Petak, 01.07.2022 | 20:17
IZVOR: rts.rs

Da li znate šta je KINETOZA? Zbog ovoga je mnogima muka tokom vožnje

Stručnjaci kinetozu definišu kao „bolest kretanja“, a najčešće se manifestuje mučninom, vrtoglavicom, glavoboljom, slabošću, često i povraćanjem.




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Od mučnine pri vožnji, najčešće pate djeca, ali i odrasle osobe mogu da imaju takve probleme.

Kinetoza se u medicini definiše i kao „sindrom loše adaptacije na pokret“, a naziva ima više - morska bolest, automobilska ili avionska mučnina, objašnjava doktorka Bojana Mandić, gošća emisije Magazin na Prvom Radio Beograda 1.

"Riječ je o konfliktnim porukama koje stižu do našeg mozga, odnosno do centra za ravnotežu, koje se nalaze u našem uhu, i onoga što uočavamo vidom. To se može objasniti jednostavnim primjerom kao kada se vozimo u automobilu ili autobusu i sjedimo, i naš centar za ravnotežu uočava da mirujemo, ali, ako pogledamo kroz prozor naše čulo vida dobija informaciju da se krećemo. Tako dolazi do protivrečnih uvida naših čula, što može da izazove mučninu i ostale pomenute tegobe“, navodi doktorica.

Ali zna se da neće svako iskusiti neprijatne simptome kinetoze, već isključivo osjetljivije osobe, dodaje doktorka Mandić. "Najčešće ovaj problem imaju djeca između četiri i deset godina, mada sigurno je da i odrasle osobe, barem u nekom periodu svog života, često dožive ovakve neprijatnosti pri putovanju“.

Simptomi kinetoze su ponekad blagi – od mučnine ili neprijatnosti, do glavobolje, zujanja u ušima, oblivanja hladnim znojem i malaksalosti, a može doći i do ozbiljnijih tegoba, kao što su povraćanje, pad krvnog pritiska, pa čak i kolaps, to jest može doći do toga da osoba izgubi svijedst, što je ipak rjeđa pojava.

O tome kako da ublažimo probleme koje izaziva kinetoza, dr Bojana Mandić kaže:

"Naravno, postoje ljekovi, koji se najčešće uzimaju pola sata prije polaska na put. Oni jesu efikasni, ali su ograničenog dejstva, koje traje oko četiri sata. Ovi ljekovi imaju negativne efekte, izazivaju pospanost i zabranjeni su svima koji upravljaju vozilom. Postoje i neka prirodna rješenja koja mogu da pomognu“, napominje doktorica.

Oni koji pate od mučnina pri putovanju ne treba da sjede pored prozora, a takođe je dobro da se pripreme za putovanje. Prvenstveno je važno da se uzima dovoljno tečnosti, jer svaki osjećaj dehidratacije podstiče mučninu. Takođe, ne treba kretati na put praznog želuca, već pojesti neki lagani proteinski obrok i praviti češće pauze tokom putovanja.

"Đumbir i nana su ljekovite biljke koji mogu da ublaže ove tegobe na putovanju. Bilo šta što sadrži pepermint ublažava probleme sa mučninom“, napominje dr Mandić.

Preporuka je i da se ne gleda u mobilni telefon ili tablet, a doktorka Mandić savjetuje sve koje muči kinetoza da gledaju u daljinu tokom putovanja, da ne prave nagle pokrete glavom, već da se udobno zavale u sjedište i opuste.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Vrijeme SJUTRA: Srijeda u znaku OVIH temperatura

Utorak, 23.04.2024 | 21:57

Promjenljivo do potpuno oblačno, povremeno slaba, rijetko i umjerena kiša očekuje nas sjutra prema podacima Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

"Crna Gora da bude lokomotiva, koja će povući zemlje ZB ka EU"

Utorak, 23.04.2024 | 21:49

Slovenija će Crnoj Gori pružati podršku do kraja puta, a taj put vodi u Evropsku uniju. Nadam se da će Crna Gora biti lokomotiva, koja će povući zemlje Zapadnog Balkana“, istakla je predsjednica Slovenije Nataša Pirc Musar tokom sastanka sa predsjednikom Vlade Milojkom Spajićem.

Nikola Milović nosilac liste DPS-a “Budva može bolje!”

Utorak, 23.04.2024 | 21:32

Na predstojećim lokalnim izborima koji će 26. maja biti održani u Budvi Demokratska partija socijalista nastupiće sa listom kandidata za odbornike u lokalnom parlamentu pod nazivom “Budva može bolje!”, koja će biti predvođena prof. dr Nikolom Milovićem, saopšteno je iz ove partije.

Sam je sebi najgori neprijatelj na putu do sreće: Ovo je najtužniji horoskopski znak

Utorak, 23.04.2024 | 21:09

Osobe rođene u ovom znaku horoskopa poznate su po svojoj neodlučnosti i mračnom razmišljanju, što dovodi do toga da su uvijek nesrećni ili depresivni.

Mandić: Ulazak u Frankofoniju otvorio vrata za jačanje veza između Crne Gore i frankofonih zemalja u različitim sferama

Utorak, 23.04.2024 | 20:52

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić priredio je večeras svečani prijem za članove delegacije Odbora za parlamentarne poslove Parlamentarne skupštine Frankofonije.

Klikovac: Injac, ko govori istinu

Utorak, 23.04.2024 | 20:34

Iz kabineta gradonačelnice Olivere Injac su dostavili informaciju odbornici Anđeli Mićović da je realizacija kapitalnog budžeta osam miliona eura za tri mjeseca. Sekretar za finansije Balša Špadijer je saopštio da je realizacija 3,376 miliona eura, kazao je Andrija Klikovac, šef Kluba odbornika DPS-a u Skupštini Glavnog grada.

Marija Šerifović otkrila zbog čega nije u “Zvezdama Granda”: Ne znam kako će se ovo završiti

Utorak, 23.04.2024 | 19:48

Pjevačica Marija Šerifović nije se pojavila na posljednja dva snimanja muzičkog takmičenja “Zvezde Granda”, a sada se oglasila na svom Jutjub kanalu i otkrila o čemu je riječ.

NIJE SVEJEDNO: Evo koja ženska tašna privlači novac, a koja ga rasipa

Utorak, 23.04.2024 | 19:31

Da li ste znali da je važno i kakva vam je tašna ako želite da imate više novca u životu?

Prekida se postupak protiv okrivljenog za ubistvo Vojičića

Utorak, 23.04.2024 | 19:00

Advokatica Aleksandra Rogošić potvrdila je Portalu Javnog servisa da se prekida postupak protiv Željka M. Vukovića optuženog za ubistvo Srđana Vojičića i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića 24. oktobra 2006. godine.

DPS Budva: Od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da sa porodicom glasa za listu Mikijelja

Utorak, 23.04.2024 | 18:33

Danas je u Budvi zabilježen otvoreni slučaj kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja i poistovjećivanja državnih funkcija sa partijskim, gdje je od preduzetnika za produženje licence za obavljanje taksi prevoza traženo da, zajedno sa članovima porodice, glasa za listu koju predvodi Mladen Mikijelj „Za budućnost Budve – Budva, otvoreni grad”, saopštio je Opštinski odbor DPS Budva.