Petak, 29.07.2022 | 08:39
IZVOR: Kolektiv.me

Homeopatsko liječenje - Posmatranje cijelog organizma

Homeopatija je sistem liječenja koji je 1796. godine razvio njemački ljekar Samuel Haneman.
Foto: Ilustracija, Pexels

Ona se zasniva na zakonu sličnosti: „Slično se sličnim liječi” – principu koji je prvi prepoznao Hipokrat, otac savremene medicine.

U našem narodu postoji prepoznavanje ovog principa u izreci: „Klin se klinom izbija” Oduvijek je čovjek tragao za iscjeljenjem i pitao se postoji li u prirodi lijek za svaku bolest. Sve boljim poznavanjem homeopatije – nove medicinske grane oslonjene na drevnu medicinu, pokazalo se da priroda ima odgovor na većinu bolesti ljudskog tijela, ali za svakog čovjeka je drugačiji pristup. Tačnije, homeopatija uklanja uzrok, a ne samo posljedice bolesti.

Homeopatija nastoji da kod bolesne osobe stimuliše vlastiti prirodni kapacitet samoizlječenja. Homeopatski ljekovi djeluju tako da pomažu u samoodbrani organizma. Homeopatija koristi biljne, mineralne i hemijski proizvedene mješavine prirodnih supstanci. One se po određenom postupku sve više razrjeđuju, čime se postižu sićušne (infi nitezimalne), gotovo neznatne doze originalne supstance.

Homeopatija može da tretira sve bolesti, ali ne može da izliječi svakog bolesnika. Izlječenje zavisi od jačine i dužine trajanja bolesti, vitalnosti bolesnika, nasljednih faktora, dugotrajne upotrebe klasičnih ljekova… Kod nekih osoba može postići potpuno izlječenje, a kod nekih samo poboljšanje.

Mnogi poremećaji nastali usljed dugotrajnog stresa, a gdje još nisu ustanovljene značajne patološke promjene, mogu se veoma uspješno homeopatski liječiti.

Hipokrat je rekao (a pravilo važi do danas) da ljekar „prvo ne smije da našteti” pacijentu. Taj princip je u potpunosti primijenjen u homeopatiji, jer su homeopatski ljekovi potpuno bezopasni. U SAD, gdje postoji vrlo stroga kontrola FDA, homeopatski ljekovi su u nekim državama u slobodnoj prodaji čak i u prodavnicama zdrave hrane.

O bezbjednosti primjene govori to da smiju da ih koriste djeca, trudnice, dijabetičari,… Praksa pokazuje da mala djeca brže reaguju na homeopatske ljekove od odraslih.

Ipak, samoinicijativno ih treba koristiti samo kod uobičajenih problema kod beba, kao što je izbijanje zuba, kašalj, prehlada. Za sve ostalo potrebno je mišljenje ljekara. Konvencionalna medicina razbijena je na mnogobrojne specijalizacije – u homeopatiji se pacijent posmatra kao jedinstvena cjelina, a liječenje je individualno prilagođeno svakom ponaosob. U konvencionalnoj medicini cilj je, vrlo često, kontrolisati bolest uzimanjem ljekova. Npr. kod ekcema ili visokog pritiska – čim se prekine sa terapijom – bolest se vraća. U homeopatiji je cilj da se uspostavi stanje zdravlja i ukloni potreba za uzimanjem ljekova. Takođe, doziranje u homeopatiji nema sličnosti sa doziranjem u klasičnoj medicini.

U homeopatiji se doziranje postiže potencijom lijeka i učestalošću primjene lijeka. Nije važna količina primijenjenog lijeka, važno je ponavljanje uzimanja lijeka i to je najčešće kod akutnih oboljenja. Ponavljanje doze ljekova se vrši tako da su na početku oboljenja ponavljanja češća. Kako se stanje pacijenta poboljšava, ponavljanja su rjeđa.

Foto: Ilustracija, Pexels

Poslije prve doze lijeka, drugu dozu možemo ponoviti nakon 15min, treću dozu poslije druge doze za 30min, četvrtu poslije prethodne doze za 60min, a poslije ako je potrebno ponavljati dozu na 3h, do značajnog poboljšanja stanja pacijenta. Nakon toga treba prekinuti terapiju pošto se dejstvo lijeka i dalje nastavlja. Poslije nekoliko doza treba da dođe do olakšanja stanja pacijenta, a dužina trajanja dejstva lijeka uslovljena je individualnošću pacijenta.

Grubo pravilo nastoji da kod akutnih bolesti možemo češće ponavljati ljekove, tako da su sa poboljšanjem stanja pacijenta, razmaci između pojedinih do za sve duži. Primjer, kod aconituma poslije uzimanja prve doze lijeka, zbog iznenadne pojave simptoma gripa, drugu dozu možemo ponoviti za 15min, treću za 30min poslije prve, a četvrtu za jedan sat poslije prethodne. Kod hroničnih bolesti se obično uzme jedna doza lijeka i onda slijedi period čekanja i posmatranja reakcije pacijenta na lijek. Homeopatski ljekovi se uzimaju tako što se stave pod jezik i zadrže u ustima da bi se resorbovali preko sluzokože usta. Uzimaju se najmanje pola sata prije ili pola sata poslije jela ili pranja zuba. Većina zubnih pasti sadrže kamfor i mentol koji su poznati antidoti u homeopatiji, usljed čega je potrebno napraviti pauzu pola sata poslije pranja zuba.

Neki od registrovanih homeopatskih preparata u Crnoj Gori su sljedeći:

INFLUCID

Aconitum u sastavu preparata omogućava zaustavljanje bolesti pri prvim simptomima. Ostali sastojci pokrivaju druge karakteristike prehlade, nemoć sa slabošću, vrtoglavicom, mučninom, većom ili manjom boli u leđima i udovima, hladnoćom koja se diže i spušta niz leđa, glavoboljom, opštim umorom i gubitkom energije. Pacijent ima osjećaj kao da je cijelo tijelo slomljeno.

CINNABSIN

Sastavni djelovi ovog preparata, cinabaris D3, kalijum dihromat D3, hydrastis D3, echinacea daju karakteristično dejstvo na sinuse. Pacijent kome je potreban ovaj preparat, ima karakteristično lučenje, kako postnazalno, tako i iz nosnica, ili iz gornjih disajnih puteva. Glas pacijenta ima izrazito nazalni prizvuk. Dodatak echinacee ovom preparatu, kao jedne od rijetkih biljaka poznatih da djeluju na gljivične infekcije, širi indikaciono područje. Mnogi uobičajeni ljekovi, koji se koriste kod bakterijskih infekcija sinusa nemaju ovaj efekat.

POLINOL

Sastav biljaka galphimia glauca, cardiospermum i luff a operculata, indikovan je lijek kod alergijskih oboljenja disajnih puteva koja uključuju polensku kijavicu i alergijski rinitis.

Kod pacijenata kojima ćemo predložiti ovaj preparat, slikom simptoma dominiraju otečeni kapci, kijanje, svrab, rinitis, curenje nosa, zagušenje sinusa, osip na koži, bolovi u stomaku, kao i osjetljivost na vremenske promjene.

Foto: Ilustracija, Pexels

TONSILOTREN

Sastojci su atropin sulfat i druge biljne mješavine; preparat poboljšava simptome kod akutne gnojne upale krajnika, često praćene visokom temperaturom. Moguća je kongestija glave, što izaziva svjetlucave i raširene zjenice zbog atropinskog dejstva.

DENTOKIND

Čine ga belladonna, chamomilla i služi za olakšavanje simptoma koji nastaju kod rasta zuba kod beba, kao što su iritiranost, povišena temperatura, dijareja i bol u uhu kod beba. Bez obzira na to da li smo sigurni ili ne da se radi o problemu nicanja zubića djeteta i imamo pomenutu simptomatologiju, možemo dati djetetu ovaj preparat.

DORMIKIND

Biljna mješavina indikovana kod uznemirenosti i nesanice kod beba i djece. Svi sastojci djeluju u tom pravcu. Nesanica može biti uzrokovana i denticijom ili crijevnim problemima.

GASTROKIND

Preparat je namijenjen bebama sa stomačnim tegobama nastalim kao posljedica promjene režima ishrane, kao što su nadimanje i zatvor. Takođe se koristi i kod gastrointestinalnih tegoba kod djece praćenih mučninom, povraćanjem i dijarejom.

IMMUNOKIND

Za jačanje imunog sistema beba i djece sa čestim i ponovljenim akutnim infekcijama respiratornog trakta. Preporučuje se posebno djeci sa tendencijom ka subakutnim upalama i rekurentnim infekcijama gornjih disajnih puteva, djeci koja imaju uvećane žlijezde, ili pate od čestih zapaljenja kao što su rinitis, angina ili konjuktivitis.

Tokom uzimanja homeopatskih preparata veoma je važno izbjegavati sve ono što poništava njihovo dejstvo. Često se postavlja pitanje istovremenog uzimanja homeopatskih i klasičnih ljekova. Uvijek je najbolje sprovoditi samo jednu terapiju. Ovaj vid liječenja je za ljude koji ne traže brza – „flaster rješenja” za svoje tegobe. Homeopatija je pogodna za one kojima drugi oblici liječenja nisu mogli pomoći, kao i za osobe koje žele prirodne, holističke metode liječenja. Takođe, homeopatija je za one osobe koje žele da preduprijede pojavu bolesti u budućnosti, koristeći preventivni karakter homeopatije.

Nevena Strugar, dr pharm.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Evo kako se svaki horoskopski znak ponaša na PRVOM DEJTU: Vodolije su IZBIRLJIVE, Ribe stidljive, a Škorpije...

Srijeda, 07.12.2022 | 20:40

Blizanci su društveni leptirići Zodijaka, a u mnogim slučajevima i 'serijski zavodnici' pa često idu na prve spojeve, a kakva je situacija kod ostalih horoskopskih znakova saznajte u nastavku teksta...

SD Bar: Očekujemo formiranje nove lokalne vlasti koja podrazumijeva nove ljude za Novo vrijeme

Srijeda, 07.12.2022 | 20:03

Zahvaljujući odličnom rezultatu Socijaldemokrata u Baru, SD je potvrdio svoju snagu i ostao druga najjača partija u lokalnom parlamentu, stoga se očekuje da će novu lokalnu vlast u najskorijem roku konstituisati partije sa nespornim građanskim, sekularnim, antifašističkim i evropskim opredjeljenjem, zaključci su sa juče održane sjednice OO Socijaldemokrata Bara.

Pokloni koje definitivno ne bi trebalo da kupujete kada ste u novoj vezi: Obratite pažnju na detalje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:39

Početak nove veze može da bude izezetno srećno vrijeme pored brojnih izazova

Bečić osudio napad na Kneževića: Političke i ideološke razlike ne smiju izazvati nasilje

Srijeda, 07.12.2022 | 19:16

Lider Demokrata, Aleksa Bečić najoštrije je osudio napad na poslanika i predsjednika Odbora za bezbijednost i odbranu, Milana Kneževića.

Odjeća vam u ormaru "ZAUDARA" NA VLAGU? Neprijatan miris možete ukloniti uz pomoć ovih SAVJETA!

Srijeda, 07.12.2022 | 19:10

Hladniji dani su uveliko došli i prinuđeni smo da odjeću sušimo u kući, što dovodi do stvaranja vlage, a taj miris je teško kasnije “izbaciti” iz svog doma.

Mask više nije najbogatiji čovjek na svijetu: Sada je ON broj jedan

Srijeda, 07.12.2022 | 18:36

Na prvo mjesto je izbio Bernar Arno, vlasnik luksuznog brenda Luj Viton

Najneorganizovaniji horoskopski znakovi: NJima je uvijek potrebno više vremena

Srijeda, 07.12.2022 | 18:26

Horoskopski znakovi su podijeljeni prema karakteristikama

Đurović u Beogradu: Crnogorsko-srpski odnosi treba da nastave da idu uzlaznom putanjom

Srijeda, 07.12.2022 | 18:12

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović, u okviru 60. zasijedanja Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje, susrela se sa Igorom Bečićem, šefom delegacije Srbije u okviru ove inicijative, poslanikom Narodne skupštine Srbije i predsjednikom Grupe prijateljstva između Narodne skupštine Srbije i Skupštine Crne Gore.

Nikolić i Rakočević sa Lajčakom: Crna Gora izgubila fokus sa evropskih reformi

Srijeda, 07.12.2022 | 18:05

Crna Gora mora biti spremna da političku i institucionalnu krizu rješava dijalogom i kompromisom političkih partija koje dijele evropski sistem vrijednosti, zajednička je ocjena specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan Miroslava Lajčaka i poslanika Andrije Nikolića i Nikole Rakočevića sa sastanka, koji je održan u sjedištu Evropske službe za spoljne poslove u Briselu.

Počeo sastanak o izboru sudija Ustavnog suda

Srijeda, 07.12.2022 | 17:33

Sastanak predstavnika parlamentarnih partija počeo je u Skupštini.