Petak, 14.01.2022 | 07:07
IZVOR: rtcg.me

Crna Gora - Od 01. januara, VEĆE PLATE i za oko 500 državnih funkcionera

Povećanje zarada i za državne funkcionere.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Osim povećanja minimalne zarade, od 1. januara, poslanici su odlučili da povećaju i svoje plate, ali i zarade skoro 500 najviših državnih funkcionera, i to za gotovo 200 eura, kažu sagovornici TVCG. Poručuju da su to uradili uprkos predlogu Vlade o ograničavanju rasta najvećih zarada u javnoj upravi i tako još jednom pokazali da mogu biti jednoglasni, kada je riječ o, kako navode, njihovom interesu.

Plate, novac za odvojeni život onih koji žive van Podgorice, prevoz, telefon i dnevnice za službena putovanja, sve to uredno stiže na bankovne račune poslanika. A najniža zarada predstavnika građana u decembru bila je preko 1.300 eura, što je dvije i po prosječne plate, dok je najviša bila duplo veća.

No, to ih nije spriječilo da, uprkos prijedlogu Vlade o ograničavanju rasta najvećih zarada u javnoj upravi, ipak, povećaju svoja mjesečna primanja. I to za gotovo 200 eura.

"Mi iz Ministarstva finansija i sindikati imamo potpuno identično mišljenje. Da funkcioneri ne treba da imaju toliko veliko povećanje plata. Međutim Skupština je izlasala kako je izglasala", kazao je ministar finansija Milojko Spajić.

A kojim motivima su se poslanici vodili u Skupštini kada se glasalo o Zakonu o zaradama u javnom sektoru, koje je predviđalo ograničenje rasta, između ostalog, i njihovih zarada, nijesu željeli da nam otkriju, jer niko od onih koje smo kontaktirali, ni iz vlasti ni iz opozicije, nije želio pred kameru.

Za NVO sektor to je, kažu, potpuno očekivan potez.

"U ovoj zemlji je po onome, ko ima više treba mu dodati još više, a onaj ko ima mrvice, tj nema dovoljno mora se zadovoljiti sa tim mrvicama. Pod plaštom nekog lažnog patriotizma oni građane drže u raznim rovovima. Međutim, ispostvalja se da su najveće patriote za svoj džep i sopstveni interes. Da imaju zrno obraza, a očito ga nemaju, oni ne samo da to ne bi usvojili, nego bi pokušali da se solidarišu sa najvećim brojem građana ove zemlje", smatra Ines Mrdović iz NVO Akcija za socijalnu pravdu.

Ali, političari, po ko zna koji put pokazuju isto - jedinstveni su samo kada se radi o njihovom sopstvenom interesu. A građani su im u drugom planu.

Nikoleta Đukanović, profesorica na Univerzitetu Donja Gorica kaže da prosto oni nemaju tu odgovornost prema građanima, kada je riječ o njihovim ličnim interesima.

"Jako lako postignu saglasnost odnosno konsenzus, s druge strane prosto zanemarujuću ono što su ključne potrebe građana. Nravano da su nedopustiva tako velika primanja. Nije ovo jedini primjer, ovakvih primjera smo imali i ranije, ta odgovornost ne postoji prema građanima, ali građani nemaju niti tu svijest niti tu odgovornost da prosto mijenjaju vlast toliko često", kaže Đukanović.

Mrdović, ipak, smatra da se mijenja svijest građana. Zato je uvjerena da će ovakvo ponašanje političara doći na naplatu.

"Vrlo bi trebalo da vode računa o tome šta će građani prve naredne prilike na kojoj će moći da se izjasne, da glasaju, reći o svim ovim stvarima koje oni preduzimaju. Mislim da bi trebalo da se pokrene odgovarajuća inicijativa da se ovo promijeni, jer je zaista besprizorno", kaže Mrdović.

Skupština je u prvih 11 mjeseci prošle godine za neto plate poslanicima izdvojila 1,8 miliona eura, a zarade su dobijali i kada su bojkotovali rad Parlamenta, ali i kada je skupštinska sala bila poluprazna. Da je politika biznis koji se isplati pokazuju i podaci o zaradama poslanika u zemljama regiona. Oko tri hiljade zarađuju poslanici u BIH, hiljadu manje u Hrvatskoj, a najmanje plate imaju njihove kolege u Srbiji.

KOMENTARI (8)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Men2022
14.01.2022 08:46

"Eksperti" mislite li kako zive penzioneri??? Nemaju ni za ljekove, cak ni oni koji imaju fakultet i 40 god.staža.

36 1
Skretanje s teme
14.01.2022 23:45

Ovaj komentar mi lici kao da ga je dao neki politicar. Skretanje sa teme. Penzioneri nisu tema, vec velike zarade funkcionera i poslanika, koji inace rijetko ulaze u Skupstinu

2 1
Kotoranin
14.01.2022 11:29

Za odvojeni zivot? Odvojili se od zivota oni, a ko nama placa sto smo po pola godine odvojeni od svakoga zivoga, 20 kretena istih geldas pola godine, zivis u 200 metara, oni g*zicom ne mrdaju primaju po 2-3000 i njima se povecava za odvojeni zivot? Propala i drzava i sve kad je ovakva

18 0
Kotoranin
14.01.2022 11:29

Za odvojeni zivot? Odvojili se od zivota oni, a ko nama placa sto smo po pola godine odvojeni od svakoga zivoga, 20 kretena istih geldas pola godine, zivis u 200 metara, oni g*zicom ne mrdaju primaju po 2-3000 i njima se povecava za odvojeni zivot? Propala i drzava i sve kad je ovakva

6 0
Naza
14.01.2022 12:29

SRAM DA VAS BUDE, STIDITE SE, STIDITE SE, STIDITE SE, PO CIJELI DAN SASTANISETE I ZA TO POVECAVATE VASA PRIMANJA, A VAS KO J...

11 2
Valtazar bogisic
14.01.2022 16:26

Sramno je ovo oko cega su sve svi slozili i svaka cast jos jednom Spajicu koji je jedini kritikovaovao povecanje ministarskih vec ogromnih plata za 200e licemjerno je to sto je velika vecina vikala kako ce budzet bit ugrozen a sad kad sebi u tisini steluju novac budzet nije ugrozen. Gradjani ako vas ima opet protest!

15 0
Ljiljana
14.01.2022 18:23

Zalosno sto sve pominju u ime gradjanja a sve rade u ime svoje

8 0
Neli
15.01.2022 13:09

Sramota..stvarno obraza nemaju...kada je povisica gradjanima odma napadaju poslanicedos sdp alosebno sd...kada su njima u pitanju tu su saglasni i cute...stid i sramota da ih bude i bog da ih kazni

2 0

Novi ZEMLJOTRES - Opet se treslo tlo u Crnoj Gori

Petak, 19.04.2024 | 15:42

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju je danas u 15 časova i 12 minuta registrovao zemljotres manje jačine, sa epicentrom 6 km istočno od Drenovštice (Crna Gora).

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Nadal - Morao sam da igram pod ručnom kočnicom, drugačije nije moglo

Petak, 19.04.2024 | 13:49

Španski teniser Rafael Nadal se posle dužeg vremena vratio na teren.

Ministarstvo zdravlja: Odobrena Trikafta za pacijente mlađe od šest godina

Petak, 19.04.2024 | 14:55

Komisija Ministarstva zdravlja odobrila je primjenu lijeka Kafrio i Kalydeco (Trikafta), koji se koristi u terapiji cistične fibroze za 6 pacijenata koji su mlađi od 6 godina, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

"Preko 2000 medicinara primilo 10 % stimulansa na zaradu za mart, sindikati zadovoljni prvim efektima"

Petak, 19.04.2024 | 13:20

U skladu sa Sporazumom o stimulativnom uvećanju zarada, koji su krajem februara potpisali ministar zdravlja, dr Vojislav Šimun i predstavnici sindikalnih organizacija, ukupno 2063 medicinskih sestara i tehničara sa najnižim zaradama, primali su deset odsto uvećene plate za mart mjesec 2024. godine, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

U utorak nas čeka pun mjesec u ŠKORPIJI: Saznajte šta to donosi vašem horoskopskom znaku

Subota, 20.04.2024 | 10:21

Astrološka dešavanja koja se tiču Mjeseca uvijek na neki način utiču na sve nas. Tako će u utorak, 23. aprila biti pun mjesec u Škorpiji, odnosno pojaviće se Mjesec nasuprot Suncu i trajaće tri dana.