Nedjelja, 26.06.2022 | 10:02
IZVOR: rtcg.me

Demokrate: Podnijele ŽALBU protiv Odluke o izboru 43. Vlade

Poslanici Demokratske Crne Gore podnijeli su Ustavnom sudu Crne Gore Ustavnu žalbu protiv Odluke Skupštine Crne Gore od 28. aprila o izboru predsjednika i članova 43. Vlade Crne Gore, saopšteno je iz stranke Alekse Bečića.
Foto: Vlada Crne Gore

Poslanici Demokrata su to učinili zbog, kako su naveli, povrede Ustavom Crne Gore zajamčenih prava i sloboda.

"I to: ustavnog načela vladavine prava (član 1 stav 2); ustavnog načela da se ne može uspostaviti, niti priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje građana na demokratskim izborima u skladu sa zakonom (član 2 stav 3); ustavnog načela da je svako obavezan da se pridržava Ustava i zakona (član 10 stav 2); ustavnog načela da je vlast ograničena Ustavom i zakonom (član 11 stav 3)", navode u saopštenju.

Demokrate u Ustavnoj žalbi navode da je za rješavanje ovog spora, zbog dobro potkrijepljenih razloga, jedino nadležan Ustavni sud.

"Saglasno odredbi člana 148 stav 2 Ustava Crne Gore, konačni pojedinačni pravni akt uživa sudsku zaštitu, pa bi svako eventualno nepostupanje Ustavnog suda po ovoj Ustavnoj žalbi, predstavljalo krešenje prava na pravni lijek garantovanog članom 20 Ustava Crne Gore, kao i kršenje prava na pristup sudu garantovanog članom 6 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda", kaže se u saopštenju.

Poslanici Demokrata tvrde u Žalbi da je osporena odluka nezakonita iz dva razloga - jer je" donijeta na sjednici Skupštine Crne Gore sazvanoj suprotno odredbama člana 89 stav 2 Ustava Crne Gore i odredbama člana 84 Poslovnika Skupštine Crne Gore", te zato što "u konkretnoj pravnoj stvari nije postojao ustavni osnov za donošenje osporene odluke".

"Ukratko, grupa od 46 poslanika koja je sazvala spornu sjednicu Parlamenta na kojoj je izabrana 43. Vlada nije bila ovlašćena za tako nešto. Ovo iz razloga što saglasno gore citiranim odredbama Ustava Crne Gore i odredbama Poslovnika Skupštine Crne Gore, sazivanje sjednice Skupštine Crne Gore u isključivoj je nadležnosti predsjednika Skupštine, a u slučaju da je predsjedniku Skupštine prestao mandat prije isteka vremena na koje je izabran, to ovlašćenje, do izbora novog predsjednika, vrši potpredsjednik Skupštine iz Kluba poslanika koji ima veći broj poslanika", navodi se u saopštenju Demokrata.

Smatraju da je "izvršenim protivpravnim preuzimanjem nadležnosti predsjedavajućeg sjednicom Skupštine..." grupa od 46 poslanika uzurpirala nadležnosti potpredsjednika Skupštine koji vrši dužnost predsjednika Skupštine, i prigrabila za sebe privilegovan položaj u odnosu na ostale poslanike.

"Time je obesmišljen i princip vladavine prava, koji ima za cilj podvođenje funkcionisanja javne vlasti pod djelotvorna pravna ograničenja, radi izbjegavanja arbitrarnosti. U pravnom poretku zasnovanom na vladavini prava neophodno je obezbijediti odeređenost, pristupačnost, predvidljivost i pravnu izvjesnost pravnih normi, na što u svojim stavovima i ukazuje Evropski sud za ljudska prava, stoji, između ostalog u Ustavnoj žačbi 9 poslanika Demokrata", navode iz ove stranke.

Sa druge strane, poslanici tvrde da, kod postojećih ustavnih rješenja, nije postojala ustavnopravna mogućnost da se nova Vlada bira u postojećem mandatu Skupštine Crne Gore.

"Ovo sa razloga što saglasno članu 103 stav 1 Ustava Crne Gore, predsjednik Crne Gore ima ovlašćenje predložiti mandatara za sastav nove Vlade samo u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine, što znači nakon sprovedenih parlamentarnih izbora, a ne nakon polovine mandata postojeće Skupštine. Dakle, Ustav Crne Gore, dao je jasne i nedvosmislene uslove za izbor nove Vlade. Samo nakon sprovedenih parlamentarnih izbora predsjednik Crne Gore ima pravo da u roku od 30 dana od dana konstituisanja Skupštine predloži mandatara za sastav nove Vlade (član 103 stav 1); mandatar za sastav nove Vlade iznosi u Skupštini Crne Gore svoj program i predlaže sastav vlade (član 103 stav 2); a Skupština odlučuje o programu mandatara i predlogu za sastav vlade (član 103 stav 3). Poslanici izvode zaključak da u konkretnoj ustavnopravnoj stvari nije ispunjen nijedan materijalno pravni uslov za izbor predsjednika i članova 43. Vlade Crne Gore", ističe se u saopštenju Demokrata.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Vule
26.06.2022 13:09

Treba dati Ljalju i Momu K. bar jednu polovnu fotelju i biće mirni .

0 0

U julu granicu PREŠLO 74.244 vozila

Subota, 13.08.2022 | 20:23

U julu 2022. godine na graničnim prelazima u Crnoj Gori registrovan je mjesečni prelazak od 874.244 vozila, a glavni razlog čekanja je u saobraćajnoj infrastrukturi, odnosno infrastrukturi graničnih prelaza.

Đurašković obišao povrijeđene sugrađane

Subota, 13.08.2022 | 20:07

Gradonačelnik Prijestonice Cetinje Nikola Đurašković, sa saradnicima, posjetio je danas Klinički centar Crne Gore i na Odjeljenju intenzivne njege razgovarao sa doktorom Blečić o stanju povrijedjenih sugrađana tokom jučerašnjeg tragičnog i bezumnog napada na Cetinju.

Aerodromi raspisali oglas za novog direktora: Ovo su uslovi

Subota, 13.08.2022 | 19:47

Aerodromi Crne Gore raspisali su javni konkurs za izvršnog direktora, nakon što je, prije deset dana, sa ove pozicije smijenjen Goran Jandreoski, a na njegovo mjesto privremeno imenovan pomoćnik direktora za komercijalne poslove Vladan Drašković.

Od utorka pojeftinjenje svih vrsta goriva

Subota, 13.08.2022 | 19:38

Od utorka će na crnogorskim pumpama biti novo pojeftinjenje svih vrsta goriva od devet do 12 centi.

Šaban: Policija odmah REAGOVALA, teško je reći bilo šta drugo

Subota, 13.08.2022 | 19:10

Šef Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Dalibor Šaban kazao je da je policija juče odmah došla na lice mjesta i preduzela sve radnje da ga obezbijedi.

Završeno EP u RUKOMETU do 18. godina: "Lavovi" na 12. mjestu

Subota, 13.08.2022 | 18:32

Muška rukometna reprezentacija Crne Gore na 12. mjestu završila je nastup na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Podgorici.

Kroz EU sistem do svih 63 miliona?

Subota, 13.08.2022 | 17:37

Akreditacija mjera koje obuhvata novousvojeni IPARD III 2021-2027 program podrazumijeva uspostavljanje sistema koji zadovoljava sisteme provjere Evropske unije (EU), odnosno koji je u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima koji upravljaju ovim oblastima. 

Povratak Đine Jauković: "Još ne mogu da vjerujem da opet igram"

Subota, 13.08.2022 | 17:00

Crnogorska rukometašica Đurđina Jauković odigrala je prvi meč nakon teške povrede koju je doživjela u septembru prošle godine.

Božović: Ne postoje riječi koji bi mogli da ublaže nečovječan čin

Subota, 13.08.2022 | 16:49

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović uputio je izraze najiskrenijeg saučešća porodicama nevino stradalih žrtava tragedije koja se dogodila na Cetinju.

VDT formiralo predmet povodom TRAGEDIJE na Cetinju

Subota, 13.08.2022 | 16:45

Više državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet povodom jučerašnje događaja na Cetinju kada je od strane lica V.B, upotrebom vatrenog oružja, ubijeno deset i povrijeđeno šest lica, dok je V.B nakon toga lišen života,  saopštila je za CdM viša državna tužiteljka i rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.