Ponedjeljak, 30.05.2022 | 08:34
IZVOR: Kolektiv.me

PROMOVISANA KNJIGA Marijane Zečević „Toškovićeva Sagrada familija”

U petak, 27. maja 2022. godine, u KIC-u Budo Tomović promovisana je knjiga mr Marijane Zečević „Toškovićeva Sagrada familija”.
Ustupljena fotografija; Foto: privatna arhiva

U toj kamernoj večeri, multimedijalnosti, otmenosti i katarze, publika je ima priliku da odgleda na video bimu i dio iz opusa Tošković slika, a koji je dijelom sadržan i u knjizi „Toškovićeva Sagrada familija”. „Za Aristotela je katarza kao estetsko pročišćenje, uzvišenje duše kod onog koji posmatra neko umetničko delo”, kako je voditelj Dragan Alorić najavio.

Slike su podijeljene u dva ciklusa, praćene impozantnim muzičkim efektom, ("O Fortuna, Carmina Burana”, Carl Orff i „Waltc Rain” Frederic Chopin), kako je voditelj večeri Dragan Alorić najavio. Dakle, upravo onaj katarzični dio, kako je u knjizi objašnjeno „da Toškovićeve slike sadrže jedan lični i univerzalni bol, opasnu silu strasti, destruktivnu moć koju je fašizam u svojim ideološkim nastojanjima proklamovao, zvukove strahote, krik bića, raskol duše… Slike kojima je ukazao na mračni svijet, primitivno, instinktivno i iracionalno. Stanje duha koje je preživjelo strahote, pri susretu sa zlom, u okrilju ratne neminovnosti i posleratne egzistencijalne zbilje. Na njegovim slikama izražena je jedna istorija ružnoće, ukazujući na zlo kojem smo izloženi, naredni ili kodirani.”

Drugi ciklus odabranih slika, između ostalog, sadrži fovističke boje, koje kako autorka ističe „odbacuju mračni kaput stvarnosti kao enformel, kojima se Tošković oslobađao od zemljane i maslinaste boje, teškog oklopa naturalističke i dokumentarne funkcije doživljaja svijeta. Te boje su kraljevsko plava, porfirna, misteriozno srebrnasta, žuta, boje mjeseca i jarkog sunca, snažne boje kakva je narandžasta i crvena, iz novije faze Toškovićevog slikarstva, kojima se i knjiga završava, jednim jarkim i nasmijanim suncem koje nas pozdravlja”, zaključuje autorka.

Uvodni dio promocije praćen je impozantnim muzičkim efektom, ,,O Fortuna, Carmina Burana”, Carl Orff i Frederic Chopin „Waltc Rain”, tako da je Multimedijalna sala KIC-a „Buda Tomović”, zaista bila u funkciji svoje mutimedijalnosti koju je veče saobrazilo.

O knjizi su govorili: predsjednik Udruženja književnika Crne Gore, pisac i publicista, Novica Đurić, mr Aleksandar Ćuković, mr Milorad Durutović, odlomke iz knjige je čitao voditelj i novinar Dragan Alorić.

Djelo mr Marijane Zečević „Toškovićeva Sagrada familija” je do sada najkompleksnija knjiga koja nam predstavlja, približava i pojašnjava cjelokupnu fenomenologiju Uroša Toškovića (1932‒2019), ocijenio je Novica Đurić.

Autorka knjige o Toškoviću vjeruje da je filosof slikarstva imao dvije linije na stvaralačkom dlanu – Igru i Istinu. Ona razumije kako su ti naizgled nervozni, snažno povučeni potezi ugljena, boje tuša, u stvari svaki na svoj način slikarov krik, zato piše kako se njen slikarski genije nikada nije odrekao od Boga, bez obzira na zalazak u zonu naizgled bogohuljenja. Marijana Zečević vjeruje da je „posredstvom umjetnosti prepoznao sve ono što je božanstveno u čovjeku, prirodi, kamenu, svom živom svijetu koji ga okružuje.

Autorka knjige „Toškovićeva sagrada familija” predstavila je svijet Toškovićeve zagledanosti u lice podsvijesti, kao i onaj svijet koji je sam slikar proživio i na koji je ukazivao kao neminovnost, na razmeđi etike i estetike prekalemljene u svojim suprotnostima”, rekao je on. „Snagom obrazovanja, istančanih nerava za ljepotu pronicanja u nepreglede i ljepote užasa, Marijana Zečević, osjetila je i prepoznala i onaj mir i spokoj Toškovićevih djela, ali i nemir i neobuzdani bunt njegovih slika”, zaključio je Đurić.

„Riječ je o djelu koje je zbog svoje strukture, stila pisanja, ali i samog načina obrade pojedinih aspekata Toškovićevog umjetničkog habitusa, posve prijemčivo, kako stručnjacima i poznavaocima više nego autentičnog opusa ovog autora, tako i laicima i prosto ljubiteljima njegovog likovnog stvaralaštva ali i same ličnosti, a usudili bismo se konstatovati i cjelokupnog fenomena Tošković”, kazao je mr Aleksandar Ćuković.

„Zečević u svojoj analizi obrađuje sve one slojeve nužne za praćenje i razumijevanje Toškovićeve neuhvatljive energije (njenih izvora i amplituda) i neobično kodiranog umjetničkog jezika koji uspijeva zaroniti u suštinu, ne samo lične boli i žrtve, već one sveljudske i sveopšte, kolektivne patnje (drame) koja se, nekom čudnom zakonitošću, očituje kao konstanta lične i kolektivne istorije. Upravo bol i žrtvovanje autorka promatra kao referentne tačke stvaralaštva ličnosti koju obrađuje i na osnovu koje bira simboličan naslov svojoj studiji”, rekao je između ostalog Ćuković.

Naglašava da „autorka Marijana Zečević otkriva nam (ne)poznatog Toškovića. Daje nam mapu jednog neizdrživog, a našeg bola. Suočava nas sa saopstvenim grimasama, poziva na pauzu i dugo razmišljanje. Djelo Toškovićeva Sagrada familija usrdan je poziv na raspravu o fenomenu Tošković i ujedno nezaobilazan izvor za svako dalje tumačenje njegovog nedokučivog opusa. Vjerujem da će ovako kvalitetna studija postati svojevrsni obrazac i norma za pisanje o umjetnicima”.

Kako je objasnio mr Milorad Durutović recenzija nosi naziv „Priručnik za razumijevanje Uroša Toškovića” i ako neko napravi priručnik da to nije mala stvar. Kako je istakao ,,u svoju studiju o slikaru Urošu Toškoviću Marijana Zečević unosi zavidnu erudiciju, temeljno poznavanje klasične kulture, religije, mitologije, istorije umjetnosti, arhitekture, književnosti, filma i filozofije. Bez takvih interdisciplinarnih kompetencija poetika Uroša Toškovića ne bi se ni mogla kvalitetno ispitivati. Na skoro dvjesta strana autorka prodire u najraznovrsnije modalitete Toškovićeve poetike. Jednom je to kretanje ka klasičnom likovnom nasljeđu (Uroš Tošković i Mikelanđelov Strašni sud; drugi put to je detektovanje mnogobrojnih umjetničkih pravaca iz prošlog vijeka na koje se Tošković nadovezuje (Tošković, performans, dadaizam i postmodernizam, Tošković i Pikaso); treći put nalazimo intertekstualno smještanje Toškovića u okvire evropske filozofije i književnosti (Teodiceja – između Dostojevskog i Toškovića); četvrti put autorka traga za Toškovićevim inspiracijama iz prostora rodnog mu jezika i podneblja (Igramo li igru);  peti put to je (mada je, možda, riječ o dominantnijoj temi ove studije) tumačenje arhtepiskih i kosmogonijskih slika i simbola, uopšte, ispitivanje specifične Toškovićeve religijske (kosmičke) koncepcije svijeta (Mit o primitivnom, Centar svijeta, Tošković i Obećana zemlja)”, između ostalog je naveo Durutović.

Promocija knjige Toškovićeva Sagrada familija je proteka i u svečanom uručenju, čime Marijana Zečević postaje i član Udruženja književnika Crne Gore. Tim povodom u svom obraćanju je istakla:

„Knjigom Toškovićeva Sagrada familija postajem član Udruženja književnika Crne Gore i ova knjiga time je i moja životna prekretnica. Udruženje književnika Crne Gore seže od 1946. godine, neposredno nakon Drugog svjetskog rata i datira kontinuirano svih ovih decenija. Ima svoju epohu i istorijat. Dakle, starija je od svih nas ovdje, večeras, učesnika, starija je i od Univerziteta. Mnoga značajna književna imena su članovi ove institucije. Time sam počastvovana i privilegovana što postajem i ja član tog trijumvirata, posrijedi kojeg je Crna Gora, književnik i Udruženje kao stožer tog duha”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vaš PAS otkriva kakav vam je KARAKTER: Evo kakvi su vlasnici ovih 25 rasa

Utorak, 03.10.2023 | 21:56

Kakav vam je karakter - takav vam je pas. Koliko god birali, na kraju uglavnom svako izabere ljubimca sličnog sebi.  

Jede vam se slatko, ali nemate snage za pripremu? Ovo je recept stvoren za te prilike

Utorak, 03.10.2023 | 21:48

Crumble je desert koji se vrlo jednostavno priprema. Sastoji se od voća i mrvičastog posipa koji se zapeče i jede se još vruć, odnosno topao, s malo sladoleda, tučenog vrhnja ili kreme od vanile, zavisno od toga šta najviše volite i šta vam je pri ruci.

Selena Gomez o borbi sa mentalnim zdravljem: "Ne stidim se i želim da pomognem"

Utorak, 03.10.2023 | 21:31

Za Selenu Gomez transparentnost sa njenim fanovima je veoma važna.

ZHMS: Oktobar 4. obilježiće ove TEMPERATURE

Utorak, 03.10.2023 | 21:12

Pogledajte vremensku progozu!

Narodna VJEROVANJA koja su se zadržala do danas: Da li ste znali šta znači kada vas zasvrbi vrh glave, dlanovi...?

Utorak, 03.10.2023 | 20:44

Evo šta znači kada vas neki dio tijela zasvrbi ili vam zazuji u ušima.

Šehović o Milatovićevoj platformi: „Selo gori a baba se češlja“

Utorak, 03.10.2023 | 20:05

Djeluje gotovo nevjerovatno da se u situaciji kada je država u potpunosti paralisana, kada Parlament ne funkcionise punih pola godine, kada je Vlada duže od godinu u tehničkom mandatu, kada imamo suštinsku blokadu našeg evropskog puta, kada nam sistem bukvalno „puca po svim šavovima“, predsjednik države bavi proklamacijama punim opštih mjesta koje u suštini ne znače ništa, a pritom ih još predstavlja vanvremenskim i maltene istorijskim, što me sve neodoljivo podsjeća na onu narodnu – selo gori a baba se češlja,” saopštio je predsjednik Socijaldemokrata Crne Gore tokom gostovanja u dnevniku TV E.

Saobraćajna nezgoda na Cetinju, povrijeđena jedna osoba

Utorak, 03.10.2023 | 19:22

Vozač motora “Beverly” B.D. iz Bijelog Polja, zadobio je lakše tjelesne povrede u udesu koji se danas oko 17 sati i 14 minuta dogodio u Bajovoj ulici.

PET novih serija koje treba OBAVEZNO DA POGLEDATE U OKTOBRU

Utorak, 03.10.2023 | 18:51

Oktobarsku sezonu serija čine nastavci voljenih serija i debitanata od dobro poznatih scenarijskih i redteljskih imena. Ovo su nove serije koje ne treba da propustite u oktobru.

Šćekić: Netačno da se kadar u Bolnici Meljine osipa

Utorak, 03.10.2023 | 17:29

Netačne su tvrdnje da se kadar u Bolnici Meljine osipa, a u Ministarstvu zdravlja svakodnevno rade na tome da obezbjede nove ljekare, kazao je ministar Dragoslav Šćekić i dodao da je nemoguće za šest mjeseci tu zdravstvenu ustanovu vratiti u očekivano stanje, nakon 15 godina urušavanja.

Siner preko Alkarasa do finala Pekinga

Utorak, 03.10.2023 | 17:15

Janik Siner plasirao se u finale ATP turnira u Pekingu savladavši Karlosa Alkarasa sa 2-0 u setovima.