Četvrtak, 07.07.2022 | 20:12
IZVOR: Žena.rs

SIMPTOMI MOŽDANOG UDARA - Nastupaju naglo i važe isto za sve

Utrnulost ruku i nogu, iskrivljenost jednog dijela lica i teškoće u govoru i opažanju sigurni su znaci moždanog udara. I zato, ako ih ikada osetite, ne tražite izgovor već odmah pozovite Hitnu pomoć.
Foto: Ilustracija, Pixabay

Simptomi moždanog udara nastaju naglo, i isti su kod svih osoba, bez obzira na godine i pol. Starije osobe ih bolje prepoznaju, jer mladi ne očekuju moždani udar i često ih zanemaruju.

"Neprepoznavanje simtoma je najčešće razlog lošeg ishoda bolesti, smrti i teškog invaliditeta. Pacijenti kasno stižu kod ljekara, a vrijeme je u terapiji moždanog udara najznačajnije. Zato i postoji geslo da je vrijeme mozak“ – objašnjava prim. dr Marjana Vukićević, neurolog i v.d. direktor Bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava“.

Dužina trajanja smetnji, kaže ona, može biti različita, nekada i desetak minuta do jednog sata i u tom slučaju se radi o prolaznom moždanom udaru koji ne ostavlja posljedice, ali nosi rizik da se ponovi u jačem obliku.

Trajanje smetnji duže od 60 minuta dovodi do oštećenja moždanog tkiva, a u zavisnosti i od zahvaćenosti dijela mozga ispoljiće se i simptomi.

Najčešći znaci moždanog udara su: iskrivljenost lica, problemi sa govorom, slabost ruke i/ili noge jedne polovine tijela, to isto važi i za trnjenje.

Smetnje sa vidom su čest simptom, gubitak vida na jedno oko, zamućenost vida prilikom gledanja sa oba oka. Iskrivljenost lica najčešće primijete drugi, i objašnjavaju riječima: „Usta su mu otišla u stranu“. Poremećaj govora veoma često dovodi pokretnog pacijenta kod doktora. Smetnje sa govorom se mogu ispoljiti otežanim izgovaranjem riječi, pogrešnim izgovorom, nerazumijevanjem tuđeg govora ili potpunim prekidom govora.

Smetnje sa rukom ili nogom mogu biti blage, u vidu nespretnosti, ispadanja predmeta, saplitanja pri hodu do veoma teških - potpune oduzetosti ruke ili noge, zbog koje može doći i do pada na početku bolesti, sa nerijetko prelomima kostiju.

Trnjenje jedne polovine tijela, ili smanjeni osjećaj dodira, je simptom koji se često zanemaruje. Često se pripisuje lošem položaju prilikom spavanja, problemima sa kičmom. Može se desiti da zbog smetnji sa vidom, pri kojem osoba ne vidi jednu polovinu vidnog polja, prilikom hoda udara u predmete jer ih ne vidi.

Vrtoglavice, glavobolja, povraćanja, nestabilan hod su simptomi moždanog udara u malom mozgu. Glavobolja se više javlja kod moždanog udara koji je posljedica prskanja krvnog suda, ali može biti dodatni simptom i moždanog udara usljed zapušenja krvnog suda.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

“Pobjeda je BLIZU, dolazi bolja budućnost za svu našu djecu uz zajednički rad i trud”,

Subota, 01.10.2022 | 16:07

Kandidatkinja za gradonačelnicu koalicije DF – Za budućnost Podgorice, dr Jelena Borovinić Bojović, danas je obišla TC Gintaš i sa brojnim građanima razgovarala o teškoj ekonomskoj situaciji, visokim nametima, borbi za egzistenciju i saopštila niz predloga kako da se prevaziđe aktuelna kriza.

Cankar: Vlast ne smije biti cilj sam po sebi, vrijeme je za NOVI POČETAK - izbore

Subota, 01.10.2022 | 15:30

Od nekoga za koga se mogao vezati prefiks “game changer” na političkoj sceni do manekena - teze da je u stvari vlast u suprotnosti sa podrškom, da nije nužno imati većinu u skupštini i javnosti, kazao je Anton Cankar, potpredsjednik Savjeta mladih DPS Crne Gore.

Simbolika orhideje u domu - Pogledajte šta znači ako je u spavaćoj sobi, a šta ako je postavimo kraj ulaznih vrata

Subota, 01.10.2022 | 15:14

Orhideje su divan primjer biljke koja istovremeno dodaje ljepotu vašem prostoru i bogata je simbolikom.

Đurović vratila predlog za razrješenje Đukanovića

Subota, 01.10.2022 | 15:00

Predsjednica Skupštine Danijela Đurović vratila je predlog 41 poslanika za pokretanje postupaka za utvrđivanje da li je crnogorski predsjednik Milo Đukanović povrijedio Ustav i za njegovo razrješenje jer, kako je kazala, ta dva postupka moraju biti odvojena.

Korona presjek: 178 novih slučajeva, NEMA preminulih

Subota, 01.10.2022 | 14:53

Dnevni korona presjek.

MESI na meti optužbi za zagađenje: Uradio ono za šta prosječnom čovjeku treba 150 GODINA

Subota, 01.10.2022 | 14:47

Francuski mediji objavili su da je privatni avion Lionela Messija napravio 52 leta u posljednja tri mjeseca, što je uzrokovalo oslobađanje ugljen-dioksida u vrijednosti koju prosječan čovjek ostvari na avionskim putovanjima u rasponu od 150 godina.

VIDEO: Do 100 km/h bi mogao i za manje od 4 sekunde - BMW predstavio XM model o kojem se priča

Subota, 01.10.2022 | 14:21

Reakcije na novi M model se još uvijek ne stišavaju, a priča je dobila zanimljiv dodatak.

Zeleni Evrope u posjeti URI: Podrška za evropsku, ekološku i građansku politiku okrenutu protiv kriminala i korupcije

Subota, 01.10.2022 | 13:51

Na poziv Građanskog pokreta URA visoka delegacija Zelenih Evrope (European Greens) boravi u trodnevnoj posjeti Crnoj Gori, a juče je tom prilikom održana svečana sjednica Predsjedništva partije.

Gejts: Ove zime Evropa bi se mogla suočiti sa "veoma zastrašujućom situacijom"

Subota, 01.10.2022 | 13:18

Osnivač Majkrosofta Bil Gejts rekao je da bi se Evropa ove zime mogla suočiti sa "veoma zastrašujućom situacijom".

Nikola Kojo snima šest dana nedeljno po 12 sati: "Sve zbog prokletog novca, koji je svima "legao na vrat""

Subota, 01.10.2022 | 13:02

Glumac priznao da mu snimanja ne padaju lako.