Petak, 29.07.2022 | 09:58
IZVOR: Kolektiv.me

Galić - OBAVEZNO NOŠENJE maski u prodavnicama, apotekama, javnim ustanovama,...

Uvedene nove epidemiološke mjere.




Dr Galić; Foto: gov.me/S.Matić

Usljed rasta broja zaraženih i hospitalizovanih uvedene mjere, poput obaveznog nošenja zaštitnih maski u svim ustanovama javne uprave, te u prodavnicama prehrambene robe, apotekama i benzinskim stanicama, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Igor Galić.

Uvedene mjere će trajati do 12. avgusta.

"Obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenim dijelovima aerodroma, željezničkim i autobuskim stanicama. Ako ove mjere ne dovedu do poboljšanja situacija u narednom periodu, uslijediće mjere obaveznog nošenja maski u svim zatvorenim prostorima", rekao je Galić.

On je još jednom apelovao na vakcinaciju.

Kako je istakao Galić, od 12. jula umrlo je ukupno 13 ljudi, od čega je petoro bilo vakcinisano, ali nepravilnog imunizovanog statusa.

"Osam njih nije bilo uopšte bilo vakcinisano. Dakle, od pet preminulih nijedno se lice ne tretira kao imunizovano jer je svima isteklo šest mjeseci od posljednje doze".

U Crnoj Gori se, naglašava Galić, sprovodi najveći broj testiranja u regionu na 1000 stanovnika.

"Iako opterećene, zdravstvene službe prijavljuju blaže kliničke slike i oblike bolesti što je karakteristika sada u cirkulaciji dominantnog Omikron soja u odnosu na prošlogodišnji Delta soj SARS-CoV-2 koji je bio četiri puta letalniji i izazivao u većem obimu teške kliničke slike i hosptalizacije”.

Dr Omeragić; Foto: gov.me/S.Matić

Dr Omeragić: Virus zarazniji ali sa lakšim simptomima i blažom kliničkom slikom

"Aktuelna mutacija virusa SARS COV19 značajno je kontagioznija tj.ima mnogo veći stepen zaražavanja u odnosu na prethodnu odnosne prethodne varijente ali je i manje patogena odnosno toksigena. Ono što je važno da kažem, ali ne s namjerom dizanja panike jer tome mjesta nema, nego da razjasnimo situaciju i budemo spremni na period koji slijedi", kazao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Elvis Omeragić.

Očekivanja su da će trend rasta novozaraženih biti visok u narednom periodu.

"Ovakva situacija je zabilježena i u regionu, kao i mnogim evropskim zemljma, posebno u onim koje su turistička destinacija. Ministarstvo zdravlja aktivno prati trenutnu situaciju, koordinira radom nadležnih institucija. Spremni smo da odgovorimo svim zahtjevima koje nameće ovaj novi talas pandemije. Bitno je napomenuti da su sve zdravstvene institucije maksimalno spremne da odrade poslove i zadatke koji se od njih očekuju. Ojačani smo kadrovski, infrastrukturno i što je možda i najvažnije iskustveno".

Kako je naveo Omeragić, sadašnji soj virusa (prema situaciji na terenu, našim iskustvima, ali i prema dostupnoj komunikaciji, relevatnim medicinskim i naučnoistraživačkim centrima) je sa značajno blažom kliničkom slikom i simptomatologijom. Većina novozaraženih je asimptomska,a oni koji imaju simptome uglavnom mogu da se liječe na nivou primarne zdravstvene zaštite.

"Moglo bi se reći da ovakvo stanje govori samo jedno da se virus adaptira, postaje nešto poput sezonskog gripa, da će biti prisutan u manjem ili većem obliku, ali sa kliničkom slikom koja će biti blaža u odnosu na prethodne sojeve ili sa kliničkom slikom koja ne zahtijeva jače medicinske tretmane Preoporuke o protivepedemijskim mjerama i dalje moraju biti naša osnovna alatka u borbi protiv virusa. Ako svako od nas da svoj doprinos, na nivou zajednice imaćemo mnogo povoljniju situaciju".

Dr Radulović; Foto: gov.me/S.Matić

Dr Radulović: U COVID centru KCCG trenutno se liječi 30 pacijenata

"U ovom trenutku, u Crnoj Gori je hospitalizovano 82 pacijenata", saopštila je direktorica Klinićkog centra Crne Gore (KCCG) Ljiljana Radulović.

U COVID centru KCCG trenutno se liječi 30 pacijenata. Od toga, njih troje je na mehaničkoj ventilaciji.

"Riječ je o pacijentima koji su ugroženi prvenstveno zbog različitih, dominantno internističkih pridodatih bolesti".

U ostalim bolnicama, stanje je sljedeće:

OB Berane –5

OB Pljevlja –0

OB Nikšić –12

SB Brezovik –1

OB Cetinje –0

OB Bar –11

OB Kotor-17.

"Osim u KCCG, ne postoji niti jedna pacijent na MV, dok se jedan pacijent nalazi na NIV-u. Ovo je prilika da vas informišem da smo zbog porasta broja COVID slučajeva, nakon privremene obustave redovnih operacija na Klinici za kardiologiju koja je trajala desetak dana, nastavili sa radom i pozivamo pacijente sa redovne liste. Ipak, s obzirom na razvoj situacije u zemlji i povećanu infektivnost korona virusa, KCCG će morati da se prilagođava tim okolnostima o čemu ćemo redovno obavještavati javnost", istakla je Radulović.

Ona je naglasila da za sada, neće ni privremeno zatvarati Polikliniku gdje se obavljaju specijalistički i subspecijalistički pregledi.

"Naprotiv. tokom cijelog jula, u intervalu od 15 do 21 sat, pregledali smo pacijente koji su imali zakazane termine čak do septembra. Istom dinamikom radićemo i u avgustu. Vrata naših ambulanti za redovne preglede otvorena su praktično 14 sati dnevno. Ljekari i svo ostalo medicinsko osoblje KCCG u dopunskom radu obavljaju lavovski posao. Tako ćemo u julu proširiti spisak grana medicine kada ćemo popodne, obavljati sljedeće preglede: Interne grane, kardiologija, neurologija, dopler, RTG, ORL, urologija, dermatovenerologija, oftalmologija, fizikalna medicina. Na kraju, moram svojim kolegama da zahvalim na ovakvoj posvećenosti u redovnom radu jer ne posustajemo ni kada COVID ponovo prijeti".

KOMENTARI (7)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
T
29.07.2022 10:15

Aleluja

7 0
Lujo
29.07.2022 12:13

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaamin …

3 2
Rutko
29.07.2022 12:21

OJ ‘ HA .

5 0
Mitro
29.07.2022 14:47

Nosiću masku i kad spavam , Ostroga mi .

3 2
Sasa
29.07.2022 19:07

Dobro je bar prehlade i gripa nema vise

2 1
3
30.07.2022 04:40

Evo sad cemo se vakcinisati na svako pola godine dozivotno,posto su izgleda te vakcine mnogo efikasne.,taman kao i maske. Samo vi javite sta nas ceka unaprijed posto ste izgleda vidoviti i dobro upoznati sa buducnoscu.

4 0
Još malo
30.07.2022 04:40

Dok narod ne uvede obavezno nošenje motke

7 0

OSTALE VIJESTI

Predstavnici Glavnog grada NISU DOŠLI na sjednicu odbora za razgraničenje Podgorice i Tuzi

Srijeda, 24.04.2024 | 16:34

Prva sjednica novog organizacionog odbora koji se bavi razgraničenjem opštine Tuzi i Glavnog grada održana je jutros , ali bez predstavnika Glavnog grada. Iz opštine Tuzi pozivaju na dijalog, a iz Ministarstva javne uprave najavljuju sastanak za 8. maj, kada će vjeruju, početi sa radom.

Komisija za zdravstvo DPS: Još jedan slučaj MALIH BOGINJA u Rožajama, nadležni da preduzmu KONKRETNE MJERE

Srijeda, 24.04.2024 | 16:17

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS.

Injac: Asfaltiranje Balšićeve za desetak dana

Srijeda, 24.04.2024 | 14:34

U narednih desetak dana počeće asfaltiranje Balšićeve ulice, a nakon toga postavljanje kamena, rekla je za “Dan” gradonačelnica Podgorice Olivera Injac koja je jutros sa direktorom Agencije za izgradnju i razvoj grada Draganom Senićem obišla gradilište.

Ustavni sud usvojio žalbu: Miloš Medenica NEOSNOVANO u pritvoru

Srijeda, 24.04.2024 | 14:24

Ustavni sud usvojio je žalbu.

Na Medicinskom fakultetu u Podgorici od sada i specijalizacije iz ANESTEZIJE i URGENTNE MEDICINE

Srijeda, 24.04.2024 | 10:59

U cilju stručnog usavršavanja doktora medicine na Mediciinskom fakultetu u Podgorici, pored postojećih specijalizacija iz radiologije i porodične medicine, uvedene su još dvije i to iz oblasti anestezije, reanimacije i intenzivne medicine, kao i specijalizacija iz urgentne medicine, što je i utvrđeno Pravilnikom o specijalizacijama zdravstvenih radnika i zdravstvenih sradanika, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja.

SVEČANO OTVARANJE manifestacije “Dani Dragana Radulovića” u petak u KIC-u

Srijeda, 24.04.2024 | 16:40

Svečano otvaranje manifestacije "Dani Dragana Radulovića" održaće se u petak, 26. aprila, u 11 časova, u Velikoj sali KIC-a "Budo Tomović". Manifestaciju će otvoriti gradonačelnica Podgorice  Olivera Injac, a u programu će nastupiti djeca iz Umjetničkog ateljea "Arlekin" i hor "Zvjezdice", saopštili su iz Glavnnog grada. 

Predstavnici Glavnog grada NISU DOŠLI na sjednicu odbora za razgraničenje Podgorice i Tuzi

Srijeda, 24.04.2024 | 16:34

Prva sjednica novog organizacionog odbora koji se bavi razgraničenjem opštine Tuzi i Glavnog grada održana je jutros , ali bez predstavnika Glavnog grada. Iz opštine Tuzi pozivaju na dijalog, a iz Ministarstva javne uprave najavljuju sastanak za 8. maj, kada će vjeruju, početi sa radom.

ZBCG: Neće nas začuditi ako Katnić do početka sudskog postupka dobije status SVJEDOKA SARADNIKA

Srijeda, 24.04.2024 | 16:30

Današnjom objavom u pojedinim medijima Zapisnika o saslušanju osumnjičenog Milivoja Katnića, i definitvno se potvrdilo da će odbrana bivšeg GST- a biti zasnovana žargonski formulisano “tovarenjem” ostalih osumnjičenih, saopšteno je iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”.

Pjevač bio ŽRTVA VELIKE PREVARE - Promijenili su mu IDENTITET, prijatelji ga odmah pozvali: "Brate, da li...?"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:22

Pjevač Isak Šabanović suočio se sa sajber nasiljem kada mu je hakovana email adresa kao i profili na društvenim mrežama.

Komisija za zdravstvo DPS: Još jedan slučaj MALIH BOGINJA u Rožajama, nadležni da preduzmu KONKRETNE MJERE

Srijeda, 24.04.2024 | 16:17

Prvi slučajevi obolijevanja djece od malih boginja potvrđeni su u Crnoj Gori i samo je pitanje dana kada će epidemija početi i u Crnoj Gori. Po našim saznanjima registrovan je još jedan slučaj u Rožajama iako se još niko nije zvanično oglasio povodom toga, saopštila je Komisija za zdravstvo DPS.

Dragaš: "Nekad je bio Milo Britva, a danas je samo BLIJEDA SJENKA"

Srijeda, 24.04.2024 | 16:11

Bivši predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, na “Drugačijoj radio vezi” bio samo blijeda sjenka nekadašnjeg Mila britve, jedva prepoznatljiv, umoran, usporen i maliciozan dok nevješto mijenja teze, kazao je Tihomir Dragaš, član Predsjedništva Pokreta Evropa sad.

NOVI TREND konturisanja lica - Evo kako da NAGLASITE sve što ŽELITE samo u dva poteza

Srijeda, 24.04.2024 | 16:00

Nezaobilazan korak u skoro svakoj makeup rutini.

Tamara Dragičević OŠTRO o BRAKU - "Nisam mu PRIŠLA na ulici i rekla da mi napravi dijete"

Srijeda, 24.04.2024 | 15:46

Tamara Dragičević, koja će uskoro roditi treće dijete, vrlo iskreno je govorila o pitanjima s kojima se suočava.

Prošlo je 19 GODINA od PRVOG SNIMKA na platformi YouTube: Sada ima preko 317 MILIONA PREGLEDA, a evo ko je na NJEMU (VIDEO)

Srijeda, 24.04.2024 | 15:34

A znati li koji je video najgledaniji ikada.

Šta treba da URADITE ako ste u AUTOMOBILU dok napolju JAKO GRMI?

Srijeda, 24.04.2024 | 15:05

Mnogi vjeruju da je automobil sigurno utočište tokom grmljavine, ali koliko je ta tvrdnja zapravo tačna?