Utorak, 17.05.2022 | 23:45
IZVOR: Kolektiv.me

Iz štampe je izašla knjiga Marijane Zečević - „TOŠKOVIĆEVA SAGRADA FAMILIJA”

U izdanju Udruženja književnika Crne Gore, iz štampe je izašla knjiga mr Marijane Zečević, Toškovićeva Sagrada familija. Marijana Zečević, pisac i književni kritičar, bavi se pisanjem i naukom o kjiževnosti, analitičkim novinarstvom i istorijom umjertnosti.




Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

Ovaj studiozni projekat je podržalo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, za projekte i programe od značaja od javnog interesa u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva.

Recenzenti knjige su mr Aleksandar Ćuković, mr Milorad Durutović; prelom knjige Miličko Ćeranić; štampa ‒ Grafički atelje Podgorica, idejno rješenje korica – autorka knjige.

Knjiga Toškovićeva Sagrada familija, samim nazivom, sadrži jedno semiotičko svojstvo. Knjiga nosi i tajni kod Toškovićeve poetike, sakriven u njegovom monogramu, a koji autorka rasvetljava.

Čak i za ljubitelje, isključivo bibliografije, same korice, kao ukras, imaju duboko značenje. Počevši od prve strane, crteža nalik Vavilonskoj kuli, kako je autorka u knjizi protumačila, simbolu nerazumijevanja među ljudima, prije raslojavanuja jezika, pa do samog monograma autorke, kao simbola ljepote, mira u svijetu i sporazumijevanja. Što je i sama vizuelna poruka ove knjige, kao misija.

„Tošković se u svojim djelima između ostalog bavi teorijom evolucije kao dostignućem racionalnog uma koji je poražen doktrinama iracionalizma, kao fundamentalnim elementima koje sadrži ljudska priroda. Toškovićevi crteži kao da su eksperimenti pod spektrom rendgenskog zraka, produkovani aparaturom u mraku, usled čega su toliko energetski moćni, jer on munjevitom svjetlošću eksperimentiše u tami. Zato su njegovi crteži ponekad i bizarni, kao i sami rendgen snimci koji prikazuju šta se sve može naći u tijelu. Tako i Tošković koristi svoje moćno „oko” kako bi ponikao u samo biće do bola, do kosti… Toškovićeva djela nerijetko prikazuju jedan lični i univerzalni bol, stradanje do same kosti. Taj organski impuls nalazimo i kod Antonija Gaidija, gdje njegova Sagrada Familia (Sveta porodica) podsjeća na splet ljudskih kostiju, od kojih tvori autentičnu estetiku, upućujući i na Isusove muke do ludila, do kostiju.

Na Toškovića su ostavile traga ratne strahote Drugog svjetskog rata, ali i iskustvo tokom školovanja u Beogradu i Parizu, kada usled iznemoglosti i gladi umalo nije okonončao u kandžama smrti. Otuda njegova djela odražavaju jednu filozofsku dimenziju izronjenu iz misli i kulture u doba svjetskih ratova, kroz ideju posleratnog pesimizma i egzistencijalizama, kao dio ličnog iskustva koje se poklopilo sa samim filozofskim pokretom, koji je najbolje izrazio zabrinutost i osjećanje neizvjeznosti Evrope u periodu svjetskih ratova i totalitarizma.

Ima na Toškovićevim slikama kao i na Munkovoj slici Krik osjećanja da tog čovjeka nešto muči, ovaploćenja ljudskih strahova i apokalipse kao njihove apoteoze. U svijetu odsustva ljubavi, gdje razum nema svoja uporišta, Tošković je odbacio estetiku i svijet boja, prikazujući istoriju ružnoće. Jedino je priroda na njegovim slikama prikazana živo i u svijetlu boja, dok čovjeka prožimaju svakakve tvari i ništavila. 

Materija kao supstrat svijeta, boje zemlje i truleži, koja se izobličuje i strada, nije kod Toškovića manihejsko preziranje ljudskog tijela, već način da ukaže na svu psihološku i ekzistencijalističku silu koja čovjeka u datim stanjima unakažava. Bilo od bolesti ili od zla, ponajprije strada ljudsko tijelo i ljepota koja propada, biće kojem je uskraćeno pravo na gracioznost življenja. Kod Toškovića estetika ružnog prikazuje antitezu života, nedostatak moralne ljepote i disharmoniju svijeta.

Uroš Tošković je bio vrsni intelektualac, poliglota, filozof, koji se sakrio iza svog ubogog plašta kao pribježišta, kao pozorišnog komada koji je odlučio da tik pred sami kraj njegovog života otkrije publika. Jer umjetnost i filozofija najviši su okviri luksuza. Tako se za Toškovića može reći da je jedna vrlo kompleksna avangardna figura”, piše autorka.  

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

Na rakršću svjetova "Uski prolaz" i poezija Senadina Pupovića (II)

Utorak, 19.03.2024 | 08:59

Dr Senadin Pupović, istaknuti poslenik kulture i autor mnogobrojnih zbirki poezije i jedne novele, nedavno je objavio zbirku poezije “Uski prolaz” koja čini jednu od kruna njegovog poetskog stvaralaštva.

Kapije svjetlosti i umjetnički i naučni univerzum Dr Pupovića (I)

Ponedjeljak, 18.03.2024 | 08:22

Iz živopisnog grada Plava, smještenog na sjeveru Crne Gore, ponikao je Senadin Pupović, čovjek čija biografija svjedoči o neiscrpnoj želji za znanjem, umjetnošću i stvaralaštvom.

Biser iz Nikšića: Teodora Radunović emocije prenosi na papir i stvara najljepše pjesme

Srijeda, 13.03.2024 | 14:13

Crna Gora je zemlja koja iz dana u dan iznjedrava sve više bisera, mladih ljudi koji svojom željom za upsjehom i sjajem našu zemlju čine ponosnom. Jedna od takvih je i Teodora Radunović iz Nikšića.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks!

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.

Pročitajte šta je usvojeno na današnjoj sjednici Vlade

Četvrtak, 25.04.2024 | 17:55

Vlada je, na danas održanoj sjednici kojom je predsjedavao premijer Milojko Spajić, utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o inspekcijskom nadzoru.

Spasite boju vaše odjeće: Dovoljno je da dodate samo jednu kašičicu ovog začina u deterdžent

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:55

Pored soli, postoji još jedan začin koji se najviše upotrebljava i nekako je neizostavan u svim kuhinjama, i to na bilo kojoj tački svijeta.

Huter: Reakcija Višeg tužilaštva u odnosu na Đukanovićeve izjave zlonamjerna interpretacija i nastavak selektivnosti u postupanju

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:28

Reakcija dijela medija, parapolitičkog NVO sektora i parlamentarne većine u odnosu na izjave bivšeg predsjednika Mila Đukanovića predstavljaju svjesnu zlonamjernu interpretaciju njegovih riječi sa ciljem nastavka crtanja mete što bi u finalu trebalo da dovede do njegovog procesuiranja, kazao je Oskar Huter, poslanik Demokratske partije socijalista DPS u Skupštini Crne Gore.

Bečić: Vjerujem da će dobijanje IBAR-a u junu i zatvaranje velikog broja poglavlja biti kruna najuspješnije pregovaračke godine

Četvrtak, 25.04.2024 | 16:24

Potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić obratio se na zatvaranju ESG Samita u Tivtu, čestitajući na sjajnoj organizaciji, sadržajnom programu i porukama koje su poslate prethodnih dana, navodeći da su sa samita poslate poruke zajedništva, saradnje, građenja mostova, spajanja različitosti, ekonomskog progresa, održivog razvoja, zelene tranzicije.