Utorak, 05.07.2022 | 17:56
IZVOR: nova.rs

Ovo još NIJE VIĐENO - Naučnici napravili PAMETNA SOČIVA: Šta kažete za "ekran" u OKU?

Kad pomislimo na budućnost, odmah se javljaju misli o vještačkoj inteligenciji, čipovima, VR naočarima i drugim uređajima uz pomoć kojih bismo mogli da se oslobodimo pametnih telefona i računara.




Foto: YouTube screenshot/CNET

Pametna kontaktna sočiva kompanije „Mojo“ nas približavaju tom svijetu, budući da sadrže „MicroLED“ displej koji korisnik kontroliše sopstvenim okom.

Kompanija iz Kalifornije radi na svojim pametnim sočivima od 2015. godine, a ideja je slična onoj na kojoj se temelje VR naočare – da se tehnologija proširene stvarnosti smjesti u blizinu očiju, kako bi se korisnicima olakšalo obavljanje svakodnevnih zadataka. „Mojo Vision“ konačno ima prototip koji radi, a ono što radi može i da se isproba.

Ideja sa pametnim sočivima je prevazići glomaznost uređaja - najveću prepreku kada su VR naočare u pitanju. Veliki broj kompanija koje rade na VR tehnologiji pokušavaju da naprave naočare koje podsjećaju na naočare za sunce, ali tehnologija koju uređaj podrazumijeva čini situaciju komplikovanom.

Sočiva bi trebalo da prevaziđu taj problem.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

USTAVNI ODBOR: Svi kandidati ISPUNJVAJU USLOVE za sudiju Ustavnog suda

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:40

Svi prijavljeni kandidati za izbor jednog sudije Ustavnog suda ispunjavaju uslove iz raspisanog javnog poziva, konstatovano je na današnjoj sjednici Ustavnog odbora.

Podgorica: Ovo naselje BEZ VODE do 15 sati

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:37

Stari Aerodrom bez vode nekoliko sati. 

VIDEO: NESVAKIDAŠNJI PRIZOR - 140 kitova pilota se nasukalo u plitkim vodama ušća

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:33

U uvali Tobi na obalama zapadne Australije na oko 250 kilometara od Perta, u blizini Dansboroa, nasukalo se 140 kitova pilota u plitkim vodama ušća.

Nutricionistkinja Novaka Đokovića OTKRIVA šta treba da jedemo PRIJE, a šta POSLIJE TRENINGA

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:30

Ishrana sportista je veoma bitan deo njihovih života, te uopšte ne čudi što se i Novak Đoković 2010. godine odrekao glutena, mliječnih proizvoda i rafiniranog šećera, a smanjio je i unos crvenog mesa.

APEL Ministarstva zdravlja: VAKCINISATI djecu i spriječiti ozbiljne posljedice

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:13

Povodom registrovanog drugog slučaja obolijevanja od morbila u Crnoj Gori, Ministarstvo zdravlja još jednom snažno apeluje na roditelje čija djeca još nisu primila MMR vakcinu, da ih u što kracem roku imunizuju  i na taj način doprinesu sprečavanju širenja ove zarazne i po zdravlje opasne dječje bolesti.

Odbor ODBIO predlog Aleksandre Vuković Kuč da Crna Gora SPONZORIŠE Rezoluciju o Srebrenici

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:09

Odbornica DPS-a Aleksandra Vuković Kuč danas je na sjednici Odbora za međunarodne odnose i iseljenike predložila da se dnevni red dopuni inicijativom da se članovi odbora izjasne o kosponzorstvu Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Vlada PRIHVATILA - Jovanovski i Kardović u Komisiji za POPIS

Četvrtak, 25.04.2024 | 12:04

Prema informacijama Portala RTCG Vlada će prihvatiti predloge opozicije i partija manjinskih naroda da u ih u Komisiji za popis predstavljaju profesor Fakulteta za informacione tehnologije, doktor Srđa Jovanovski i Armin Kardović.

Kovačević: POVEĆATI KAZNEza nepropisno parkiranje

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:53

Nepropisno parkiranje u glavnom gradu idalje jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju gradske službe.

Italijanski recept za FENOMENALNE ŠPAGETE, prave se praktično ni od čega

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:39

Italijani su majstori za pripremu ukusne hrane od vrlo malo namirnica i koje su cijenovno prihvatljive.

Nadal: "NADAM se olimpijskom dublu sa Alkarazom, VOLIO bih to"

Četvrtak, 25.04.2024 | 11:28

Rafael Nadal je potvrdio da želi da igra sa Karlosom Alkarazom u dublu na Olimpijskim igrama u Parizu ovog ljeta.