Petak, 24.06.2022 | 12:05
IZVOR: Kolektiv.me

U Bijelu stigao plutajući dok za remont NAJVEĆIH JAHTI na svijetu

U nekadašnje brodogradilište u Bijeloj stigao je plutajući dok koji je, kompanija Adriatic 42, odnosno konzorcijum koji čine Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai, kupila za potrebe servisiranja i remonta jahti.




Foto: Adriatic 42

Impresivni dok, koji je u Crnu Goru stigao iz renomiranog turskog brodogradilišta Hat-San, prvi je i ključan uslov za pokretanje remonta i održavanje superjahti.

Prema riječima predsjednika Borda direktora Adriatic 42, dr Rada Antolovića, dolazak plutajućeg doka mnogo je više od običnog događaja, kako za Boku Kotorsku, tako i za cijelu Crnu Goru.

„Riječ je o objektu koji će zasigurno promijeniti poziciju Crne Gore na svjetskoj jahting mapi. U pitanju je dok nove generacije vrijedan više miliona dolara, dugačak 180 metara, širok 37 metara sa kapacitetom od 10.000 tona teretnih plovila, što mu omogućava da primi najveće svjetske jahte. Pored pristaništa i raznih drugih investicija, nabavili smo i novi travel lift od 720 tona, najveći te vrste u regionu. Do sada smo u projekat investirali 40 miliona eura, kako bismo ispunili naš glavni cilj – da postavimo temelje za preporod industrije brodogradnje i remonta, ali sada na potpuno novi, moderniji i održiviji način“, kazao je predsjednik Borda direktora Adriatic 42, dr Rado Antolović.

Antolović poručuje da je dugoročna posvećenost akcionara Adriatic 42 i menadžmenta da otpočne rad prve faze jedinstvenog Maga Yacht Repair & Maintenance objekta prije kraja godine.

„Želio bih da istaknem važnost podrške koja stiže od predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića i predsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića koji su prepoznali značaj projekta koji predstavlja veliku prekretnicu u servisiranju i remontu jahti i koji će upotpuniti kompletnu ponudu vlasnicima jahti“, poručio je dr Rado Antolović.

Foto: Adriatic 42

Izvršni direktor Adriatic 42 Pol Džon Grej navodi da pokretanje projekta ovakvih gabarita podrazumijeva i angažovanje brojnih stručnjaka, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva.

„U ovom trenutku na projektu je zaposleno preko 20 ljudi iz Crne Gore, a taj broj će konstantno rasti. Cilj nam je da, brojni lokalni stručnjaci iz raznih oblasti, dobiju svoju priliku i daju svoj ekspertski doprinos. Znamo kakvu je tradiciju imalo nekadašnje Brodogradilište u Bijeloj, i želimo da sav stručni potencijal iskoristimo te zajednički transformišemo ovo mjesto i vratimo mu nekadašnju slavu. Takođe, već smo uspostavili saradnju sa brojnim lokalnim izvođačima radova, koji će biti dio ove velike priče za Crnu Goru”, naveo je Grej.

Iz kompanije Adriatic 42 poručuju da će posebna pažnja biti posvećena zaštiti životne sredine, jer će nova i modernija oprema omogućiti energetski efikasniji način poslovanja i pametno korišćenje alternativnih izvora energije, u skladu sa najvišim ekološkim i bezbjednosnim standardima za sprečavanje zagađenja životne sredine.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
jes
25.06.2022 10:36

Prodali svoj dok u bescjenje a kupili drugi za skupe pare

2 0

OSTALE VIJESTI

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Novi VOLI u Staroj Varoši

Srijeda, 24.04.2024 | 09:10

U Staroj varoši, u srcu Podgorice novi Voli market otvara svoja vrata 26. aprila u 10h.

"Cijene goriva zavisiće od dešavanja na Bliskom istoku"

Srijeda, 24.04.2024 | 08:41

Iako cijene nafte na svjetskim berzama trenutno padaju, u Crnoj Gori rastu pa su od početka godine uvećane i do 20 centi po litru. Hoće li biti stabilizacije na tržištu, u ovom trenutku, ocjenjuje za Radio Crne Gore analitičar Davor Dokić, teško je prognozirati. Sve će zavisiti, kaže, od dešavanja na Bliskom istoku. Na izvršnoj vlasti je, kaže, ako bude ekstremnih povećanja cijena da se, kako je učinila prethodna vlada, odluči na smanjenja akciza na gorivo.

IRF podržao razvoj mladih košarkaških talenata i još jednom pokazao društvenu odgovornost

Utorak, 23.04.2024 | 15:09

Investiciono-razvojni fond i Košarkaški savez Crne Gore potpisali su danas Ugovor o sponzorstvu u cilju pružanja finansijske podrške crnogorksoj košarci i njenoj reprezentaciji.

Volite li smoki? Popularnu grickalicu moguće je napraviti kod kuće i to u zdravijoj verziji

Srijeda, 24.04.2024 | 12:51

Poznato je da je smoki mnogima omiljena grickalica iz djetinjstva, ali ono što mnogi ne znaju jeste da je ovaj popularni proizvod moguće napraviti kod kuće i u zdravoj verziji.

ANIME NIGHT u Cineplexxu i 4 nova filma

Srijeda, 24.04.2024 | 12:49

Novi filmovi na repertoaru bioskopa Cineplexx.

Radulović: Odbori direktora na “testu” nakon godinu dana

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Rad Odbora direktora u državnim kompanijama koje posluju u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva nakon godinu dana biće analiziran, poručio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović tokom predavanja studentima Ekonomskom fakulteta u Podgorici koji nastavu prate na engleskom jeziku.

Sreća će se useliti u kuću, a pare u novčanik: Samo nabavite jedan predmet i postavite ga blizu ulaznih vrata

Srijeda, 24.04.2024 | 12:30

Ovaj predmet može da se drži ne samo u kući, već i na radnom mjestu.

Milović: Budva mora opet postati najprivlačniji grad za život i rad

Srijeda, 24.04.2024 | 12:35

Sistemsko urušavanje, neprepoznatljivost, stihijski razvoj, loši međuljudski odnosi, stanje komunalnog reda, pad sportskih rezultata, kulturna devastacija, negativni imidž, afere, korupcija, pad sistema vrijednosti, predstavljaju vrlo teško stanje u našem gradu koje traje skoro deceniju. Budva kao nekada vodeća turistička destinacija je nažalost izgubila vodeću poziciju grada koji diktira tempo razvoja Crne Gore, saopštio je nosilac liste nosilac liste “Budva može bolje” prof. dr Nikola Milović.

"Rafa može da osvoji Rolan Garos - ako se povrijede Alkaras, Đoković, Siner i ostali"

Srijeda, 24.04.2024 | 12:10

Bivši trener i stric Rafaela Nadala, Toni je govorio za "As" posle drugog uzastopnog turnira Španca bez pauze.

Mekan i pun ukusnih sjemenki: Pripremite BRZI POSNI HLJEB

Srijeda, 24.04.2024 | 11:53

Posni hlebovi su pravo olakšanje zbog njihove brze i jednostavne pripreme.

Nikola Rokvić PJEŠKE prešao preko 30 kilometara, otkrio koliko je novca sakupljeno od kada je krenuo na put

Srijeda, 24.04.2024 | 11:41

Nikola Rokvić oglasio se kratkim videom u kojem je saopštio koliko novca je "Fondacija Porodica" koju je osnovao sa suprugom Bojanom prikupila za dva dana, od trenutka kada je on krenuo u svoju humanu misiju i hodočašće.

Spajić: Građani ne treba da strahuju, penzije neće pobjeći

Srijeda, 24.04.2024 | 11:20

Građani ne treba da strahuju za svoje penzije, saopoštio je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Na Medicinskom fakultetu u Podgorici od sada i specijalizacije iz ANESTEZIJE i URGENTNE MEDICINE

Srijeda, 24.04.2024 | 10:59

U cilju stručnog usavršavanja doktora medicine na Mediciinskom fakultetu u Podgorici, pored postojećih specijalizacija iz radiologije i porodične medicine, uvedene su još dvije i to iz oblasti anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i specijalizacija iz urgentne medicine, što je i utvrđeno Pravilnikom o specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih sradanika, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja.