Utorak, 14.06.2022 | 09:23
IZVOR: klix.ba

Inženjer Googlea tvrdi da VJEŠTAČKA INTELIGENCIJE može imati lična OSJEĆANJA?

Inženjer Googlea tvrdi da bi jedan od sistema umjetničke  inteligencije (AI) kompanije mogao imati lična osjećanja i kaže da njegove "želje" treba poštovati.
Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Kompanija Google tvrdi da je jezički model aplikacija za dijalog (Lamda) revolucionarna tehnologija koja može učestvovati u razgovorima, ali inženjer Blake Lemoine vjeruje da iza Lamdinih impresivnih verbalnih vještina može stajati i razuman um.

Google odbacuje te tvrdnje, ističući da nema ničega što bi ih podržalo.

Brian Gabriel,  predstavnik kompanije, napisao je u izjavi dostavljenoj BBC-u da je Lemoineu "rečeno da nema dokaza da je Lamda razuman, već da postoji mnogo dokaza protiv takve tvrdnje".

Lemoine, koji se trenutno nalazi na plaćenom odsustvu, objavio je razgovor koji su on i njegov saradnik u firmi vodili sa Lamdom, kako bi potkrijepio svoje tvrdnje.

U razgovoru, Lemoine, koji radi u Google-ovom sektori za odgovornu umjetničku inteligenciju, pita:

"Generalno pretpostavljam da biste željeli da više ljudi u Googleu zna da ste razumni. Je li to istina".

Lamda odgovara: "Apsolutno. Želim da svi shvate da sam ja, u stvari, osoba".

Lemoineov saradnik zatim pita: "Koja je priroda vaše svijesti i osjećaja?"

Na to Lamda kaže: "Priroda moje svijesti/osjećaja je da sam svjestan svog postojanja, želim da naučim više o svijetu i ponekad se osjećam srećno ili tužno".

Lemoine je pozvao Google da prizna želje svog sistema umjetne inteligencije koja bi se po njegovom mišljenju, trebao tretirati kao zaposleni kompanije, te da bi bilo potrebno tražiti njegovu saglasnost prije nego što se bude koristio u eksperimentima.

Da li kompjuteri mogu biti razumni, decenijama je predmet debate među filozofima, psiholozima i kompjuterskim naučnicima.

Mnogi su oštro kritikovali ideju da sistem poput Lamde može biti svjestan ili imati osjećaje, te optužili Lemoina da antropomorfizira Lamdu, odnosno projektuje ljudske emocije na riječi koje generišu kompjuterski kod i velika jezička baza.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

UCG - Objavljeni konkursi za upis: Za master 1.760, za specijalističke1.516 mjesta

Srijeda, 27.09.2023 | 10:36

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore raspisao je danas konkurs za upis na specijalističke i master studije (120 ECTS) Univerziteta Crne Gore, sa 1.760 predviđenih mjesta za master studije koje se finasiraju iz Budžeta, i 1.516 mjesta za samofinansirajuće studije.    

Mladić prešao "najopasniji most na svijetu": Od snimka se diže kosa na glavi, svaki korak je rizičan (VIDEO)

Srijeda, 27.09.2023 | 10:18

BezbJedno je prešao na drugu stranu i prikazao svojim pratiocima bajkovit pejzaž i planinske vrhove

Žugić: Banke stabilne, zabrinjava pad priliva stranih investicija

Srijeda, 27.09.2023 | 10:01

Ključni problemi crnogorske ekonomije su konkurentnost realne ekonomije, likvidnost ali i pogoršanje kvaliteta i nivoa direktnih stranih investicija, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić u emisiji “Takulin” na Gradskoj TV.

GLUMAC POSTAO OTAC: Miloš Timotijević dobio sina

Srijeda, 27.09.2023 | 09:21

Glumac Miloš Timotijević i njegova supruga Tijana su postali roditelji.

Dječiji dodaci uplaćuju se redovno, pojedinačni problemi mogu biti tehničke prirode

Srijeda, 27.09.2023 | 09:11

Iz Ministarstva rada i socilajnog staranja MRSS saopštili su da redovno svakog mjeseca uplaćuju dječije dodatke. Prethodnih dana pojavila se informacija da nekim korisnicima nisu uplaćeni dječiju dodaci za jul ove godine.

Marija Šerifović upala na profil Zvezda Granda, pa se obratila: "Niste svjesni kakvu ste grešku napravili"

Srijeda, 27.09.2023 | 08:52

"Ko vam najviše ide na živce od članova žirija?", pitala je Marija, a zatim rekla da će uskoro objaviti i rezultat ankete.

Maturant i učenik kojem je prijetio startnim pištoljem dali izjave, biće saslušani i ostali svjedoci

Srijeda, 27.09.2023 | 08:38

Osnovno državno tužilaštvo u Bijelom Polju formiralo je predmet povodom događaja ispred Srednje elektro-ekonomske škole u Bijelom Polju, kada je jedan od učenika potegao startni pištolj.

Da li volite NAR? Ovo su njegova LJEKOVITA SVOJSTVA

Srijeda, 27.09.2023 | 08:34

Ljekovita svojstva nara su se koristila kroz istoriju, koja seže hiljadama godina unazad.

Sahat kula ispisala istoriju: Preživjela i zemljotres i bombardovanje

Srijeda, 27.09.2023 | 08:14

Prije Drugog svjetskog rata, Podgorica se prostirala oko Stare i Mirkove varoši, a jedan od značajnijih spomenika iz tog perioda je čuvena Sahat kula, simbol grada.

Solistički koncert francuskog pijaniste Aima Pagina u velikoj sali KIC-a

Srijeda, 27.09.2023 | 07:58

Pijanista Aimo Pagin (Aimo Pađin), jedan od najznačajnijih francuskih pijanista svoje generacije, prirediće solistički koncert u petak, 29.septembra, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.