Utorak, 31.05.2022 | 21:44
IZVOR: telegraf.rs

Znaci da ste ZAVISNI od partnera i u NEZDRAVOJ VEZI

Razlog za ostajanje u lošim vezama su stari obrasci ponašanja, koji nas često vode u pogrešne emotivne izbore.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Ako se osjećate tužno, nesrećno, uznemireno ili ljuto u više od 20 odsto vremena koje provodite sa partnerom, istraživanja kažu da se vjerovatno nalazite u toksičnom emotivnom odnosu.

Razlog za to su stari, loši obrasci ponašanja i možda je vrijeme da potražite pomoć stručnjaka u rješavanju starih trauma zbog kojih ne uspevate da živite mirno, već ste skloni lošim vezama.

I dalje činite ustupke njemu, pristajete samo vi na razne kompromise, dok on ne čini ustupke; tražite opravdanje za to što ne voli vašu porodicu i prijatelje, što se odnosi bez poštovanja prema vama...

Važno je da sagledate da vam se to dešava i da počnete da radite na tome kako da izađete iz takve veze.

Kada počnete da vodite brigu o sebi i stavljate svoje potrebe i sreću na prvo mjesto, tada ćete početi sve više da volite sebe i samopouzdanje će vam jačati. Ponavljajte, za početak, sebi da ste vredni i da zaslužujete bolje, zaslužujete biti srećni i voljeni.

Zapisujte emocije u svesku i budite otvoreni

Prestanite da opravdavate loše ponašanje svog partnera. Ako nešto nije kako treba i vi osjećate da je tako, ali možda ne želite da priznate sebi u tom trenutku, zapišite taj osećaj u svesku. Zapamtite, toksični partner se nikada neće promijeniti nabolje.

Osim toga, komunicirajte sa ljudima oko sebe iskreno i otvoreno, a oni koji vas vole, vidjeće ono najbolje u vama i podržaće vaša nastojanja da budete autentični. Na taj način ćete sami sebi dati priliku da jednog dana budete u zdravoj vezi u kojoj ćete se osjećati dobro i srećno.

Postavite granice i držite ih se

Nemojte dopustiti da ste vi samo ti koji pravi kompromise, dok druga strana radi uvijek šta želi. U zdravom odnosu svako ponekad malo popusti i pristane na ono što partner želi, ali i partner uzvraća jednako. Važno je u odnosu održati balans.

Zavisnost od ljubavi čovjeka može pretvoriti od najmirnijeg stvorenja u histerika. Postavite jasne granice i držite ih se. Ako odlučite nešto da uradite za sebe, ne dopustite partneru da vas u tome pokoleba. Na primjer, želite da odete sa prijateljicama na jogu, a on je baš tada odlučio da bi se družio sa vama. Nemojte da odustanete od joge.

Ako odsutanete, u takvim situacijama niste se držali svojih granica i trebalo bi da se zapitate jeste li zaista željeli da propustite jogu sa prijateljima, ili ste to uradili samo zato da njega zadovoljite.

Imajte na umu da ponašanje drugih ljudi ne određuje vas, već njih. Ne povezujte sebe i svoje ponašanje sa time kako se partner ponaša; ne krivite sebe, jer negativne stvari koje drugi rade su odraz njihovog lošeg karaktera, a ne posledica postupaka drugih ljudi.

Toksični partneri vješto manipulišu, na vama je da se oduprete tome.

Takođe, nemojte da dopustite da vas bilo ko uvuče u nezdrav način života, da negativno djeluje na vašu psihu. Uvek brinite o svojoj dobrobiti bez obzira na to koliko je nečiji život u neredu. Nećete nekoga "spasti" tako što ćete da uništite sebe.

Ukoliko se nikako ne možete sami izvući iz vrtloga ljubavne zavisnosti i loših, toksičnih veza, potražite stručnu pomoć. Najvažnije je da to rešite, raščistite misli i krenete srećnijim životnim putem.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

PUNO VIŠE od ukrasa: RAZLOZI zbog kojih bismo u domu trebali IMATI CVIJEĆE

Utorak, 23.04.2024 | 14:09

Ako ste primijetili da se u blizini cvijeća osjećate nekako drgačije i bolje, nemojte misliti da je to slučajnost.

Milatović: IZNENAĐEN sam odlukom da Zenović predvodi listu PES-a, državni interes NAJVAŽNIJI

Utorak, 23.04.2024 | 14:01

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da je iznenađen odlukom da glavni pregovarač Predrag Zenović bude imenovan za nosioca izborne lliste PES-a za lokalne izbore u Budvi. On je poručio da državni interes, a to je dobijanje privremenih mjerila, mora biti ispred bilo kog partijskog i ličnog interesa.

ODBIJENA žalba SDT: POTVRĐENA odluka da se Mijajlović brani sa slobode

Utorak, 23.04.2024 | 13:48

Vanrapsaravno vijeće Višeg suda odbilo je žalbu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i potvrdilo odluku da se Aleksandar Mijajlović sa slobode brani optužbi za stvaranje kriminalne organizacije i šverc cigareta.

Niki Minaž POGOĐENA na bini, a Pjevačica uradila nešto sasvim NEOČEKIVANO (VIDEO)

Utorak, 23.04.2024 | 13:43

Poslije mnogih pjevača poput Drejka, Harija Stajlsa i drugih poznatih zvijezda, Niki Minaž je sada postala meta gađanja na koncertu.

Vozači, PAŽNJA - Ove ulice u Podgorici biće ZATVORENE

Utorak, 23.04.2024 | 13:40

Zatvara saobraćaj za sve vrste motornih vozila na dijelu Ulice Balšića, na potezu od Ulice Miljana Vukova do Ulice Hercegovačke, zbog izvođenja radova na rekonstrukciji predmetne Ulice, saopšteno je iz Glavnog grada.

Milatović: Zalažem se da naša ekonomija i ŽIVOTNI STANDRD do kraja mog mandata budu što bliži slovenačkom

Utorak, 23.04.2024 | 13:31

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je da Sloveniju percipira kao iskrenog prijatelja, da se ta zemlja zalagala za učlanjenje Crne Gore u NATO, ali i da je veliki zagovornik ulaska Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

KREATIVNO I PREFINJENO - Obojite USKRŠNJA JAJA u VINU

Utorak, 23.04.2024 | 13:18

Farbanje uskršnjih jaja u vinu je dobro poznata metoda koju domaćice obožavaju. 

Advokati Do Kvona PODNIJELI žalbu: "Gola sila za interese lukrativnog ministra pravde"

Utorak, 23.04.2024 | 13:11

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Nemojte se čuditi ako se ZAMONAŠIM“ - Edita ISKRENO o unutrašnjim borbama i psihoterapiji

Utorak, 23.04.2024 | 12:52

Poznata pjevačica Edita Aradinović iskreno je progovorila pred fanovima i otkrila detalje svojih unutrašnjih borbi, pa se osvrnula na stanje u muzičkoj industriji.

TRIK za fugne kao nove - Očistite ih na BRZ i LAK način

Utorak, 23.04.2024 | 12:40

Sada je vrijeme da vaš toalet zablista.