Subota, 14.05.2022 | 22:35
IZVOR: Kolektiv.me

SVEČANIM uručenjem nagrada označena je završnica 16. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja

Dodijeljene nagrade najboljima.




Foto: Sajam knjiga i obrazovanja

O nagradama u šest glavnih kategorija (kompletna izdavačka produkcija/najbolji izdavač,izdavački poduhvat,najbolja edicija,unapređenje dječijeg izdavaštva,najbolje opremljeno umjetničko izdanje, najbolje opremljena knjiga, te o posebnim sajamskim priznanjima i ove godine, odlučivao je žiri u sastavu : prof. dr Siniša Jelušić, predjednik; prof dr. Slavica Perović, članžirija i akademski slikar Marina Vešović,

Članovi žirija imali su ni malo lak zadatak da odaberu „najbolje među najboljima“.

Za kompletnu izdavačku djelatnost izdavačku produkciju kao najbolji izdavač nagrađen je Canu, a u obrazloženju žirija, Slavica Perović istakla je da je riječ o zasluženoj nagradi, jer je CANU

Izdavač sa bogatom interdisciplinarnom produkcijom iz oblasti prirodnih, humanističkih nauka i terorije književnosti i umjetnosti.

”Izdvajamo u mnoštvu značajnih djela knjigesamo mali broj najnovijih izdanja:Monografije: Crnogorska akademija nauka i umjetnosti 1971–2021, Bibliografijaizdanja CANU 1971–2021, Vizuelna kultura mediteranske Crne Gore od 15.do 20. vijeka, Metode i dometi savremene nauke o književnosti, Njegoš i italijanska kultura, Borislav Pekić – devedeset godina od rođenja (1930–2020), Egzistencijalna usamljenost – filozofija i psihologijausamljenosti; Epidemiološke, kliničke i demografske karakteristike moždanog udara u Crnoj Gori, D. Popović,Triptih za Dantea i Diptih za Dostojevskog".

Izdavački poduhvat  je  “Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore” CANU, Podgorica, 2021.

“Riječ je o djelu od fundamentalne važnosi za izučavanje jednog od najznačajnijih segmenata kulture Crne Gore, kojim Akademija nauka započinje njenu sistematsku empirijsku interpretaciju koja će nadalje uključiti i sve druge značajne oblasti (istoriju, književnost, dramske umjetnosti, muziku, diplomatiju, prirodne nauke itd). Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, sadrži 1527 odrednica, a na pisanju leksikografskih članaka radilo je 19 autora. Leksikon obrađuje likovne umjetnike sa autorskim ostvarenjima u Crnoj Gori, od perioda praistorije, preko antike i srednjeg vijeka, do novog vijeka, predmoderne, moderne i postmoderne, ali su obrađene i oblasti arhitekture, grafičkog dizajna, fotografije, zatim institucije umjetnosti, časopisi za umjetnost, istoričari i teoretičari umjetnosti.

Najbolje edicije sajma su  “LOM, biblioteka Izabrana djela” i Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo.

“Neobično produktivni beogradski izdavač sa mnoštvom kreativnih biblioteka, u kojima izdvajamo Prvu knjigu, Izabrana djela (Bukovski, Selindžer). Edicija Harfa Medjunarodbog Centra za mir Sarajevo je biblioteka poetskih ostvarenja koja objavljuje 30 godina znacajna djela vrhunskih savremenih stvaralaca. Jedinstven je izdavacki poduhvat koji inspirise 50 pjesnIke da u ovoj ediciji objavljuju svoja djela I povezuju cudesne svijetove umjetnika. U poetici prostora njihovu poeziju na pjesnickim susretima prati HARFA.”

Nagradu za najbolje opremljeno umjetničko izdanje dobio je CANU za Leksikon likovnih umjetnost “Ebru o umjetnosti slikanja na vodi prof.dr. Ćazima Hadzimejleića sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo.

“Leksikon likovnih umjetnosti CANU, nagrađen je jer izvrsnim likovnim prilozima prezentuje cjelokupnu istoriju likovnih umjetnosti na prostoru savremene Crne Gore.

“Ebru o umjetnosti slikanja na vodi” Akademija likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo, prof.dr. Ćazima Hadzimejleica sa Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta Sarajevo ima posebnu vrijednost u oblasti vizuelnih umjetnosti. Ebru slikarstvo na vodi ovom knjigom i naučnim i umjetničkim pristupom autora postaje stvaralački izazov za stvaraoce i posebno univerzitetske institucije”, kazala je Perović

Nagrada za izdavački poduhvat pripada CANU, za Leksikon likovne umjetnosti Crne Gore, a u iste ruke odlazi nagrada za kompletnu izdavačku produkciju.

Za unapređenje dječjeg izdavaštva nagrađen je Kasmir Promet NAKLADA PANDA BOOKS, ZAGREB.

Nagradu za najbolje opremljenu knjigu podijelila su tri naslova:

“Crnogorska artiljerija u 19. Vijeku” (izdanje Istorijskg instituta Crne Gore I Univerziteta Crne Gore), Risto Ratković djela (uz 50-godišnjicu Ratkovićevih večeri poezije, edicicija LIM, JU Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo Polje) i “Bajički vijenac” Bajice, 2020. U obrazloženju žirija stoji:

-“Crnogorska artiljerija u 19. vijek, Istorijskog instituta Crne Gore, Univerziteta Crne Gore, za neobično inventivno likovno/fotografsko rješenje u prezentovanju jedne od najzanimljivijih komponti crnogorske vojne organizacije u 19. vijeku.”

- Bajički vijenac, Bajice: DOO Glosarij, Institut za vojnu istoriju Crne Gore, 2020. Ova izuzetno opremljena knjiga, za koju je prikupljenje građe trajalo više od jedne decenije, bavi se istorijom bratstva Martinovića, bratstvu koje je osim niza vojvoda, serdara, knezova, generala, guvernadura, predsjednika Vlade, ministara, sabljaša, grbaša, imali imali i akademce sa svjetskih univerziteta, dramske i prozne pisce, pisce udžbenika, narodne pjesnike, itd. Posebno se ističe herojska žrtva ovog bratstva koji su u toku II sv. rata, na srani NOBa imali više od 80 poginulih Martinovića.

- RISTO RATKOVIĆ DJELA, /uz 50-godišnjice Ratkovićevih večeri

Za unapređenje obrazovnog procesa nagrađen je UNIVERZITET CRNE GORE – za prezentaciju izuzetno bogate udžbeničke literature, koja je uključila najsavremenija znanja iz studijskih programa fakulteta, najprije neophodnih za sam akademski razvoj studenata, ali i svih onih koji su svojim pozivom povezani sa disciplinama kojima se ovi udžbenici bave!

Posebno priznanje za doprinos interreligijskom dijalogu pripalo je Medresi iz Tuzi.

“Jer su na Sajmu svojim izdanjima u kojima se izdvaja novo izdanje Kurana, unijeli dimenziju boljeg razumijevanja religije Islama kao neophodnosti za jedan tolerantni dijalog koji nam je danas od najveće važnosti i neophodnosti”.

Posebno priznanje za vizualno oblikovanje prostora sajma izložbom fotografija “Budva živi istoriju” pripalo je narodnoj biblioteci  iz Budve

Posebno priznanje za inovativno i maštovito opremljene štandove dobijaju škole: Gimnazija „Slobodan Škerović”, srednja elektrotehnička škola

“Vaso Aligrudić”, SSŠ  “Ivan Uskoković”, Srednja građevinsko geodetska škola “Marko Radević”,

Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović”, Srednja ekonomska škola “Mirko Vešović”, Srednja medicinska škola Podgorica, Škola za srednje I više stručno obrazovanje Sergije Stanić”

Posebno priznanje iz oblasti vaspitnog procesa za najmlađe  pripada i predškolskim ustanovama privatnim predškolskim ustanovama

 „ČARLI ČAPLIN″, „MAŠA″,„ARTIĆ PINOKIO″,„KOCKICA″

„ZVONO″,„SVETIONIK″,„OSMIJEH”, „ARUSHI PU″,„VINI PU″

"Posebno zadovoljstvo nam je bilo da ugostimo i predstavimo Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila, dugogodišnjeg prijatelja i saradnika našeg Sajma. Ne smijemo zaboraviti ni brojne medije, sponzore i prijatelje Sajma koji su nam i ove godine bili podrška u realizaciji ove velike i značajne manifestacije, kao ni dugogodišnjeg partnera Sajma knjiga i obrazovanja, TC Delta City, u okviru koga se Sajam održava. I ovogodišnji, 16. Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja, je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i medija, kao i Ministarstva obrazovanja, a nadamo se da će ova saradnja i u narednom periodu biti još uspješnija i intenzivnija, te da će Sajam nastaviti svoju misiju promocije kulture i umjetnosti".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Biser iz Nikšića: Teodora Radunović emocije prenosi na papir i stvara najljepše pjesme

Srijeda, 13.03.2024 | 14:13

Crna Gora je zemlja koja iz dana u dan iznjedrava sve više bisera, mladih ljudi koji svojom željom za upsjehom i sjajem našu zemlju čine ponosnom. Jedna od takvih je i Teodora Radunović iz Nikšića.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.