Nedjelja, 22.05.2022 | 14:30
IZVOR: meridianbetsport.me

PES tim Budućnosti u lovu na TROFEJE, Bajović: Možemo do tri pehara

Nakon što su dobili rivale za TOP 16 fazu HFP Pro Evolution Soccer Ligu šampiona, ekipa Budućnosti nastavila je pripreme za finale evropske divizije protiv Turkic Khaganatea, a koje je na programu u nedjelju od 22 sata.




Foto: YouTube screenshot/eFC Buducnost Kodio

To je bio povod za razgovor sa jednim od članova PES tima Budućnosti, Borisom Bajovićem, koji je za Meridian Sport govorio o Eportu uopšte, te o očekivanjima od sjutrašnjeg finala i finiša u Ligi šampiona.

Koliko je Esport u Crnoj Gori zastupljen u odnosu na ostale zemlje regiona i Evrope?

“Pa rekao bih da čitav region blago kasni sa razvojem i popularisanjem gejminga u odnosu na mnoge razvijene zemlje, koje već duži niz godina vide veliku perspektivu u gejmingu. Podatak da je prošle godine gejming industrija zaradila više novca od filmske industrije vam dovoljno govori o tome koliko se zapravo novca i ulaganja vrti u ovoj oblasti. Sa druge strane, Crna Gora ne zaostaje za zemljama regiona, štaviše – rekao bih da je jedan od lidera regiona u razvoju gejminga i da smo krenuli jako u razvoj istog.”

Esport je posljednjih godina u sve većoj ekpanziji. Na koji način se tvoji saigrači iz Budućnosti i ti pripremate za takmičenja?

“Pripremamo se tako što igramo veliki broj prijateljskih utakmica, u kojima brusimo formu za ključne turnire, lige i utakmice. Mod PES-a koji igramo (11vs11 – jedan čovjek kontroliše jednog virtuelnog igrača na terenu) iziskuje poznavanje pravog fudbala, taktike a ujedno i samog PES-a. Nije lako uklopiti 16 momaka (11 prvotimaca i 5 rezervnih igrača) a da svi budu zadovoljni minutažom i atmosferom u timu, a ujedno da imaju kvalitet za najveća djela. Međutim, Budućnost je – od svog osnivanja (Novembar 2020) do danas – postavila standarde na svim poljima kada je ovaj mod u okviru PES-a u pitanju, i definitivno smo u TOP 3 kluba u Evropi, što po rezultatima – što po marketingu i po jačini popualarnosti brenda.

Koliko vremena dnevno izdvojiš za što bolju pripremu i na koji način se usavršavaš?

“Mi smo svi pasionirani ljubitelji PES-a, još od njegovog nastanka (oko 2000-e godine). Prosjek godina u našem timu je 32, iz čega se može zaključiti da se radi o ozbiljnim momcima, ali sa dječačkim duhom u sebi. Ne pada nam teško vježbanje i igranje, jer je to nešto što volimo i u čemu smo prilično uspješni. Većina momaka iz tima je ostvarena porodično, većina radi ozbiljne poslove – ali kada dođe termin za mečeve – titule padaju u vodu i na terenu se zna ko je kapiten i lider tima i ko donosi odluke vezane za strategiju, formaciju i samu igru na virtuelnom terenu. Liga u kojoj trenutno učestvujemo je najpopularnija u Evropi u ovom modu, okuplja gotovo 40 timova sirom Evrope i mečevi se igraju svakog ponedjeljka i petka uveče. Srijedom imamo prijateljski meč, u sklopu priprema za ligaške mečeve, tako da je igranje 3x nedjeljno (po 2 sata otprilike) sasvim lako uklopiti sa životnim i porodičnim obavezama.”

Sjutra vas očekuje najbitniji duel u dosadašnjem toku sezone. Kakva su očekivanja Budućnosti od istog?

“Liga je koncipirana tako što postoje 2 divizije : Evropska (17 klubova sirom Evrope) i Grčka (19 timova iz Grćke). Igrao se prvo ligaški dio u obje divizije, po sistemu “svako sa svakim” – dvokružno. U evropskoj diviziji, Budućnost je zauzela prvo mjesto sa 85 bodova (27 pobjeda, 4 remija i 1 poraz) i u četvrtfinalu plej-ofa rival nam je bio španski TorneosPes, osmoplasirani nakon ligaškog dijela. Njih smo izbacili rezultatom 2:0 u pobjedama (igra se na dva dobijena meča u plej-ofu) a zatim smo u polufinalu rutinski savladali ekipu Gorice iz Hrvatske, takođe rezultatom 2:0 u pobjedama. U nedjelju veče igramo finale protiv ekipe Turkic Khaganate, koji su završili drugi na tabeli u ligaškom dijelu, i koji su nam očito jedini konkurentan rival kad su ekipe iz Evrope u pitanju. Očekivanja su , naravno, najveća i siguran sam da smo bolja ekipa i da ćemo to pokazati i na terenu. Motivisani smo, spremni smo , imamo veliko iskustvo … ako budemo igrali na našem prepoznatljivom nivou – Turci nemaju šta da traže.

Upoznati ste sa protivnikom, s obzirom na to da ste se već dva puta ove sezone sastali. Imate pozitivan skor, šta je neophodno da Budućnost dobar rezultat zabilježi i sjutra veče?

“Igrali smo na samom početku sezone – dobili smo Turkic 6-2 i mislim da smo tu definitivno pokazali da smo u ovoj sezoni spremni da idemo do kraja. U drugom međusobnom okršaju, rezultat je bio 2:2, i taj meč je zapravo pokazao da neće biti lako osvojiti titulu u evropskoj diviziji pored njih jer se radi o zaista grupi fantastičnih igrača koji su veoma dobro organizovani i vođeni od strane Gunija, njihovog kapitena sa kojim sam lično u sjajnim odnosima i zelim im svu sreću u daljim takmicenjima. Ali trofej prvaka evropske divizije ide za Podgoricu.”

Nakon finala divizije, očekuju vas novi izazovi. Koji je krajnji cilj Budućnosti ove sezone?

“Nakon završetka evropske i grčke divizije (Grčka je vec dobila šampiona – to je ekipa AEK) počinje Kup takmičenje u okviru iste ove organizacije (Hellenic Federation of PeS) u kojem ce učestvovati sve ekipe iz obje divizije, po sistemu “na jedan meč” i to daje prostor nesto losijim ekipama da naprave uspjeh i spriječe najječe timove da osvoje bas svako takmičenje. Jer jedan meč se uvijek može izgubiti, koliko god da ste bolji od protivnika. Uostalom, kao i u pravom fudbalu. A glavna poslastica ove sezone, ujedno i naš glavni cilj, jeste Liga Šampiona koja će krenuti krajem maja. Takmičenje će okupiti osam najboljih timova evropske i osam najboljih timova grčke divizije. Timovi će biti podijeljeni u četiri grupe, iz kojih će po dva najbolja tima ići u četvrtfinale. Na kraju tog takmičenja, znaće se i definitivno ko je šampion Evrope. Prilično sam siguran da Budućnost može do barem dva od ova tri trofeja (evropska divizija, kup i Liga šampiona). Ali zašto ne i 3/3…”

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za ČETVRTAK

Srijeda, 24.04.2024 | 22:04

U četvrtak nas očekuje pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Odžić Mikijelju: Otkud vam POMISAO da bi sa vama uopšte sarađivali

Srijeda, 24.04.2024 | 22:00

Nosilac liste građanske koalicije SDP, SD i LP Petar Odžić saopštio je da ta koalicija nikada nije ni razmišljala o saradnji sa koalicijom ”Za budućnost Budve - Budva otvoreni grad” koju predvodi Mladen Mikijelj. On je reagovao na saopštenje Mikijelja u kome se navodi da ta koalicija ne želi saradnju sa DPS, SDP i "satelit grupama".

Majke Srebrenice POZVALE Spajića da javno saopšti STAV o Rezoluciji UN o Srebrenici

Srijeda, 24.04.2024 | 21:51

"Majke Srebrenice" i pozvale premijera Milojka Spajića da javno saopšti stav o Rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) o genocidu u Srebrenici.

Crvena Zvezda SAVLADALA Partizana i izborila novo FINALE KUPA

Srijeda, 24.04.2024 | 21:42

Fudbaleri Crvene zvezde su savladali Partizan sa 2:0, i tako izborili plasman u finale Kupa Srbije.

Četiri horoskopska znaka koje tokom proljeća očekuje mnogo LIJEPIH STVARI

Srijeda, 24.04.2024 | 21:35

Proljeće je po mnogima najljJepše doba godine, ono u kojem se priroda budi, a mnogima se popravlja i raspoloženje.

"Birači "selice" NAJVEĆI PROBLEM u Šavniku, politički dijalog jedina opcija"

Srijeda, 24.04.2024 | 21:25

Birači "selice" najveći su problem što se tiče šavničkih izbora, a politički dijalog je jedina opcija za rješenje ove i više nego komplikovane političke situacije, ocijenili su sagovornici emisije "Okrugli sto" na TVCG.

Mikijelj: NEMA razgovora sa DPS, SDP i "satelit partijama", i ostale partije da se JASNO IZJASNE

Srijeda, 24.04.2024 | 21:01

Nosilac liste koalicije "Za budućnost Budve - Budva, otvoreni grad" na predstojećim lokalnim izborima Mladen Mikijelj kazao je da ta koalicija neće razgovarati o postizbornoj koaliciji sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), Socijaldemokratskom partijom (SDP) i kako je kazao "satelitskim listama" i pozvao sve stranke da se jasno izjasne po tom pitanju.

Radonjić će morati sačekati TITULU - Crnogorskom stručnjaku IZMAKAO evropski trofej

Srijeda, 24.04.2024 | 20:51

Dejan Radonjić će morati da se strpi za jubilarni 30. trofej u trenerskoj karijeri.

Zbog Evrovizije PORASLO INTERESOVANJE putnika za OVAJ GRAD

Srijeda, 24.04.2024 | 20:39

Groznica  koja prati takmičenje  za pjesmu Evrovizije uticala je na povećanje internetskih pretraživanja za putovanja u grad Malme za 176 posto u periodu  između sseptembra 2023. i aprila 2024., objavila je u srijedu španska firma za online rezervacije putovanja eDreams ODIGEO.

Nakon sukoba u VIP loži tivatskog Arsenala, podnijete PREKRŠAJNE PRIJAVE protiv više osoba

Srijeda, 24.04.2024 | 20:26

Nakon verbalnog, a potom fizičkog konflikta članova rukovodstava fudbalskih klubova Arsenal iz Tivta i Mornar iz Bara 21. aprila, policijski službenici su protiv više lica podnijeli prekršajne prijave zbog prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru.