Petak, 17.12.2021 | 09:23
IZVOR: rtcg.me

Marković: U Crnoj Gori ne može biti stabilnosti i ozbiljne vlasti bez DPS-a

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković saopštio je da inicijativa DF-a o skraćenju mandata parlamentu može biti podržana samo glasovima opozicije, čiju podršku ipak ne žele iz Fronta. Marković je ocijenio i da su vanredni izbori najzdraviji demokratski put za rješenje političke krize u Crnoj Gori. No, pitanje je kako doći do tih izbora. Napominje i da u Crnoj Gori ne može biti stabilnosti i ozbiljne vlasti bez DPS-a.




Foto: arhiva, gov.me/B.Ćupić

Marković je u emisiji Link na Radiju Crne Gore rekao da ako se želi na izbore, onda je potrebno više povjerenja u izborni proces.

"I ako se skrati mandat parlamentu, i ako padne vlada po osnovu inicijative, vi morate imati prelaznu vladu koja će pripremiti te izbore", pojasnio je Marković.

Smatra da su izbori najbolje rješenje i da se do njih može doći kroz dva modela:

"Kroz vladu izbornog povjerenja (tehničku vladu) ili kroz manjinsku vladu. Oba modela su nam prihvatljiva. S tim da vlada izbornog povjerenja mora da uključi sve aktere i opozicije i vlasti, dok bi manjinska vlada mogla da uključi stranke opozicije i neke stranke vlasti, uz dominantnu podršku DPS-a".

Inicijativa opozicije o izglasavanju nepovjerenja Vladi, kako je rekao, bila je legitimna.

Ponovna inicijativa, koju je za januar najavio potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković, moguća je pa će se u danima koji dolaze pokazati da li će do toga doći.

Marković je ocijenio da je provjera povjerenja Vladi u parlamentu u ovakvim okolnostima normalno demokratsko sredstvo. Podsjeća da je crnogorska vlada jedinstvena u svijetu po tome što nema podršku većine koja je izabrala.

"Od 41 poslanika koji je glasao za Vladu, u ovom trenutku nema podršku više od 11 poslanika sopstvene većine. I imate 40 poslanika opozicije koji je ne podržavaju zbog rezultata. Jasno je da ona nema legitimitet. U demokratskom životu premijer je dužan da ponudi parlamentu da se glasa o njegovom povjerenju", iskakao je Marković.

Smatra i da naša zemlja u posljednjih 30 godina nije prolazila težu društvenu, institucionlanu i političku krizu.

"Zbog toga svi moramo biti zabrinuti, kuda to ide Crna Gora i kakva je njena perspektiva. Za takvo stanje je odgovorna Vlada, vidimo da u ovih godinu nemamo nikakvog pomaka u bilo kojoj sferi društvenog života", ocijenio je Marković.

Crna Gora je, kako je rekao, danas "najpodjeljenija od kad se bavimo politikom, a imamo ekonomski zastoj, obustavu investicija, gubitke radnih mjesta, pad životnog standarda..."

"Ne da stagniramo na EU putu, nego na tom putu nazadujemo što je potvrdio izvještaj Evropske komisije", smatra bivši premijer.

KOMENTARI (7)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Ambarina
17.12.2021 10:21

Spustasmo se mi na vaše uže al se srecom 30 avgusta isto pretrže

5 1
Tombolino
17.12.2021 10:23

Nikad više (ne) milo moje,sve je proslo gotovo je

6 0
Marko
17.12.2021 10:24

Nema nama života bez DPS-a....Nema ničega...Ni firmi, ni zapošljavanja i novih radnih mjesta, ni lopovluka....ma da ne nabrajamo

8 0
Radovan
17.12.2021 10:26

Fino ste nas ustabilili zadnjih 30 godina pa ocete opet-tesko da ce gradani to dozvoliti

8 0
Traktorista
17.12.2021 10:27

Mislis da ce vas glasati oni sto si htio traktirima da ekspedujes iz Crne Gore,a ima ih bogami podosta,vise nego traktora u Crnoj Gori

7 0
Venera
17.12.2021 14:52

To je ISTINA...GOSPODA CE SE SAMA UVJERITI...NEKA LUTAJU I ONI I NJINI SLEDBENICI...STETA I ZALOST STO NE CIJENE I NE VIDE GOSPOSTVO...ONI NEMOGU DOBACIT RAZUMOM...OSTALI SU U PROSLOSTI...SVAKO CE PAMETAN PROMIJENITI LOSE NAVIKE I VRATITI SE SEBI......SPORAZUMU I DOGOVORU RADI OPSTEG DOBRA NARODA...INATE SE ALI STA SE TU MOZE...TUDJE GLAVE...TO JE TAKO....NAZALOST...MISLE DA STE PROPALI A VI NIKAD JACI...A NAROD KA NAROD CAS OVAKO CAS ONAKO...ALI KVALITET TRJE ..DJELO DOBRO ..NIKO I NISTA NE MOZE UNISTITI...,,,A KAMO LI MALI COJEK...neznan...

0 0
Milan
17.12.2021 18:21

Ti si ispricana prica.

4 0

OSTALE VIJESTI

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.