Utorak, 14.06.2022 | 14:08
IZVOR: rts.rs

Zašto plačemo dok GLEDAMO film? Da li je to dokaz emocionalne SLABOSTI ili INTELIGENCIJE?

Mnogi su se našli u situaciji da zaplaču, ili im se čak nekontrolisano oteo jecaj tokom gledanja filma.




Foto: Ilustracija/ Unpslash.com

Lista filmova koji su većini gledalaca izmamili suze je velika, ali se uobičajeno plakanje smatra znakom slabosti, a ne emocionalne stabilnosti.

Kako bi sakrili suze, krenemo da razgovaramo sa „suvookim“ prijateljima kako ovi ne bi otkrili da smo se rasplakali, ali najpre ispod oka provjerimo da li su se i njima zasijale oči. Neki pak hrabro izvade maramicu i bez ustezanja brišu suze i duvaju nos.

Zašto plačemo dok gledamo film ili čitamo knjigu? Da li je to znak emocionalne slabosti (i zato to skrivamo od svojih prijatelja) ili pokazatelj snage – dokaz emocionalne inteligencije?

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Dobri filmovi su pažljivo napravljeni da nas angažuju i uvuku u svoju priču. Oni nas prenose u svijet svojih likova – da posmatramo svijet njihovim očima, da imamo ista osjećanja, pa čak i da se u nekim slučajevima potpuno identifikujemo sa likom. Znamo da filmovi nisu stvarni, ali smo toliko zaokupljeni da  emotivno reagujemo kao da jesu.

Neki su zasnovani na istinitim pričama, a saznanje o tome ih čini još moćnijim. Emocionalni potencijal nekih filmova je zadivljujuć, i ne zovu ih uzalud melodrame.

Hormon ljubavi

Neurolog Pol Zak proučavao je efekte ubjedljivih priča, pokazujući da njihovo gledanje može izazvati oslobađanje oksitocina.

Oksitocin je najpoznatiji po svojoj ulozi tokom porođaja i dojenja, jer povećava kontrakcije tokom porođaja i stimuliše mliječne kanale. Takođe se oslobađa kao odgovor na pozitivan fizički kontakt – grljenje, ljubljenje, seksualnu intimnost, pa čak i maženje životinja – kao i kroz pozitivne društvene interakcije. Zbog toga je nazvan „hormonom ljubavi“.

Kao društvene životinje, naš opstanak zavisi od društvene povezanosti, a oksitocin je kritičan. Pomaže nam da se identifikujemo i povežemo sa našom primarnom porodicom i zaštitnim društvenim grupama.

Prema drugom neurologu Robertu Fremkeu, nedavna istraživanja pokazuju da oksitocin ima još širi uticaj i deluje kao „pojačivač“, podiže moždanu aktivnost u vezi sa onim što trenutno doživljavamo.

Dakle, iako oksitocin može biti biološki usmjeren na obezbjeđivanje jakih društvenih veza, on takođe služi za poboljšanje emocionalnih reakcija.

Plakanje u filmovima je znak da je oksitocin pokrenut vezama koje osjećate zbog posrednog društvenog iskustva. Filmska priča je zaokupila vašu pažnju i izazvala emocije.

Oksitocin je tada povezan sa pojačanim osjećanjima empatije i saosjećanja, dodatno pojačavajući osjećanja društvene povezanosti i još više obraćate pažnju na osjećanja likova u filmu. Otuda iznenadni emocionalni izliv!

Empatija je znak snage

Empatija je ključna komponenta emocionalne inteligencije.

Emocionalna inteligencija je sposobnost da identifikujete i regulišete sopstvene emocije i da razumijete i upravljate emocijama drugih.

Prema psihologu Danijelu Golemanu, empatija je jedna od pet ključnih karakteristika emocionalne inteligencije, zajedno sa samosvjesnošću, samoregulacijom, motivacijom i socijalnim vještinama.

Pokazalo se da je visoka emocionalna inteligencija povezana sa uspješnim liderstvom, profesionalnim uspjehom i akademskim postignućem, kao i boljim društvenim i intimnim odnosima. Povezan je sa psihičkim i fizičkim zdravljem i blagostanjem, a veća emocionalna inteligencija pomaže u suočavanju sa stresom i konfliktima.

Plakanje kao odgovor na film otkriva visoku empatiju, društvenu svijest i povezanost – sve aspekte emocionalne inteligencije. Kao takav, to je pokazatelj lične snage prije nego slabosti.

Otvoreno jecanje može biti poseban znak snage, jer pokazuje da se osoba ne plaši da pokaže svoju emocionalnu reakciju drugima.

Plakanje nije znak slabosti

Razlog zbog kog se plakanje uz film smatra znakom emocionalne slabosti je taj što se plakanje, posebno plakanje kao odgovor na bol drugih, vidi kao stereotipno žensko ponašanje.

Dodajte tome da je oksitocin, i njegov odnos sa empatijom i društvenim vezama, snažno povezan sa rađanjem dece, i uspostavlja se veza plač–žensko–slabost.

Ali nema ništa slabo u demonstriranju svoje emocionalne inteligencije. Emocionalni plač je jedinstveno ljudsko ponašanje. Dobri filmovi nas ugrađuju u drugi svijet, izazivaju snažne emocije i pokreću biološke procese u našem mozgu.

Kada vas iznenada preplave suze, pokazujete snažnu empatiju. Zato budite ponosni na svoju emocionalnu inteligenciju – i možda potražite neki film za plakanje kako biste provjerili emocionalne reakcije svojih prijatelja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Budva - Uhapšen osumnjičeni za silovanje

Subota, 20.04.2024 | 14:26

Službenicima Odjeljenja bezbjednosti Budva je 17. aprila prijavljeno od strane Hitne medicinske pomoći Budva da je u njihove prostorije pristupilo žensko lice, strana državljanka, na ukazivanje ljekarske pomoći kojom prilikom im je saopštila da je silovana prethodnog jutra od strane njoj nepoznate muške osobe, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Drobnjak: Energija, želja i fokus moraju da budu na nivou za pobjedu nad Zvezdom

Subota, 20.04.2024 | 13:38

Košarkaši SC Derbija u ponedjeljak dočekuju Crvenu zvezdu u drugom meču četvrtfinala ABA lige. Plejmejker "studenata" Igor Drobnjak kazao je da ukoliko ponove energiju, želju i fokus iz prvog okršaja u Beogradu, mogu da ugroze favorita.

TIK TOK pokrenuo svog rivala Instagramu - Pogledajte kako IZGLEDA ta aplikacija

Subota, 20.04.2024 | 13:12

TikTok je postupno počeo da otvara pristuo svojoj verziji rivala Instagramu - aplikaciji TikTok Notes.

"Momenat u EU integracijama previše dobar da bi ga Crna Gora propustila"

Subota, 20.04.2024 | 13:02

Predsjednik Vlade Milojko Spajić ugostio je delegaciju GIZ-a (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju).

Višemjesečna istraga „Drivers“: Policija procesuirala četiri osumnjičene osobe

Subota, 20.04.2024 | 12:34

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala, Odsjeka za borbu protiv droga, uz podršku službenika Odjeljenja bezbjednosti Nikšić, realizovali su višemjesečnu istragu pod kodnim nazivom "Drivers". Izvršeni su pretresi na više lokacija u Nikšiću i procesuirana su četiri lica, osumnjičena za krivična djela u vezi sa zloupotrebom narkotika, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Obratite pažnju - Ovo su mjesta na kojima ULJE ne bi trebalo da stoji

Subota, 20.04.2024 | 12:18

Često pravimo osnovne greške u skladištenju ulja.

PES: Milatović, Abazović i Medojević da dokažu da su protiv saradnje sa DPS-om u Podgorici

Subota, 20.04.2024 | 12:01

Inicijativa opozicije za smjenu aktuelne gradonačelnice Olivere Injac nije utemeljena iz razloga što je Skupštini Glavnog grada Izvještaj o radu gradonačelnice, organa uprave, posebnih službi Glavnog grada za 2023. godine upućen Skupštini Glavnog grada 29. marta tekuće godine, saopšteno je iz Pokreta Evropa sad (PES).

SUDAR na putu Nikšić-Plužine, tri osobe teško povrijeđene

Subota, 20.04.2024 | 11:42

Tri osobe teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila sinoć u mjestu Grebice, na putu Nikšić-Plužine.

Milatović: Crna Gora da bude istrajna u profesionalizaciji bezbjednosnih službi

Subota, 20.04.2024 | 11:09

Crna Gora mora bude bezbjedna za one koji u njoj žive, ali i za one koji dolaze da je posjete zbog čega moramo biti istrajni u procesu profesionalizacije bezbjednosnih službi, poručio je predsjednik Crne Gore, Jakov Milatović.

Injac: Podgorica postaje sve privlačnija kao partner u brojnim međunarodnim projektima

Subota, 20.04.2024 | 10:46

"Zelena agenda Glavnog grada obuhvata unapređenje javnog prevoza uz digitalizaciju usluga, unapređenje biciklističke infrastrukture, proširenje urbanih zelenih površina i pošumljavanje okolnih brda kako bismo stvorili zeleni pojas oko grada”, kazala je prof. dr Olivera Injac govoreći na panelu Povelje gradonačelnika za energiju i klimu – Vizija za Jugoistočnu Evropu, a u sklopu generalne Skupštine NALAS-a u Baru.