Srijeda, 26.01.2022 | 13:30
IZVOR: vijesti.me

Stijović: Ovo će biti najveći Agrobudžet u istoriji, BENEFITE će osjetiti svi poljoprivrednici

Iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da je nakon potpisivanja ugovora sa poljoprivrednicima sa sjevera, Stijović na Biotehničkom fakultetu u Podgorici potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Kolašina, Bara, Tivta, Ulcinja i Plužina.




Foto: gov.me/B.Ćupić

Ministar poljoprivrede šumaratsva i vodoprivrede Aleksandar Stijović najavio je danas najveći Agrobudžet za poljoprivrednike u istoriji Crne Gore, istakavši da će benefite novog Agrobudžeta osjetiti svi poljoprivredni proizvođači, kao i da su povećanja posebno izražena u sektoru stočarstva, uključujući značajna povećanja premije za mlijeko, povećanja direktnih plaćanja po površini uz povećanje premija po grlu za goveda, ovce i koze ali i u svim drugim agrobudžetskim mjerama.

"Ovo je samo jedna ali značajna komponenta investicione podrške u ovoj godini za sektor poljoprivrede. Stvoreni su uslovi da se nacionalna sredstva u ovogodišnjem Agrobudžetu uvećaju za oko devet miliona eura u odnosu na prethodnu godinu i ovo će biti najveći budžet za naše poljoprivrednike u istoriji Crne Gore. Siguran sam da će ova sredstva značajno uticati na unapređenje proizvodnje i dostizanje standrda kvaliteta", istakao je Stijović.

Iz Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede je saopšteno da je nakon potpisivanja ugovora sa poljoprivrednicima sa sjevera, Stijović na Biotehničkom fakultetu u Podgorici potpisao ugovore o dodjeli bespovratne podrške za investicije u preradu na gazdinstvima, sa poljoprivrednim proizvođačima iz Podgorice, Cetinja, Danilovgrada, Kolašina, Bara, Tivta, Ulcinja i Plužina.

"Prerada na gazdinstvima podržana je za izgradnju i adaptaciju objekata, nabavku opreme za preradu, pakovanje i čuvanje poljoprivrednih proizvoda. Za investicije ovog tipa omogućena je bespovratna podrška u procentualnom iznosu od 80% bespovratne podrške.U okviru ovog javnog poziva omogućena je podrška u iznosu od 490.000 eura od čega je podrška koju dodjeljuje Ministarstvo oko 390.000 eura. Realizovaće se ukupno 70 investicija", ističe se u saopštenju.

Iz Ministarstva su rekli da je "Stijović iskazao posebnu zahvalnost poljoprivrednicima koji sa svojim porodicama svakog dana dokazuju da su stub razvoja ove zemlje, koji su, kako je istakao, za vrijeme velike krize, kada je svijet stao usled pandemije uspjeli da sačuvaju poljoprivrednu proizvodnju, svoja gazdinstva i omoguće svima nama da u svakom trenutku imamo na trpezi zdravu i bezbjednu hranu".

"Ovo će biti velika godina za našu poljoprivredu. Godina novih investicija, razvoja, uvećanja proizvodnje, uvećanja stočnog fonda, uvođenja novih tehnologija u proizvodnji, unapređenja infrastrukture. U ovoj godini se poboljšava životni standard svih građana Crne Gore a to znači i povećanje kupovne moći koja donosi siguran plasman za poljoprivredne proizvode", kazao je Stijović.

Menadžerka MIDAS 2 programa u Crnoj Gori Gorica Radulović je uputila čestitke svim poljoprivrencima koji su ispunili uslove za potpisivanje ugovora, i istakla da će kroz MIDAS 2 projekat u narednom periodu u punom kapacitetu nastaviti podrška poljoprivrednom sektoru u Crnoj Gori.

"Razvojem prerade na porodičnim gazdinstvima doprinosi se povećanju konkurentnosti proizvoda kako crnogorskih primarnih proizvođača, tako i prerađivača. Ova mjera, kroz stvaranje dodate vrijednosti, povećava prihode, rješava problem viškova primarnih proizvoda i čuvanja proizvoda na gazdinstvima. U petak, 28. januara u Nikšiću sa početkom u 12h biće upriličeno potpisvanje ugovora sa proizvođačima iz preostalih opština", zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

KOMENTARI (5)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Baj-Baj
26.01.2022 14:05

Spremaj se ti polako za Berane , pa tamo otvori kancelariju .

3 1
Sandra
26.01.2022 15:45

Zna li ovaj covjek da uskoro nece biti ministar?

4 1
Alek sandra
26.01.2022 15:56

Dovoljno je što ti znaš oce li biti ministar ili nece

1 1
Novo
26.01.2022 15:49

Samo naprijed,u inat dušmanima kojima napredak ne odgovara

1 3
Kiklop
26.01.2022 20:53

I ti si izdajnik CG , Ništa nema novo , Novo .

1 0

OSTALE VIJESTI

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

CG - Uvezeno hrane u vrijednosti preko 700 miliona eura, uvoz automobila vrijedan 330 miliona

Petak, 19.04.2024 | 07:46

Crnogorski izvoz je prošle godine pao za 3,7 odsto, do je uvoz povećan 7,8 odsto, pokazuju konačni podaci Monstat-a. Pala je i pokrivenost uvoza izvozom koja je 2023. iznosila 17,7 odsto.

Pet institucija dobilo grantove za obuku na radnom mjestu osmišljenu u saradnji sa kompanijama iz CG

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:55

Tri nova projekta za unapređenje vještina u Crnoj Gori danas su dobila pisma o namjeri finansiranja, na svečanosti koju je organizovao Regionalni fond za izazove u Podgorici. Fond, koji je podržan od strane Njemačke i Švajcarske, nedavno je objavio pobjedničke projekte u trećem ciklusu programa koji obezbjeđuje grantove za programe stručnog obrazovanja i obuke (VET) koje su zajednički osmislile kompanije i pružaoci stručnog obrazovanja i obuke iz regiona Zapadnog Balkana.

Đeljošaj: Razmatramo da produžimo akciju "Limitirane cijene" i tokom LJETA

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:52

Akcija "Limitirane cijene" je uspješna i razmatramo da je produžimo i tokom ljeta.

Rađenović: Odović i Spajić OBMANULI zakupce morskog dobra

Četvrtak, 18.04.2024 | 12:04

Predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Blažo Rađenović optužio je ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića i premijera Milojka Spajića da su obmanuli zakupce morskog dobra.

Advokat tvrdi da na OVO PITANJE NIKADA NE TREBA ODGOVARATI saobraćajnoj policiji

Petak, 19.04.2024 | 10:45

Pogledajte šta savjetuje da kažete...  

Ove vrste doručka će vam poboljšati raspoloženje

Petak, 19.04.2024 | 10:26

Doručak, kao prvi obrok u danu, ujedno je i prvi izvor energije.

Revija “Svjetska književnost na filmu” XII od 22. - 24. aprila u sali DODEST

Petak, 19.04.2024 | 10:16

April u KIC-u „Budo Tomović“ tradicionalno je rezervisan za reviju “Svjetska književnost na filmu” u okviru koje će dvanaesti put zaredom prikazati neka od najboljih ekranizovanih književnih djela, a sve u čast Svjetskog dana knjige.

Raspored lavica na EP: Crna Gora na premijeri protiv Srbije

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Crnogorske rukometašice će prvi meč na Evropskom prvenstvu odigrati protiv Srbije.

Kineski gradovi TONU - Šangaj u prošlom vijeku POTONUO tri metra, evo zbog čega se to dešava

Petak, 19.04.2024 | 10:10

Skoro polovina velikih kineskih gradova tone zbog ispumpavanja i vađenja vode, kao i od ogromne težine njihovog naglog širenja. Mnogi gradovi tonu brzo – svaki šesti brzinom od 10 milimetara godišnje, piše Bi-Bi-Si, navodeći studiju kineskih stručnjaka.

Stiže biografski film o pjevaču Frenku Sinatri - Glavna uloga dodijeljena OVOM GLUMCU

Petak, 19.04.2024 | 10:04

Reditelj Martin Skorseze nastavlja sa planovima da snimi biografski film o pjevaču Frenku Sinatri. 

Samo jedna kašika ovog prirodnog napitka svako jutro: Čisti krv i jetru, podstiče savršen rad crijeva

Petak, 19.04.2024 | 09:54

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša crijeva će raditi savršeno.

U ovoj kafedžinici šoljica kafe košta više od 300 eura, zrna rasla na "ostrvu vječne mladosti"

Petak, 19.04.2024 | 09:35

Mala kafedžinica u Londonu odlučila je da ponudi svojim mušterijama nešto nesvakidašnje i to, po isto tako, nesvakidašnjoj cijeni.

Danas počinje isplata martovskih penzija

Petak, 19.04.2024 | 09:15

Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja Crne Gore saopšteneno je da danas počinje isplata martovskih penzija.

Vještači se svaki trag o Danki; Pod lupom stručnjaka svi predmeti pronađeni u automobilu osumnjičenih

Petak, 19.04.2024 | 09:02

Pune dvije nedelje prošlo je od hapšenja radnika JKP "Vodovod", D.D. i S.J, osumnjičenih da su usmrtili dvogodišnju Danku Ilić. Isto toliko traje potraga za djevojčicinim tijelom.