Petak, 05.08.2022 | 08:23
IZVOR: jutarnji.hr

Često izgovorimo "vrijeme LETI" - Evo šta NAUKA ima da kaže o tome

Ponoć dolazi malo ranije jer se Zemlja brže okreće! Šta se događa?
Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Ako vam se čini da vrijeme leti brže nego ikad, okrivite revoluciju. Naime, 29. juna Zemlja je zabilježila neobičan rekord: najkraći dan od 1960-ih, kada su naučnici počeli da mjere rotaciju planeta atomskim satovima visoke preciznosti.

Uopšteno govoreći, Zemlja napravi jedan puni krug oko svoje ose svaka 24 sata. Taj jedan obrt označava dan i pokreće ciklus izlaska i zalaska sunca koji je oblikovao obrasce života milijardama godina. Ali 29. juna, ponoć je stigla 1,59 milisekundi prije očekivanog. Proteklih nekoliko godina svedočimo nizu rekorda, pri čemu su kraći dani sve češće zabilježeni. U 2020. na Zemlji je bilo 28 najkraćih dana u proteklih 50 godina, a najkraći od njih, 19. jula, bio je kraći je 1,47 milisekundi od 86.400 sekundi koliko čini 24 sata. Rekord od 29. juna bio je blizu ponovnog obaranja prošlog mjeseca, kada je 26. jula dan trajao 1,5 milisekundi kraće.

Dakle, planeta ubrzava? No, dugoročno gledano, upoređujući s geološkim razdobljem uspona i pada dinosaurusa, Zemlja se zapravo okreće sporije nego prije. Kad bi vratili sat 1,4 milijarde godina unatrag dan bi trajao manje od 19 sati. U prosjeku, dakle, dani na Zemlji postaju duži umjesto kraći, za oko jedan 74.000 dio sekunde svake godine. Mjesec je uglavnom kriv za taj učinak: gravitacijsko privlačenje lagano iskrivljuje planetu, stvarajući gasovito trenje koje stalno usporava Zemljinu rotaciju.

Kako bi kazaljke na satovima bile usklađene s kruženjem planeta, Međunarodna unija za telekomunikacije, tijelo Ujedinjenih naroda, dodaje povremene te prestupne sekunde u junu ili decembru – poslednji put 2016. – djelotvorno zaustavljajući satove na sekundu kako bi Zemlja mogla da uhvati ritam. Prva prestupna sekunda dodata je 1972. Sledeća prilika je u decembru 2022., iako s obzirom na to da se Zemlja u posljednje vrijeme tako brzo okreće, malo je vjerovatno da će biti potrebna.

Dok Zemlja dugoročno usporava, situacija je lošija u kraćim vremenskim razdobljima. Unutar Zemlje nalazi se rastaljena jezgra; njegova površina je masa kontinenata, nabujalih okeana i nestajanja leda. Cijela planeta je umotana u debeli pokrivač gasova i njiše se dok se okreće oko svoje ose. Sve to utiče na rotaciju Zemlje, ubrzavajući je ili usporavajući, iako su promjene u suštini neprimjetne.

Prema NASA-i, jači vjetrovi u godinama El Ninja mogu usporiti okretanje planeta, produžujući dan za djelić milisekunde. Potresi, s druge strane, mogu imati suprotan učinak. Potres 2004. koji je izazvao cunami u Indijskom okeanu pomakao je dovoljno stijena da skrati trajanje dana za gotovo tri mikrosekunde.

Sve što pomiče masu prema središtu Zemlje ubrzaće rotaciju planeta, slično kao što klizač na ledu koji se okreće ubrzava kada ruke priljubi tijelu. Geološka aktivnost koja gura masu iz središta prema napolje imaće suprotan učinak i usporiti vrćenje.

Kako se svi ti različiti procesi spajaju tako da utiču na dužinu dana pitanje je s kojim se naučnici još uvijek bore. No, ako se trend kraćih dana nastavi duže, to bi moglo da dovede do poziva na prvu "negativnu prestupnu sekundu". Umjesto dodavanja sekunde satovima, prihvaćeno vrijeme bi preskočilo sekundu kako bi držalo korak s planetom koja se brže okreće. To bi za uzvrat moglo da ima neke posljedice, ponovo pokretanje rasprave o tome da li je, nakon više od 5000 godina, definisanje vremena kretanjem planete ideja kojoj je isteklo vrijeme.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Od utorka pojeftinjenje svih vrsta goriva

Subota, 13.08.2022 | 19:38

Od utorka će na crnogorskim pumpama biti novo pojeftinjenje svih vrsta goriva od devet do 12 centi.

Šaban: Policija odmah REAGOVALA, teško je reći bilo šta drugo

Subota, 13.08.2022 | 19:10

Šef Odjeljenja bezbjednosti Cetinje Dalibor Šaban kazao je da je policija juče odmah došla na lice mjesta i preduzela sve radnje da ga obezbijedi.

Završeno EP u RUKOMETU do 18. godina: "Lavovi" na 12. mjestu

Subota, 13.08.2022 | 18:32

Muška rukometna reprezentacija Crne Gore na 12. mjestu završila je nastup na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina u Podgorici.

Kroz EU sistem do svih 63 miliona?

Subota, 13.08.2022 | 17:37

Akreditacija mjera koje obuhvata novousvojeni IPARD III 2021-2027 program podrazumijeva uspostavljanje sistema koji zadovoljava sisteme provjere Evropske unije (EU), odnosno koji je u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima koji upravljaju ovim oblastima. 

Povratak Đine Jauković: "Još ne mogu da vjerujem da opet igram"

Subota, 13.08.2022 | 17:00

Crnogorska rukometašica Đurđina Jauković odigrala je prvi meč nakon teške povrede koju je doživjela u septembru prošle godine.

Božović: Ne postoje riječi koji bi mogli da ublaže nečovječan čin

Subota, 13.08.2022 | 16:49

Predsjednik Opštine Budva Milo Božović uputio je izraze najiskrenijeg saučešća porodicama nevino stradalih žrtava tragedije koja se dogodila na Cetinju.

VDT formiralo predmet povodom TRAGEDIJE na Cetinju

Subota, 13.08.2022 | 16:45

Više državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet povodom jučerašnje događaja na Cetinju kada je od strane lica V.B, upotrebom vatrenog oružja, ubijeno deset i povrijeđeno šest lica, dok je V.B nakon toga lišen života,  saopštila je za CdM viša državna tužiteljka i rukovoditeljka Višeg tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica.

Na diplomatsko-konzularnim predstavništvima zastave na pola koplja

Subota, 13.08.2022 | 16:23

Povodom dana žalosti, nakon nezapamćene tragedije koja je zadesila Cetinje i Crnu Goru, diplomatsko-konzularna predstavništva i misije naše zemlje pri međunarodnim organizacijama spustile su državnu zastavu na pola koplja.

Crna Gora: Bez prisustva Kentaur podvarijante koronavirusa

Subota, 13.08.2022 | 16:08

Institut nastavlja da prati situaciju u vezi sa pojavama novih sojeva koronavirusa u Crnoj Gori i u skladu sa dobijenim podacima će izvještavati javnost.

Cetinjanin koji je pucao Borilovića nedostupan policiji

Subota, 13.08.2022 | 15:55

Načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru za borbu protiv kriminala Aleksandar Bošković kazao je u Dnevniku TVCG da Cetinjanin N.K., koji je pucao juče na Vuka Borilovića, nije trenutno dospan policiji.