Utorak, 10.05.2022 | 14:12
IZVOR: Kolektiv.me

Tribina “Umjetnost i kriza/e” u fokusu trećeg dana LiTeritorije

Treće večeri festivala LiTeritorija biće održana tribina u okviru koje će stvaraoci iz različitih umjetničkih sfera razmijeniti iskustva i stavove na temu umjetnosti i kriza/e.




Foto: KIC "Budo Tomović"

U programu će učestvovati: Nataša Nelević, Tanja Markuš, Boris Stanić, Edin Jašarović i Vladimir Arsenić.

Tribina će biti organizovana u srijedu, 11.maja, u sali DODEST, od 20 sati.

Nataša Nelević je pozorišna kritičarka i teatrološkinja, feministička teoretičarka i aktivistkinja i spisateljica. Autorka je ili urednica više publikacija iz oblasti teatrologije, rodnih studija i istorije žena, među kojima su „Ženski glasovi u izvedbenim umjetnostima Zapadnog Balkana: 1990 - 2010” (2012); „Dramski tranzit - Drama u Crnoj Gori 1995 - 2005“ (2008); „Medijska konstrukcija roda - Crnogorsko iskustvo iz tranzicije” (2011); „Žene i nasljeđe - Ka osnivanju Muzeja žena Crne Gore” (2013); „Žene u Crnoj Gori od 1972 do 1914 - Istorijska čitanka (2010); „Šta je nama AFŽ - Prilozi za nova čitanja istorije ženskog socijalističkog nasljeđa“ (2017) i „Vodič kroz istoriju emancipacije žena Crne Gore“, 2018. Pozorišne kritike objavljivala je u dnevnim i periodičnim, lokalnim i regionalnim časopisa za pozorište i kulturu. Izbor njenih dramskih tekstova „Drame“ objavljen je 2017 (Nove knjiga, Podgorica). Autorka je zbirke dramskih tekstova „Drame“ (2017) i knjige za djecu „Zovu me Čupa“ (2018).

Tanja Markuš rođena je 1981. godine u Titogradu. Završila je studije slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju. Izlagala je i na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu (Austrija, Francuska, Italija) i učestvovala u međunarodnim umjetničkim projektima. U svom radu studijski je i rezidencijalno boravila u više država. Angažovana je u „Centru za ženska prava” kao koordinatorka kulturnih projekata, edukativnih radionica i programa obilježavanja Međunarodnog dana žena. Dobitnica je nagrade „Lubarda, Stijović, Milunović” Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore za 2017. godinu. Dok odmara od slikarstva bavi se konceptualnim radom.

Boris Stanić rođen je 25. aprila 1984. godine u Pančevu, gdje i danas živi. Diplomirao je na Odsjeku za slikarstvo Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Autor je više grafičkih romana i zbirki stripova koje odlikuje snažan grafizam i sjetna, ravničarska poetika. Među najznačajnijim knjigama Borisa Stanića jesu biografska ostvarenja Radosav: Jutarnja magla i Radosav: Hrastovo lišće, zatim Atentat (grafički roman o sarajevskom atentatu nastao u saradnji sa holandskim istoričarem Gvidom van Hengelom) i zbirka stripova pod naslovom Blatište. Pored stripa uspješno se bavi slikarstvom i ilustracijom. Za svoj dosadašnji rad primio je više prestižnih nagrada.

Edin Jašarović rođen je 1982. godine u Podgorici. Završio je osnovne studije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, odsjek za produkciju, a poslijediplomske studije na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, na UNESCO katedri Interdisciplinarnih studija - Menadžmenta u kulturi i kulturne politike Balkana. Doktorsku disertaciju pod nazivom: „Strategija razvoja lokalne kulturne politike s aspekta kreativne ekonomije gradova“ odbranio je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Dekan je FDU - Cetinje, a predaje i na Fakultetu političkih nauka, Muzičkoj akademiji i Fakultetu likovnih umjetnosti UCG-a. Dosadašnja akademska interesovanja orijentisana su prema različitim naučnim disciplinama kao što su: kreativna ekonomija, ekonomika kulturne politike, menadžment u kulturi, kulturna politika, kreativne industrije i razvoj profesionalne umjetničke karijere. Osnivač je i programski direktor NVU „Centar za istraživanje i razvoj kulturne politike“.

Vladimir Arsenić rođen je u Beogradu, 1972. godine. Magistrirao je komparativnu književnost na Telavivskom univerzitetu. Redovni je kritičar nekoliko regionalnih internet portal. Pisao je za Treći program HRT-a, Books, Proletter, Quorum, Beton, Peščanik. Tekstovi su mu prevođeni na slovenački i albanski. Prevodi sa engleskog i hebrejskog. Sa piscem Srđanom Srdićem vodi Radionicu kreativnog pisanja u UK Parobrod, u Beogradu. Uređuje književni časopis Ulaznica koji izlazi u Zrenjaninu. Urednik je u izdavačkoj kući Partizanska knjiga, koju je osnovao sa Srđanom Srdićem.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Koncert Folklornog ansambla “Budo Tomović” u Velikoj sali KIC-a

Srijeda, 24.04.2024 | 09:16

Sedamdeset osam godina uspješnog postojanja, Folklorni ansambl „Budo Tomović” obilježiće koncertom koji će biti održan u četvrtak, 25. aprila, na velikoj sceni KIC-a, u 20 sati

Ministarka Vujović u zvaničnoj posjeti Briselu

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 13:33

Ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović boraviće od danas do srijede u zvaničnoj posjeti Briselu.

Premijera koreodrame „Jetra“ u utorak

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 11:31

Koreodrama „Jetra“ Teodore Kipe biće izvedena u utorak 23. aprila u 20 sati u prostorijama Muzeja i galerija Podgorice.

Vujović i Butafuoko: Na sljedećem Venecijanskom bijenalu crnogorski paviljon da bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale

Subota, 20.04.2024 | 10:34

Bogate kulturne i istorijske veze Crne Gore i Italije mogu se prenijeti na saradnju u oblasti savremenog stvaralaštva, saopšteno je sa sastanka ministarke kulture i medija dr Tamare Vujović i predsjednika Bijenala savremene umjetnosti u Veneciji Pijetranđela Butafuoka uz poruku da naša država ima podršku da crnogorski paviljon sljedeći put bude na umjetničkoj lokaciji Arsenale.

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:50

Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu izbori.prigovor@mup.gov.me .

Ovo su dodatni termini za vakcinaciju protiv morbila, zauški, rubele, humanog papiloma virusa…

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:38

Institut za javno zdravlje pozvao je roditelje čija djeca nisu vakcinisana da ih dovedu na vakcinaciju u predviđenim terminima radnim danima, i u dodatnim terminima tokom vikenda, 27. i 28. aprila.

Uhapšen vozač u Kolašinu, osumnjičen da je udario pješaka, sa teškim povredama hitno prebačen u KCCG

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:16

Policijski službenici Odjeljenja bezbjednosti Kolašin, uhapsili su Š.V. (32) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo teška djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja u vezi sa krivičnim djelom ugrožavanje javnog saobraćaja.

Ljepota NEMA ROK TRAJANJA - Ima 60 godina i nova je MIS Buenos Ajresa

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:02

Alejandra se kvalifikovala za izbor za mis univerzuma Argentine pobjedivši daleko mlađe djevojke.

Monteput donirao MUP-u "PRESRETAČ" visoke klase

Četvrtak, 25.04.2024 | 15:00

Kompanija Monteput donirala je automobil – tkz. presretač Ministarstvu unutrašnjih poslova i Upravi policije. Na platou ispred Komandnog centra na Pelevom Brijegu Milan Ljiljanić, izvršni direktor Monteputa, predao je ključeve vozila v. d. pomoćnika direktora Uprave policije Draganu Goroviću.

Šćekić: Crna Gora posvećena saradnji sa Srbijom

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:56

Potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić, upriličio je prijem ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Nebojše Rodića. 

Konačno je stigao KRAJ retrogradnog Merkura - Ove PROMJENE čekaju vaš horoskopski znak

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:48

 Kraj retrogradnog Merkura! Konačno je stigao 25. april 2024. godine, dan kada će se dosta stvari promijeniti. 

UDES u Podgorici - Ima povrijeđenih

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

Jedna osoba je povrijeđena u udesu dva automobila koji se dogodio na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog ispred Skupštine Crne Gore.

Crvena Zvezda suspendovala tim-menadžera Nebojšu Ilića

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:41

KK Crvena zvezda Meridianbet obavještava javnost da je u periodu od 72 sata, do utvrđivanja činjenica suspendovao člana našeg kluba Nebojšu Ilića, saopšteno je iz beogradskog kluba.

Ova UKUSNA namirnica SMANJUJE APETIT i doprinosi GUBITKU KILOGRAMA

Četvrtak, 25.04.2024 | 14:32

Dobro balansirana ishrana je jedan od najvažnijih faktora ukoliko želimo da smršamo.