Nedjelja, 26.06.2022 | 21:27
IZVOR: Dan

Brajović: Pandemija nastavlja da se ŠIRI i uzima danak, u Crnoj Gori će RASTI broj zaraženih

Šefica Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u Crnoj Gori Mina Brajović kazala je da pandemija virusa korona nije okončana, te da se tokom ljetnjeg perioda može očekivati rast broja oboljelih i u Crnoj Gori.




Foto: gov.me/S.Matić

„Prema SZO podacima, do sada je u svijetu registrovano više od 537 miliona laboratorijski potvrđenih kovid slučajeva i više od 6,3 miliona smrtnih slučajeva. Najnoviji podaci ukazuju da dolazi do novog rasta broja oboljelih u regionu Evrope", kazala je Brajović. 

Tokom trajanja pandemije, u Evropi je registrovano preko 224 miliona oboljelih i više od dva miliona smrtno stradalih osoba. U toku protekle sedmice zabilježen je znatan broj oboljelih 1,2 miliona i nešto više od 1.900 smrtnih slučajeva. 

Region Evrope učestvuje sa 35,7 odsto u ukupnom broju novooboljelih u svijetu i 26 odsto u ukupnom broju umrlih na globalnom nivou. 

"Tri od deset zemalja u svijetu sa najvećim brojem inficiranih je upravo u regionu Evrope. U proteklih sedam dana registrovan je značajan rast broja oboljelih u nekoliko zemalja EURO regiona: Izrael (61 odsto), Danska (53 odsto), Austrija (50 odsto), Italija (47odsto), Grčka (46 odsto), Holandija (43 odsto), Francuska (33 odsto). Rast broja novooboljelih se još uvijek nije reflektovao u rastu broja hospitalizacija i umiranja“, kaže Brajović. 

Poručuje da je evidentno da pandemija nije okončana, te da se infekcija ponovo širi u svim populacionim grupama različitih uzrasta, posebno u populaciji mlađih osoba.

„Podaci Instituta za javno zdravlje upućuju da je ovo realan scenarij koji možemo očekivati i u Crnoj Gori. Ovaj rast broja oboljelih je zapravo matrica koju smo vidjeli i tokom poslednja dva ljeta. Sve brojke o broju oboljelih treba uzeti sa značajnom dozom rezerve iz razloga što je veliki broj zemalja u značajnoj mjeri redukovao aktivnosti na planu testiranja i sekvenciranja. Jedna od ključnih preporuka SZO zemljama jeste da je neophodno nastaviti sa testiranjem. Ako smo slijepi i ne znamo gdje je virus i šta se sa njim dešava, ne možemo prekinuti lanac transmisije. Virus neće misteriozno iščeznuti, zato što smo prestali da ga "tražimo"., kazala je Brajović.

"Naprotiv, nastaviće da se širi i uzima danak. Budući da su Crna Gora i ostale zemlje u regionu Evrope značjno popustile mjere, realno je očekivati veće nivoe transmisije tokom ljeta. Bez sumnje tome pogoduje u intenzivna interakcija, sve brojnija putovanja kao da se želimo "osvetiti" za protekla dva ljeta provedena sa restrikcijama" ističe Brajović.

Podizanje imuniteta na nivou populacije i ponašanja koja smanjuju rizik infekcije u populaciji starih su od ključnog značaja za prevenciju rasta broja umrlih tokom ljeta. Ključna poruka za građane – ukoliko se niste vakcinisali, učinite to sada. 

"Donesite pravu odluku za sebe i svoje zdravlje, posebno ukoliko ste u kategoriji ranjivih osoba sa veći rizikom od dobijanja teške kliničke slike u slučaju infekcije SARS CoV 2 virusom. Raspoloživi podaci ukazuju da je zahvaljujući vakcinaciji protiv kovida-19 u periodu od 2020. do 2021. godine sačuvano 20 miliona ljudskih života. I dalje dominantan soj je omikron“, zaključuje Brajović.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Gost
27.06.2022 00:32

Trazite testove za ulazak u zemlju. Sto cekate da se masovno rasiri virus?

2 3

Najslavniji NBA klub razmatrao da dovede Vučevića

Utorak, 16.04.2024 | 09:30

Uprava Los Anđeles Lejkersa, najslavnijeg NBA kluba, razmatrala je tokom sezone opciju da u trejdu dovede našeg proslavljenog centra Nikolu Vučevića.

Kolašin: UHAPŠEN osumnjičeni za izazivanje opšte opasnosti i NAPAD na službeno lice

Utorak, 16.04.2024 | 09:26

Policiji je u Kolašinu prijavilo jedno lice da mu je zapaljeno vozilo marke Audi A6, te da je požar lokalizovan od strane Službe zaštite i spašavanja Kolašin, saopšteno je iz UP.

Ova PODGORIČKA NASELJA u SRIJEDU više sati BEZ VODE

Utorak, 16.04.2024 | 09:22

Sedam sati bez vode. 

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.

Da li znate šta znače ove OZNAKE na PARFEMIMA? Stručnjak OTKRIVA kako prepoznati KVALITET

Utorak, 16.04.2024 | 09:05

Na svakom parfemu nalaze se oznake EDT i EDP koje dosta govore o kvaliteu mirisa. Razlika u oznakama je važna, a one su zapravo skraćenice od Eau de Parfum (EDP) i Eau de Toilette (EDT).

Aleksandra Prijović održala koncert, pa priznala - "NE SJEĆAM se kad sam bila ovako BOLESNA"

Utorak, 16.04.2024 | 08:52

Aleksandra Prijović drugi je koncert u Rijeci održala uprkos problemima sa zdravljem.

Konzumacija ove SALATE izaziva najveći broj TROVANJA, tvrde stručnjaci

Utorak, 16.04.2024 | 08:41

U slučaju da ste se ikada pitali koja je najrizičnija namirnica koju možete konzumirati, rezultati nedavnog istraživanja mogli bi vas poprilično iznenaditi.

Ćerka Siniše Mihajlovića TRUDNA: Sin će nositi ime po djedi - "Moj tata je UVIJEK BIO LAV"

Utorak, 16.04.2024 | 08:30

Italijanski mediji objavili su vijest da je ćerka Siniše Mihajlovića, Virdžinija, trudna i da čeka sina!

Savić odbio zahtjev Piperovića, čeka se odluka o pritvoru

Utorak, 16.04.2024 | 06:59

Katnić i Lazović su u nedjelju uhapšeni po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.

Nakon SUNČANIH DANA stiže PROMJENA VREMENA - Utorak u ZNAKU ovih TEMPERATURA

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 22:04

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za utorak najavljuju promjenljivo oblačno vrijeme.