Srijeda, 15.12.2021 | 21:30
IZVOR: 24sedam.rs

Da li ste RADOHOLIČAR? Evo kako da znate da li ste zavisni od POSLA

Voljeti svoj posao je jedna stvar, ali biti zavistan od njega nešto sasvim drugo.
Foto: Ilustracija, Unsplash.com

Možda i niste svjesni tijesne veze koju ste stvorili sa poslom i zapostavili sve što sa njim nema veze. Ovo su sigurni znaci da ste previše zagazili u prekomjerni rad i učinili od sebe radoholičara.

Studije pokazuju da dugi sati na poslu ne moraju nužno značiti i produktivne sate. Devedesetih godina kompanija Ford Motor objavila je istraživanje koje je pokazalo da je svakih dodatnih 20 sati rada iznad preporučenih 40 sati nedjeljno, uticalo na produktivnost u radu, ali samo nekoliko nedjelja, nakon čega je krenula da opada.

Preporuka je da kada napustite kancelariju, pokušate da isključite sve radne uređaje i udaljite ih na sigurno mjesto. Neki stručnjaci čak predlažu da provjeravanje elektronske pošte ograničite na tri puta u danu najviše: jednom kada uđete u kancelariju, drugi put nakon ručka i još jednom prije odlaska kući.

Postoje i zdravstveni razlozi zašto u svoj život morate uključiti i dane odmora, jer oni postoje sa razlogom. Istraživanja pokazuju da su radoholičari pod većim rizikom od brojnih fizičkih i psiholoških poremećaja, uključujući dijabetes tipa 2, srčani udar, depresiju i anksioznost.

Radoholičari takođe imaju veće šanse od izgaranja na poslu, odnosno suočavanja sa burnout sindromom.

Vaša osjećanja sopstvene vrijednosti u potpunosti su vezana za vaš radni uspjeh. Još jedna u nizu pogrešnih gledanja na stvari. Psiholozi se slažu da se radoholičari vrlo često oslanjaju na ocjenu svog šefa, kolega ili klijenata kako bi shvatili da li im i koliko dobro ide.

Preporučuju da je važno pronaći aktivnosti van posla zbog kojih ćete se takođe, osjećati uspješno. Razonoda koja ne uključuje ono što radite od 9 do 5, imaće koristi za vaše psihofizičko zdravlje, ali i za sasvim za vas nove osjećaje zadovoljstva.

Radoholičari nikad ne znaju kada je dovoljno i uvijek su usredsređeni na više i bolje. Pažnja perfekcionista prema detaljima, iako ponekad korisna, može se pretvoriti u nepotrebno duge sate u kancelariji i nezdrav nivo stresa.

Znak koji može ukazivati da jeste radoholik može dolaziti i od vaših prijatelja. Najčešće u vidu rečenica „Nikad te ne viđamo“ ili „Uvijek si zauzet“.

Na kraju, pravi zavisnici od posla to nikada neće priznati, najčešće zato što toga nisu ni svjesni.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PORODILA se Rijana u TAJNOSTI: Evo kojeg je pola dijete

Četvrtak, 19.05.2022 | 20:03

Pjevačica Rijana porodila se i na svijet donijela svoje prvo dijete, dječaka, prenose strani mediji.

Kovinić protiv Samsonove u prvom kolu

Četvrtak, 19.05.2022 | 19:59

Danka Kovinić startuje protiv 25. favoritkinje iz Rusije, Ljudmile Samsonove, tereći krug bi joj donio najveću scenu i duel sa prvom favoritkinjom.

Đoković protiv Nadala već ČETVRTFINALU

Četvrtak, 19.05.2022 | 19:45

Đoković bi u drugom krugu prvi put u karijeri mogao da bude na suprotnoj strani od doskorašnjeg trenera Marjana Vajde.

OVO sigurno NISTE znali - DONOSIMO saznanje zašto se žene PORAĐAJU na leđima?

Četvrtak, 19.05.2022 | 19:26

Prema American Journal of Public Health, francuski kralj Luj XIV bio je taj koji je "izmislio" ležeći položaj za porođaj.

Rađenović: Turiste dočekuje haos prouzrokovan zloupotrebama, nemarom i neradom čovjeka koji vodi Budvu

Četvrtak, 19.05.2022 | 19:12

Nakon današnjeg odbijanja predloženih odluka predsjednika Opštine Budva Marka Carevica od strane povjerenika u SO Budva, potpuno logican slijed događaja od strane povjerenika je da Carević bude smjenjen", saopštio je danas predsjednik budvanske URE Blažo Rađenović.

DPS: Na političkoj PIJACI srpskog sveta, funkcioneri DF su bofl roba, najnižeg kvaliteta i cijene

Četvrtak, 19.05.2022 | 19:06

Na političkoj pijaci “srpskog sveta”, funkcioneri DF su najjeftinija roba, takozvani bofl. Cijena im je razumljivo niska, jer su dokazano nesposobni, neupotrebljivi i ničemu vični, poručili su iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Sudija Stanković podnio ostavku

Četvrtak, 19.05.2022 | 18:52

Sudija Osnovnog suda Jovan Stanković u Herceg Novom podnio joj ostavku.

Otac Mateja Periša JEDVA izustio: Biće sahranjen u krugu porodice, on i ja ćemo se ponovo sresti

Četvrtak, 19.05.2022 | 18:39

Nenad Periš je jutros izjavio da je "Matej je svoju priču na ovoj zemlji završio, on i ja ćemo se opet sresti".

Riješena DILEMA - Dermatolozi otkrili koliko često je potrebno PRATI kosu

Četvrtak, 19.05.2022 | 18:28

Godinama traje rasprava o tome treba li prati kosu svaki dan i je li to loše. Dermatolozi tvrde da ne postoji jedinstven odgovor.

Lalošević: Ministarstvo sporta i mladih će pružiti jednake ŠANSE za sve

Četvrtak, 19.05.2022 | 18:14

U Crnoj Gori se oko 16 odsto mladih smatra kompetentnim za razumijevanje različitih političkih pojmova, zbog čega je važno insistirati na ponovnom uvođenju građanskog obrazovanja u obrazovni sistem, ali i mijenjati kulturu obrazovnih institucija koje na prostoru Zapadnog Balkana i dalje funkcionišu autoritativno.