Petak, 29.04.2022 | 16:33
IZVOR: rts.rs

Venecija postaje MUZEJ na otvorenom - potrebna posebna ulaznica za dolazak u grad

Da li će se u Veneciju ulaziti sa kartom koju je potrebno unaprijed rezervisati kao da je riječ o muzeju, saznaćemo nakon eksperimentalne faze koja bi trebalo da počne ovog ljeta.




Foto: Ilustracija, Unsplash.com

U ovom momentu se grad koji je, kao i ostatak Italije, bio potpuno blokiran i bez turista, polako vraća u život, a stanovnici Venecije, koji mahom žive od turizma, nadaju se da se stvari polako vraćaju u normalu.

Situacija je, kada je riječ o turističkoj ponudi, odnosno dolazaku turista u Veneciju mijenja na bolje, kažu zaposleni u ugostiteljskom sektoru.

U svakom slučaju, ono što se primjećuje jeste mnogo veći broj turista u odnosu i na prošlu godinu.

U 2020. godini, gradu je falilo 97 odsto turista, odnosno, došlo je samo tri procenta posjetilaca u odnosu na broj koji inače obiđe Veneciju.

"Za nas su ove dvije godine bile jako teške, jer nas vlada nije baš mnogo podržala, ali smo se međusobno pomagali jer smo mi kao ogromna porodica. To nam je pomoglo da prevaziđemo ovu veoma tešku situaciju. Danas sve izgleda kao neka pseudo normalnost. Naravno, brojevi nijesu kao oni iz 2019, ali vidimo da se život polako vraća u grad. Primjećujemo da nam se vraćaju turisti iz Amerike, ali nam nedostaju turisti iz orijentalnih zemalja, koji su za nas jako važni, 70 odso orijentalnog turizma nam nedostaje", ispričao je gondolijer Andrea Balbi.

Prema mišljenju gradonačelnika Luiđija Brunjara, u Veneciju bi trebalo da se ulazi sa posebnom ulaznicom za koju je potrebno unaprijed rezervisati mjesto. To je za njega način da se ubuduće reguliše ogroman broj posjetilaca koji zakrčuju trgove i uske ulice grada.

Venecija će na taj način postati jedna vrsta muzeja na otvorenom i prvi grad na svijetu koji će uvesti takav sistem. Sa testiranjem će se započeti ovog ljeta i ulazak će biti gratis, a čitav sistem bi trebalo da počne da funkcioniše od 2023. godine uz plaćanje na odgovarajućem portalu. U ovom momentu je još uvijek moguće posjetiti grad bez rezervacije i uz još uvijek dovoljno prohodne ulice.

"Vraćaju nam se američki turisti koji su uvijek bili važni za Veneciju, dok su nešto ranije počeli da dolaze Evropljani iz obližnjih zemalja - Njemci, Francuzi, Englezi, naši Italijani. Godina 2020. je bila tragična godina. Posle prvog lokdauna imali smo teške mjesece uspona i padova, 2021. je bilo nešto bolja, a ovih dana turista ima zbog Uskrsa, pa i otvaranja Bijenala. Zbog proslave 200. godina hotela organizovali smo posebne ture za posjetioce, jer je hotel turistička atrakcija. Ovde su odsjedale istorijske ličnosti kao što su Vagner, Prust, Onazis, Marija Kalas, a i omiljeno je mjesto holivudskih zvijezda. Mnogi filmovi snimljeni su ovdje, poput dva Džejmsa Bonda, filma Turist. I u ovom momentu neke poznate zvijezde se nalaze u hotelu, ličnosti iz svijeta mode, diplomate. Nadamo se da ćemo se uskoro vratiti punom režimu rada", kaže direktor hotela Danieli u Veneciji, Đanriko Espozito.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Konačno je stigao KRAJ j retrogradnog Merkura - Ove PROMJENE čekaju vaš horoskopski znak

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:48

 Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 25. april 2024. godine, dan kada će se dosta stvari promijeniti. 

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

Jedna osoba je povrijeđena u udesu dva automobila koji se dogodio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Crvena Zvezda suspendovala tim-menadžera Nebojšu Ilića

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

KK Crvena zvezda Meridianbet obavještava javnost da je u periodu od 72 sata, do utvrđivanja činjenica suspendovao člana našeg kluba Nebojšu Ilića, saopšteno je iz beogradskog kluba.

Ova UKUSNA namirnica SMANJUJE APETIT i doprinosi GUBITKU KILOGRAMA

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:32

Dobro balansirana ishrana je jedan od najvažnijih faktora ukoliko želimo da smršamo.

Mandić: IZVJESNO da će tokom juna doći do PROŠIRENJA Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:23

Izvjesno je da će tokom juna doći do proširenja Vlade, što će dati novi zamah kada su u pitanju svi zacrtani planovi parlamentarne većine, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić tokom današnjeg susreta sa Natašom Pirc Musar, predsjednicom Slovenije.

IRF - Uz dodatne edukacije i treninge do jake profesionalne ličnosti

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:20

Polaznice prve generacije programa razvoja liderki za pozicije ekonomskog odlučivanja „Women on Boards“ Marija Janković, Ivana Đurović i Radmila Ivanović ističu važnost interakcije s inspirativnim liderkama u okviru samog programa, naglašavajući da je povezivanje s uspješnim ženama ključno za njihov dalji profesionalni put.

Sačuvajte ZDRAVLJE jednog od VITALNIH ORGANA: Ovo VOĆE može znatno poboljšati funkciju jetre

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:09

Njena primarna funkcija je izlučivanje toksina iz tijela.

"UPOZNALE smo se na hemoterapiji": Plesačica OTRKILA DETALJE o Kejt Midlton

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:57

Princeza Kejt Midlton je nedavno saopštila da se liječi od karcinoma i time pokušala da stane na put svim teorijama zavjere koje su kružile.

Poznata rediteljka o BRAKU sa 33 MLAĐIM GLUMCEM - "Ne shvatam FASCINACIJU našom razlikom u godinama"

Četvrtak, 25.04.2024 | 13:48

Britanska redateljika Sam Tejlor Džonson (57) kaže da je  učudi što ljudi toliko komentirišu razliku u godinama između nje i supruga Aarona Tejlora J Džonsona (33), koji bi trebao biti novi Džejms Bond . Par se vjenčao još 2012. nakon tri godine veze, a s komentarima na račun godina suočavaju se od samog početka.