Subota, 14.05.2022 | 22:35
IZVOR: Kolektiv.me

SVEČANIM uručenjem nagrada označena je završnica 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

Dodijeljene nagrade najboljima.
Foto: Sajam knjiga i obrazovanja

O nagradama u šest glavnih kategorija (kompletna izdavačka produkcija/najbolji izdavač,izdavački poduhvat,najbolja edicija,unapređenje dječijeg izdavaštva,najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljena knjiga, te o posebnim sajamskim priznanjima i ove godine, odlučivao je žiri u sastavu : prof. dr Siniša Jelušić, predjednik; prof dr. Slavica Perović, članžirija i akademski slikar Marina Vešović,

Članovi žirija imali su ni malo lak zadatak da odaberu „najbolje među najboljima“.

Za kompletnu izdavačku djelatnost izdavačku produkciju kao najbolji izdavač nagrađen je Canu, a u obrazloženju žirija, Slavica Perović istakla je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU

Izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti i umjetnosti.

”Izdvajamo u mnoštvu značajnih djela knjigesamo mali broj najnovijih izdanja:Monografije: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1971–2021, Bibliografijaizdanja CANU 1971–2021, Vizuelna kultura mediteranske Crne Gore od 15.do 20. vijeka, Metode i dometi savremene nauke o književnosti, Njegoš i italijanska kultura, Borislav Pekić – devedeset godina od rođenja (1930–2020), Egzistencijalna usamljenost – filozofija i psihologijausamljenosti; Epidemiološke, kliničke i demografske karakteristike moždanog udara u Crnoj Gori, D. Popović,Triptih za Dantea i Diptih za Dostojevskog".

Izdavački poduhvat  je  “Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore” CANU, Podgorica, 2021.

“Riječ je o djelu od fundamentalne važnosi za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, sadrži 1527 odrednica, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti.

Najbolje edicije sajma su  “LOM, biblioteka Izabrana djela” i Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo.

“Neobično produktivni beogradski izdavač sa mnoštvom kreativnih biblioteka, u kojima izdvajamo Prvu knjigu, Izabrana djela (Bukovski, Selindžer). Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo je biblioteka poetskih ostvarenja koja objavljuje 30 godina znacajna djela vrhunskih savremenih stvaralaca. Jedinstven je izdavacki poduhvat koji inspirise 50 pjesnIke da u ovoj ediciji objavljuju svoja djela I povezuju cudesne svijetove umjetnika. U poetici prostora njihovu poeziju na pjesnickim susretima prati HARFA.”

Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje dobio je CANU za Leksikon likovnih umjetnost “Ebru o umjetnosti slikanja na vodi prof.dr. Ćazima Hadzimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.

“Leksikon likovnih umjetnosti CANU, nagrađen je jer izvrsnim likovnim prilozima prezentuje cjelokupnu istoriju likovnih umjetnosti na prostoru savremene Crne Gore.

“Ebru o umjetnosti slikanja na vodi” Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Ćazima Hadzimejleica sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo ima posebnu vrijednost u oblasti vizuelnih umjetnosti. Ebru slikarstvo na vodi ovom knjigom i naučnim i umjetničkim pristupom autora postaje stvaralački izazov za stvaraoce i posebno univerzitetske institucije”, kazala je Perović

Nagrada za izdavački poduhvat pripada CANU, za Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, a u iste ruke odlazi nagrada za kompletnu izdavačku produkciju.

Za unapređenje dječjeg izdavaštva nagrađen je Kasmir Promet NAKLADA PANDA BOOKS, ZAGREB.

Nagradu za najbolje opremljenu knjigu podijelila su tri naslova:

“Crnogorska artiljerija u 19. Vijeku” (izdanje Istorijskg instituta Crne Gore I Univerziteta Crne Gore), Risto Ratković djela (uz 50-godišnjicu Ratkovićevih večeri poezije, edicicija LIM, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje) i “Bajički vijenac” Bajice, 2020. U obrazloženju žirija stoji:

-“Crnogorska artiljerija u 19. vijek, Istorijskog instituta Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, za neobično inventivno likovno/fotografsko rješenje u prezentovanju jedne od najzanimljivijih komponti crnogorske vojne organizacije u 19. vijeku.”

- Bajički vijenac, Bajice: DOO Glosarij, Institut za vojnu istoriju Crne Gore, 2020. Ova izuzetno opremljena knjiga, za koju je prikupljenje građe trajalo više od jedne decenije, bavi se istorijom bratstva Martinovića, bratstvu koje je osim niza vojvoda, serdara, knezova, generala, guvernadura, predsjednika Vlade, ministara, sabljaša, grbaša, imali imali i akademce sa svjetskih univerziteta, dramske i prozne pisce, pisce udžbenika, narodne pjesnike, itd. Posebno se ističe herojska žrtva ovog bratstva koji su u toku II sv. rata, na srani NOBa imali više od 80 poginulih Martinovića.

- RISTO RATKOVIĆ DJELA, /uz 50-godišnjice Ratkovićevih večeri

Za unapređenje obrazovnog procesa nagrađen je UNIVERZITET CRNE GORE – za prezentaciju izuzetno bogate udžbeničke literature, koja je uključila najsavremenija znanja iz studijskih programa fakulteta, najprije neophodnih za sam akademski razvoj studenata, ali i svih onih koji su svojim pozivom povezani sa disciplinama kojima se ovi udžbenici bave!

Posebno priznanje za doprinos interreligijskom dijalogu pripalo je Medresi iz Tuzi.

“Jer su na Sajmu svojim izdanjima u kojima se izdvaja novo izdanje Kurana, unijeli dimenziju boljeg razumijevanja religije Islama kao neophodnosti za jedan tolerantni dijalog koji nam je danas od najveće važnosti i neophodnosti”.

Posebno priznanje za vizualno oblikovanje prostora sajma izložbom fotografija “Budva živi istoriju” pripalo je narodnoj biblioteci  iz Budve

Posebno priznanje za inovativno i maštovito opremljene štandove dobijaju škole: Gimnazija „Slobodan Škerović”, srednja elektrotehnička škola

“Vaso Aligrudić”, SSŠ  “Ivan Uskoković”, Srednja građevinsko geodetska škola “Marko Radević”,

Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje I više stručno obrazovanje Sergije Stanić”

Posebno priznanje iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe  pripada i predškolskim ustanovama privatnim predškolskim ustanovama

 „ČARLI ČAPLIN″, „MAŠA″,„ARTIĆ PINOKIO″,„KOCKICA″

„ZVONO″,„SVETIONIK″,„OSMIJEH”, „ARUSHI PU″,„VINI PU″

"Posebno zadovoljstvo nam je bilo da ugostimo i predstavimo Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika našeg Sajma. Ne smijemo zaboraviti ni brojne medije, sponzore i prijatelje Sajma koji su nam i ove godine bili podrška u realizaciji ove velike i značajne manifestacije, kao ni dugogodišnjeg partnera Sajma knjiga i obrazovanja, TC Delta City, u okviru koga se Sajam održava. I ovogodišnji, 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i Ministarstva obrazovanja, a nadamo se da će ova saradnja i u narednom periodu biti još uspješnija i intenzivnija, te da će Sajam nastaviti svoju misiju promocije kulture i umjetnosti".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Čarls Treći ide majčinim stopama - Engleska dobija NOVE NOVČANICE

Četvrtak, 06.06.2024 | 08:40

Centralna banka Velike Britanije pustiće danas u opticaj novčanice sa likom kralja Čarlsa Trećeg.

Osvrt na roman "SMRTI SE PODVALJUJE" - MILORADA POPOVIĆA

Srijeda, 22.05.2024 | 08:30

Piše: Božidar Proročić, književnik i publicista.

Jerkov: Mihiz i Petrović ostavili veliki trag na domaću književnost

Četvrtak, 16.05.2024 | 21:34

Sedmog dana 18. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga poseban segmenat programa bio je posvećen prikazu velikih srpskih autora koji su obilježili književne periode u kojima su stvarali i ostavili veliki trag na domaću književnost. Životne i kreativne priče ovih velikih književnika publici je približio je Aleksandar Jerkov, književni kritičar, profesor Srpske književnosti 20. vijeka i upravnik univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”.

Na Sajmu knjiga predstavljena inicijativa “Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture”

Četvrtak, 16.05.2024 | 17:30

Na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja danas je pred velikim brojem zvaničnika predstavljena inicijativa Nikšić 2030 Evropska prestonica kulture. Prisutnima se na početku obratio predsjednik Opštine Nikšić, Marko Kovačević koji je istakao benefite ove prestižne titule.

Potpisana Podgorička povelja: Francuska Bugarskoj predala štafetu Zemlje počasnog gosta Sajma knjiga

Četvrtak, 16.05.2024 | 14:57

Ministar kulture Bugarske, Najden Todorov, direktor Francuskog instituta u Crnoj Gori, Johann Uhres i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i predsjednik programskog savjeta Sajma knjiga, Predrag Uljarević potpisali su Podgoričku povelju danas na 18. Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga i obrazovanja.

ANB ima operativna saznanja o atentatu na Đukanovića

Subota, 13.07.2024 | 20:59

ANB posjeduje operativna saznanja da se na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića priprema atentat, saopšteno je nezvanično RTCG-u iz te bezbjednosne službe.

"Novak je GOAT, sviđalo se ljudima to ili ne"

Subota, 13.07.2024 | 20:51

Lindzi Devenport, bivša grend slem šampionka i nekada prva igračica svijeta, stala je u odbranu Novaka Đokovića.

U Podgorici narednih dana i preko 40 stepeni

Subota, 13.07.2024 | 20:37

Na sjeveru Crne Gore i sjutra će biti sunčano i veoma toplo. Popodne uz umjeren razvoj oblaka u planinama je moguća prolazna kiša ili grmljavina, a temperatura do 37 stepeni. Na jugu sunčano i vruće. Temperatura u Podgorici sa širom okolinom 40 stepeni, na primorju 3 do 4 stepena niža.

Muči vas NESANICA TOKOM TROPSKIH NOĆI? Uz ovu tehniku ZASPAĆETE ZA SAMO 5 MINUTA

Subota, 13.07.2024 | 20:27

Mnogi zoru dočekaju budni jer zbog visokih temperatura i niskog pritiska san nikako neće na oči.

Prava ljetnja brokoli salata: Odlična za obrok tokom vrućina

Subota, 13.07.2024 | 20:13

Isprobajte već danas!

Stiže LJETNJI RETROGRADNI MERKUR: Povratak bivših i šansa za brdo para, poslušajte pet savjeta astrologa!

Subota, 13.07.2024 | 19:48

Astrologija otkriva šta nam donosi retrogradni Merkur u avgustu 2024. godine!

NAJZDRAVIJI SLADOLED: Recept za sladoled od banane i kupine

Subota, 13.07.2024 | 19:25

Isprobajte ovaj novi recept i osvježite se

Hari i Megan PONOVO odbačeni

Subota, 13.07.2024 | 19:04

Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa ovog ljeta nisu pozvani u Balmoral da se pridruže ostatku kraljevske porodice, saznaje Ekpress.co.uk.

Održan Coinis Durmitor Trail Run: Trkački spektakl u srcu divlje prirode nacionalnog parka!

Subota, 13.07.2024 | 18:35

Nacionalni park Durmitor ugostio je uzbudljiv sportski događaj Coinis Durmitor Trail Run koji je okupio oko 400 trkača svih uzrasta iz cijelog svijeta. Takmičari su se nadmetali u tri kategorije, savladavajući izazovne staze duge 20, 10 i 5 kilometara, koje su vodile preko nestvarno lijepih, ali i surovih predjela Durmitora. Ove trase stavile su na ozbiljan test njihovu izdržljivost i spretnost, ali su im pružile i nezaboravne momente pomjeranja sopstvenih granica u veličanstvenim ambijentima koje će sigurno dugo pamtiti.

Klikovac o informacijama da se sprema atentat na Đukanovića: Slična atmosfera vladala prije likvidacije Đinđića

Subota, 13.07.2024 | 18:20

Nakon što je danas u medijima objavljeno da se sprema atentat na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, funkcioner DPS Andrija Klikovac uporedio je sadašnju medijsku-političku atmosferu sa onom koja je vladala prije likvidacije premijera Srbije Zorana Đinđića.