Subota, 14.05.2022 | 10:37
IZVOR: Kolektiv.me

Koncert makedonske pijanistkinje Eme Popivoda u Velikoj sali KIC-a

Istaknuta makedonska koncertna pijanistkinja Ema Popivoda prepoznatljiva po autentičnom stilu izvođenja i neobičnom repertoaru predstaviće se podgoričkoj publici koncertom pod nazivom „Makednoska nokturna“ u utorak, 17.maja, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, sa početkom u 19 sati.




Foto: KIC "Budo Tomović"

U okviru koncerta biće izvedeno 12 kompozicija makedonskog autora Dimitrija Bužarovskog, koje su zasnovane na makedonskim narodnim temama. Iako su kompozicije pisane u klavirskom stilu Šopena i Lista, muzika je ipak razumljiva i lako prihvatljiva za slušanje zbog prepoznatljivih tema makedonskih narodnih pjesama: Zajdi zajdi, Dali pametiš Milice, Kaleš Anѓa, Jovano Jovanke, Ne si go prodavaj Koljo čiflikot, Despia, More sokol pie, Šeќerna, Vo vlaškoto maalo, Trnuško itd.

Ema Popivoda je priznata makedonska koncertna pijanistkinja i vanredna profesorka klavira u svojoj zemlji. Popivoda je svoj talenat pokazala još kao mala. Završila je doktorske studije iz klavirske izvedbe sa najvećom ocjenom u klasi. Međunarodno aktivna, ova mlada pijanistkinja učestvovala je na “Ljetnjoj akademiji Mozarteum” u Salcburgu u Austriji i “Dartington akademiji” u Devonu u Velikoj Britaniji. Ema je tokom karijere održala veliki broj koncerata, a njen poseban stil izvođenja, u kombinaciji sa njenim neobičnim repertoarom, u okviru kojeg često miješa savremene kompozitore iz njene domovine sa djelima romantičara i klasika odvaja je od ostalih. Posvećena je i kamernoj muzici, pa zbog toga često nastupa na najprestižnijim festivalima i kulturnim događajima sa širokim spektrom muzičkih saradnika. Uporedo sa karijerom klasične pijanistkinje, istovremeno je učestvovala u eksperimentalnom projektu fusion muzike. Popivoda je 2015. godine bila solista Orchestra regional de Cannes, u Nici, u Francuskoj, izvodeći koncert za klavirski orkestar i DJ, sa svjetski poznatim producentom Derikom Maiom. Njen najnoviji projekat “Akustična elektronika” u kome se usvajaju svjetski poznati elektronski hitovi za klavir i bubnjeve muzički kritičari u Austriji, Hrvatskoj i Crnoj Gori ocijenili su kao jedinstven, inspirativan i osvježavajući. Ema je takođe predstavljala Makedoniju kao član svjetske mreže lidera “Globalni mostovi” kao mladi kulturni lider. U svojoj domovini odlikovao ju je predsjednik Sjeverne Republike Makedonije Đorđe Ivanov kao lidera u oblasti kulture i umjetnosti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ivona Čović Jaćimović imenovana za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta

Četvrtak, 18.04.2024 | 13:14

Glumica i producentkinja Ivona Čović Jaćimović imenovana je za vršiteljku dužnosti Gradskog pozorišta Podgorica.

Ramona Horvath Trio 20. aprila u KIC-u

Srijeda, 17.04.2024 | 10:07

Džez trio rumunske pijanistkinje Ramone Horvat nastupiće premijerno u Crnoj Gori u okviru manifestacije “Mjesec poštovanja džeza - JAM 2024” u subotu, 20. aprila u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

CNP: Predstava “671-LOV” u Kraljevskom pozorištu Zetski dom

Utorak, 16.04.2024 | 12:45

Predstava “671-LOV”, prema tekstu i u režiji mlade crnogorske autorke Hane Rastoder, u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta, biće izvedena u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju u srijedu 17. aprila s početkom u 20 sati.

CNP: Predstava „Smrt i njeni hirovi“ na Sceni Studio

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 11:13

Predstava „Smrt i njeni hirovi“, prema Žozeu Saramagu, u adaptaciji Kate Đarmati i režiji Lidije Dedović, biće izvedena 15. i 16. aprila na Sceni Studio Crnogorskog narodnog pozorišta. Sve ulaznice za oba izvođenja su rasprodate.

Max Kochetov Quartet & Samuel Blaser 17. aprila u KIC-u

Nedjelja, 14.04.2024 | 11:35

Jedan od najistaknutijih džez saksofonista Maks Kočetov nastupiće na manifestaciji Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2024, sa svojim kvartetom i trombonistom Semjuelom Blejzerom, 17. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” u 20 sati. U Kočetovom kvartetu sviraju pijanista Andreja Hristić, kontrabasista Boris Šainović i bubnjar Miloš Grbatinić, navedeno je iz KIC-a. 

Beživotnoj kosi vratićete sjaj jednom namirnicom iz frižidera: Nećete vjerovati koliko je jednostavno

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:21

Zahvaljujući svojim korisnim osobinama, majonez je u stanju da izazove na kosi takav pozitivan efekat, koji ponekad ne mogu proizvesti mnoga industrijska sredstva za negu kose. Prilično neobična komponenta za njegu kose.

Mjesec danas ulazi u Djevicu: Lijepe vijesti za tri znaka

Četvrtak, 18.04.2024 | 17:02

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, ušla je danas oko 16 časova u Djevicu, gdje će donijeti pozitivan obrt događaja za Djevice, Jarčeve i Bikove.

Pet ranih simptoma dijabetesa: Ako ih primijetite nemojte ih ignorisati, javite se ljekaru što prije

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:48

Farmaceut Grejam Filips više od tri decenije posvećen je proaktivnom pristupu zdravlju, sa posebnim akcentom na sprječavanje pojave metaboličkog sindroma, kao predvorja dijabetesa, i pomaganju ljudima da spreče nastanak dijabetesa, kao i da izgube kilograme.

ROĐENI LIDERI: Tri horoskopska znaka koja imaju prirodnu sposobnost da budu vođe

Četvrtak, 18.04.2024 | 16:19

Da li ste među njima?

Formiraće se radna grupa za provjeru diploma na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:50

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će, na osnovu zaključka Vlade Crne Gore, formirati Međuresorsku radnu grupu koja će se baviti provjerom inostranih obrazovnih isprava na privatnim i javnim obrazovnim ustanovama u regionu.

BS: DSA da zbog kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušava prava koja smo zajedno mukotrpno sticali

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:43

Bošnjačka stranka je pozvala Demokratski savez Albanaca da zbog kratkoročnih ličnih i partijskih interesa ne urušavaju prava koja su zajedno mukotrpno sticali.    

Đeljošaj o hapšenju Perović: Izvještavanje bilo cirkus, Albanci joj možda pomognu da vrati novac ako je oštetila budžet

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:15

Potpredsjednik Vlade i ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj ocijenio je da je izvještavanje medija povodom hapšenja direktorice Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelene Perović zbog potrošnje goriva i kilometraže bilo cirkus.  

Alkaras: Novak nije ranjiv, stvar je u tome što smo navikli da osvaja sve

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:09

Iako Novak Đoković u ovoj sezoni još nema nijednu titulu, jednog od njegovih najvećih rivala Karlos Alkaras ne smatra da je srpski teniser ranjiviji nego ranije.

Ovo voće SNIŽAVA krivni pritisak

Četvrtak, 18.04.2024 | 15:01

Višnja je voće koje je u savremenoj ishrani vrlo zastupljeno pa ga nalazimo u mnogim proizvodima.

Abazović: Baš sam se NAJEŽIO, čekam vas

Četvrtak, 18.04.2024 | 14:56

Bivši premijer i lider GP URA Dritan Abazović reagovao je nakon što je Vlada na današnjoj sjednici usvojila zaključak da prosljedi Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) dokumentaciju o sporazumu o lobiranju koji je bivša Vlada, na čijem je čelu bio, sklopila s kompanijom Bipartizan Solution Inc. iz Vašingtona.