Četvrtak, 23.06.2022 | 13:37
IZVOR: rts.rs/CNN/The Economist

Dobra zdravstvena zaštita, kultura, zabava,... Ovaj grad ima NAJBOLJE USLOVE ZA ŽIVOT

Ovaj grad je odnio laskavu titulu...




Foto: Ilustracija, Pixabay

Glavni grad Austrije, Beč, preuzeo je prvo mjesto novozelandskom gradu Oklandu, i ponovo se pozicionirao kao grad koji ima najbolje uslove za život, navodi se u godišnjem izvještaju Ekonomista.

Godišnju rang listu gradova najboljih za život u svijetu upravo je objavila „Ekonomist intelidžens junit“ (EIU), a Globalni indeks uslova života za 2022. pokazuje neke značajne razlike u odnosu na prethodnu godinu.

EIU, koja je sestrinska organizacija magazina Ekonomist, rangirala je 173 grada širom svijeta na osnovu različitih faktora, uključujući zdravstvenu zaštitu, stopu kriminala, političku stabilnost, infrastrukturu i pristup zelenim površinama.

U upravo objavljenom izvještaju, Beč koji je na njihovoj rang listi početkom 2021. godine pao na 12. mjesto zato što su njegovi muzeji i restorani tikom pandemije koronavirusa bili zatvoreni, ponovo se vratio na prvo mjesto, na poziciju koju je imao 2018. i 2019. godine.

„Stabilnost i dobra infrastruktura glavne su čari grada za njegove stanovnike, uz dobru zdravstvenu zaštitu i mnoštvo mogućnosti za kulturu i zabavu", navodi se u izvještaju.

Melburn je zadržao svoje mjesto među prvih deset najpoželjnijih gradova za život na svijetu, ali su drugi australijski gradovi koji su bili u prvih deset, kao što su Brizbejn, Adelaida i Pert pali na 27, 30. i 32. mjesto.

Foto: Ilustracija, Pixabay

Glavni grad Ukrajine, Kijev, ove godine nije uključen u razmatranje s obzirom na oružani sukob sa Rusijom od kraja februara, dok su ruski gradovi Moskva i Sankt Peterburg pali na rang listi zbog „cenzure“ i uticaja zapadnih sankcija. Moskva je pala za 15 mjesta, dok je Sankt Peterburg pao za 13 mjesta.

Među prvih deset, šest evropskih gradova

Nakon austrijske prestonice sljede prijestonica Danske, Kopenhagen i švajcarski Cirih. Drugi švajcarski grad Ženeva bio je šesti, njemački Frankfurt sedmi, a holandski Amsterdam deveti.

Kanada je takođe dobro prošla. Kalgari je zauzeo zajedničku treću poziciju, a slijede Vankuver na petom mjestu i Toronto na osmom mjestu.

Japanska Osaka i australijski Melburn podijelili su 10. mesto. Glavni grad Francuske, Pariz, zauzeo je 19. mjesto, 23 mjesta više u odnosu na prošlu godinu. Glavni grad Belgije, Brisel, bio je 24, odmah iza kanadskog Montreala.

Melburn je sedam godina nosio titulu najboljeg grada za život na svijetu od 2011, prije nego što ga je 2018. prestigao Beč.

Na ovogodišnjoj rang listi, glavni grad Velike Britanije, London, bio je 33. grad na svijetu po kvalitetu života, pet mjesta iza Mančestera na 28. Španska Barselona i Madrid zauzeli su 35. odnosno 43. mjesto. Italijanski Milan je na 49. mestu, američki grad Njujork na 51, a kineski Peking na 71. mjestu.

Glavni grad Libana, Bejrut, koji je opustošen eksplozijom u luci 2020. i koji se bori sa teškom finansijskom krizom, nije uvršten u rangiranje poslovnih destinacija.

Glavni grad ratom razorene Sirije, Damask, zadržao je svoje mjesto najmanje pogodnog za život na planeti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.

Odović: Na prostorni plan stiglo više od 200 PRIMJEDBI, činimo sve da ga USVOJIMO u septembru

Petak, 19.04.2024 | 15:09

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović kazao je da u tom resoru rade sve da prostorni plan bude donijet najkasnije u septembru.

EPCG i CGES potpisali Ugovor o agregatu A8 za Hidroelektranu Perućica

Petak, 19.04.2024 | 14:33

Izvršni direktori Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES), Ivan Bulatović i Ivan Asanović, potpisali su danas u Podgorici Ugovor o izgradnji infrastrukture za priključenje agregata A8 u Hidroelektranu (HE) Perućica (snage 58.5 MW) na prenosni sistem.

Asanović: LIDL kupio zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice i logističkog centra

Petak, 19.04.2024 | 12:32

Njemačka kompanija Lidl kupila je zemljište u Zeti za otvaranje prodavnice, a uputila im je i pismo namjere da želi da kupi 200 hiljada kvadrata u toj Opštini gdje bi otvorila logistički centar.

TUGA - Umrla bivša voditeljka Pinka Bojana Janković

Petak, 19.04.2024 | 22:17

Tuga...

Jelena Perović saslušana kod sudije za istragu, čeka se odluka o pritvoru

Petak, 19.04.2024 | 21:31

Direktorica Agencije za sprječavanje korupcije (ASK) Jelena Perović saslušana je večeras kod sudije za istragu Višeg suda koji će se izjasniti o prijedlogu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) da joj se odredi istražni pritvor.

VIDEO - MekDonalds predstavio prvi MIRISNI BILBORD na svijetu, miriše na ovo jelo

Petak, 19.04.2024 | 20:09

Ako osjetite miris kultnih McDonald'sovih krompirića dok se šetate ulicom u Amsterdamu, postoji šansa da se, umjesto u blizini McDonald'sa, nalazite u blizini mirisnog reklamnog panoa.

Čarapić: Sastanak o Šavniku najvjerovatnije 29. aprila

Petak, 19.04.2024 | 19:17

Početak dijaloga predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku najvjerovatnije će započeti 29. aprila, saopštio je šef Poslaničkog kluba Pokreta,,Evropa sad“ i kopredsjedavajući Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu Vasilije Čarapić.

Pjesma koja je HIT na svim društvenim mrežama, a niko NE ZNA da je pjeva POZNATI GLUMAC

Petak, 19.04.2024 | 18:48

Ako ste bili na TikToku posljednjih mjesec dana, sigurno ste bar jednom čuli pjesmu „End of Beginning“, koja je viralna na ovoj društvenoj mreži. U pitanju je lagana, donekle nostalgična pjesma, koja sa svojim zvukom sa dosta sintisajzera evocira osamdesete.

Đeljošaj: POZDRAVLJAM rad Novice Vukovića, sistem ZREO da uspostavi mehanizme samokontrole

Petak, 19.04.2024 | 18:32

U potpunosti podržavam rad svog kolege ministra finansija i pozdravljam odluku da Budžetska inspekcija bude aktivirana u pravom smislu te riječi, poručio je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja, Nik Đeljošaj.

Hari će IZGUBITI titulu princa?

Petak, 19.04.2024 | 18:23

Iako su svjeni da princ neće doći na presto i vladati kao monarh, očekivali su da će mu nekako uvijek ostati „dii” otadžbine.

SDT traži PRITVOR do 30 DANA za Jelenu Perović

Petak, 19.04.2024 | 18:07

Specijalno državno tužilaštvo predložilo je Višem sudu da se odredi pritvor do 30 dana direktorici Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jeleni Perović, saznaje TVCG.

Spajić: Budžetska straža najzad PROFUNKCIONISALA

Petak, 19.04.2024 | 17:58

Predsjednik Vlade Milojko Spajić kazao je da je "budžetska straža Crne Gore najzad profukcionisala".

ZZZCG će AKTIVNIJE posredovati između poslodavaca i nezaposlenih

Petak, 19.04.2024 | 17:52

Na poziv ministarke rada i socijalnog staranja, Naide NišićIskazane potrebe privrede biće analizirane od strane ZZZCG, u dijelu posredovanja između poslodavaca i nezaposlenih lica, kroz poseban angažman zaposlenih u Zavodu, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalng staranja.