Ponedjeljak, 14.03.2022 | 09:06
IZVOR: Kolektiv.me

Riječ PSIHOLOŠKINJE - Svaki vid nasilja je loš po dijete, ostavlja trag za sobom

Svađe supružnika, teške riječi, a pogotovo situacije u kojima je prisutno i nasilje u porodici, utiče na njihovu djecu, kod koje se u zavisnosti od uzrasta, mogu manifestovati različiti problemi.




Foto: Ilustracija, Pixabay

To u razgovoru za portal Kolektiv, objašnjava psihološkinja Dragana Đokić.

Naime, roditelji misle da njihovi narušeni odnosi nemaju uticaja na djecu, pa često preokupirani svojim problemima zaborave da u narušenoj porodičnoj atmosferi najviše trpe djeca.

“U zavisnosti od uzrasta kod djece se mogu manifestovati različiti problemi u emocionalnom, kognitivnom i ponašajnom funkcionisanju. To su najčešće povlačenje u sebe, anksioznost, lošiji uspjeh u školi a kod starije djece i delinkventna ponašanja, zloupotreba psihoaktivnih supstanci i samopovređivanje”, ističe Đokić.

Koliko se na nasilje ćuti, i koliko to ćutanje odmaže u komplikovanoj porodičnoj situaciji?

Razgovor je osnov svega, uz pažljivo birane riječi, gradi se povjerenje prema onim najmlađima, koji svjedoče nasilju između svoja četiri zida.

Kako nam kaže naša sagovornica, potrebno je odmah reagovati i obavijestiti nadležne službe.

“Ako niste stručnjak posebno obučen za to, a dijete vam povjeri da je svjedok nasilja u porodici, neophodno je odmah reagovati i obavijestiti nadležne službe koje će preduzeti neophodne mjere iz njihove nadležnosti u cilju zaštite najboljeg interesa djeteta. Razgovor sa djetetom o temi nasilja treba da obavi psiholog, socijalni radnik ili psihoterapeut koji će pomoći djetetu. Ako niste stručnjak to ne znači da ne treba da razgovarate sa djetetom i da se ne bavite tom temom, samo pažljivo treba da birate riječi i prije svega steknete povjerenje djeteta”.

Psihološkinja Dragana Đokić; Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

DJECA KAO SVJEDOCI ILI ŽRTVE NASILJA

Djeca – žrtve ili svjedoci porodičnog nasilja, susrijeću se sa brojnim psihološkim problemima.

Đokić nam kaže da su najčešći psihološki problemi kod mlađe djece noćni strahovi, tantrumi, ali nerijetko i poremećaji spavanja, noćna enureza i poremećaji ishrane.

Kod starije djece preovladavaju poremećaji ponašanja, izmijenjene navike, depresivnost i anksioznost.

Da li je na taj način njihov emocionalni dio ličnosti nepopravljivo narušen?

„Uz adekvatan pristup, pomoć i podršku, ali i uporan i kontinuiran rad djeci se može pomoći da izgrade nove mehanizme i obrasce ponašanja na kojima će se temeljiti njihov dalji razvoj. Svakako da je uticaj nasilja znatan, ali zavisi i od vrste nasilja, uzrasta djeteta i vremenskog perioda izloženosti nasilju kakve će dijete imati posljedice. Svaki vid nasilja je loš po dijete i svaki ostavlja trag za sobom, ali to ne mora da znači da će dijete doživotno trpjeti posljedice“, naglašava Đokić za Kolektiv.me.

Ipak, djecu treba izmjestiti iz situacija gdje je nasilje prisutno, i pronaći najadekvatnije rješenje za srećnije djetinjstvo, koje će im omogućiti pravilan rast i razvoja.

Toplina i podrška je osnova svega, u situaciji kada postanu „pasivni posmatrači“ nasilja u porodici.

Upravo to naglašava i naša sagovornica.

“U svakoj porodici postoje nesuglasice. Konflikt je sastavni dio funkcionisanja svake porodice i u dezintegrisanim porodicama taj konflikt prelazi u hronično stanje i u neku vrstu nasilja, što postaje za dijete loša atmosfera za rast i razvoj. Djecu treba izmjestiti iz situacije nasilja i pronaći najadekvatnija rješenja koja će obezbijediti djetetu uslove za zadovoljenje njihovih potreba, rast i razvoj. Djetetu treba pružiti toplinu i podršku prije svega”, zaključila je psihološkinja Dragana Đokić za Kolektiv.me.

⇒ ⇒ Ovaj tekst je finansiran kroz Fond za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija, a koji realizuje Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija;

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Budva - Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Subota, 20.04.2024 | 14:26

Službenicima Odjeljenja bezbjednosti Budva je 17. aprila prijavljeno od strane Hitne medicinske pomoći Budva da je u njihove prostorije pristupilo žensko lice, strana državljanka, na ukazivanje ljekarske pomoći kojom prilikom im je saopštila da je silovana prethodnog jutra od strane njoj nepoznate muške osobe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Drobnjak: Energija, želja i fokus moraju da budu na nivou za pobjedu nad Zvezdom

Subota, 20.04.2024 | 13:38

Košarkaši SC Derbija u ponedjeljak dočekuju Crvenu zvezdu u drugom meču četvrtfinala ABA lige. Plejmejker "studenata" Igor Drobnjak kazao je da ukoliko ponove energiju, želju i fokus iz prvog okršaja u Beogradu, mogu da ugroze favorita.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.