Srijeda, 30.03.2022 | 12:25
IZVOR: Kolektiv.me

SD - Uvesti fleksibilno radno vrijeme za roditelje djece do tri godine

Potrebno je uvesti fleksibilno radno vrijeme za roditelje djece do tri godine. Takođe, neophodno je radni prostor i vrijeme, u najvećoj mogućoj mjeri, prilagođavati obavezama oko porodice, stoji, između ostalog, u inicijativi Socijaldemokrata o kojoj su danas sa Savezom sindikata Crne Gore razgovarali potpredsjednik SD Boris Mugoša i predsjednica Foruma žena SD Ivana Raščanin-Radičević.




Foto: SD

"Inicijativa će ubrzo u cjelosti biti predstavljena javnosti, a ukoliko se ona usaglasi i prihvati od nadležnih, trebalo bi da dovede do usklađivanja Opšteg kolektivnog ugovora i određenih izmjena u Zakonu o radu", saopšteno je iz SD-a.

Kako navode, ideja je dakle da se radno okruženje prilagodi potrebama zaposlenih roditelja, da se uvede fleksibilnije radno vrijeme za roditelje kojima je to neophodno, kao i čitav niz drugih aktivnosti, koji bi poslužili boljem usklađivanju privatnog i poslovnog života. Za takve izmjene socijalni partneri, uključujući Savez sindikata, pokazali selu otvorenost i podršku, ističući da se zajedničkim radom na tom polju mogu napraviti veliki iskoraci.

"Ova inicijativa, ukoliko se bude primijenila, kreiraće jedan potpuno drugačiji poslovni i porodični ambijent. To će značiti bolju porodičnu organizaciju i više vremena sa djecom, ali ne nauštrb poslodavca. Poenta je prije svega u racionalnijoj raspodjeli vremena", poručili su Mugoša i Raščanin-Radičević.

KOMENTARI (6)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Betmen
30.03.2022 13:32

Puni ste dobrih ideja ali sve za rad fotelja,đe ste bili svih ovih godina dok ste bili dio vlasti,gledali ste samo da licno sto vise ucarite npr koji stančic....

16 2
+
30.03.2022 14:05

Prije nego sto obezbijedite radno okruzenje majkama,obezbijedite majkama da se zaposle. Majke koje nemaju vezu ni u dps ni u sdp ni u snp niti znaju koje su partije aktuelne,isto moraju da rade.

13 3
Oglasnik
30.03.2022 14:10

Prodajem trosobam stan,kvadrat 200 eura,moze i na kredit od 20 godina,a mizda buduceg kzpca i drzava pomogne

9 1
M
30.03.2022 14:37

Prvo ste zaposlili ljubavnice,tetke,strine,ujne...a sad im obezbjedjujete fleksibilno radno vrijeme.Prije svega obezbijedite bar jedan oglas u Upravu za kadrove da nije NAMJESTEN.Majke bi radile i bez fleksibilnog vremena da im moze biT!

11 0
jes
30.03.2022 20:14

Mene majka podiže sa punim radnim vremenom a ostavljala me je samog od 4 godine do tada je plaćala pomoćnicu jer od takvih kao sad nije bilo mjesta u vrtić . Sad im ni vrtić ne valja no bi doma da seire

4 0
crnogorka
31.03.2022 10:09

ja sam majka dva dječaka. Od 11 mjeseci su obojica išli u državni vrtic na Zabjelu. Tamo su imali odlične uslove, hranu, vaspitače i ostalo. Nisam imala sredstava niti za pomoćnice i ostalo. Eto su sad odrasli, samostalni i ništa im ne fali. Tako da vratimo se svi u normalu.Spuštimo se malo na zemlju.

0 0

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

Spajić: Budžetska straža najzad PRPFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu.   “

Neka zamiriše na LJUBAV -RECEPT za POSNE čoko mafine

Petak, 19.04.2024 | 17:45

Rernu zagrijte na 180 stepeni.

URA: PES priznao da je veći ZAŠTITNIK kriminala od DPS-a

Petak, 19.04.2024 | 17:37

Drago nam je što se u Pokretu Evropa više i ne libe da javno stave svima do znanja da su oni sada veći zaštitnici kriminalnih struktura čak i od DPS-a i vjerujemo da će to ljudi iz crnogorskog podzemlja znati da im cijene, ali sigurno neće sve dobronamjerne građanke i građani Crne Gore željni pravde, saopštili su iz Građanskog pokreta URA u reagovanju na saopštenje Pokreta Evropa sad.

Vuković - Kuč: "Selektivna PRAVDA Novovića, SDT postao politički bič u rukama vladajuće većine"

Petak, 19.04.2024 | 17:26

Vladimir Novović ni da mrdne za presuđenu štetu od 250.000 eura pričinjenu državi, nastalu usljed nezakonitog djelovanja ministarke Bratić, niti je po službenoj dužnosti reagovao na duplo negativno mišljenje DRI o radu ministarstva finansija koje je predvodio sadašnji premijer, dok senzacionalistički hapsi direktoricu ASK-a, usljed izvještaja budžetske inspekcije Ministarstva finansija, koje bi moralo biti pod budnim okom tužilaštva, kazala je potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore Aleksandra Vuković Kuč

Plejmejker Zvezde vjerovatno ZAVRŠAVA SEZONU

Petak, 19.04.2024 | 17:14

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga je prije nekoliko dana doživio povredu šake lijeve ruke, a sada je izjavio da vjeruje da je za njega sezona završena.

"To je sve što nam TREBA"- Lažni trejler za nastavak Džejmsa Bonda prikupio MILIONE PREGLEDA (VIDEO)

Nedjelja, 31.03.2024 | 17:06

Prije nekoliko dana na Jutjubu je objavljen lažni trejler za nastavak filmova o Džejmsu Bondu, a kreiran je uz pomoć vještačke inteligencije. Fanovi tako u ulozi agenta 007 priželjkuju Henrija Kavila, a kao Bondovu devojku Margo Robi.

Napitak koji čisti JETRU i BUBREGE, a priprema se za MINUT

Petak, 19.04.2024 | 16:57

Napitak se sastoji od voća i povrća bogatog flavonoidima i antioksidansima koji će pomoći vašem imunitetu da dobro reaguje na napade štetnih mikroorganizama.

Od subote PRODAJA KARATA za meč sa Zvezdom - Ovo su CIJENE

Petak, 19.04.2024 | 16:34

Prodaja ulaznica za drugi meč četvrtfinala plej-ofa ABA lige između SC Derbija i Crvene zvezde, počeće u subotu, saopšteno je iz podgoričkog kluba.