Ponedjeljak, 16.05.2022 | 11:47
IZVOR: rts.rs

Kolo sreće se okreće - Japancu iznenadni DOBITAK okrenuo život naopako

Lokalne vlasti u Japanu greškom uplatile pomoć za život u uslovima epidemije za 463 domaćinstva na račun jednog građanina, koji je istu prisvojio, nakon čega mu se gubi svaki trag.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Sreća i nesreća često idu u paru. Tu činjenicu dobro ilustruje primjer neimenovanog dvadesetčetvorogodišnjeg muškarca iz Japana, koji je ni kriv ni dužan, najprije inkasirao oko 370.000 dolara, a onda postao bjegunac i najtraženija ličnost u Zemlji izlazećeg sunca.

Naime, mladić, koji se u oktobru 2020. doselio u selo Abu u prefekturi Jamagući na obali Japanskog mora, nesumnjivo je doživio trenutke ne prosto sreće, već prave euforije kada je na svom računu u tom malenom zabačenom mjestu početkom aprila ove godine ugledao 46,3 miliona jena koje su mu lokalne vlasti greškom uplatile.

To je bio zbirni iznos pomoći oko 830 dolara po domaćinstvu namenjene za materijalno ugrožene 463 porodice u selu

 

Kada se zna da se u Japanu, uprkos tome što je svjetski tehnološki lider, puno administrativnih poslova i dalje obavlja faksom, vjerovatno nije preveliko iznenađenje da su lokalne vlasti u oskudno naseljenoj ruralnoj oblasti daleko od najvećih gradova podatke za uplatu banci dostavile pomoću flopi diska, tehnološkog relikta iz devedesetih prošlog vijeka. 

Ipak, javljaju domaći mediji, do greške nije došlo zbog kvara ili problema u čitanju diskete, već u tome što je račun dvadesetčetvorogodišnjeg mladića u platežnom sistemu greškom registrovan kao posrednički, s kojeg sredstva za 463 domaćinstva treba dalje da budu raspodijeljena.

Dok lokalna administracija nije shvatila da novac nije stigao u ruke stanovnika i dok nije otkrila gdje je on poslat, "srećni dobitnik", koji se u Abu doselio zbog epidemije u sklopu programa za revitalizaciju napuštenih seoskih kuća i živeo vrlo skromno, postepeno je, tako da ostane neprimijećen, u periodu od dvije nedjelje podigao skoro sav novac.

"Pošteni" lopov

Vlasti su se dale u potragu za njim i uspjele da ga kontaktiraju nedelju dana nakon uplate, kada je on obećao da će im vratiti novac. Međutim, na pola puta do banke u društvu predstavnika lokalne uprave muškarac se predomislio, da bi nekoliko dana kasnije, 21. aprila izjavio da je novac već prebacio, da ne može da ga vrati i da mu je jasno da je počinio zločin. On je tada čak dodao da neće pokušati da bježi i da će za taj prestup odgovarati.

Sada, tri nedelje nakon tog izraza kajanja i skrušenosti, međutim, uprava sela Abu je obznanila medijima da je protiv "poštenog" mladića podnijela tužbu u odsustvu, budući da mu se u međuvremenu izgubio svaki trag i da je postao nedostupan. Naime, on ne samo da se iselio iz kuće koju je u selu iznajmljivao, već je i dao otkaz na poslu u obližnjem gradu Hagi, gdje je radio u prodavnici. 

Sa novcem koji je prisvojio, pod uslovom da ga nije već potrošio, kao samac koji iznajmljuje stan duboko u unutrašnjosti i ne plaća poreze, on bi teoretski mogao da preživi desetak godina i bez rada.

S obzirom da suma koju je prisvojio ipak nije milionska (izraženo u dolarima ili eurima), mnogi komentatori u Zemlji izlazećeg sunca smatraju briga i nesreća koje mu predstoje nisu toga vrijedne - stalno seljenje i prikrivanje identiteta, odnosno, život u potpunoj izolaciji u planinskim krajevima gdje se praktično nema na šta trošiti novac, sve pod prijetnjom duge zakonske kazne, koja u Japanu umije da bude drakonska u slučaju kada počinilac odbija da se preda čuvarima zakona.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Od subote PRODAJA KARATA za meč sa Zvezdom - Ovo su CIJENE

Petak, 19.04.2024 | 16:34

Prodaja ulaznica za drugi meč četvrtfinala plej-ofa ABA lige između SC Derbija i Crvene zvezde, počeće u subotu, saopšteno je iz podgoričkog kluba.

OSUĐENA obožavateljka koja je slavnom pjevaču poslala 8 000 pisama za MJESED DANA

Petak, 19.04.2024 | 16:24

Žena koja je uhodila Hari Stajlsa zatvorena je i zabranjeno joj je odlaziti na njegove nastupe.

Nikolić: Šta predsjednik Skupštine Crne Gore RADI na vježbama vojske Republike Srbije i koga tamo PREDSTAVLJA?

Petak, 19.04.2024 | 16:13

Šef Kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić pitao je danas tokom skupštinskog zasijedanja potpredsjednika Skupštine iz redova PES-a Borisa Pejovića, šta predsjednik Skupštine Crne Gore radi na vježbama vojske Republike Srbije na Pešterskoj visoravni i koga tamo predstavlja.

Brat OSUMNJIČENOG za ubistvo Danke Ilić PREMINUO nasilnom, a ne prirodnom smrću

Petak, 19.04.2024 | 16:09

D. D. (40), brat jednog od osumnjičenih za nestanak i smrt dvogodišnje djevojčice D. I., umro je nasilnom smrću 7. aprila u ranim jutarnjim satima u policijskoj stanici u Boru, ustanovljeno je vještačenjem Instituta za sudsku medicinu u Beogradu, saznaje Radar.

Dukaj POZVAO Fudbalski savez da preispita rad Disciplinske komisije: "Nasilju NIJE MJESTO na sportskim takmičenjima"

Petak, 19.04.2024 | 16:03

Pozivamo Disciplinsku komisiju Fudbalskog saveza Crne Gore (FSCG) da primjenjuje odredbe propisa koje tretiraju ponovljene incidente na sportskim takmičenjima, kazao je politički direktor Albanske alternative Maraš Dukaj.   

TUGA na svjetskoj muzičkoj sceni: PREMINULA DOBITNICA Gremija

Petak, 19.04.2024 | 15:37

Dobitnica Gremi nagrade i bivša takmičarka Američkog Idola preminula je u 47. godini.

Adžić: "Spajić BJEŽI od kontrolnog saslušanja, uz pomoć Mandića i Lakovića ponižava Skupštinu"

Petak, 19.04.2024 | 15:25

"Laković i Mandić su po ko zna koji put omogućili Spajiću da ponizi Skupštinu Crne Gore, ovog puta sa odlaganjem kontrolnog saslušanja za čak 26. jun i to u formi iza zatvorenih vrata", istakao je Filip Adžić povodom odluke predsjednika skupštinskog odbora za odbranu i bezbjednost da saslušanje premijera Spajića i ministra unutrašnjih poslova Šaranovića zakaže za 26. jun.

Fanovi će biti IZNENAĐENI - Poznati pjevač se ODLUČIO na veliki korak?

Petak, 19.04.2024 | 15:22

Mnogi željno iščekuju njegov povratak na muzičku scenu i nove pjesme. 

NAJAVE METEOROLOGA - Evo od kada nas ponovo OČEKUJE PORAST TEMPERATURE

Petak, 19.04.2024 | 15:16

Iako je april bio najtopliji mjesec od kad su počela mjerenja, pa su naglo pale temperature, za proljeće nijesu neuobičajene ovakve temperaturne razlike, kazao je u "Bojama jutra" šef Meteo centra TV Vijesti Dušan Pavićević.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.