Ponedjeljak, 07.03.2022 | 13:27
IZVOR: Kolektiv.me

Prvi u Crnoj Gori lansirali 5G mrežu: Telekom 5G signal dostupan u Podgorici

Korisnicima Crnogorskog Telekoma u Podgorici od danas je na više lokacija dostupna 5G mreža, čime je Telekom postao prvi operator u Crnoj Gori koji je 5G mrežu pustio u komercijalni rad. 5G je dostupan svim korisnicima, bez obzira na paket koji koriste, ukoliko imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom.
Foto: Telekom

Iz kompanije ističu da slijedi postpeno pokrivanje Podgorice 5G signalom do postizanja prvog u nizu ciljeva – potpune pokrivenosti Glavnog grada mrežom posljednje generacije.

Nakon uspješnog testiranja 5G mreže, koje je Telekom uradio prošle godine na sjeveru zemlje, u podgoričkom Bloku 5 povezivanje prvih komercijalnih telefona na Telekom 5G mrežu obavili su izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Stjepan Udovičić, direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Darko Grgurović, glavni administrator u Glavnom gradu Vuksan Vuksanović, i predstavnik kompanije Ericsson Nikola Tesla, Ivan Barać.

Udovičić je istakao da je Telekom počeo s prvom fazom uvođenja 5G tehnologije u Crnoj Gori, i u rad su puštene prve bazne stanice u Podgorici, koje su dostupne korisnicima sa odgovarajućim uređajima.

„Podgorica je prvi grad u Crnoj Gori gdje smo otvorili komercijalne bazne stanice. Telekom 5G mreža dostupna je na lokacijama Blok 5, Tološi, Dalmatinska i Elastik. Danas korisnici mogu koristiti 5G mrežu u Podgorici i mogu kupiti 5G uređaje u šopovima Crnogorskog Telekoma. 5G mreža u Podgorici dostupna je zahvaljujući inovativnoj tehnološkoj metodi dinamičnog dijeljenja spektra (DSS)“, pojasnio je Udovičić.

Foto: Telekom

U ovom trenutku akcenat je, kako je rekao, na povećanju kapaciteta mreže i smanjenju latencije, i na taj način se stvaraju tehnički uslovi i mreža priprema za fantastične 5G brzine u narednim fazama, a punu snagu 5G mreža će, kako je najavio, pokazati nakon aukcije odgovarajućeg radio-frekvencijskog spektra.

„A do kraja maja pokrićemo značajna područja u Podgorici, i do početka ljeta značajna područja na primorju, kako bi mogli iznijeti sav turistički saobraćaj koji će se pojaviti sa velikim brojem turista koji će posjetiti Crnu Goru“, kazao je Udovičić.

Istakao je da je veoma zadovoljan što je uz pomoć partnera, Crnogorski Telekom prvi u Crnoj Gori lansirao komercijalnu 5G mrežu.

„Radujemo se svim lijepim iskustvima, novim uređajima koji će biti dostupni u našim šopovima. Želimo pozvati naše korisnike i one koji to nisu da dođu u naše šopove, probaju uslugu, odaberu telefone i da budu dio 5G priče koja se upravo događaja u Crnoj Gori“, rekao je Udovičić.

Grgurović je poručio da je počatak komercijalnog rada 5G mreže u Crnoj Gori izuzetno značajan, istorijski korak u razvoju elektronskih komunikacija u našoj državi.

„Očekujemo da će se uskoro pokriti čitava Podgorica, a zatim ostatak Crne Gore. Želim puno uspjeha Crnogorskom Telekomu u tom procesu. Početak rada 5G pokazuje da pratimo tehnološki razvoj u sektoru elektronskih komunikacija, jer smo 5G mrežu pustili u vrlo kratkom roku nakon puštanja tih mreža u najrazvijenijim svjetskim zemljama. Posebno mi je drago što se ovo dešava 7. marta, neposredno pred Dan Agencije za elektronske komunikacije i poštansu djelatnost“, kazao je Grgurović.

Foto: Telekom

Prema njegovim riječima, 5G sa svim svojim osobinama velikog propusnog opsega, velikih brzina prenosa podatak, niskog kašnjenja, mogućnosti priključenja velikog broja uređaja i visokog stepana sigurnosti, pruža puno mogućnosti.

„Ako mi, kao društvo i građani, to dobro iskoristimo imamo mogućnost unapređenja života i rada na razne načine. U razvoj 5G mreže mora se uključiti čitavo društvo, posebno organi države uprave i lokalne samouprave, prvenstveno omogućavanjem brzog razvoja 5G mreža kako bi svi građani na kraju imali koristi od toga“, poručio je Grgurović.

Vuksanović je kazao da Glavni grad podržava razvoj modernih tehnologija i da je zadovoljstvo što je to prvi grad u kojem će se razvijati 5G mreža.

„Jako nam je važno da pravimo moderan, human, savremen grad. Tu su nam partneri Telekom i drugi provajderi ovih usluga. Za sada je Telekom jedini koji pruža ovu uslugu. Nama je cilj da u narednom periodu zažive servisi, koje smo predvidjeli našim strateškim planovima i programima. Smart city, razvoj grada, moderne tehnologije- to su ciljevi pred nama za koje se nadamo da ćemo uskoro ostvariti“, kazao je Vuksanović.

Foto: Telekom

Telekom 5G mreža u zoni pokrivenoj signalom već je dostupna korisnicima Xiomi 5G uređaja,  kao i korisnicima 5G uređaja proizvođaca koji imaju tzv. „open software“, dok je strateški partner Telekoma na ovom projektu, kompanija Samsung, na terenu, gdje se vrše pripreme za sertifikaciju uređaja. Da li njihov telefon podržava 5G mrežu, korisnici mogu provjeriti samo u podešavanjima u mrežnom režimu.

Napredna tehnologija koju je Telekom implementirao u partnerstvu sa kompanijom Ericsson Nikola Tesla, tzv. DSS tehnologija, omogućava dinamičku upotrebu aktuelnih radio frekvencija. To u praksi znači da ako se korisnici sa uređajem koji podržava 5G tehnologiju nalaze u radijusu pokrivenom 5G signalom, surfovaće po 5G standardima. Ako se na istoj lokaciji nalaze sa uređajem koji podržava 4G, imaju na raspolaganju kapacitete 4G mreže. Ukratko: jedna bazna stanica, dvije mreže.

Više o Telekom 5G mreži dostupno je na stranici https://telekom.me/5g

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

YouTube uvodi NOVE PROMJENE - Za reakcije od sada KORISTITE i OVO

Srijeda, 07.12.2022 | 08:07

YouTube ima sopstveni skup prilagođenih emotija koji se mogu koristiti u svim komentarima i ćaskanjima uživo.

YouTube POJASNIO nova PRAVILA za ZARADE od videa

Ponedjeljak, 05.12.2022 | 16:59

Kreatori su često izražavali frustraciju YouTubeovim promjenama u politici i pristupu vezanim uz monetizaciju ako videozapis nije u skladu s pravilima koja bi ovim ažuriranjem trebala biti jasnija. 

VIDEO: Ovo je NAJSLUŠANIJA numera na platformi „Spotify” u 2022. godini

Ponedjeljak, 05.12.2022 | 15:25

„Spotify” je otkrio svoju „Wrapped 2022 Year in Review”, listu najslušanijih pjesama u proteklih 11 mjeseci, a na samom vrhu nalazi se „As it was”, Harija Stajlsa.

Djeca i tehnologija: Kada djetetu dozvoliti mobilni telefon

Ponedjeljak, 05.12.2022 | 14:58

Mobilni telefoni su postali praktično univerzalna pojava među decom - čak 91 odsto 11-godišnjaka ga posjeduje, ali da li djeca koja ga nemaju nešto propuštaju ili možda ipak imaju i neke benefite zbog toga?

Upozorenje FBI: Grupa odgovorna za sajber napad na Crnu Goru iznudila VIŠE OD 60 miliona dolara

Subota, 03.12.2022 | 16:55

Hakerska grupa “Cuba ransomware” iznudila je između decembra 2021. i avgusta 2022. godine više od 60 miliona dolara za otkupninu od žrtava, upozorili su zajednički američki Federalni istražni biro (FBI) i Agencija za sajber bezbjednost (CISA). U pitanju je hakerska grupa koju je Vlada Crne Gore optužila za sajber napad na ljeto ove godine, koji je nanio značajnu štetu.

Borba za POTOMSTVO - Parovi iz Cne Gore po surogat majku idu i u IRAN

Srijeda, 07.12.2022 | 07:13

Pet parova iz Crne Gore trenutno su u programu surogatstva u Iranu kako bi na taj način dobili potomstvo. U odnosu na Ukrajinu, Rusiju, Grčku ili Kipar gdje je surogatsvo takođe legalno, ova procedura u Iranu izuzetno je povoljna.

Marković: Stambena pitanja smo rješavali u skladu sa propisanom procedurom

Srijeda, 07.12.2022 | 08:43

Vlada koju sam vodio rješavala je stambena pitanja državnim službenicima, funkcionerima i njihovim porodicama u skladu sa propisanom procedurom i sredstvima planiranim godišnjim budžetima koje je usvajala Skupština Crne Gore, saopštio je poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) i bivši premijer Duško Marković.

Posljednji PUNI MJESEC u godini - OPREZ, posebno će uticati na ove horoskopske znakove

Srijeda, 07.12.2022 | 07:36

Večeras će pun Mjesec obasjati nebo.

ZA PRIMJER - Sa prosjekom 9.30, Jana je NAJBOLJA STUDENTKNJA Arhitektonskog fakulteta

Srijeda, 07.12.2022 | 10:32

Studentkinja Arhitektonskog fakulteta Univerziteta Crne Gore (UCG), na studijskom smjeru Arhitektura, Jana Dragaš (9.30) jedan je od 18 nagrađenih studenata koji su postigli najveći uspjeh tokom studija za studijsku 2022/23. godinu.

Od otvaranja, auto-putem prošlo preko MILION VOZILA, a evo koliko je PRIHODOVANO

Srijeda, 07.12.2022 | 13:05

Nakon nešto više od četiri mjeseca od otvaranja auto-puta Bar-Boljare, prethodnih dana, na naplatnim rampama, ekipe Monteputa zabilježile se prolazak milionitog vozila.

Vrijeme sjutra: Još jedan dan obojen SIVILOM

Srijeda, 07.12.2022 | 21:58

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno kiša, na primorju ponegdje pljuskovi i grmljavina, najavili su iz HMZCG.

Dešifrovano pismo staro 500 godina: Kralj uznemiren, pisao u šiframa

Srijeda, 07.12.2022 | 21:51

Nučnici su uspjeli da otkriju tajne španskog kralja i otkrili kako se plašio zavjere.

Policija: Uhapšena osoba zbog sumnje da je napala Kneževića na podgoričkom aerodromu

Srijeda, 07.12.2022 | 21:42

Iz Uprave policije saopšteno je da je uhapšena I.G. (34) zbog sumnje da je napao jednog od lidera DF-a Milana Kneževića na podgoričkom aerodromu.

"Otišli su zajedno" Poslije 79 godina prelijepog braka umrli u RAZMAKU OD NEKOLIKO SATI

Srijeda, 07.12.2022 | 21:06

Bračni par iz američkog Ohaja preminuo je u samo nekoliko sati razmaka nakon 79 godina braka. Ljubavna priča Džun i Hjuberta Malikotea završila se prošle nedelje nakon gotovo osam decenija zajedničkog života. Oboje su imali 100 godina.

Kličko zabrinut: Mogla bi se dogoditi APOKALIPSA

Srijeda, 07.12.2022 | 20:58

GRADONAČELNIK Kijeva upozorio je da bi grad mogla zadesiti apokalipsa ako Rusija nastavi gađati vitalnu infrastrukturu. Dodao je kako za sada nema potrebe za evakuacijom stanovništva, ali bi se građani trebali pripremiti za taj scenario, piše Sky News.

Dječak upao u bunar dubok 122 metra - spasioci više od 16 sati pokušavaju da ga izvuku FOTO

Srijeda, 07.12.2022 | 20:45

U toku je spasilačka akcija da bi se osmogodišnji dječak izvukao iz bunara u kojem je zarobljen više od 16 sati.

Evo kako se svaki horoskopski znak ponaša na PRVOM DEJTU: Vodolije su IZBIRLJIVE, Ribe stidljive, a Škorpije...

Srijeda, 07.12.2022 | 20:40

Blizanci su društveni leptirići Zodijaka, a u mnogim slučajevima i 'serijski zavodnici' pa često idu na prve spojeve, a kakva je situacija kod ostalih horoskopskih znakova saznajte u nastavku teksta...

SD Bar: Očekujemo formiranje nove lokalne vlasti koja podrazumijeva nove ljude za Novo vrijeme

Srijeda, 07.12.2022 | 20:03

Zahvaljujući odličnom rezultatu Socijaldemokrata u Baru, SD je potvrdio svoju snagu i ostao druga najjača partija u lokalnom parlamentu, stoga se očekuje da će novu lokalnu vlast u najskorijem roku konstituisati partije sa nespornim građanskim, sekularnim, antifašističkim i evropskim opredjeljenjem, zaključci su sa juče održane sjednice OO Socijaldemokrata Bara.

Pokloni koje definitivno ne bi trebalo da kupujete kada ste u novoj vezi: Obratite pažnju na detalje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:39

Početak nove veze može da bude izezetno srećno vrijeme pored brojnih izazova

Bečić osudio napad na Kneževića: Političke i ideološke razlike ne smiju izazvati nasilje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:16

Lider Demokrata, Aleksa Bečić najoštrije je osudio napad na poslanika i predsjednika Odbora za bezbijednost i odbranu, Milana Kneževića.