Subota, 16.04.2022 | 08:52
IZVOR: Vijesti.me

Lekić o novoj Vladi - SD neće dizati ruke u Skupštini

Socijaldemokrate (SD) sigurno neće dati podršku vladi i parlamentu onako kako su sad planirani poručila je potpredsjednica te partije Milica Lekić, tvrdeći da su te dvije institucije sada projektovane tako da budu “pod opsadom retrogradnih snaga”, odnosno Socijalističke narodne partije (SNP).




Foto: Socijaldemokrate

Ona je to rekla “Vijestima”, odgovarajući na pitanje da li će SD, ukoliko ne bude dio nove vlade, biti spreman da je podrži u Skupštini kakvu je spremnost najavila Demokratska partija socijalista.

Potpredsjednica SD je dodala i da se sa liderom Demokratske partije socijalista Milom Đukanovićem razgovaralo o formiranju tehničke vlade umjesto manjinske, ali je “u kategorijama prihvatanja i odbijanja ponuda”

”Ona jeste pominjana u razgovorima koji su vođeni sa brojnim političkim akterima, jednako koliko i izbori i sve druge opcije... Mi smo od početka govorili da su izbori najčistije i najpravednije rješenje, ali smo ušli u priču oko manjinske vlade zbog svijesti da je izbore potrebno pripremiti, a da smo istovremeno u totalnoj blokadi evropskog puta. Ne zaboravimo, zahvaljujući ekspertskoj vladi, koja je takođe predlog sadašnjeg mandatara.

No, kako je vrijeme prolazilo, shvatali smo da će ova vlada biti građanska taman koliko je ova prethodna bila ekspertska, a da će, da stvar bude gora, i parlament, a moguće i ANB, biti na udaru i izloženi kompromitaciji osjetljivih informacija sa ovakvim kadrovanjem. Ako bi situacija ostala takva, a nadamo se da neće jer bi to bila katastrofa za nacionalne interese ove države, onda su izbori svakako bolja opcija od ove agonije”, rekla je funkcinerka SD.

Komentarišući posljednje informacije da SD vjerovatno neće biti dio nove vlade, ona je objasnila zašto je SNP za njih neprihvatljiv saveznik.

”Ako situacija ostane kakva je sada, a to je “poklanjanje” SNP-u Vlade, a povrh toga i parlamenta, dakle faktički pola države, SD nikako ne može biti dio toga, niti podrška takvom konceptu vlasti. Koja je sve, samo ne građanska. Nije ovdje riječ o SNP-u, njihova je politika takva kakva je, što se nas tiče pogrešna i retrogradna evo decenijama, ali i to je legitimno. Riječ je o tome da vi takvoj partiji, koja tzv. evropsku Vladu gradi na izjavi da je najvjerniji sljedbenik politike Momira Bulatovića, partiji po kojoj se “crnogorska nacija prvi put pominje u okupiranom Cetinju 1942. godine”, istoj onoj koja nema hrabrosti da izglasa rezoluciju o Srebrenici, partiji koja je ušla u parlament preko liste DF-a, te partiji koja je protiv NATO-a, dajete da vodi skupštinu zemlje članice NATO-a, a samim tim i mogućnost blokiranja svih NATO odluka u Savjetu za odbranu i bezbjednost, kao i dominantnu ulogu u Vladi”, rekla je ona.

Lekićeva kaže da “SNP ne vodi porodični biznis, pa da se ne smiju pitati zašto im je Srebrenica toliki problem, pa je izbacuju iz svakog sporazuma koji treba da se potpiše”.

Upitana da li je tačno, kao što se spekulisalo, da je mandatar iz SD tražio osobu koja je bliska partiji a ne iz njenog vrha, što je za njih bilo neprihvatljvo, ona je rekla:

“Razgovaralo se o pojedinim resorima u Vladi, poziciji u parlamentu, rukovođenju EPCG-om, CEDIS-om…, i to na način koji je neozbiljan, da ne kažem primjereniji pijačnoj atmosferi. Da su uloge bile obrnute, i te kako bi se pričalo o tome da SD trguje pozicijama i prodaje mjesta po dubini na jedan nedostojan način”.

Ona tvrdi da toj partiji nije cilj, kako navodi, uhljebljivanje. U tom slučaju, dodaje, prihvatili bio državna preduzeća koja “ista ona većina koju je URA do juče držala na vlasti, obilato koristi za partijska zapošljavanja”

”Nijesmo (prihvatili), jer nam je cilj bila građanska vlast, a ne ona u kojoj su građanske partije ‘ikebana pomirenja’”, dodala je potpredsjednica Socijaldemokrata.

Čemu cirkus ako nema većine za izbore u pravosuđu

Milica Lekić kaže da je dvotrećinska većina, koja je potrebna za izbore u pravosuđu, bila razlog formiranja manjinske vlade:

”Ako je kvalifikovana većina od 49 poslanika od početka definisana kao osnovni razlog i uslov formiranja manjinske vlade kako bi se odblokirali ključni procesi i institucije, postavlja se pitanje: šta se krije iza ovog cirkusa oko sastavljanja manjinske vlade, ako u Skupštini opet nema 49 ruku?

I zašto se, kad je koncept 49 već propao, uporno insistira ne na vrednosnoj evropskoj i evroatlantskoj većini od 44, nego na SNP-u po svaku cijenu. Možda je najbolji odgovor na to pitanje da njen predsjednik na sjednici opštinskog odbora svoje partije u Beranama, pominjao nagovor nekih “važnih regionalnih igrača”. Ko su ti “igrači” i zašto su ga nagovarali, nije teško zaključiti”, kaže sagovornica.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
OKG
16.04.2022 10:25

Da je srece, lutko, pola vase partije bi bilo u Spuzu! Ne samo vase, nego i vecina DPSa, DFa, SDPa...

2 0
Pilica
16.04.2022 11:41

Naravno,vi dižete ruke samo ako ima STANOVA,RAMADA,LIMENKI....ostalo je sve sitno

3 0

OSTALE VIJESTI

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Nikolić: Reakcije po taktu BIA, najbolja potvrda tačnosti Đukanovićevih tvrdnji

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:48

Ništa bolje ne potvrđuje tačnost i preciznost teza iznijetih u intervjuu Mila Đukanovića, kao reakcije koje su uslijedile: oglasili se svi oni politički i medijski abonenti obavještajne agencije iz susjedstva, i najbolje pokazali tačnost i preciznost teze da je BIA premrežila Crnu Goru i pod svoju kontrolu stavila razne propagandne i parapolitičke subjekte, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Odbor ODBIO predlog Aleksandre Vuković Kuč da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju o Srebrenici

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:09

Odbornica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike predložila da se dnevni red dopuni inicijativom da se članovi odbora izjasne o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vlada PRIHVATILA - Jovanovski i Kardović u Komisiji za POPIS

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:04

Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

Laković: "Prethodna Vlada KORISTILA AKCIJE tužilaštva za PROMOCIJU svoje politike"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:44

Proces "dritanizacije" započeo je glasanjem DPS-a u Parlamentu za vladu koju je vodio Dritan Abazović, kazao je poslanik Pokreta Evropa sad Miodrag Laković.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Konačno je stigao KRAJ retrogradnog Merkura - Ove PROMJENE čekaju vaš horoskopski znak

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:48

 Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 25. april 2024. godine, dan kada će se dosta stvari promijeniti. 

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

Jedna osoba je povrijeđena u udesu dva automobila koji se dogodio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Crvena Zvezda suspendovala tim-menadžera Nebojšu Ilića

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

KK Crvena zvezda Meridianbet obavještava javnost da je u periodu od 72 sata, do utvrđivanja činjenica suspendovao člana našeg kluba Nebojšu Ilića, saopšteno je iz beogradskog kluba.

Ova UKUSNA namirnica SMANJUJE APETIT i doprinosi GUBITKU KILOGRAMA

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:32

Dobro balansirana ishrana je jedan od najvažnijih faktora ukoliko želimo da smršamo.

Mandić: IZVJESNO da će tokom juna doći do PROŠIRENJA Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:23

Izvjesno je da će tokom juna doći do proširenja Vlade, što će dati novi zamah kada su u pitanju svi zacrtani planovi parlamentarne većine, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom današnjeg susreta sa Natašom Pirc Musar, predsjednicom Slovenije.

IRF - Uz dodatne edukacije i treninge do jake profesionalne ličnosti

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:20

Polaznice prve generacije programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja „Women on Boards“ Marija Janković, Ivana Đurović i Radmila Ivanović ističu važnost interakcije s inspirativnim liderkama u okviru samog programa, naglašavajući da je povezivanje s uspješnim ženama ključno za njihov dalji profesionalni put.