Tamara Vujačić. 

Mjesec danas ulazi u znak Djevice: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Beživotnoj kosi vratićete sjaj jednom namirnicom iz frižidera: Nećete vjerovati koliko je jednostavno

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:21

Zahvaljujući svojim korisnim osobinama, majonez je u stanju da izazove na kosi takav pozitivan efekat, koji ponekad ne mogu proizvesti mnoga industrijska sredstva za njegu kose. Prilično neobična komponenta za njegu kose.

Zirojević: Virus Čarapić se širi PES-om, ko je u pravu – Mišo 1 ili Mišo 2?

Četvrtak, 18.04.2024 | 18:13

Kolega Mišo Laković je, prije samo tri dana, suprotno odredbama Poslovnika, svojim glasom (kao zamjena) doprinio odbijanju inicijative za kontrolno saslušanje ministra vanjskih poslova, uz obrazloženje da je ista “zastarjela””, saopšđtio je poslanik i portparol SD-a, Nikola Zirojević. 

Želite PRIRODNI IZGLED? Onda obrve NEMOJTE crtati olovkom

Petak, 19.04.2024 | 15:04

Za bolju postojanost, nanesite vosak za obrve.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Onkološki pacijenti od novembra čekaju rješenja o invalidnini

Petak, 19.04.2024 | 14:35

Predstavnici nevladine organizacije “Diši”, onkološki pacijenti i njihove porodice, protestovali su ispred zgrade Ministarstva rada i socijalnog staranja, zbog kako kažu, neažurnosti institucija.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

CNP u Sarajevu: “671-LOV” u programskom segmentu MESS festivala

Petak, 19.04.2024 | 14:17

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji Hane Rastoder, iz najnovije produkcije Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u nedjelju, 21. aprila u Sarajevskom ratnom teatru – SARTR, u okviru 29. programa “Modul memorije”, Internacionalnog teatraskog festivala MESS.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Regionalni fond za izazove uručio novu računarsku opremu SEŠ “Vaso Aligrudić” u Podgorici

Petak, 19.04.2024 | 13:10

Donacija u vidu 75 visokoučinkovitih personalnih računara nabavljenih u okviru granta u iznosu od 510.000 eura, koji finansira Regionalni fond za izazove, zvanično je uručena JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ u Podgorici, radi korišćenja u obuci učenika.

"Novače, samo me pozovi!" Amerikanac želi da bude trener Novaka Đokovića

Petak, 19.04.2024 | 12:51

Teniski stručnjak i bivši trener Serene Vilijams Rik Maći izjavio je da bi vrlo rado bio trener Novaka Đokovića.

Kako da vam jakne i kaputi izgledaju kao novi do sljedeće sezone? Isprobajte ovaj trik

Petak, 19.04.2024 | 12:44

U pitanju je jedan sastojak koji ćete dodati u vodu za pranje.