Srijeda, 22.06.2022 | 11:11
IZVOR: meridianbetsport.me

Dragan Gačević za Meridian Sport: Filozofija treninga se mijenja uz nova saznanja i trendove

Fizička sprema u ekipnim ali i individualnim sportovima u velikom broju slučajeva je odlučujući faktor na putu ka dobrim rezultatima.




Foto: arhiva, KK Mornar Bar

Jedan od onih koji mnogo vremena posvećuje pripremi sportista, većim dijelom košarkaša, je Podgoričanin Dragan Gačević.

Četrdesetjednogodišnji kondicioni trener govorio je za Meridian Sport o svojoj izuzetno bogatoj karijeri tokom koje je radio sa vrhunskim sportistima, ali i prirodi svog posla.

U današnje vrijeme fizička sprema je sve bitniji faktor u svim sportovima. Na koji način pripremate ekipu?

Bavim se poslom kondicionog trenera u košarci već 15 godina i mogu reći da je svake sezone pripremni period izgledao drugačije. Razlozi za to su različiti. Sastav ekipe, različiti zahtjevi tj zadaci koje treba riješiti u treningu, različiti uslovi za trening su ono što je bilo drugačije svake sezone. Uz to i moja filozofija treninga se mijenjala uz nova naučna saznanja i nove trendove koji su se pojavljivali svih ovih godina. Ja sam kreirao neki svoj stil rada, koji je prepoznatljiv ali isto tako promjenjljiv i podložan korekcijama u zavisnosti od okolnosti. Pratim trendove ali im svakako ne robujem i smatram da jednostavne stvari ne treba komplikovati da bi izgledale atraktivno. To je zamka u koju mlađe i neiskusne kolege mogu upasti u moru informacija koje su dostupne na internetu.

Koliko vremena igrači posvećuju Vašem načinu treninga?

Trajanje samog treninga je takođe promjenljivo u zavisnosti od perioda u sezoni kao i od ciljeva datog treninga. Kada je u pitanju rad sa ekipom, u pripremnom periodu je to nešto duže. Treninzi snage u teretani u pripremnom periodu od sat do sat i 30, dok se treninzi kondicije na terenu sprovode nekada kao pojedinačni trening i tada traje nešto duže, npr sat do sat i 30, a nekada integrisani u košarkaški trening kada traju nešto kraće, npr 30-45’.

Kada krene sezona i utakmice, treninzi snage traju nešto kraće, 30-45 minuta, dok se kondicija sprovodi kroz košarkaške vježbe. U tom periodu ja radim pripremu za trening i zagrijevanje koje traje od 20-30’ po treningu.

Radili ste individualno sa velikim brojem igrača, između ostalih i sa Nikolom Vučevićem? Koliko je teško pripremiti igrača koji igra u najjačoj ligi na svijetu?

Radio sam sa više košarkaša iz Crne Gore i inostranstva, ali poslednjih 6 godina ekskluzivno sa Nikolom Vučevićem. Jako je zahtjevno, ali je prije svega velika čast raditi sa takvim čovjekom i sportistom.

Njegov pripremni period je jako specifičan jer u zavisnosti od plasmana njegove ekipe može trajati od 2 pa i do 4 i po mjeseca, što je jako dug period. Nakon što se potpuno odmori 2 nedelje, krećemo sa prvim aktivnostima, prolazimo različite faze pripreme i postepeno podižemo obim pa intenzitet rada. Uz praktikovanje drugih aktivnosti, kao što su plivanje, veslanje, tenis, borilački sportovi, vožnja bicikla i slično, ja koordiniram i učešće drugih stručnjaka u tom procesu, od košarkaških trenera, fizioterapeuta, kiropraktičara, nutricioniste i tako dalje.

Fizički zahtjevi NBA lige su jako visoki, ali Nikola se godinama unazad jako dobro nosi sa tim, čak i dominira u nekim fizičkim segmentima igre, kao npr skok. Nikola je pravi primjer za mlade sportiste, kako treba se ponaša pravi profesionalac.

Period za nama je bio izuzetno težak zbog pandemije. Kako ste se Vi snašli u toj situaciji?

Prije svega, nadam se da je taj period iza nas i da se neće vraćati. Bilo je jako teško i zahtjevno, putovanja su bila teža i zahtjevnija nego inače. Ne znam ni sam koliko puta sam uradio PCR test, ali sigurno je taj broj trocifren. Kada je u pitanju trening, imao sam samo jedan slučaj da nakon prelezanog virusa igrač ne dobije dozvolu da se vrati trenažnim aktivnostima, a u ostalim slučajevima taj period povratka na teren nakon dozvole ljekara je trajao od jedne do 3 nedelje, u zavisnosti od težine simptoma. Svakako, vrlo rizičan period je za nama, čije će se posledice sagledavati i u narednom periodu.

Iza sebe imate zavidnu karijeru. Postoji li razlika između rada u inostranstvu i u Crnoj Gori?

Od 14 sezona iza mene 7 sam proveo u Crnoj Gori, a 7 van nje.

Najviše razlika ima van terena, kada je u pitanju organizacija života. Što se tiče samog rada, ne bih rekao da postoje velike razlike. Svakako da blizina porodice i prijatelja može pozitivno da utiče i na sami rad, ali najveću razliku prave uslovi za rad u datom klubu.

Postoji li neki angažman koji biste posebno izdvojili?

Ne bih izdvajao nijedan angažman kao bolji ili lošiji od drugih. Svaki klub u kojem sam radio ima posebno mjesto u mom srcu.

Prvu pravu šansu sam dobio u Budućnosti, klubu iz mog grada i to ću zauvjek pamtiti, napustio sam ljetnji posao u Americi da bih se vratio i prihvatio posao. Proveo sam 5 divnih godina i učestvovao u vraćanju Budućnosti na najveću scenu.

Nakon toga sam 4 godine proveo u Crvenoj Zvezdi, doživio nevjerovatne trenutke, osjetio nevjerovatnu količinu emocija prema klubu na svakom koraku, stekao punu afirmaciju a klub je osvojio 9 trofeja u tom periodu.

Nakon toga 2 i po godine u Bajernu je bilo veliko iskustvo, najviše životno, a takođe jako uspješno, 2 puta smo bili prvaci Njemačke.

Poslednje 2 sezone sam proveo u Mornaru iz Bara, gdje sam dočekan sa velikim uvažavanjem i sjajnim gostoprimstvom po kojem se klub prepoznaje i to treba istaći. Klub ima vrhunske uslove za rad, pamtiću zauvjek sjajno druženje i neke velike pobjede kako u Aba ligi tako i u Evropi!

KOMENTARI (10)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
nika
22.06.2022 19:07

Gacevic je odlican trener nema sta!!!

0 0
vida
22.06.2022 19:50

Sa ovakvim profesionalcem daleko ce dogurati

0 0
dimitrije
22.06.2022 20:12

Koliko je on iskusan...nema sta ,sa njim mogu samo napredovati!!!

0 0
vuk
22.06.2022 20:24

Ovaj covjek je pravi znalac zna sta je potrebno igracima...dobar trenin i disciplina...i dostz novina u treninzima

0 0
natasa
22.06.2022 21:28

Vrhunski trener..sa njim na duge staze do uspjeha

0 0
sonja
22.06.2022 23:01

Jedan od najboljih...priseban i normalan

0 0
vukasin
22.06.2022 23:10

Sve pohvale na intervju Draganu sve najbolje i jos vise uspjeha

0 0
dusan
22.06.2022 23:11

Jedan od najboljih samo naprijed

0 0
srdjan
22.06.2022 23:25

Iskustvo ima veliko..dosta ce nauciti od njega

0 0
angelina
23.06.2022 00:25

Dragan ima dosta iskustva tako da ne sumnjam u njegiv rad

0 0

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.