Srijeda, 25.05.2022 | 13:20
IZVOR: ženablic.rs

Stručnjaci objašnjava da li DODATNE AKTIVNOSTI podstiču ili usporavaju RAZVOJ vašeg djeteta

Istraživanja, a i iskustva u predškolskim ustanovama, pokazuju da se deca sve ređe zaigraju, da učestvuju u osmišljenoj igri i da više vole društvo telefona nego svojih vršnjaka.
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Kada znamo da dijete prirodno voli da se igra, da je igra najvažnija aktivnost u predškolskom dobu djeteta, postavlja se pitanja šta ometa razvoj i dečiju igru. O čemu se zapravo radi i kakva je to pojava.

Dijete uči ono što živi

Za igru se kaže da je za djeci jednako vrijedna i važna koliko i samo disanje, dakle, nema zamjenu. Kako smo onda došli u ovakvu situaciju?

Ko dobro poznaje dijete lako će razumjeti koliko je djetetu važna igra, jer će dijete kada god ima priliku posegnuti za igračkama i započeti igru. U ovom slučaju igračka može biti bilo šta: realni predmeti, otpadni predmeti i materijali, prirodni materijali koje smo sabrali u šetnjama i na putovanjima, ne samo zvanične igračke. Dijete uči ono što živi, a onda se zapitamo i šta dijete, u proseku, živi u ovom vremenu - kažu psiholozi.

Dijete posle vrtića ide na dodatne aktivnosti: ples, sport, jezik, razne „kefalice“, igraonice. Često smo brižni oko toga da dijete dobije najbolje uslove za učenje, da se pripremi za školu, da nauči ovo, da nauči ono.

Dajte mu vreme da integriše dnevne utiske

Kada pogledamo u jedan prosječan dečji dan vidimo da je u tom danu dijete izloženo mnogim sadržajima, da je najmanje u prilici da se druži, igra, da bude u svojoj porodici gdje može da sve što je toga dana doživjeo na miru da iskaže, da integriše, da uobliči svoje dnevne doživljaje.

Dijete to čini tako što se igra – slobodno, neometano, podsticano. Djetetu to treba. Ako bismo dugo udisali, bez prilike da izdišemo, nastupio bi ozbiljan problem. Isto je i sa djetetom koje je uronjeno u spoljašnji svet. Ono neprestano prima, doživljava, saznaje, uči u svim situacijama. Igra je za diete jedinstvena prilika da sve te utiske, sve uneto, obradi, transformiše na način da ga razume, da ima za njega smisla. Dakle, igra kao potreba, kao neophodnost, kao način srećnog djetinjstva. Zato je sa nama uvek jasna misao – važno je da se djeca „samo“ igraju, ako to rade na pravi način onda dovoljno uče, saznaju, otkrivaju, razvijau se, biva srećna djeca.

I pad je let - dozvolite djetetu da rizikuje

Da li je u ovom vremenu roditeljima bliska misao koja je do skora bila jedna od mudrih vaspitnih smjernica: „ i pad je let” ili “padajući dete nauči da hoda”.

Ponekad nam se čini da su ova uvjerenja ili zaboravljena ili zastrašujuća. A šta stoji iza tog opredeljenja da se djetetu dopusti da isproba i nešto opasno, rizično, da savladava i istražuje više do uobičajenoga? Dozvoliti djetetu da rizikuje, da ovladava svojim tijelom već na najranijem uzrastu. Dugoročno doprinosi djetetovoj samostalnosti, spretnosti i osećaju samopoštovanja. Na ovaj način djeca uče da procenjuju rizik, opasnost, što ih priprema za izazove u drugim sferama života. Dobro poznavanje rizika može im biti od direktne koristi u situacijama kada kasnije u životu nema odraslih koji nadziru situaciju.

Tolerancija na frustraciju, oslonac u odrastanju

Djeca koja su mogla slobodno da istražuju svoju sredinu od najranijeg uzrasta, ne samo da su upoznala mogućnosti svoga tijela i sama postavila granice svog istraživanja, na osnovu ličnih odmerenih pokušaja i pogrešaka, ona su razvila i toleranciju na frustraciju, jedan od velikih oslonaca u odrastanju.

Igra sa rizicima može se odrediti kao djeci interesantna i uzbudljiva aktivnost koja uključuje rizik od fizičke povrede. I igra koja omogućuje prilike da se testiraju i uče granice kao i da se uče o riziku od povrede (Sandseter 2007). Mnogo je argumenata da se roditelji odvaže, da ponovo savladaju osećaj tolerancije i grade odnos poverenja spram svoje dece.

 

 

 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zlatni presjek presudio - Ova glumica ima NAJLJEPŠE noge na SVIJETU

Nedjelja, 26.03.2023 | 14:56

Idealna dužina nogu je, prema nauci, 1,4 puta veća od gornjeg dijela tijela.

Doktorica otkrila TRIK koji ZAUSTAVLJA ŠTUCANJE

Nedjelja, 26.03.2023 | 14:47

Štucanje može biti neobično uznemirujuće iskustvo za mnoge ljude, ali uz dovoljno vremena i strpljenja, obično nestane samo od sebe, piše The Sun, a prenosi Index.hr.

Ovi horoskopski znaci tretiraju svoje ŽENE KAO KRALJICE

Nedjelja, 26.03.2023 | 14:31

Hajde da priznamo – svi želimo partnera koji će prema nama da se ponaša, kao da smo najvažnija osoba na svijetu.

Ognjen Amidžić se prisjetio Marinka Madžgalja, pa otkrio jednu ANEGDOTU - "Najgori osjećaj je kada..."

Nedjelja, 26.03.2023 | 14:13

Voljeni glumac Marinko Madžgalj zauvijek nas je napustio na današnji dan prije sedam godina, kada je izgubio bitku sa rakom pankreasa i iza sebe ostavio veliku prazninu u srcima svoje porodice, prijatelja, kolega i svih onih koji su voleli i poštovali rad jednog od najtalentovanijih glumaca koje smo imali.

Pogledajte VIDEO koji je zbunio 77 MILIONA ljudi - Samo oni mlađi od 25 godina mogu DA ČUJU ovaj zvuk?

Nedjelja, 26.03.2023 | 14:00

Prema ovoj teoriji, samo oni koji imaju oko 25 godina ili manje mogu čuti zvuk nazvan "ton komarca".

Medojević: KRAJ epohe zla, ulazimo u spontani rasplet

Nedjelja, 26.03.2023 | 13:53

Predsjednik "Pokreta za promjene", Nebojša Medojević, kazao je da će ovo biti kraj jedne epohe zla, propadanja i razaranja tradicionalnog morala Crnogoraca.

Istraživanje POKAZALO da muškarci izgledaju MUŽEVNIJE kad se NAŠMINKAJU - Dame da li ste SAGLASNE?

Nedjelja, 26.03.2023 | 13:36

Jedno istraživanje je pokazalo da muškarci izgledaju muževnije kada su našminkani.

Đurović: Osobe sa epilepsijom prihvatiti kao RAVNOPRAVNE ČLANOVE zajednice

Nedjelja, 26.03.2023 | 13:29

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović je, na Svjetski ljubičasti dan, odnosno Dan svjesnosti o epilepsiji, poslala poruku podrške i ohrabrenja svim osobama u Crnoj Gori koje se bore sa ovim poremećajem.

Savić poziva NAVIJAČE na SPEKTAKL - "Imamo kvalitet da se suprotstavimo Srbiji"

Nedjelja, 26.03.2023 | 13:22

Stefan Savić jedva čeka okršaj sa Srbijom - 2018. u Ligi nacija nije bio na terenu, pet godina kasnije je spreman da vodi Crnu Goru u 2. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

PRVA LJUBAV ZABORAVA NEMA - Ovo su psihološke činjenice o PRVIM VEZAMA i kako one UTIČU na nas

Nedjelja, 26.03.2023 | 13:12

Prva zaljubljenost je intenzivno emocionalno iskustvo koje može da ostavi dubok trag u našem životu...