Srijeda, 20.04.2022 | 11:12
IZVOR: Kolektiv.me/cdm.me

Abazović: Crna Gora je spremna da dobije 43. Vladu, očekujem podršku 46 poslanika

Crna Gora je spremna da dobije novu vladu, saopštio je mandatar Dritan Abazović.




Foto: Vlada Crne Gore

"Ideja je da Crnu Goru odblokiramo i umjesto haosa izaberemo funkcionalne institucije. Da dobijemo stabilnost, pomirenje umjesto svađe. Nismo protiv izbora, ali jesmo protiv izbora bez institucija. Moraju prvo profunkcionisati institucije”, istakao je Abazović.

On je predstavio prioritete buduće vlade, i naglasio da se mora raditi na dva prvca.

“To su široki politički dijalog, dogovor oko izbroa najviših pravosudnih funkcija, usklađivanje zakonske regulative pravosuđa sa EK, zakon o prijekliu imovine, zakon o morskom dobru, izborna reforma, profesionalizacija Državne izborne komisije, revizjja stanja u prosvjeti i preipsitivanje svih kadrovskih rješenja, preispitivanje kadrovskih odluka svih prethodnih vlada, dalji nastavak reformi službi bezbjednosti, predlaganje zakona o popisu”, poručio je Abazović.

Prema njegovim riječima, politički prioriteti su borba protiv korupcije i kriminala, obnova pregovaračke strukture, stvaranje ambijenta za nove investicije i zaustavkjanje odlaska postojećih, regulisanje ugovornog odnosa sa vjerskim zajednicama.

“Priprema i realizacija turističke sezone, nastavak reforme javne uprave, donošenje prostornog plana, ravnomjerni regionalni razvoj, prečićavanje biračkog spiska”, nabrojao je Abazović.

On smatra da sa malo mudrosti i dobre volje i ljubavi prema Crnoj Gori možemo postojeću situaciju okrenuti u svoju korist.

“Nova vlada će počivati na dva stuba i to su vladavina prava i ekonomski razvoj. Moramo biti zemlja otvorena za nove investicije, i razvijati IT sektor. Stoga, mislim da će ova vlada biti podržana od 46 poslanika. Nismo uspjeli da dođemo do čarobne brojke od 49. To ne znači da su vrata bilo kome zatborena. Premijer ostaje otvoren da povede politički dijalog sa svima. Premijer će pokušati da obezbijedi da se čuju svi glasovi. Vlada će imati 20 ministara, ali 18 ministarstava. Biće dva ministra bez portfelja i četiri potpredajednika”, kazao je Abazović.

Odgovarajući na pitanje zašto nije danas izašao sa spiskom danas Abazović je rekao da spisak ministara ima, ali da su se neki organi partija održali juče a neki danas.

“Premijer ima obavezu da sa svima još jednom razgovara. Kada budemo imali tačan datim sjednice Skupštine biće saopštena sva imena. Ne mogu još da kažem da li će sjednica biti održana sljedeće srijede ili četvrtka. Neka ministarstva bila su preglomazna u 42.vladi. Ova vlada bi trebalo da ima kraći mandat od uobičajenog. Svi bi trebalo da povećaju svoju efikasnost”, naveo je on.

Komentarišući ostavku Strahinje Bulajiću  radi se o časnom i poštenom čovjeku, a da je današnji čin to pokazao.

“Treba da se odblokira Skupština”, ponovio je on.

Iako će 43. vlada imati više resora Abazović misli da dodatni resori neće dodatno koštati građane.

“Postojeći budžeti ministaratva će se raspodijeliti”, dodao je Abazović.

Mandatar naglašava da je ponosan što imamo saradnju partija koje do sada nijesu sarađivale.

“Bilo je svega. Bilo je riječi zašto dva mjeseca nemamo vladu, a u lokalnim upravama za toliko ne može se sastaviti vlast. Hoću da pokušam da uđem u svačije cipele i vodim tolerantnu politiku. Najvažnija državna pitanja donosiće se kvalifikovanom većinom. Stvara se dramatizacija oko inicijative Open Balkana, Popisa i Temeljnog ugovora. Pita li neko da neku od značajnih lokacija ustupiti na koncesiju, i mnogo drugih pitanja važnih. Kvalifikovana većina je 2/3, ili ako ne može tako, onda 3/5”, poručio je Abazović.

On tvrdi da nema ambiciju da se preglasava na vladi, jer je kako je rekao, vidio kako to izgleda u odlazećoj vladi.

“Oko svih pitanja važnih za ovu državu imamo široki konsenzus”, rekao je Abazović.

Foto: Vlada Crne Gore

Izjavu predsjednika države Mila Đukanovića da se formiranjem manjinske vlade DPS vraća na vlast Abazović je to komentarisao riječima: “U početku je bilo evo URA sa pet odsto diktira sve u Crnoj Gori, pa bilo isto to za SNP, pa onda SDP… ko god tako treba da istupi pred biračima nemam ništa protiv”.

“Ne smeta mi. Ja gledam proces. Kako će ko da komentariše, legitimno je pravo svakoga. Ne vidim problem da DPS dobije dio funkcija po dubini. Ne možemo da šikaniramo ljude. Ne može da se javna administracija zatvori za bilo koga. Samo manjinska vlada može da izvede depolitizaciju”, poručio je on.

“Kada smo pričali o ruci pravde jedan dio stanovništva nije vjerovao drugi se podsmijavao, a neki se zabrinuli. Gorinu dana nakog toga, došli smo u stiaciju da je prva kategorija počela da vjeruje drugoj nije smiješno. Gospođa Vesna Medenica je knjiški primjer što se zove “krupna riba”, nosilac najviših funkcija u državi koji se dovode u vezu sa kriminalom i korupcijom.”, istakao je Abazović.

On je kazao da je njenim hapšenjem poslata fenomenalna poruka – da svi koji su se ogriješili o zakon treba da budu zabrinuti, a oni drugi relaksirani.

“Nedodirljiv sistem više ne postoji. Nemam dileme ni za mnoge druge i nadam se da će pravda biti zadovoljena”, kazao je Abazović.

On je rekao da hapšenje Medenice nije povezano sa formiranjem vlade.

“Najviše sam bio “agresivan” u tome da dobijemo novo tužilaštvo. Ovo nema veze sa vladom.

“Mi potražujemo čovjeka koji je priznao krivično djelo. Nastavićemo sa aktivnostima. Pokušaćemo da odnose sa Srbijom dovedemo na viši nivo nego što je sada. Ne mogu da kažem da li će Marović doći u Crnu Goru ali sve drugo bi bilo ruganje pravdi”, smatra on.

“Potpisali smo samo jedan sporazum, a to je ovaj o pripritetima. Za najvažnija državna pitanja sam rekao da mora postojati kvakifikovana većina”, poručio je Abazović.

Poslanik SNP-a Dragan Ivanović je danas rekao da će nova vlada odlučivati prostom većinom i o Temeljnom ugovoru. Abazović je rekao da je tu izjavu pročitao i da je ne doživljava kao zlonamjernu.

“Svako ćemo pitanje rješavati na demokratski način. Ako ova zemlja želi da bude uspješna, treba da nekoliko pitanja riješi na demokratski i džentlmenstki način”, istakao je on.

Abazović je kazao da Agencija za nacionalnu bezbjednost ANB trenutno nema velika ovlašćenja i samo je informativna agencija.

“Treba da ojačamo ANB i dobijemo zakon da njenu poziciju postavi na značajniji nivo. ANB u mnogim zemljama ima mnogo veća ovlašćenja”, smatra on.

“Nije realno da ostanem koordinator službi bezbjednosti ako budem premijer. Volio bih da malo više budem posvećen nekim pozotivnim temama, afirmaciji investicija. Najvažnije da ljudi, ministri, počnu da rade jer je neizvjesnot najgora”, naglasio je Abazović.

“Podrška manjinskoj vladi je tražena za godinu dana. Kako izbori bez institucija. Ja sam za izbore koji mogu da se oslone na institucije, prije svega na Ustavni sud. Kada je riječ o reakcijama Demokratskog fronta i Demokrata, ostajem pri stavu da je DF Sorbona za Demokrate”, jasan je Abazović.

Prema njegovim riječima, nemam ništa protiv da neko protestuje, ali ne vidim čemu to vodi.

“Političari moraju da imaju komunikaciju. Vidjećemo kada će se zakazati Skupština. Mislim da je građanima najmanje što očekuju su političke ludarije i guranje u destabilizaciju. Mislim da to ne žele ni oni koji podržavaju DF i Demokrata”, smatra on.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Abazović održao predavanje na Beogradskoj otvorenoj školi - "Izađimo iz kaveza mišljenja, regionu treba VELIKI DOGOVOR"

Srijeda, 17.04.2024 | 19:47

"Region mnogo pati od prošlosti, pa su tako i dominantne priče političara vezane za temu prošlosti i međusobnog trvenja", istakao je bivši premijer i predsjednik Građanskog Pokreta URA, Dritan Abazović.

Spajić: UBRZANA EU integracija značajna za privredu i poslodavce

Srijeda, 17.04.2024 | 17:55

Privreda bi mogla da ima ogromne benefite kroz postepeno pristupanje jedinstvenom evropskom tržištu, kazao je predsjednik Vlade Milojko Spajić na sastanku sa predstavnicima Unije poslodavaca.

Nikolić: SDT sam sebe DEMANTOVAO, Skaj tužilac Novović ponovo PREBACUJE odgovornost na druge

Srijeda, 17.04.2024 | 17:15

Konfuzija u SDT-u doživljava vrhunac. U jednom saopštenju tvrde da je postupano po njihovom nalogu dok u drugom tvrde da nijesu imali veze sa tim, saopštio je portparol DPS-a, Miloš Nikolić.

Zbog partijskih obaveza poslanika: Sjednica Skupštine ODLOŽENA za sjutra

Srijeda, 17.04.2024 | 16:24

Sjednica Skupštine, koja je bila najavljena za danas, odložena je za sjutra zbog, kako je saopšteno iz ove institucije, partijskih obaveza više poslaničkih klubova.

Šaranović: Puna podrška radu SDT-a i SPO-a, više nema i neće biti privilegovanih

Srijeda, 17.04.2024 | 14:39

Da bi Crna Gora postala pravna država kakvu njeni građani i građanke očekuju, ona mora imati stabilne i jake institucije na čelu sa odgovornim funkcionerima, koji će svoj posao obavljati zakonito, transparentno i u javnom interesu, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Danilo Šaranović.

CRNA GORA: Izmjene zakona o radu - Očevima 10 slobodnih dana, žene bez menstrualnog odsustva

Srijeda, 17.04.2024 | 09:09

Na Nacrt izmjene Zakona o radu tokom javne rasprave stigle su brojne sugestije i primjedbe, ali je Ministarstvo rada prihvatilo svega 20-ak predloga i to onih koje nijesu suštinske prirode.

Pročitajte šta piše u PISMU koje je Lazović poslao Novoviću

Srijeda, 17.04.2024 | 10:12

Bivši visoki funkcioner crnogorske policije Zoran Lazović, koji je uhapšen u nedjelju po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva kojega tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je omogućila ulazak u Crnu Goru Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, još 12. marta je pismom preko advokata obavijestio Glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića da je spreman da dođe u SDT na svaki poziv i da ne želi to da izbjegne ili ometa bilo kakav zakonit rad Tužilaštva.

SDT objavio snimak: I imovina Katnića i Lazovića predmet ispitivanja (VIDEO)

Srijeda, 17.04.2024 | 13:45

Specijalno državno tužilaštvo i Specijalno policijsko odjeljenje svakodnevno preduzimaju brojne radnje u cilju identifikacije imovine okrivljenih bivšeg policijskog funkcionera Zorana Lazovića i bivšeg specijalnog tužioca Milivoja Katnića, i to kako one koja je upisana na okrivljene i članove njihovih porodica, tako i one za koju postoji određeni stepen sumnje da je upisana na druga fizička i pravna lica, a čiji su stvarni vlasnici okrivljeni i članovi njihovih porodica, saopšteno je iz Specijalnog državnog tužilaštva (SDT).

UHAPŠENA direktorica ASK-a Jelena Perović

Srijeda, 17.04.2024 | 13:36

Službenici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) blokirali su jutros zgradu Agencije za sprječavanje korupcije u kojoj vrše pretres.

Pojedini maturanti na eksterni ispit ipak došli sa telefonima: Umotali ih u aluminijsku foliju, pod izgovorom da su ponijeli sendvič

Srijeda, 17.04.2024 | 13:16

Maturanti crnogorskih srednjih škola juče su polagali maturski, odnosno stručni ispit iz predmeta Crnogorski, srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost, a prema ocjeni direktora Ispitnog centra Crne Gore Miloša Trivića, prvi ispitni dan prošao je u najboljem redu, bez nepravilnosti.

Koliko vremena je potrebno da PRIMJETITE RAZLIKU u tijelu nakon početka redovnog bicikliranja?

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:22

Bicikl je nekima sredstvo za rekreaciju, nekima prevozno sredstvo, a nekima oboje. I jdne i druge, kao i buduće bicikliste, podsjećamo zašto je bicikliranje zakon.

ZA DOBAR POČETAK DANA - NAPRAVITE MEKANE POSNE pužiće sa AJVAROM (RECEPT)

Četvrtak, 18.04.2024 | 08:09

Posna verzija omiljenog peciva.

Stručnjak OTKRIVA - Ove dvije namirnice su odlične za zdravlje crijeva i srca

Četvrtak, 18.04.2024 | 07:23

Kada je riječ o raznim hroničnim bolestima, od probavnih problema do kognitivnog pada i srčanih oboljenja, ishrana igra važnu ulogu. Srećom, uključivanje protivupalnih namirnica u ishranu može nam pomoći u borbi protiv ovih stanja.

PONESITE KIŠOBRANE - Ove TEMPERATURE nam donosi ČETVRTAK

Srijeda, 17.04.2024 | 22:02

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa kraćim sunčanim intervalima, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Naučnici na ivici OTKRIĆA ŽIVOTA van Zemlje?

Srijeda, 17.04.2024 | 21:49

Jedno od najvećih pitanja na koje još uvijek nema odgovora je da li postoji život van zemlje. I ako postoji, gdje se "krije"?

ISTRAŽIVANJA POKAZALA - Da li LOŠIJE SPAVAJU žene ili muškarci?

Srijeda, 17.04.2024 | 21:31

Rezultati su pokazali da žene imaju skoro 60 odsto veću vjerovatnoću da pate od nesanice.

Drakić: Radnici ASK su trpjeli MOBING; Leković: Nadam se da će Perović saopštiti po čijem je NALOGU RADILA

Srijeda, 17.04.2024 | 21:18

Predsjednik Sindikata ASK, Dušan Drakić, kazao je da je prošlo skoro deset mjeseci od kako je počeo bunt radnika u Agenciji za sprečavanje korupcije.

Pjevač objavom ZABRINUO mnoge - Oglasio se iz bolnice (FOTO)

Srijeda, 17.04.2024 | 20:58

Pjevač Marko Stojković, poznat kao MC Stojan, hospitalizovan je zbog lošeg zdravstvenog stanje.

Martinović: Perović trenutno u prostorijama SPO, NIJESMO DOBILI pismeno rješenje o zadržavanju

Srijeda, 17.04.2024 | 20:45

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović trenutno se nalazi u prostorijama Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) za zadržavanje - saopštio je njen branilac Nikola Martinović.

Potpuno PRIRODAN NAČIN - Ofarbajte jaja SODOM BIKARBONOM

Srijeda, 17.04.2024 | 20:36

Soda bikarbona je jedan od najčešće korišćenih sastojaka u kuhinji svake domaćice.