Ponedjeljak, 28.02.2022 | 15:16
IZVOR: Kurir.rs

Kako da SAČUVATE BATERIJU na telefonu: Ovi TRIKOVI pomažu da joj produžite vijek trajanja

U svakom pametnom telefonu, najveću zapreminu u unutrašnjosti zauzima baterija. Pored različitih čipova, kondenzatora i štampanih ploča baterija je ključna komponenta koja određuje autonomiju vašeg uređaja. Svaka baterija se na dnevnom nivou puni i prazni i degradira s vremenom, do trenutka kada je potrebno zamijeniti je novom, kako bi vam telefon i dalje bio upotrebljiv.




Foto: Ilustracija, Unsplash

Na žalost moderni telefoni imaju veoma komplikovane procedure zamijene baterije, pa se kod pojedinih modela zamjena baterije ne isplati zbog rizika oštećenja drugih komponenata. Srećom, postoje stvari koji možete da uradite kako biste smanjili proces degradiranja baterije i poboljšali njenu autonomiju.

Niko ne voli vrućinu

Jedna od stvari koje nikako ne prijaju baterijama su visoka temperatura. Prosto rečeno, ona je jedan od najvećih neprijatelja baterija. Hladnoća im svakako ne prija, jer im smanjuje autonomiju, ali je to samo privremeno dok se baterija ne zagrije.

Većina baterija telefona može bezbjedno da radi do temperatura od oko 30-35 stepeni celzijusove skale. Sve preko toga će nepovratno uništiti bateriju telefona. Postoji veliki broj primjera šta ne treba raditi sa baterijama kada je toplota u pitanju. Treba izbjegavati ostavljanje telefona na direktnom suncu, posebno puniti ih dok su na suncu ili ih smještati ispred otvora ventilacije na kolima dok vozite. Čak i one pregrade na kolima odmah ispod multimedije i ventilacije mogu da budu prilično topla mjesta kada nam radi grijanje, a tu nam je uvijek nekako baš zgodno da smjestimo telefon.

Većina modernih telefona, posebno onih više klase imaju sisteme zaštite koji prosto ugase telefon kada se previše zagrije, da bi se spriječilo dalje oštećenje, ali je uvijek bolje izbjegavati ovakve situacije nego da razmišljate zbog čega vam se telefon ugasio.

Ni nula nije dobra

Još jedna od stvari koje ne prijaju bateriji telefona je potpuno pražnjenje. Nekada, sa starijim Ni-Mh baterijama, postojala je procedura “formiranja” baterije koja je podrazumjevala cikluse potpunog pražnjenja i potpunog punjenja baterije, da bi se interni senzor bolje kalibrisao i bio precizniji, a baterija imala bolju autonomiju.

U međuvremenu je tehnologija napredovala, i nove baterije imaju potpuno drugu prirodu. Kada vam baterija padne na 0% to može biti loše i uticati na životni vijek telefona. Naravno kada se ovo desi s vremena na vrijeme to i nije toliko veliki problem, ali ako vam se često dešava da vam se telefon ugasi jer vam je baterija prazna, to nije dobro.

Moderne baterije više vole da ih punite nekoliko puta u toku dana po malo, nego da ih držite na punjaču preko noći čak i kada su napunjene. Moderne baterije se najbrže pune kad su prazne, dok je sa popunjavanjem kapaciteta potrebno sve više struje da se elektroni naguraju unutar baterije, pa ponekad proces od 85-100% punjenja može da traje podjednako kao punjenje od 0-85%.

Telefon u fioci

Ako znate da neko vrijeme nećete da koristite telefon jedna od grešaka koju svi mi pravimo je punjenje baterije do 100% i smještanje telefona u fioku. Bilo da stari telefon držite kao bekap ili ga čuvate da ga date nekome u nekom trenutku, bolje je da bateriju ispraznite na oko 50-80% prije čuvanja. Takođe, potrebno je da s vremena na vrijeme uključite telefon da vidite da se baterija nije slučajno potpuno ispraznila.

Cuvanje telefona sa punom baterijom nije dobro za njen životni vijek, pa ako zaista čuvate neke telefone, bolje malo ispraznite baterije kako bi im autonomija kada ih ponovo uključite ostala na nivou koji pamtite.

Baterije su komplikovane, ali ne baš toliko

Nauka iza baterija nije toliko komplikovana sama po sebi, ali potrebno je da imate neka osnovna znanja kako biste autonomiju održali na zavidnom nivou. Dokle god izbjegavate ove ekstremne situacije, zdravlje baterije vašeg telefona će biti na visokom nivou.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Miss Crne Gore poklanja haljine za maturu i polumaturu: Voljela bih da nekog usrećim

Utorak, 23.04.2024 | 17:38

Za plemenitost ne treba puno novca, dovoljno je imati samo volje i osjećaja za druge što svijedoči i primjer Anđele Vukadinović koja je riješila da obraduje djevojke za matursko i polumatursko veče.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Planeta ljubavi ulazi u Bika: Tri znaka očekuje sudbinski susret do 23. maja

Srijeda, 24.04.2024 | 13:40

Venera, planeta ljubavi, mijenja znak 29. aprila i ulazi u zemljanog Bika, gdje će se zadržati do 23. maja. Ovakva planetarna pozicija donijeće lijepe susrete za Bikove, Djevice i Jarčeve.

TUŽAN POTEZ bivšeg muža Bojane Janković: Član „Beogradskog sindikata“ na ovaj način iskazao BOL koju OSJEĆA

Srijeda, 24.04.2024 | 17:02

Nekadašnja voditeljka Bojana Janković pronađena je mrtva 19. aprila, u 47. godini života.

Canović PODRŽAO inicijativu da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju UN-a o sjećanju na genocid u Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 16:53

Član Predsjedništva Socijaldemokrata i predsjednik opštine Plav Nihad Canović podržao je inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN-a o memorijalizaciji genocida u Srebrenici.

Spajić – Rid: Partnerstvo sa UK može biti PRESUDNO za RAZVOJ ekonomije u Crnoj Gori

Srijeda, 24.04.2024 | 16:47

Strateško partnerstvo sa Ujedinjenim Kraljevstvom moglo bi biti presudno da Crna Gora efikasno i na dobrobit svih građana izgradi ključnu infrastrukturu i razvije ekonomiju, saglasili su se tokom sastanka predsjednik Vlade Milojko Spajić i izvršni direktor UK Agencije za finansiranje i osiguranje izvoza Tim Rid.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Predstavnici Glavnog grada NISU DOŠLI na sjednicu odbora za razgraničenje Podgorice i Tuzi

Srijeda, 24.04.2024 | 16:34

Prva sjednica novog organizacionog odbora koji se bavi razgraničenjem opštine Tuzi i Glavnog grada održana je jutros , ali bez predstavnika Glavnog grada. Iz opštine Tuzi pozivaju na dijalog, a iz Ministarstva javne uprave najavljuju sastanak za 8. maj, kada će vjeruju, početi sa radom.

ZBCG: Neće nas začuditi ako Katnić do početka sudskog postupka dobije status SVJEDOKA SARADNIKA

Srijeda, 24.04.2024 | 16:30

Današnjom objavom u pojedinim medijima Zapisnika o saslušanju osumnjičenog Milivoja Katnića, i definitvno se potvrdilo da će odbrana bivšeg GST- a biti zasnovana žargonski formulisano “tovarenjem” ostalih osumnjičenih, saopšteno je iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Pjevač bio ŽRTVA VELIKE PREVARE - Promijenili su mu IDENTITET, prijatelji ga odmah pozvali: "Brate, da li...?"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:22

Pjevač Isak Šabanović suočio se sa sajber nasiljem kada mu je hakovana email adresa kao i profili na društvenim mrežama.

Komisija za zdravstvo DPS: Još jedan slučaj MALIH BOGINJA u Rožajama, nadležni da preduzmu KONKRETNE MJERE

Srijeda, 24.04.2024 | 16:17

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS.

Dragaš: "Nekad je bio Milo Britva, a danas je samo BLIJEDA SJENKA"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:11

Bivši predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, na “Drugačijoj radio vezi” bio samo blijeda sjenka nekadašnjeg Mila britve, jedva prepoznatljiv, umoran, usporen i maliciozan dok nevješto mijenja teze, kazao je Tihomir Dragaš, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

NOVI TREND konturisanja lica - Evo kako da NAGLASITE sve što ŽELITE samo u dva poteza

Srijeda, 24.04.2024 | 16:00

Nezaobilazan korak u skoro svakoj makeup rutini.