Četvrtak, 14.04.2022 | 19:08
IZVOR: rtcg.me

Sjednica Vlade: Za turizam izdvojeno 400.000 eura, saglasnost za PROBNI RAD auto-puta...

Programom podsticajnih mjera u oblasti turizma za 2022. godinu opredijeljeno je 400.000 eura kroz četiri mjere podrške. Cilj Programa je, kako je obrazloženo na sjednici Vlade na kojoj je ova mjera prihvaćena, obogaćivanje i unapređenje kvaliteta turističke ponude uz poboljšanje aktivnosti marketinga kako bi se privukli turisti sa novih emitivnih tržišta. Vlada je usvojila i informaciju u vezi probnog rada dionice Smokovac-Mateševo, auto-puta Bar-Boljare.




Foto: gov.me/B.Ćupić

Na sjednici je data saglasnost da se sprovede procedura probnog rada i funkcionalnog ispitivanja ugrađene opreme u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Usvojena je i Informaciju o stepenu realizacije Projekta Jedinstveni sistem za elektronsku razmjenu podataka (JSERP). Centralni interoperabilni sistem će institucijama obezbijedi jedinstvenu komunikacionu platformu za razmjenu podataka, kao i kvalitetno i brzo pružanje usluga.

Cilj je, kako se ističe, u saopštenju Vlade, pojednostavljivanje procedura razmjene podataka, povećanje transparentnosti u organima u smislu davanja na uvid informacija o podacima koji su u vlasništvu organa (autentični, odnosno izvorni podaci) i unaprijedi sveukupna djelotvornost javne uprave.

"E-usluge (ukupno 7) su pravi primjer značaja koji JSERP ima ne samo u razmjeni podataka po službenoj dužnosti u svakodnevnom radu službenika u javnoj upravi, već upravo u benefitima za građane koji koriste e-usluge za različite potrebe na različitim portalima. Tenutno se radi na stvaranju preduslova da nove e-usluge, koje će uskoro biti u produkciji (poput online plaćanje poreza za nekretnine, online prijava rođenih i umrlih, online zahtjev za vjenčanje i izdavanje potvrde o vjenčanju) budu integrisane u sistem JSERP. U tom smislu, zaduženo je Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija da nastavi sa daljim tehnološkim unapređenjem platforme JSERP, kao i ostali organi prepoznati Zakonom o e-upravi da prijave svoje registre u Metaregistar (Centralizovanu bazu podataka o sadržaju elektronskih registara) i da razmjenjuju podatke iz svojih elektronskih registara putem JSERP-a", naglašavaju u saopštenju.

Izmiriće obaveze Regionalnog vodovoda prema EBRD

Vlada je usvojila Informaciju o izmirenju obaveza prema Evropskoj banci za obnovu i razvoja (EBRD) po osnovu državne garancije izdate za potrebe kreditnog aranžmana zaključenog između JP "Regionalni vodovod Crnogorsko primorje” i EBRD-a za projekat Regionalno vodosnabdijevanje.

"Vlada je za ovu svrhu odobrila pozajmicu iz budžeta koja bi tokom godine bila izmirena prema Državi. U tom kontekstu, Vlada je prihvatila Zahtjev za plaćanje po Ugovorima o garanciji koji se odnose na projekat Regionalno vodosnabdijevanje, u iznosu od 500.000 eura, kao i sve dodatne troškove po osnovu kamate i provizije koji će se naknadno obračunati od dana dospijeća do dana plaćanja", navodi se u Vladi.

Usvojena je Informacija o pokretanju postupka za izbor snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca električnom energijom za period 2023 – 2025. godina.

Snabdijevanje ranjivih kupaca koji su zdravstveno i socijalno ugroženi vrši se uz subvencioniranje mjesečnih računa za utrošenu električnu energiju, pri čemu je zabranjena obustava snabdijevanja električnom energijom za ovu grupu kupaca, bez obzira na eventualne neizmirene obaveze po osnovu utrošene električne energije. Snabdijevanje ranjivih kupaca koji su socijalno ugroženi vrši se uz zabranu obustave snabdijevanja električnom energijom u periodu od početka oktobra do kraja aprila za vrijeme trajanja ugovora, bez obzira na eventualne neizmirene obaveze po osnovu utrošene električne energije. Imajući u vidu da važeći trogodišnji Ugovor koji je zaključen sa EPCG ističe u decembru tekuće godine, Vlada je usvojila Tendersku dokumentaciju sa Javnim oglasom, kojim se pozivaju zainteresovani domaći i strani energetski subjekti koji obavljaju djelatnost snabdijevanja električnom energijom da dostave ponude za obavljanje djelatnosti snabdjevača posljednjeg izbora i ranjivih kupaca za period od tri kalendarske godine (2023, 2024 i 2025).

Vlada je je usvojila Informaciju o angažovanju ovlašćenog procjenjivača za izradu izvještaja o procjenjenoj vrijednosti imovine društva Montenegro Bonus DOO Cetinje.

"Izvještajem nezavisnog revizora konstatovano da je neophodno izvršiti ponovnu procjenu imovine društva, imajući u vidu da je posljednja izvršena 2008. godine, u cilju adekvatnog prikazivanja u poslovnim knjigama društva. Vlada je odobrila Montenegro Bonusu da pokrene postupak nabavke usluga procjene imovine društva, kao i imovine za koju je Država Crna Gora prenijela prava korišćenja, upravljanja i raspolaganja društvu s tim da troškovi procjene imovine padaju na teret društva", navodi se u saopštenju.

Za festival stripa i gejminga 300.000 eura

Usvojena je Informacija o realizaciji festivala "Wonder Con“, koji je kombinacija festivala stripa i gejminga i predstavlja priliku da se u Crnoj Gori realizuje unikatan tematski događaj u regionu. Održavanje Festivala je planirano u septembru 2022. godine u Bemax areni, u trajanju od pet dana, a očekivanja su da bi Festival moglo posjetiti minimum 20.000 posjetilaca.

"Procijenjeni troškovi organizacije festivala iznose više od 300.000 eura, s obzirom na visoke cijene nabavke i dopremanja licenciranih eksponata. Na Festivalu će biti izloženo više najskupljih svjetskih filmskih franšiza koje su generisale višemilionske prihode od prikazivanja. Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo ekonomskog razvoja da pripremi Ugovor o strateškom partnerstvu za realizaciju festivala u Podgorici uz finansijsku podršku od 50.000 eura i dostavi ga Vladi na razmatranje", naglašeno je na sjednici Vlade.

Opštini Herceg Novi donacija male podmornice za muzej

Vlada je usvojila Informaciju o predlogu donacije male podmornice oznake P916 Opštini Herceg Novi, na trajno korišćenje i bez novčane nadoknade, kako bi očuvali pomorsku tradiciju i unaprijedili turističku ponudu grada.

Kako objašnjavaju, Opština se obratila Ministarstvu odbrane molbom za ustupanje male podmornice na trajno korišćenje bez novčane naknade. Opština bi snosila sve troškove preuzimanja i transporta do mjesta u gradu gdje bi podmornica bila postavljena kao muzejski eksponat. Vlada je prihvatila Sporazum o donaciji i ovlastila ministarku odbrane Oliveru Injac da potpiše sporazum koji bi se ta podmornica ustupil opštini.

Usvojen je Izvještaj o realizaciji Akcionog plana Strategije manjinske politike 2019/2023 za 2021. godinu, Izvještaj o radu i stanju u upravnim oblastima Ministarstva finansija i socijalnog staranja za prošlu godinu, kao i Izvještaj o radu Ministarstva ekonomskog razvoja za 2021. godinu.

Veće plate glavnom pravosudnom inspektoru i carinicima

Vlada je donijela je Odluku o izmjenama Odluke o dodatku na osnovnu zaradu za obavljanje poslova na određenim radnim mjestima. Odluka je dopunjena u dijelu kojim je određen dodatak na osnovnu zaradu glavnom pravosudnom inspektoru u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava i zaposlenima u Upravi prihoda i carina u Sektoru za carinske poslove jer je taj Sektor u najvećem obimu zadužen za realizaciju složenih projekata usmjerenih na stvaranje modernog i efikasnog carinskog sistema, a od čije realizacije zavisi i pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vuković: Putin komponuje, Vučić diriguje, Mandić svira, Spajić i njegovi igraju

Utorak, 16.04.2024 | 20:54

Predstavnik Pokreta Evropa Sad Vasilije Čarapić nije glasao za ulazak Kosova u Savjet Evrope! Rezultat: 131 za, 29 protiv i 11 (među kojima i Čarapić) uzdržan. Nekoliko sati ranije, njegov partijski šef i premijer Milojko Spajić u Briselu je uvjeravao evropske partnere da je Crna Gora snažno posvećena vanjskopolitičkim ciljevima i da ‘ruski uticaj u Crnoj Gori nikada nije bio manji’, kazao je Ivan Vuković, potpredsjednik DPS-a i poslanika u Skupštini Crne Gore.

Parlamentarna skupština SE podržala prijem Kosova: Crnogorski poslanici glasali potpuno različito

Utorak, 16.04.2024 | 20:46

U Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope održano je glasanje o prijedlogu za prijem Kosova u SE. Preporuka je usvojena, uz 131 glas za, 29 protiv i 11 uzdržanih. Što se crnogorskih poslanika tiče, protiv je glasala Maja Vukićević (DNP), uzdržan je bio Vasilije Čarapić (PES), a za je glasao Boris Mugoša (SD).

Klikovac: Je li ovo “zdravija” Podgorica

Utorak, 16.04.2024 | 20:01

I što ćemo sad. To je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada, pitao premijera Milojka Spajića, nakon što su institucije potvrdile da je gradonačelnica Olivera Injac prekršila zakon i pričinila štetu Glavnom gradu.

Piperović: Opasnost od bjekstva ne može biti osnov za pritvor, pismo Lazovića uručeno sudiji

Utorak, 16.04.2024 | 18:55

Odbrana bivšeg visokog policijskog fukncionera Zorana Lazovića uložiće večeras žalbu na jedan od dva osnova za određivanje pritvora – opasnost od bjekstva, saopštio je Pobjedi branilac Lazovića, Zoran Piperović.

Abazović: Spajić pao u mojim očima, Milatović ozbiljan političar, Vučić mi je prijatelj

Utorak, 16.04.2024 | 18:44

Istorijski cilj koji stoji pred nama je “big dil” za region, a to je pomirenje Srba, Albanaca, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca, kazao je u intervjuu za list Politika bivši premijer Crne Gore i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

Katniću i Lazoviću određen PRITVOR pritvor do 30 dana

Utorak, 16.04.2024 | 08:36

Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici Goran Šćepanović odredio je pritvor do 30 dana bivšem glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću i nekadašnjem visokom policijskom funkcioneru Zoranu Lazoviću. Katnić i Lazović saslušani su kasno sinoć, a Specijalno državno tužilaštvo tražilo je određivanje pritvora do 30 dana.

HIRURG komentarisao mladoliki izgled Anđeline Džoli: "To duguje jednoj operaciji"

Utorak, 16.04.2024 | 07:12

Angelina Jolie privukla je poglede na nedavnoj premijeri mjuzikla The Outsiders na Broadwayu, koji je i producirala.

Novaković Đurović: Korisnicima srazmjernih penzija povećati primanja na 450 EURA

Utorak, 16.04.2024 | 10:38

Poslanički klub GP URA danas je predao u skupštinsku proceduru predlog o izmjenama Zakona o PIO kojim će se prvi put omogućiti da se minimalni iznos penzije od 450 eura odnosi i na korisnike srazmjernih penzija, kazala je poslanica te partije Ana Novaković-Đurović.

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je 10 NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Pavićević: Procjena vrijednosti Instituta Igalo završena, rezultati će pokazati stvarnu vrijednost akcija

Utorak, 16.04.2024 | 21:58

Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine završilo je procjenu vrijednosti Instituta “Dr Simo Milošević” u Igalu koja je od krucijalne važnosti, jer će to pokazati kakva je vrijednost te zdravstvene utanove,a na osnovu toga će se osnovati i nove cijene i vrijednost akcija, i daće se mogućnost da se na kompetentan način razgovara sa manjisnkim vasnicima. To je u emisiji “Akcenti”, na TVCG1 rekao potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku Srđan Pavićević.  

"Pljuskovi i grmljavina" - Pročitajte vremensku prognozu za SRIJEDU

Utorak, 16.04.2024 | 21:49

Ne zaboravite kišobrane!

Udes u Maslinama, oboren pješak

Utorak, 16.04.2024 | 21:39

Sedamdesetjednogodišnja žena pješak povrijeđen je u udesu koji se večeras dogodio u podgoričkom naselju Masline, kazali su CdM-u iz policije.

Ove namirnice nikada ne umotavajte u aluminijumsku foliju: Možete ozbiljno da ugrozite svoje zdravlje

Utorak, 16.04.2024 | 21:29

Svaka kuhinja ima barem 1 rolnu aluminijske folije. Odličan je i univerzalan pomoćnik u domaćinstvu. Njome možete pokriti tanjir s ostacima hrane u frižideru. U nju možete pakovati školske užine svoje djece jer ne propušta masnoću i tečnost. Takođe možete i pokriti pleh u rerni jer podnosi visoke temperature.

Parlamentarna skupština SE podržala prijem Kosova: Crnogorski poslanici glasali potpuno različito

Utorak, 16.04.2024 | 20:46

U Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope održano je glasanje o prijedlogu za prijem Kosova u SE. Preporuka je usvojena, uz 131 glas za, 29 protiv i 11 uzdržanih. Što se crnogorskih poslanika tiče, protiv je glasala Maja Vukićević (DNP), uzdržan je bio Vasilije Čarapić (PES), a za je glasao Boris Mugoša (SD).

Dajković: Nezakonito odlaganje otpada najviše ugrožava sve građane Podgorice

Utorak, 16.04.2024 | 20:16

Ključni problem koji najviše opterećuje kvalitet života svih građana Glavnog grada je nezakonito odlaganje otpada od strane nesavjesnih pojedinaca, kazao je za Gradsku rukovodilac Službe za građane Vladislav Dajković.

Klikovac: Je li ovo “zdravija” Podgorica

Utorak, 16.04.2024 | 20:01

I što ćemo sad. To je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini Glavnog grada, pitao premijera Milojka Spajića, nakon što su institucije potvrdile da je gradonačelnica Olivera Injac prekršila zakon i pričinila štetu Glavnom gradu.

Piperović: Opasnost od bjekstva ne može biti osnov za pritvor, pismo Lazovića uručeno sudiji

Utorak, 16.04.2024 | 18:55

Odbrana bivšeg visokog policijskog fukncionera Zorana Lazovića uložiće večeras žalbu na jedan od dva osnova za određivanje pritvora – opasnost od bjekstva, saopštio je Pobjedi branilac Lazovića, Zoran Piperović.

Abazović: Spajić pao u mojim očima, Milatović ozbiljan političar, Vučić mi je prijatelj

Utorak, 16.04.2024 | 18:44

Istorijski cilj koji stoji pred nama je “big dil” za region, a to je pomirenje Srba, Albanaca, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca, kazao je u intervjuu za list Politika bivši premijer Crne Gore i predsjednik Građanskog pokreta URA Dritan Abazović.

TEST LIČNOSTI: Odgovorite na nekoliko jednostavniji pitanja i saznajte kakav utisak ostavljate na ljude

Utorak, 16.04.2024 | 17:33

Kratak test ličnosti koji vam može dati odgovor na pitanje kako vas drugi vide.