Ponedjeljak, 27.12.2021 | 17:57
IZVOR: Kurir.rs/Index.hr

Do 100.000 EURA: NEVAKCINISANI će u OVOJ evropskoj zemlji plaćati liječenje od korone

Bavarski ministar zdravlja Klaus Holetschek poziva sve stranke da već u januaru u Bundestagu donesu zakon o obaveznoj vakcinaciji svih građana protiv korone.




Foto: Ilustracija, Unsplash

Holetschek, koji trenutno predsedava konferencijom ministara zdravlja njemačkih saveznih pokrajina, kaže da je to i način da se spriječi masovni odlazak njegovatelja sa posla, piše Deutsche Welle.

Naime, za medicinsku branšu već je uvedeno obavezna vakcinacija koje stupa na snagu od marta naredne godine. Njegovatelji "imaju osećaj da se samo oni čine odgovornim za manjak vakcinisanih a opštom obavezom bi se uspostavio jednak tretman", rekao je Holetschek.

Političar Hrišćanansko-socijalne unije (CSU) ima podršku svog pokrajinskog premijera Markusa Šödera.

"Obavezna vakcinacija bi prije premostilo podjele u društvu nego što bi ih produbilo. Uvjeren sam u to. Bile bi prevladane predrasude. Mnogi bi shvatili da nije tako strašno vakicnisati se, naprotiv – to štiti i grantovati slobodu", rekao je Söder za list Welt.

Ministar Holetschek je govorio i o sankcijama za one koji se ipak ne bi vakcinisali ako se ta obaveza uvede. S jedne se strane razmišlja o uvođenju financijskih kazni, dakle globe. S druge strane je riječ o mogućnosti da nevakcinisani više plaćaju zdravstveno osiguranje od vakcinisanih, da moraju dijelom snositi troškove liječenja od korone ili da ne dobivaju novac kad su na bolovanju. "Jer, znatno je veći rizik da nevakcinisani teško obole od korone", rekao je on.

Slična pravila postoje već za ljude koji moraju biti medicinski zbrinuti ako dođe do problema nakon neuspjelih estetskih operacija ili imaju zdravstvene posljedice zbog tetovaža i pirsinga. Osim toga pacijenti moraju sami platiti dio troškova lijčenja i kada "namjerno" izazovu oboljenje.

Početkom mjeseca se i Udruženje ljekara opšte prakse Berlina izjasnilo za to da necvakcinisani snose dio troškova ako obole od korone.

A to bi moglo biti prilično skupo. Kako je izračunalo zdravstveno osiguranje AOK, liječenje oboljelog od korone koji završi na respiratoru košta u prosjeku 34.200 eura, a ako se koriste umjetna pluća (ECMO) onda čak 92.000 eura. Liječenje prosječnog pacijenta oboljelog od korone košta 5.800 eura.

Etički savjet podijeljen

Novi njemački kancelar Olaf Šolc izjasnio se nedavno za uvođenje obaveznog vakcinisanja i najavio da će o tome zastupnici glasati najkasnije do početka februara, bez obaveze poštovanja stranačke stege. Ta najava dolazi jer su Socijaldemokrati u koaliciji sa Zelenima i Liberalima, a mnogi političari ovih potonjih protive se obaveznom vakcinisanju.

Računa se da će među Demohršćanima i Ljevicom biti više nego dovoljno podrške da zajedno s dijelom vladajuće koalicije zaključe obavezno vakcinisanje za odrasle.

Etički savjet koji savjetuje vlasti je većinom glasova takođe podržao uvođenje obaveznog cijepljenja za odrasle. Dvadeset članova je bilo za, a četvoro protiv. Ali, od tih dvadeset, sedmoro smatra da je dovoljno ako se na vakcinisanje obavežu oni iz rizičnih grupa – stariji ili građani s hroničnim oboljenjima.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Jordan
28.12.2021 13:18

A vakcionisani ako umru ko je kriv?

4 0
he
28.12.2021 13:55

Više nema ljekarske greške svi su postali eksperti za Coronu za koju niko nije učio.

2 0

Nikolić: Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Važio je za NEŽENJU, a onda je ONA osvojila njegovo SRCE - Otkrivena TAJNA SREĆNOG BRAKA Džordža i Amal Kluni

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Stručnjak za govor tijela otkriva ključ uspjeha veze najintrigantnijeg para u Holivudu.

USTAVNI ODBOR: Svi kandidati ISPUNJVAJU USLOVE za sudiju Ustavnog suda

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:40

Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

Podgorica: Ovo naselje BEZ VODE do 15 sati

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:37

Stari Aerodrom bez vode nekoliko sati. 

VIDEO: NESVAKIDAŠNJI PRIZOR - 140 kitova pilota se nasukalo u plitkim vodama ušća

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:33

U uvali Tobi na obalama zapadne Australije na oko 250 kilometara od Perta, u blizini Dansboroa, nasukalo se 140 kitova pilota u plitkim vodama ušća.

Nutricionistkinja Novaka Đokovića OTKRIVA šta treba da jedemo PRIJE, a šta POSLIJE TRENINGA

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:30

Ishrana sportista je veoma bitan deo njihovih života, te uopšte ne čudi što se i Novak Đoković 2010. godine odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa.

APEL Ministarstva zdravlja: VAKCINISATI djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:13

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom snažno apeluje na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kracem roku imunizuju  i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Odbor ODBIO predlog Aleksandre Vuković Kuč da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju o Srebrenici

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:09

Odbornica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike predložila da se dnevni red dopuni inicijativom da se članovi odbora izjasne o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vlada PRIHVATILA - Jovanovski i Kardović u Komisiji za POPIS

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:04

Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

Kovačević: POVEĆATI KAZNEza nepropisno parkiranje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:53

Nepropisno parkiranje u glavnom gradu idalje jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju gradske službe.