Subota, 14.05.2022 | 22:35
IZVOR: Kolektiv.me

SVEČANIM uručenjem nagrada označena je završnica 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

Dodijeljene nagrade najboljima.
Foto: Sajam knjiga i obrazovanja

O nagradama u šest glavnih kategorija (kompletna izdavačka produkcija/najbolji izdavač,izdavački poduhvat,najbolja edicija,unapređenje dječijeg izdavaštva,najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljena knjiga, te o posebnim sajamskim priznanjima i ove godine, odlučivao je žiri u sastavu : prof. dr Siniša Jelušić, predjednik; prof dr. Slavica Perović, članžirija i akademski slikar Marina Vešović,

Članovi žirija imali su ni malo lak zadatak da odaberu „najbolje među najboljima“.

Za kompletnu izdavačku djelatnost izdavačku produkciju kao najbolji izdavač nagrađen je Canu, a u obrazloženju žirija, Slavica Perović istakla je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU

Izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti i umjetnosti.

”Izdvajamo u mnoštvu značajnih djela knjigesamo mali broj najnovijih izdanja:Monografije: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1971–2021, Bibliografijaizdanja CANU 1971–2021, Vizuelna kultura mediteranske Crne Gore od 15.do 20. vijeka, Metode i dometi savremene nauke o književnosti, Njegoš i italijanska kultura, Borislav Pekić – devedeset godina od rođenja (1930–2020), Egzistencijalna usamljenost – filozofija i psihologijausamljenosti; Epidemiološke, kliničke i demografske karakteristike moždanog udara u Crnoj Gori, D. Popović,Triptih za Dantea i Diptih za Dostojevskog".

Izdavački poduhvat  je  “Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore” CANU, Podgorica, 2021.

“Riječ je o djelu od fundamentalne važnosi za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, sadrži 1527 odrednica, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti.

Najbolje edicije sajma su  “LOM, biblioteka Izabrana djela” i Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo.

“Neobično produktivni beogradski izdavač sa mnoštvom kreativnih biblioteka, u kojima izdvajamo Prvu knjigu, Izabrana djela (Bukovski, Selindžer). Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo je biblioteka poetskih ostvarenja koja objavljuje 30 godina znacajna djela vrhunskih savremenih stvaralaca. Jedinstven je izdavacki poduhvat koji inspirise 50 pjesnIke da u ovoj ediciji objavljuju svoja djela I povezuju cudesne svijetove umjetnika. U poetici prostora njihovu poeziju na pjesnickim susretima prati HARFA.”

Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje dobio je CANU za Leksikon likovnih umjetnost “Ebru o umjetnosti slikanja na vodi prof.dr. Ćazima Hadzimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.

“Leksikon likovnih umjetnosti CANU, nagrađen je jer izvrsnim likovnim prilozima prezentuje cjelokupnu istoriju likovnih umjetnosti na prostoru savremene Crne Gore.

“Ebru o umjetnosti slikanja na vodi” Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Ćazima Hadzimejleica sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo ima posebnu vrijednost u oblasti vizuelnih umjetnosti. Ebru slikarstvo na vodi ovom knjigom i naučnim i umjetničkim pristupom autora postaje stvaralački izazov za stvaraoce i posebno univerzitetske institucije”, kazala je Perović

Nagrada za izdavački poduhvat pripada CANU, za Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, a u iste ruke odlazi nagrada za kompletnu izdavačku produkciju.

Za unapređenje dječjeg izdavaštva nagrađen je Kasmir Promet NAKLADA PANDA BOOKS, ZAGREB.

Nagradu za najbolje opremljenu knjigu podijelila su tri naslova:

“Crnogorska artiljerija u 19. Vijeku” (izdanje Istorijskg instituta Crne Gore I Univerziteta Crne Gore), Risto Ratković djela (uz 50-godišnjicu Ratkovićevih večeri poezije, edicicija LIM, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje) i “Bajički vijenac” Bajice, 2020. U obrazloženju žirija stoji:

-“Crnogorska artiljerija u 19. vijek, Istorijskog instituta Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, za neobično inventivno likovno/fotografsko rješenje u prezentovanju jedne od najzanimljivijih komponti crnogorske vojne organizacije u 19. vijeku.”

- Bajički vijenac, Bajice: DOO Glosarij, Institut za vojnu istoriju Crne Gore, 2020. Ova izuzetno opremljena knjiga, za koju je prikupljenje građe trajalo više od jedne decenije, bavi se istorijom bratstva Martinovića, bratstvu koje je osim niza vojvoda, serdara, knezova, generala, guvernadura, predsjednika Vlade, ministara, sabljaša, grbaša, imali imali i akademce sa svjetskih univerziteta, dramske i prozne pisce, pisce udžbenika, narodne pjesnike, itd. Posebno se ističe herojska žrtva ovog bratstva koji su u toku II sv. rata, na srani NOBa imali više od 80 poginulih Martinovića.

- RISTO RATKOVIĆ DJELA, /uz 50-godišnjice Ratkovićevih večeri

Za unapređenje obrazovnog procesa nagrađen je UNIVERZITET CRNE GORE – za prezentaciju izuzetno bogate udžbeničke literature, koja je uključila najsavremenija znanja iz studijskih programa fakulteta, najprije neophodnih za sam akademski razvoj studenata, ali i svih onih koji su svojim pozivom povezani sa disciplinama kojima se ovi udžbenici bave!

Posebno priznanje za doprinos interreligijskom dijalogu pripalo je Medresi iz Tuzi.

“Jer su na Sajmu svojim izdanjima u kojima se izdvaja novo izdanje Kurana, unijeli dimenziju boljeg razumijevanja religije Islama kao neophodnosti za jedan tolerantni dijalog koji nam je danas od najveće važnosti i neophodnosti”.

Posebno priznanje za vizualno oblikovanje prostora sajma izložbom fotografija “Budva živi istoriju” pripalo je narodnoj biblioteci  iz Budve

Posebno priznanje za inovativno i maštovito opremljene štandove dobijaju škole: Gimnazija „Slobodan Škerović”, srednja elektrotehnička škola

“Vaso Aligrudić”, SSŠ  “Ivan Uskoković”, Srednja građevinsko geodetska škola “Marko Radević”,

Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje I više stručno obrazovanje Sergije Stanić”

Posebno priznanje iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe  pripada i predškolskim ustanovama privatnim predškolskim ustanovama

 „ČARLI ČAPLIN″, „MAŠA″,„ARTIĆ PINOKIO″,„KOCKICA″

„ZVONO″,„SVETIONIK″,„OSMIJEH”, „ARUSHI PU″,„VINI PU″

"Posebno zadovoljstvo nam je bilo da ugostimo i predstavimo Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika našeg Sajma. Ne smijemo zaboraviti ni brojne medije, sponzore i prijatelje Sajma koji su nam i ove godine bili podrška u realizaciji ove velike i značajne manifestacije, kao ni dugogodišnjeg partnera Sajma knjiga i obrazovanja, TC Delta City, u okviru koga se Sajam održava. I ovogodišnji, 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i Ministarstva obrazovanja, a nadamo se da će ova saradnja i u narednom periodu biti još uspješnija i intenzivnija, te da će Sajam nastaviti svoju misiju promocije kulture i umjetnosti".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vaš PAS otkriva kakav vam je KARAKTER: Evo kakvi su vlasnici ovih 25 rasa

Utorak, 03.10.2023 | 21:56

Kakav vam je karakter - takav vam je pas. Koliko god birali, na kraju uglavnom svako izabere ljubimca sličnog sebi.  

Jede vam se slatko, ali nemate snage za pripremu? Ovo je recept stvoren za te prilike

Utorak, 03.10.2023 | 21:48

Crumble je desert koji se vrlo jednostavno priprema. Sastoji se od voća i mrvičastog posipa koji se zapeče i jede se još vruć, odnosno topao, s malo sladoleda, tučenog vrhnja ili kreme od vanile, zavisno od toga šta najviše volite i šta vam je pri ruci.

Selena Gomez o borbi sa mentalnim zdravljem: "Ne stidim se i želim da pomognem"

Utorak, 03.10.2023 | 21:31

Za Selenu Gomez transparentnost sa njenim fanovima je veoma važna.

ZHMS: Oktobar 4. obilježiće ove TEMPERATURE

Utorak, 03.10.2023 | 21:12

Pogledajte vremensku progozu!

Narodna VJEROVANJA koja su se zadržala do danas: Da li ste znali šta znači kada vas zasvrbi vrh glave, dlanovi...?

Utorak, 03.10.2023 | 20:44

Evo šta znači kada vas neki dio tijela zasvrbi ili vam zazuji u ušima.

Šehović o Milatovićevoj platformi: „Selo gori a baba se češlja“

Utorak, 03.10.2023 | 20:05

Djeluje gotovo nevjerovatno da se u situaciji kada je država u potpunosti paralisana, kada Parlament ne funkcionise punih pola godine, kada je Vlada duže od godinu u tehničkom mandatu, kada imamo suštinsku blokadu našeg evropskog puta, kada nam sistem bukvalno „puca po svim šavovima“, predsjednik države bavi proklamacijama punim opštih mjesta koje u suštini ne znače ništa, a pritom ih još predstavlja vanvremenskim i maltene istorijskim, što me sve neodoljivo podsjeća na onu narodnu – selo gori a baba se češlja,” saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore tokom gostovanja u dnevniku TV E.

Saobraćajna nezgoda na Cetinju, povrijeđena jedna osoba

Utorak, 03.10.2023 | 19:22

Vozač motora “Beverly” B.D. iz Bijelog Polja, zadobio je lakše tjelesne povrede u udesu koji se danas oko 17 sati i 14 minuta dogodio u Bajovoj ulici.

PET novih serija koje treba OBAVEZNO DA POGLEDATE U OKTOBRU

Utorak, 03.10.2023 | 18:51

Oktobarsku sezonu serija čine nastavci voljenih serija i debitanata od dobro poznatih scenarijskih i redteljskih imena. Ovo su nove serije koje ne treba da propustite u oktobru.

Šćekić: Netačno da se kadar u Bolnici Meljine osipa

Utorak, 03.10.2023 | 17:29

Netačne su tvrdnje da se kadar u Bolnici Meljine osipa, a u Ministarstvu zdravlja svakodnevno rade na tome da obezbjede nove ljekare, kazao je ministar Dragoslav Šćekić i dodao da je nemoguće za šest mjeseci tu zdravstvenu ustanovu vratiti u očekivano stanje, nakon 15 godina urušavanja.

Siner preko Alkarasa do finala Pekinga

Utorak, 03.10.2023 | 17:15

Janik Siner plasirao se u finale ATP turnira u Pekingu savladavši Karlosa Alkarasa sa 2-0 u setovima.