Petak, 15.07.2022 | 19:29
IZVOR: kolektiv.me

Jesus Gimeno - Koprivica: PRAVOSUDNA imenovanja moraju biti iznad bilo kojeg POLITIČKOG INTERESA

U Skupštini Crne Gore održan je sastanak predsjednika Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Moma Koprivice, sa gospođom Barbarom Jesus Gimeno, zamjenicom šefa jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom Direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju u Evropskoj Komisiji (DG NEAR) ) i Laurom Zampetti, (zamjenicom šefa Političke sekcije).




Foto: skupstina.me

Cilj sastanka je bio upoznavanje  Barbare Jesus - Gimeno sa aktuelnim dešavanjima u Skupštini Crne Gore povodom predstojećih imenovanja u pravosuđu.

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica, uvaženoj gospođi Jesus- Gimeno je približio rad i izuzetno odgovorne nadležnosti Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, navodi se u saopštenju.

Kako su naveli, prvenstveno je govorio o poslovničkoj i zakonskoj obavezi ovog Odbora u vezi predlaganja uglednih pravnika za Sudski i Tuzilački savjet.

"Predsjednik Odbora je prezentovao nedavno realizovanu proceduru saslušanja kandidata za Sudski savjet iz reda uglednih pravnika po raspisanom javnom pozivu. Naročito je apostrofirao da je, osim apsolutnog poštovanja propisane procedure, obezbijeđena maksimalna transparentnost parlamentarnog saslušanja kandidata kroz direktan televizijski prenos u cilju ostvarenja prava javnosti da zna sve. Takođe, proces je bio stručno fokusiran prevashodno na pitanja koja se tiču Sudskog savjeta i pravnog sistema, čime je osigurana kredibilnost procesa", istakli su u saopštenju.

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica, istakao je snažnu riješenost i iskrenu volju da se što prije izvrše pravosudna imenovanja, uvažavajući principe profesionalnosti i nepristrasnosti, i to nezavisno od političkog konteksta jer pravosudna imenovanja i vladavina prava moraju biti iznad bilo kojeg političkog interesa i bilo koje političke inicijative. Istakao je i da će i kao poslanik i kao predsjednik Odbora pratiti evropski put jer je to i naša obaveza i naša potreba. 

 Barbara Jesus-Gimeno je kazala da su izbor uglednih pravnika za Sudski savjet, izbor Vrhovnog državnog tužioca i sudija Ustavnog suda, trenutno prioritet, te da bi se uspješnom realizacijom ovih imenovanja baziranoj na zaslugama, vladavina prava podigla na mnogo veći nivo što je i najvažniji korak Crne Gore na putu Evropskih integracija, saopštili su tokom sastanka.

Jesus-Gimeno je ohrabrena načinom realizacije konsultativnih saslušanja, izrazavajući nadu da će i procedura predlaganja na Odboru a nakon toga odabira u Skupštini proteći u dobroj, transparentnoj i demokratskoj atmosferi. 

Na sastanku je bilo riječi i o potrebi podizanja standarda u borbi protiv korupcije, kao i omogućavanju javne rasprave oko reforme medijskog zakonodavstva, navodi se u saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

PES: DPS spinovima pokušava da RELATIVIZUJE aktuelna hapšenja

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 19:25

Spinovi na račun ministra vanjskih poslova, kojima se služi Demokratska partija socijalista jesu pokušaj da se relativizuju aktuelna hapšenja, koja svjedoče o sprezi organizovanog kriminala sa najvišim policijskim i pravosudnim funkcionerima iz perioda neprikosnovene DPS vlasti, saopštio je Pokret Evropa sad.

DPS: Da li Ivanović MIJENJA državni stav po pitanju Kosova ili se samo ZABRINUO da ne prođe kao Gorčević?

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 17:53

Pokušaj ministra Filipa Ivanovića da relativizuje stav svoje koleginice ministarke Majde Gorčević koja je u Tirani rekla da će Crna Gora glasti za prijem Kosova u Savjet Evrope, i za to dobila uvrede od predsjednika Srbije, novi je vid podešavanja spoljne politike po zahtjevima bivšeg Demokratskog fronta, ili pak izraz straha ministra vanjskih poslova da jasno saopšti stav, i prođe isto kao i njegova koleginica, saopšteno je iz DPS-a.

LP: Sjutra u podne PROTEST ispred Ustavnog suda, ćute na diskriminaciju od strane Opštine Nikšić

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 17:19

Potpredsjednica Liberalne partije (LP) Jelena Marković pozvala je građane da joj se pridruže na protestu ispred Ustavnog suda u Podgorici sjutra 16. aprila u 12 časova.

Ivanović: NIJE TAČNO da je zvanično Sarajevo poslalo PROTESTNU NOTU Crnoj Gori zbog posjete Dodika

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 16:31

Ministar vanjskih poslova Filip Ivanović kazao je danas da nije tačno da je zvanično Sarajevo poslalo protetstnu notu Crnoj Gori, nakon sastanka predsjednika bosansko-hercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika sa predsjednikom Skupštine Crne Gore Andrijom Mandićem.

Vujović: Na karnevalsko spaljivanje lutke sa likom pisca i novinara Nikolaidisa reagovala sam odgovorno, primjereno i moralno

Ponedjeljak, 15.04.2024 | 12:35

Ministarka kulture i medija, dr Tamara Vujović, poručila je da je njena reakcija na performans spaljivanja lutke sa likom pisca i novinara Andreja Nikolaidisa odgovorna, primjerena i moralna, ponavljajući da najoštrije osuđuje čin spaljivanja, kao i uvrede i neprimjeren govor tokom suđenja karnevalu u Herceg Novom, te da njen stav ne može biti dvosmisleno shvaćen, osim ukoliko ne postoji namjera.

VOLITE da PJEŠAČITE? Ovo je DESTE NAJBOLJIH GRADOVA za vas

Utorak, 16.04.2024 | 09:47

Veliki broj gradova širom svijeta ima nevjerovatne mreže javnog prevoza, ali ako ste u mogućnosti, najbolji način da osjetite atmosferu nekog mjesta je pešačenje. Tako ćete otkriti kako grad zaista „diše“.

Bivša tužiteljka Mira Samardžić SASLUŠANA u istrazi protiv Katnića?

Utorak, 16.04.2024 | 09:38

Bivša specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić saslušana je juče u istrazi Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, saznaju “Vijesti”.

Najslavniji NBA klub razmatrao da dovede Vučevića

Utorak, 16.04.2024 | 09:30

Uprava Los Anđeles Lejkersa, najslavnijeg NBA kluba, razmatrala je tokom sezone opciju da u trejdu dovede našeg proslavljenog centra Nikolu Vučevića.

Ova PODGORIČKA NASELJA u srijedu više sati BEZ VODE

Utorak, 16.04.2024 | 09:22

Sedam sati bez vode. 

Poznati pjevač otkrio zbog čega nema više djece - "Moj svijet se RASPAO preko noći“

Utorak, 16.04.2024 | 09:16

Frontmen grupe "Piloti" Kiki Lesendrić već više od tri decenije je u ljubavi sa svojom suprugom sa kojom ima i sina Đorđa.

Da li znate šta znače ove OZNAKE na PARFEMIMA? Stručnjak OTKRIVA kako prepoznati KVALITET

Utorak, 16.04.2024 | 09:05

Na svakom parfemu nalaze se oznake EDT i EDP koje dosta govore o kvaliteu mirisa. Razlika u oznakama je važna, a one su zapravo skraćenice od Eau de Parfum (EDP) i Eau de Toilette (EDT).

Aleksandra Prijović održala koncert, pa priznala - "NE SJEĆAM se kad sam bila ovako BOLESNA"

Utorak, 16.04.2024 | 08:52

Aleksandra Prijović drugi je koncert u Rijeci održala uprkos problemima sa zdravljem.

Konzumacija ove SALATE izaziva najveći broj TROVANJA, tvrde stručnjaci

Utorak, 16.04.2024 | 08:41

U slučaju da ste se ikada pitali koja je najrizičnija namirnica koju možete konzumirati, rezultati nedavnog istraživanja mogli bi vas poprilično iznenaditi.

Ćerka Siniše Mihajlovića TRUDNA: Sin će nositi ime po djedi - "Moj tata je UVIJEK BIO LAV"

Utorak, 16.04.2024 | 08:30

Italijanski mediji objavili su vijest da je ćerka Siniše Mihajlovića, Virdžinija, trudna i da čeka sina!

Savić odbio zahtjev Piperovića, čeka se odluka o pritvoru

Utorak, 16.04.2024 | 06:59

Katnić i Lazović su u nedjelju uhapšeni po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore.