Subota, 14.05.2022 | 22:35
IZVOR: Kolektiv.me

SVEČANIM uručenjem nagrada označena je završnica 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

Dodijeljene nagrade najboljima.
Foto: Sajam knjiga i obrazovanja

O nagradama u šest glavnih kategorija (kompletna izdavačka produkcija/najbolji izdavač,izdavački poduhvat,najbolja edicija,unapređenje dječijeg izdavaštva,najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljena knjiga, te o posebnim sajamskim priznanjima i ove godine, odlučivao je žiri u sastavu : prof. dr Siniša Jelušić, predjednik; prof dr. Slavica Perović, članžirija i akademski slikar Marina Vešović,

Članovi žirija imali su ni malo lak zadatak da odaberu „najbolje među najboljima“.

Za kompletnu izdavačku djelatnost izdavačku produkciju kao najbolji izdavač nagrađen je Canu, a u obrazloženju žirija, Slavica Perović istakla je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU

Izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti i umjetnosti.

”Izdvajamo u mnoštvu značajnih djela knjigesamo mali broj najnovijih izdanja:Monografije: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1971–2021, Bibliografijaizdanja CANU 1971–2021, Vizuelna kultura mediteranske Crne Gore od 15.do 20. vijeka, Metode i dometi savremene nauke o književnosti, Njegoš i italijanska kultura, Borislav Pekić – devedeset godina od rođenja (1930–2020), Egzistencijalna usamljenost – filozofija i psihologijausamljenosti; Epidemiološke, kliničke i demografske karakteristike moždanog udara u Crnoj Gori, D. Popović,Triptih za Dantea i Diptih za Dostojevskog".

Izdavački poduhvat  je  “Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore” CANU, Podgorica, 2021.

“Riječ je o djelu od fundamentalne važnosi za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, sadrži 1527 odrednica, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti.

Najbolje edicije sajma su  “LOM, biblioteka Izabrana djela” i Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo.

“Neobično produktivni beogradski izdavač sa mnoštvom kreativnih biblioteka, u kojima izdvajamo Prvu knjigu, Izabrana djela (Bukovski, Selindžer). Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo je biblioteka poetskih ostvarenja koja objavljuje 30 godina znacajna djela vrhunskih savremenih stvaralaca. Jedinstven je izdavacki poduhvat koji inspirise 50 pjesnIke da u ovoj ediciji objavljuju svoja djela I povezuju cudesne svijetove umjetnika. U poetici prostora njihovu poeziju na pjesnickim susretima prati HARFA.”

Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje dobio je CANU za Leksikon likovnih umjetnost “Ebru o umjetnosti slikanja na vodi prof.dr. Ćazima Hadzimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.

“Leksikon likovnih umjetnosti CANU, nagrađen je jer izvrsnim likovnim prilozima prezentuje cjelokupnu istoriju likovnih umjetnosti na prostoru savremene Crne Gore.

“Ebru o umjetnosti slikanja na vodi” Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Ćazima Hadzimejleica sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo ima posebnu vrijednost u oblasti vizuelnih umjetnosti. Ebru slikarstvo na vodi ovom knjigom i naučnim i umjetničkim pristupom autora postaje stvaralački izazov za stvaraoce i posebno univerzitetske institucije”, kazala je Perović

Nagrada za izdavački poduhvat pripada CANU, za Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, a u iste ruke odlazi nagrada za kompletnu izdavačku produkciju.

Za unapređenje dječjeg izdavaštva nagrađen je Kasmir Promet NAKLADA PANDA BOOKS, ZAGREB.

Nagradu za najbolje opremljenu knjigu podijelila su tri naslova:

“Crnogorska artiljerija u 19. Vijeku” (izdanje Istorijskg instituta Crne Gore I Univerziteta Crne Gore), Risto Ratković djela (uz 50-godišnjicu Ratkovićevih večeri poezije, edicicija LIM, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje) i “Bajički vijenac” Bajice, 2020. U obrazloženju žirija stoji:

-“Crnogorska artiljerija u 19. vijek, Istorijskog instituta Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, za neobično inventivno likovno/fotografsko rješenje u prezentovanju jedne od najzanimljivijih komponti crnogorske vojne organizacije u 19. vijeku.”

- Bajički vijenac, Bajice: DOO Glosarij, Institut za vojnu istoriju Crne Gore, 2020. Ova izuzetno opremljena knjiga, za koju je prikupljenje građe trajalo više od jedne decenije, bavi se istorijom bratstva Martinovića, bratstvu koje je osim niza vojvoda, serdara, knezova, generala, guvernadura, predsjednika Vlade, ministara, sabljaša, grbaša, imali imali i akademce sa svjetskih univerziteta, dramske i prozne pisce, pisce udžbenika, narodne pjesnike, itd. Posebno se ističe herojska žrtva ovog bratstva koji su u toku II sv. rata, na srani NOBa imali više od 80 poginulih Martinovića.

- RISTO RATKOVIĆ DJELA, /uz 50-godišnjice Ratkovićevih večeri

Za unapređenje obrazovnog procesa nagrađen je UNIVERZITET CRNE GORE – za prezentaciju izuzetno bogate udžbeničke literature, koja je uključila najsavremenija znanja iz studijskih programa fakulteta, najprije neophodnih za sam akademski razvoj studenata, ali i svih onih koji su svojim pozivom povezani sa disciplinama kojima se ovi udžbenici bave!

Posebno priznanje za doprinos interreligijskom dijalogu pripalo je Medresi iz Tuzi.

“Jer su na Sajmu svojim izdanjima u kojima se izdvaja novo izdanje Kurana, unijeli dimenziju boljeg razumijevanja religije Islama kao neophodnosti za jedan tolerantni dijalog koji nam je danas od najveće važnosti i neophodnosti”.

Posebno priznanje za vizualno oblikovanje prostora sajma izložbom fotografija “Budva živi istoriju” pripalo je narodnoj biblioteci  iz Budve

Posebno priznanje za inovativno i maštovito opremljene štandove dobijaju škole: Gimnazija „Slobodan Škerović”, srednja elektrotehnička škola

“Vaso Aligrudić”, SSŠ  “Ivan Uskoković”, Srednja građevinsko geodetska škola “Marko Radević”,

Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje I više stručno obrazovanje Sergije Stanić”

Posebno priznanje iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe  pripada i predškolskim ustanovama privatnim predškolskim ustanovama

 „ČARLI ČAPLIN″, „MAŠA″,„ARTIĆ PINOKIO″,„KOCKICA″

„ZVONO″,„SVETIONIK″,„OSMIJEH”, „ARUSHI PU″,„VINI PU″

"Posebno zadovoljstvo nam je bilo da ugostimo i predstavimo Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika našeg Sajma. Ne smijemo zaboraviti ni brojne medije, sponzore i prijatelje Sajma koji su nam i ove godine bili podrška u realizaciji ove velike i značajne manifestacije, kao ni dugogodišnjeg partnera Sajma knjiga i obrazovanja, TC Delta City, u okviru koga se Sajam održava. I ovogodišnji, 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i Ministarstva obrazovanja, a nadamo se da će ova saradnja i u narednom periodu biti još uspješnija i intenzivnija, te da će Sajam nastaviti svoju misiju promocije kulture i umjetnosti".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Htjeli da ispadnu PAMETNIJI: 20 knjiga za koje svi LAŽU da su ih pročitali

Utorak, 09.08.2022 | 22:00

Znate o čemu se radi, poznati su vam likovi, gledali ste film… to je isto kao i da ste pročitali knjigu, zar ne? Pa, čini se da mnogi tako misle, jer je BBC-jeva anketa od prije nekoliko godina pokazala da se veliki dio ljudi pretvara da su pročitali određenu knjigu iako je u stvarnosti nisu ni pipnuli.

U prodaji novi roman "Lavanda" Momčila Zekovića Zeka

Srijeda, 15.06.2022 | 21:16

Nakon samo par mjeseci od izlaska knjige kratkih priča “Slikovnica za odrasle”, Momčilo Zeković Zeko je autor i novele/kratkog savremenog romana pod nazivom “Lavanda”.

PROMOVISANA KNJIGA Marijane Zečević „Toškovićeva Sagrada familija”

Ponedjeljak, 30.05.2022 | 08:34

U petak, 27. maja 2022. godine, u KIC-u Budo Tomović promovisana je knjiga mr Marijane Zečević „Toškovićeva Sagrada familija”.

Knjiga „Andrein korak do poezije“ predstavljena u NBCG

Petak, 27.05.2022 | 10:12

Promocija knjige „Andrein korak do poezije“ mlade cetinjske pjesnikinje Andree Begović održana je u Nacionalnoj biblioteci Crne Gore „Đurđe Crnojević“ na Cetinju.

U petak promocija knjige Marijane Zečević "Toškovićeva Sagrada familija"

Utorak, 24.05.2022 | 09:33

U izdanju Udruženja književnika Crne Gore, nedavno je iz štampe je izašla knjiga mr Marijane Zečević – Toškovićeva Sagrada familija. Promocija knjige biće održana u Multimedijalnoj sali KIC-a „Budo Tomović”, u pertak, 27. maja u 20 časova.

Abazović sa Blinkenom: Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima

Utorak, 29.11.2022 | 21:45

Njegujemo izvanredne odnose sa našim najvažnijim spoljnopolitičkim partnerima, poručio je predsjednik Vlade u tehničkom mandatu, Dritan Abazović, u toku susreta sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Bukureštu.

"Ako pipne Mesija, vraćam se u ring": Legendarni Tajson odgovorio na prijetnje upućene Argentincu

Utorak, 29.11.2022 | 21:36

Tajson je poznat kao veliki navijač Argentine.

Pokušajte: Test od ČETIRI PITANJA može da pokaže dominantnu karakternu osobinu

Utorak, 29.11.2022 | 21:23

Psihološka istraživanja pokazuju da na osnovu pokreta osobe i njenih gestova, odnosno neverbalnog govora, možete puno o njoj otkriti.

Evrokup: Budućnost Voli OSVOJILA Tel Aviv

Utorak, 29.11.2022 | 21:08

U ABA ligi Budućnost Voli se muči na gostovanjima, u Evrokupu to nije slučaj.

Vučurović: Opozicija da glasa za kandidate, nemaju primjedbi na njihove biografije

Utorak, 29.11.2022 | 20:58

Šta nam donosi 12. decembar, odnosno sjednica na kojoj će poslanici glasati o sudijama Ustavnog suda? Hoće li to značiti deblokadu institucija ili vraćanje na početak? Zbog stavova iz pojedinih političkih partija, čini se da je rješavanje tog problema i dalje pod znakom pitanja.

Jelušić: Ostavka Marović odražava njen stručan odnos prema Otvorenom Balkanu

Utorak, 29.11.2022 | 20:34

Ostavka Jovane Marović na mjestu ministarke evropskih poslova i potpredsjednice Vlade i GP Ura odražava njen odnos prema Otvorenom Balkanu, ocijenila je za Gradsku TV poslanica te partije Božena Jelušić. Smatra da participiranje u Otvorenom Balkanu pruža brojne mogućnosti za svih šest zemalja regiona.

Kan: Transfer Ronalda? Pročitajte da li fudbaler ODLAZI u Bajern

Utorak, 29.11.2022 | 20:28

Direktor Bajerna Oliver Kan odbacio je mogućnost da Kristijano Ronaldo pređe u redove Bajerna.

ABAZOVIĆ O USTAVNOM SUDU: Moramo da se dogovaramo, nema više monopola

Utorak, 29.11.2022 | 20:06

Premijer Crne Gore Dritan Abazović trenutno se nalazi u Bukureštu gdje prisustvuje na dvodnevnom sastanku ministara vanjskih poslova NATO bloka. Po okončanom prvom danu, o tome šta je bila goruća tema sastanka, kao i aktuelnim političkim pitanjima regiona.

Sa njima je veza pakao: Ovi horoskopski znakovi su najgori partneri

Utorak, 29.11.2022 | 19:36

Njihovo ponašanje često dovodi do problema u vezi, bilo da se radi o nedostatku komunikacije, pretjeranoj posesivnosti, ljubomori, nevjerstvu.

Da li su oni savršeni kućni ljubimci? Ove rase pasa skoro nikada ne laju

Utorak, 29.11.2022 | 19:08

Zbog njih ćete obožavati kučiće.